Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εμβόλιο AstraZeneca | Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για τις δόσεις που έχουν συμφωνηθεί

Όλους τους διαθέσιμους τρόπους θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ για να διασφαλίσει τις δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί η AstraZeneca, όπως τόνισε η γενική διευθύντρια Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σάντρα Γκαλίνα.

H Γκαλίνα απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τα εργαλεία που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει η ΕΕ, όμως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν έχει απειλήσει στο παρελθόν να αυτοματοποιήσει τους ελέγχους στις εξαγωγές των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν τηρούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ένωση.

Η AstraZeneca είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Μάρτιο ότι στόχος της είναι να παραδώσει στην ΕΕ 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 ως το τέλος Ιουνίου, τρεις φορές λιγότερα από αυτά που δεσμεύεται βάσει του συμβολαίου της, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

«Σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση» τόνισε η Γκαλίνα μιλώντας στους ευρωβουλευτές, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να λάβει τις δόσεις (του εμβολίου της AstraZeneca)».

«Είναι κρίμα, βλάπτει τη φήμη της» σχολίασε η ίδια, ενώ επεσήμανε ότι μόνο ένα από τα εργοστάσια παραγωγής του εμβολιου που αναφέρονται στο συμβόλαιο της ΕΕ με τη φαρμακευτική εταιρεία παρέχει εμβόλια στην Ένωση.

Στο συμβόλαιο αναφέρονται δύο εργοστάσια στη Βρετανία, ένα στην Ολλανδία και ένα στο Βέλγιο. Ακόμη ένα στις ΗΠΑ αναφέρεται ως εφεδρικό. Αυτή την περίοδο μόνο το εργοστάσιο του Βελγίου παράγει εμβόλια για την ΕΕ.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ευρωεκλογές | Πάνω από 200.000 Έλληνες θα ψηφίσουν με επιστολική – Τα τελικά στοιχεία

Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες από ολόκληρη την υφήλιο επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω επιστολικής ψήφου, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών epistoliki.ypes.gov.gr.

Η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας με τον ακριβή αριθμό των εγγεγραμμένων να διαμορφώνεται στις 202.556, καθώς σε διάστημα 70 ημερών από την έναρξη λειτουργίας της, η πλατφόρμα κατέγραψε 153.322 αιτήσεις εγγραφής από κατοίκους της επικράτειας και 49.234 από Έλληνες του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων του εξωτερικού κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 280% σε σχέση με τους 17.365 απόδημους που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Συνολικά, οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες. Η συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έχουν καταγραφεί εγγεγραμμένοι από 93 διαφορετικές χώρες στις οποίες δεν είχε συσταθεί εκλογικό τμήμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όπως Παπούα Νέα Γουινέα, Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Τζιμπουτί, Ουγκάντα, Κονγκό, Καμπότζη, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βιετνάμ.

Οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών ήταν η Γερμανία με 9.578 εγγεγραμμένους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.090, οι ΗΠΑ με 3.857, το Βέλγιο με 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808.

Ο θεσμός της επιστολικής ψήφου νομοθετήθηκε στις 24 Ιανουαρίου δίνοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες εκλογείς, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, να συμμετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, ικανοποιώντας παράλληλα ένα πάγιο αίτημα της Διασποράς.

Η σχετική πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία στις 19 Φεβρουαρίου και δύο μήνες αργότερα, στις 19 Απριλίου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων είχε ξεπεράσει τους 100.000 ενώ χθες, καταληκτική ημερομηνία για τις εγγραφές, οι εγγεγραμμένοι ξεπέρασαν τους 200.000. Σε 10 μόλις ημέρες σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του ρυθμού των εγγραφών η οποία ξεπέρασε το 100%.

Παράλληλα, από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν προβλεφθεί πρόσθετοι πληροφοριακοί πόροι προκειμένου η πλατφόρμα να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει επιτυχώς στη μεγάλη πίεση που δέχτηκε λόγω της ταυτόχρονης υποβολής αιτήσεων.

Εντός του Μαΐου οι εκλογείς θα παραλάβουν τους φακέλους της επιστολικής ψήφου – με το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο – οι οποίοι θα πρέπει να επιστραφούν συμπληρωμένοι στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση και να φτάσουν στα κέντρα διαλογής έως τις 17.00 της 8ης Ιουνίου, παραμονή των Ευρωεκλογών.

Ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως πραγματοποίησε ενημερωτική εκστρατεία σε 18 διαφορετικές πόλεις σε Ευρώπη, Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α και Καναδά, προκειμένου να ενημερώσει τους Έλληνες που κατοικούν εκεί για την επιστολική ψήφο, ενώ σε πόλεις της Αυστραλίας και της Γερμανίας μετέφερε το μήνυμα ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

«Στο υπουργείο Εσωτερικών είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι από την ανταπόκριση των Ελλήνων στην επιστολική ψήφο. Πρόκειται για μία βαθιά δημοκρατική διαδικασία, η οποία δίνει την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες πολίτες, από όπου και αν βρίσκονται, δίχως να δαπανήσουν χρόνο ή χρήματα, να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ψήφου. Η επιστολική ψήφος είναι μία «γέφυρα» που μειώνει τη φυσική απόσταση, αίρει τα πρακτικά εμπόδια και διασφαλίζει την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, εντός και εκτός Ελλάδος, στην εκλογική διαδικασία», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Κεραμέως.

«Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στη χώρα μας αποτελεί μία ιστορική τομή, η οποία διευκολύνει τους εκλογείς εντός και εκτός Ελλάδας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ευκολία και ασφάλεια. Πάνω από 200.000 εκλογείς υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές δυναμώνει τη δημοκρατία και ενισχύει τη φωνή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λιβάνιος.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επιστολή Ψήφος | Πάνω από 200.000 οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα

Εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, με τον τελικό αριθμό εγγεγραμμένων να ξεπερνά τους 200.000 από 128 χώρες.

Οι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι της επικράτειας και 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών καταγράφτηκε στη Γερμανία (9.578), στο Ηνωμένο Βασίλειο (9.090), στις ΗΠΑ (3.857), το Βέλγιο (3.491), στην Ολλανδία (3.119) και στην Κύπρο (2.808).

imerisia.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νέα Δημοκρατία | Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της οικογένειας και των ευάλωτων

Το πρόγραμμα στέγασης αστέγων και τα μέτρα για την αύξηση των τμημάτων βρεφικής φροντίδας βρίσκονται στην προμετωπίδα των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

«Τους τελευταίους δέκα μήνες βλέπουμε τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την επίτευξη των στρατηγικών του στόχων υπό την ηγεσία δύο εξαιρετικών γυναικών πολιτικών, των συναδέλφων κκ Σοφίας Ζαχαράκη και Μαρίας Κεφάλα, βήματα σταθερά και μεθοδικά, μακριά από την εύκολη αντιπολιτευτική ρητορεία ότι σε όλα τα πεδία της κοινωνικής πολιτικής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαγικό ραβδί ή να επιλυθούν με έναν νόμο και ένα άρθρο» ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ, Μαρία Σουκούλη Βιλιάλη, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια επί του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις».

«Από τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλοι εμείς, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δεσμευτήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα επιτύχουμε την οικονομική και κοινωνική ανάταξη της χώρας που είχε διαρραγεί από την πολυετή οικονομική κρίση, και μάλιστα ότι η επίτευξη του συγκεκριμένου στρατηγικού στόχου θα περιελάμβανε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς κανέναν πολίτη να μείνει πίσω» είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Ως προς τον πυρήνα του νομοσχεδίου, η κ. Σουκούλη Βιλιάλη είπε ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί ένα έμπρακτο νομοθετικό βήμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση σειράς θεμάτων που αφορούν στη δημιουργία ίσων ευκαιριών κοινωνικής ένταξης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, στην κινητροδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συμπερίληψη και τη συμμετοχή νέων ανθρώπων στη διαμόρφωση πολιτικών δράσεων, στην ενίσχυση του πλαισίου παιδικής προστασίας αλλά και στην ενίσχυση της διοικητικής λειτουργίας του Υπουργείου για την αποδοτικότερη επιτέλεση της σημαντικής αποστολής του».

«Το νομοσχέδιο είναι απολύτως κατώτερο των περιστάσεων αλλά και των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αντιμετωπίζει πραγματικά πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας των πολιτικών Μητσοτάκη» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου και πρόσθεσε: «Έχετε ένα υπερυπουργείο, το οποίο συγκεντρώνει στο χαρτοφυλάκιό του όλες εκείνες τις πολύ κρίσιμες αρμοδιότητες, την προστασία του παιδιού, της οικογένειας, την ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στεγαστική κρίση, τη δημογραφική πολιτική, τις πολιτικές για τους νέους, για τους άνεργους, για τους ευάλωτους, για τα άτομα με αναπηρία, για τους Ρομά, για όλους. Θα περίμενε λοιπόν κανείς από ένα τέτοιο υπερυπουργείο να κάνει τη νομοθετική του εκκίνηση με ένα νομοθέτημα εμβληματικού χαρακτήρα, προτείνοντας και φέρνοντας πολιτικές λύσεις για κάθε ένα από τα πεδία της αρμοδιότητάς του, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα έδινε πραγματική λύση σε ζητήματα, όχι ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων με διευθετήσεις τυπικού χαρακτήρα, πολλές φορές διορθώσεις νομοθετημάτων πριν από τη σύσταση του ίδιου του Υπουργείου, διατάξεις κάποιες από αυτές με φαινομενικά θετικό περιεχόμενο, όμως σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών». Με τέτοιου είδους επικοινωνιακά τρικ, είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι έχει βάλει την κοινωνική πολιτική στον πάγο.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία σήμερα είναι το στεγαστικό. Απαιτούνται αποφασιστικές πολιτικές και γενναία μέτρα» είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Καζάνη και πρόσθεσε: «Η λύση δεν μπορεί να έρθει με την εφαρμογή ημίμετρων και πρόχειρα σχεδιασμένων προγραμμάτων, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω”. Δίνετε επιδότηση 4.000 ευρώ για ένα σπίτι με πολλές ανάγκες επισκευών και δεν καθορίζετε κάποιο πλαφόν στις τιμές ενοικίου. Με τον ίδιο τρόπο αυξάνονται οι τιμές της αγοράς με το πρόγραμμα της Golden Visa και τη μακροχρόνια μίσθωση. Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε τη σύνδεση αυτή και έστω αργοπορημένα να υιοθετεί τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη περιορισμών στο πρόγραμμα της Golden Visa και στο σύστημα Airbnb».

«Ο βασικός πυρήνας των μέτρων παραμένει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της φτώχειας, όπου οι λεγόμενες στοχευμένες πολιτικές δράσεις σε τι μεταφράζονται; Σ’ ένα ελάχιστο δίκτυ προνοιακών παροχών» είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα και πρόσθεσε: «Πρόκειται για οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη ψηφισμένης από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την πολιτική που αναπαράγει στρατιές ανέργων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Αυτή η πολιτική, όμως, διαπερνά και τις διατάξεις του άρθρου 3 του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση των ωφελούμενων του προγράμματος στέγαση και εργασία για τους αστέγους. Η κυβέρνηση κάνει κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο. Εντάσσει στους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα ακόμα και ιδιωτικές μονάδες απεξάρτησης, νομιμοποιώντας την ιδιωτικοποίηση και αυτού του ευαίσθητου τομέα».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en