ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ενδείξεις για ύπαρξη και άλλων κατασκευών στο Λόφο Καστά

Τα πρώτα αποτελέσματα από την γεωφυσική διασκόπηση δίνουν στοιχεία για ενδεχόμενη ύπαρξη ανθρωπογενών δομών εντός του Λόφου Καστά

Ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι (κατασκευές),  εντός του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη πέραν του ταφικού μνημείου που έχει ήδη ανασκαφεί, προέκυψαν μέσω της γεωφυσικής διασκόπησης.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» οι ανασκαφείς έχουν πλέον στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία από το επιστημονικό «εργαλείο» της γεωηλεκτρικής διασκόπησης,  που, με ειδικές αναλύσεις, μπορεί να διαμορφώσει  έναν  χάρτη με την κάτοψη  πιθανών αρχαιολογικών καταλοίπων που βρίσκονται στο υπέδαφος.

Εχουν εντοπισθεί «σημεία» στο Λόφο Καστά που θα διερευνηθούν από την ανασκαφική ομάδα, η οποία θα επιλέξει , εν καιρώ, πού θα κάνει  τομές για την αποκάλυψη νέων ευρημάτων.

Πάντως, τα πρώτα αποτελέσματα από την γεωφυσική διασκόπηση που διενήργησε ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Γρηγόρης Τσόκας, δίνουν στοιχεία για ενδεχόμενη ύπαρξη ανθρωπογενών  δομών εντός του Λόφου Καστά, με εντοπισμό «σημείων», αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Τσόκας και η επιστημονική του ομάδα δίνει εργαλεία στους ανασκαφείς ώστε η αρχαιολογική σκαπάνη, σε επόμενη ανασκαφική φάση, να μην προχωρά στα «τυφλά».

Επιχειρείται,  μέσω ανάλυσης ειδικών «σημάτων», η καταγραφή του περιγράμματος των ανθρωπογενών δομών που εκτιμάται ότι υπάρχουν μέσα στον λόφο Καστά. Τα αποτελέσματα, με βάση και τα υπάρχοντα στοιχεία της ανασκαφικής έρευνας, θα αξιοποιηθούν από την αρχαιολόγο κυρία Κατερίνα Περιστέρη και τον αρχιτέκτονα κ. Μιχάλη Λεφαντζή, στο εν εξελίξει ανασκαφικό τους έργο.

Τα επόμενα βήματά τους θα καθορισθούν σε κάποιο βαθμό από το «σκανάρισμα» του λόφου, υπό το φως των νέων δεδομένων,  ώστε να διερευνηθεί τι άλλο υπάρχει στο εσωτερικό του.

Εν τω μεταξύ, έχει ήδη ανατεθεί σε Έλληνες επιστήμονες  η ανθρωπολογική εξέταση των οστών, που βρέθηκαν στο ταφικό μνημείο. Οι ειδικοί θα δώσουν απαντήσεις για το φύλο και την ηλικία του νεκρού ατόμου, αν και είναι απορίας άξιον πώς εδώ και τόσο καιρό δεν έχει προσδιοριστεί τουλάχιστον αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα.

Η επίσημη εξήγηση ως προς τη διαπίστωση του φύλου, είναι ότι αν και υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του σκελετικού υλικού, η λεκάνη η οποία θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για άμεσο προσδιορισμό του, είναι διαμελισμένη.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version