ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εννέα τροφές που βελτιώνουν την όραση

Αν τον τελευταίο καιρό έχετε αρχίσει να παρατηρείτε ότι η όρασή σας δεν είναι τόσο καλή όσο στο παρελθόν, καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε και να βελτιώσετε τη διατροφή σας.

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα επόμενα 9 τρόφιμα για να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη , εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλων εξίσου σοβαρών προβλημάτων υγε

1. Καρότα 

Ηγετικός ρόλο σε αυτή τη λίστα δίνεται στα καρότα. Το συγκεκριμένο λαχανικό θεωρείται πολύτιμο για το β-καροτένιο – τη χρωστική ουσία που δίνει στα καρότα και σε άλλα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά το χρώμα τους. Το καροτένιο καταπολεμά, επίσης, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη. 

2. Λιπαρά ψάρια

Οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα – 3 λιπαρά που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας . Εκτός αυτού, τα λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ωχράς κηλίδας σχεδόν κατά 40 %.

3. Φυλλώδη λαχανικά 

Το σέλινο, το κάρδαμο, το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι και πολλά άλλα χορταρικά περιέχουν λουτεΐνη, αντιοξειδωτικά και η ζεαξανθίνη. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στη βελτίωση της όρασης σας. Μπορείτε είτε να τα μαγειρέψετε ή να τα φάτε ωμά, απλώς να τα συμπεριλαμβάνετε τακτικά στο μενού σας. 

4. Καλαμπόκι 

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καλαμπόκι περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγιή όραση. Το καλαμπόκι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, επειδή, όπως ακριβώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. 

5. Στρουθοκάμηλος 

Είναι αρκετά ασυνήθιστο να έχετε στρουθοκάμηλο στο τραπέζι σας. Ωστόσο, θα πρέπει να περιλαμβάνετε αυτό το κρέας στη διατροφή σας. Το άπαχο βοδινό κρέας περιέχει τρεις φορές περισσότερο λίπος απ’ ό,τι η στρουθοκάμηλος. Μπορείτε, επίσης, να την φάτε αντί για κοτόπουλο, καθώς η στρουθοκάμηλος είναι χαμηλότερη σε χοληστερόλη και πλούσια σε ψευδάργυρο, στοιχεία που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο για την υγεία των ματιών σας. 

6. Ελαιόλαδο

Ορισμένα λαχανικά, ειδικά αυτά που περιέχουν βιταμίνη Α , θα πρέπει να καταναλώνονται με ελαιόλαδο, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να απορροφήσει το σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά των άλλων τροφίμων. Ψιλοκόψτε μερικά καρότα, λάχανο και ντομάτες. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο αλάτι, μπαχαρικά και περιχύστε λίγο ελαιόλαδο στη σαλάτα σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο όταν μαγειρεύετε κρέας ή ψάρι, απλά να θυμάστε ότι το λάδι περιέχει πολλές θερμίδες, άρα «μέτρον άριστον». 

7. Γαλοπούλα 

Αν σας φαίνεται πολύ περίεργο να φάτε στρουθοκάμηλο, τότε μπορείτε να την αντικαταστήσετε με γαλοπούλα. Η γαλοπούλα είναι πολλή καλή εναλλακτική λύση – είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Β, είναι πιο απλή σε σχέση με άλλα κρέατα και όχι πολύ ακριβή. Η γαλοπούλα βελτιώνει την όραση χωρίς να επηρεάζει τη σιλουέτα σας. 

8. Ντομάτες 

Ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλα λαχανικά και φρούτα, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αυτό που κάνει τις ντομάτες ξεχωριστές από τα άλλα τρόφιμα είναι ότι περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, λυκοπένιο και καροτενοειδή. 

9. Γλυκοπατάτες 

Τέλος, οι γλυκοπατάτες. Αυτή η τροφή παρέχει, επίσης, στα μάτια το πολύτιμο β – καροτένιο. Οι βραστές πατάτες είναι εξαιρετικές. Μπορείτε και να τις λιώσετε και να τις φάτε μαζί με άλλα λαχανικά και ελαιόλαδο. Δοκιμάστε και να τις ψήσετε. Βάλτε φαντασία στην κουζίνα και δημιουργήστε τα δικά σας φαγητά.

 

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version