ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εξι σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο από 15 Οκτωβρίου

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να προχωρήσουν από τις 15 Οκτωβρίου οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και αναμένεται να είναι σαρωτικές και να αφορούν μισθολογικά, αξιολόγηση κ.α.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στη διοικητική διάρθρωση, μειώσεις σε ορισμένα μισθολόγια, νέο σύστημα αξιολόγησης, ενώ θα περιλαμβάνει δεύτερο κύμα κινητικότητας. Επίσης θα προβλέπει μειώσεις των αποζημιώσεων βουλευτών, γενικών γραμματέων και αιρετών της αυτοδιοίκησης.

Το πρώτο νομοσχέδιο αναμένεται να έχει αναρτηθεί στη “Διαύγεια” στις 15 Οκτωβρίου και θα αφορά τηνεπιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση προσωπικού. Το νομοσχέδιο είχε προετοιμαστεί επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου και τώρα γίνονται οι τελευταίες παρεμβάσεις.

Συνολικά οι παρεμβάσεις αφορούν:

1. Νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων με βαθμολόγηση των υπαλλήλων από προϊσταμένους και υφισταμένους, αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών από τους πολίτες.

2. Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων που θα καταρτιστεί με βάση τα προσόντα και το καθηκοντολόγιο. Θα αξιοποιηθεί ως βασικό εργαλείο για την  στελέχωση όλου του Δημοσίου και την λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν σε οργανισμούς και εταιρείες του Δημοσίου.

3. Μέχρι τα τέλη του έτους θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Η κινητικότητα θα γίνει αρχικά σε εθελοντική βάση. Θα προκηρυχτούν οι κενές θέσεις και οι υποψήφιοι υπάλληλοι θα καταθέσουν αιτήσεις όπου θα δηλώσουν συμμετοχή για την κάλυψη 3-5 θέσεων. 

4. Αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης: Το ΕΚΔΔΑ αναβαθμίζεται  από εκπαιδευτικό κέντρο σε κεντρικό γνωμοδοτικό συμβούλιο του κράτους σε θέματα δημόσιας διοίκησης.

5. Νέο Μισθολόγιο από το 2016: Στο σχέδιο που  επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το προσωπικό ΚΕΠΕ (ερευνητές), οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί και οι ένστολοι στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό Σώμα και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Προτείνεται ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και την διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων που ισχύουν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, τα οποία είναι: επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή και κίνητρο επίτευξης στόχων.

Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον μισθό αναμένεται να  επιφέρει αύξηση των βασικών αποδοχών αλλά μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών  από 3-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. 

 

nooz.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version