Quantcast
Connect with us

MEDIA

Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τυπου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου στην Αθήνα, η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου.

Συνολικά ψήφισαν 54 ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη της Ένωσης και εξελέγησαν για το Δ.Σ. και τα όργανα της Ε.Ι.Ε.Τ. οι παρακάτω:

Πρόεδρος: Αντώνης Μουντάκης (Εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες, Κίσαμος Χανίων Κρήτης)

Α Αντιπρόεδρος: Σταύρος Μάτσης (Εφημερίδα Βήμα Δωδεκαννήσου, Ρόδος)

Β Αντιπρόεδρος: Διονύσης Τριανταφύλλου (Εφημερίδα Φωνή της Βισαλτίας, Νιγρίτα Σερρών)

Γενικός Γραμματέας: Νίκος Σουρλόπουλος (Εφημερίδα Πολίτης, Αλεξάνδρεια Ημαθίας)

Ειδικός Γραμματέας: Γεώργιος Αργυρίου (Εφημερίδα Αργολική Ανάπτυξη, Ναύπλιο)

Ταμίας: Άγγελος Βασίλαινας (Εφημερίδα Ενημέρωση Μεγάρων & Δυτικής Αττικής, Μέγαρα)

Μέλος: Παντελεήμων Κυδώνης (Εφημερίδα Χιώτικη Διαφάνεια, Χίος)

Εξελεγκτική Επιτροπή:

Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα Σέντρα, Καστοριά),

Σπυρίδων Πλέουρας (Εφημερίδα Τομή στην Ενημέρωση, Πρέβεζα),

Κωνσταντίνος Φλωρόπουλος (Εφημερίδα Αναγγελία, Αγρίνιο).

Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο: Σταύρος Γεωργούλας (Εφημερίδα Ηχώ, Φλώρινα), Γιώργος Γιαουρδήμος (Εφημερίδα Σταθμός στην Ενημέρωση, Κως), Βασιλική Παπαδοπούλου (Εφημερίδα Φωνή Γρεβενών, Γρεβενά).

Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο: Γιώργος Γαλανομάτης (Εφημερίδα Βέροια, Βέροια), Εμμανουήλ Ζαχαριουδάκης (Εφημερίδα Αντίλαλος Μεσαράς, Μοίρες Ηρακλείου), Σωκράτης Στέλλιος (Εφημερίδα Αιχμή Αιτωλοακαρνανίας, Μεσολόγγι), Σταύρος Στρατάκης (Εφημερίδα Φωνή Μαλεβιζίου, Γάζι Ηρακλείου), Αικατερίνη Τσουβαλάκη (Εφημερίδα Κόσμος της Ενημέρωσης, Χανιά).

Η επόμενη μέρα

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θεωρώντας πως καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη καθώς τα προβλήματα του κλάδου "τρέχουν" και είναι πολλά και σημαντικά, προχωράει από σήμερα στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Στην Γ.Σ. του περασμένου Σαββάτου παρουσιάσαμε όσα σχεδιάζουμε, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη:

  1. Ασφαλιστικά: Στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων του Περιφερειακού Τύπου βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα ασφαλιστικά θέματα που αφορούν εκκρεμότητες που κυριολεκτικά πνίγουν τον κλάδο μας και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα για τις εφημερίδες – επιχειρήσεις μας.

Η ρύθμιση του ασφαλιστικού κρίνεται κομβική, εφόσον αφορά ευθέως στο μισθολογικό κόστος, ως προς την στήριξη του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου και της οικείας αγοράς εργασίας στην ελληνική περιφέρεια.

Για τον λόγο αυτό, με συνεχείς παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Εργασίαςκαι τον ΕΦΚΑ,  ζητήσαμε και θα επανέλθουμε άμεσα:

α. Την άμεση εξεύρεση οριστικής λύσης για τη διευθέτηση των ασφαλιστικών εισφορών που οι ιδιοκτήτες εφημερίδων είχαν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ την περίοδο 11/2017 – 12/2020 και τώρα καλούνται να τις ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ εκ νέου στον ΕΔΟΕΑΠ.

β. Την καταστατική τροποποίηση του ΕΔΟΕΑΠ ώστε να καλύπτονται πλήρως όσοι καταβάλλουν εισφορές στον Οργανισμό, ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων και του είδους της εκδοτικής επιχείρησης περιφερειακού και κλαδικού Τύπου. Το θέμα αυτό αφορά το σύνολο των εβδομαδιαίων εφημερίδων, δηλαδή όσες απασχολούν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση.

γ. Την εξαίρεση των επιχειρήσεων περιφερειακού και κλαδικού Τύπου από την υποχρέωση καταβολής επιπλέον εργοδοτικής εισφοράς 2% επί του ετήσιου τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Παράλληλα, αναμένουμε την εξέλιξη της προσφυγής μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της επιβολής του 2% επί του τζίρου μας υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Για όλες μας τις ενέργειες στα παραπάνω θέματα, σας έχουμε ενημερώσει, ωστόσο απαιτείται άμεση κινητοποίηση για να προχωρήσουν και να λυθούν πριν αυτά γίνουν ανυπέρβλητα.

  1. Δημοσίευση Διακηρύξεων: Το να πετύχουμε να δοθούν δύο συνεχόμενες παρατάσεις στη δημοσίευση των Διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο (2015 – 2020, 2021 – 2023), θεωρούμε ότι αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα, διόλου αυτονόητο, για το οποίο όμως θα 'πρεπε να δουλέψουν πολλοί. Και οι Ενώσεις συνεργαζόμενες, αλλά και πολλοί συνάδελφοι που συνέβαλαν σημαντικά σε αυτές τις επιτυχίες.

Ο αγώνας όμως για την οριστική λύση του θέματος συνεχίζεται και παρ' ότι η παράταση των Διακηρύξεων ισχύει μέχρι τις 31-12-2023, με συνεχείς παρεμβάσεις επιμένουμε στην οριστική τους “απελευθέρωση”

Μάλιστα, το θέμα τέθηκε, μεταξύ άλλων, στις πρόσφατες συναντήσεις (Νοέμβριος 2021) που είχαμε τόσο με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, όσο και τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου.

  1. Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης Αρχείων εφημερίδων: Έχει γίνει ήδη η πρώτη συζήτηση με τον -πρώην από χθες Δευτέρα- υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργαντά και αυτό που μένει είναι να καταθέσουμε πλήρη πρόταση, σε συνεργασία με την ΕΔΙΠΤ, στον υφυπουργό κ. Λιβάνιο, για να τρέξουν οι διαδικασίες.
  2. Ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων Τύπου: Επίσης, στον κ. Γεωργαντά είχε τεθεί και το θέμα να επιδοτηθούν τα μέλη μας, για την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων τους, με την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, laptop ή tablet και αναβάθμιση των ιστοσελίδων τους. Και αυτή η πρόταση θα επικαιροποιηθεί στον κ. Λιβάνιο.

  3. Μέτρα στήριξης Περιφερειακού Τύπου: Όπως έχουμε επισημάνει, δεν μας καλύπτει απλά μια "εφάπαξ στήριξη", όπως ο συμψηφισμός της
    τριετούς οφειλής του 2% στον ΕΔΟΕΑΠ, που ήταν βέβαια μια σημαντική επιτυχία των τριών Ενώσεων, όμως ο Περιφερειακός Τύπος έχει την ανάγκη στήριξης διαχρονικά (όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες). Γι αυτό ζητήσαμε να τεθεί ένα δίκαιο -κατ' έτος- πλαίσιο για την οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών εφημερίδων.

Το θέμα αυτό το θέσαμε πρόσφατα ως ΕΙΕΤ σε συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου (9-11-2021), καταθέτοντας τις παρακάτω προτάσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση:

α. Κάθε εφημερίδα, ημερήσια και εβδομαδιαία που βρίσκεται στο μητρώο των εφημερίδων, θα πρέπει να λάβει ένα μίνιμουμ ποσό, μιας και πληροί μιας σειράς προϋποθέσεων για να συμπεριληφθεί σε αυτό.

β. Το υπόλοιπο ποσό ή μέρος αυτού να διατεθεί με βάση των αριθμό των εργαζομένων, αλλά για όλους τους εργαζόμενους και με υπολογισμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε.), κριτήριο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα επενδυτικά προγράμματα και στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις – ενισχύσεις. ή των εργαζομένων με κάθε μορφή απασχόλησης την στιγμή που γίνεται η δήλωση.

  1. Εκπαιδευτικό – επιμορφωτικό πρόγραμμα δημοσιογράφων: Στόχος μας είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικού – επιμορφωτικού προγράμματος για δημοσιογράφους, σε συνεργασία με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, κ. Γιώτα Αντωνοπούλου.
  • Περιφερειακή συνεργασία των μελών: Καθώς στη νέα διοίκηση δεν εκπροσωπούνται όλες οι Περιφέρειες της χώρας στο 7μελες Δ.Σ. και θεωρώντας πάντα πως μόνο με συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα για τον κλάδο μας, ένα βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η συνεργασία μεταξύ των μελών της Ε.Ι.Ε.Τ. ανά Περιφέρεια.

  • Έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα σε κάποιες Περιφέρειες και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Σ' αυτή τη συνεργασία η διοίκηση της Ε.Ι.Ε.Τ. θα έχει συντονιστικό ρόλο.

    1. Μηδενικός ΦΠΑ: Το αίτημα μας για μηδενικό ΦΠΑ (από 6% που είναι σήμερα) στις συνδρομές και τις πωλήσεις φύλλων έχει προχωρήσει σημαντικά και έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα εγκριθεί σύντομα.
  • Συνέδρια Περιφερειακού – Κλαδικού Τύπου: Θεωρώντας ότι τα Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα (2017) και το Ναύπλιο
    (2018) ήταν μια καλή αρχή κατ' αρχήν για την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των Ενώσεων Τύπου, αλλά κυρίως μπήκαν οι βάσεις για την ενίσχυση της δυναμικής μας προς τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, σχεδιάζουμε τη διοργάνωση Συνεδρίων στην Αττική και την Κρήτη, με ένα εξ αυτών να προγραμματίζεται εντός του 2022 και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σταθούν δίπλα στην ΕΙΕΤ που αυτή την εποχή έχει μεγάλη ανάγκη -όσο ποτέ- την ενότητα και την συνεργασία, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλά και μείζονα προβλήματα. Τα προηγούμενα οκτώ χρόνια τείναμε χείρα συνεργασίας προς όλα τα μέλη, θεωρώντας ότι το κύρος και η ισχύς κάθε ενός στην τοπική του κοινωνία μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό και αρραγές μέτωπο που θα βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

    Αυτό κάνουμε και τώρα, με την ευχή να ανταποκριθούν ΟΛΟΙ…

    Click to comment

    Απάντηση

    MEDIA

    Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 25-03-2024

    Continue Reading

    MEDIA

    Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 18-03-2024

    Continue Reading

    MEDIA

    Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 11-03-2024

    Continue Reading
    Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

    Κατοικία

    a house with a green roof and road signs left and right
    arrows as a circle symbol of recycling
    paint cans
    letters AG as logo
    gear and tool as logo pavlidis

    newsletter



    Καιρος

    Πρωτοσέλιδα

    Χρήσιμα

    Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

    Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    espa logo

    espa_logo_en