ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ευρωεκλογές | Πάνω από 200.000 Έλληνες θα ψηφίσουν με επιστολική – Τα τελικά στοιχεία

Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες από ολόκληρη την υφήλιο επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω επιστολικής ψήφου, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών epistoliki.ypes.gov.gr.
Η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας με τον ακριβή αριθμό των εγγεγραμμένων να διαμορφώνεται στις 202.556, καθώς σε διάστημα 70 ημερών από την έναρξη λειτουργίας της, η πλατφόρμα κατέγραψε 153.322 αιτήσεις εγγραφής από κατοίκους της επικράτειας και 49.234 από Έλληνες του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων του εξωτερικού κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 280% σε σχέση με τους 17.365 απόδημους που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.
Συνολικά, οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες. Η συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έχουν καταγραφεί εγγεγραμμένοι από 93 διαφορετικές χώρες στις οποίες δεν είχε συσταθεί εκλογικό τμήμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όπως Παπούα Νέα Γουινέα, Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Τζιμπουτί, Ουγκάντα, Κονγκό, Καμπότζη, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βιετνάμ.
Οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών ήταν η Γερμανία με 9.578 εγγεγραμμένους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.090, οι ΗΠΑ με 3.857, το Βέλγιο με 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808.
Ο θεσμός της επιστολικής ψήφου νομοθετήθηκε στις 24 Ιανουαρίου δίνοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες εκλογείς, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, να συμμετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, ικανοποιώντας παράλληλα ένα πάγιο αίτημα της Διασποράς.
Η σχετική πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία στις 19 Φεβρουαρίου και δύο μήνες αργότερα, στις 19 Απριλίου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων είχε ξεπεράσει τους 100.000 ενώ χθες, καταληκτική ημερομηνία για τις εγγραφές, οι εγγεγραμμένοι ξεπέρασαν τους 200.000. Σε 10 μόλις ημέρες σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του ρυθμού των εγγραφών η οποία ξεπέρασε το 100%.
Παράλληλα, από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν προβλεφθεί πρόσθετοι πληροφοριακοί πόροι προκειμένου η πλατφόρμα να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει επιτυχώς στη μεγάλη πίεση που δέχτηκε λόγω της ταυτόχρονης υποβολής αιτήσεων.
Εντός του Μαΐου οι εκλογείς θα παραλάβουν τους φακέλους της επιστολικής ψήφου – με το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο – οι οποίοι θα πρέπει να επιστραφούν συμπληρωμένοι στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση και να φτάσουν στα κέντρα διαλογής έως τις 17.00 της 8ης Ιουνίου, παραμονή των Ευρωεκλογών.
Ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως πραγματοποίησε ενημερωτική εκστρατεία σε 18 διαφορετικές πόλεις σε Ευρώπη, Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α και Καναδά, προκειμένου να ενημερώσει τους Έλληνες που κατοικούν εκεί για την επιστολική ψήφο, ενώ σε πόλεις της Αυστραλίας και της Γερμανίας μετέφερε το μήνυμα ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.
«Στο υπουργείο Εσωτερικών είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι από την ανταπόκριση των Ελλήνων στην επιστολική ψήφο. Πρόκειται για μία βαθιά δημοκρατική διαδικασία, η οποία δίνει την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες πολίτες, από όπου και αν βρίσκονται, δίχως να δαπανήσουν χρόνο ή χρήματα, να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ψήφου. Η επιστολική ψήφος είναι μία «γέφυρα» που μειώνει τη φυσική απόσταση, αίρει τα πρακτικά εμπόδια και διασφαλίζει την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, εντός και εκτός Ελλάδος, στην εκλογική διαδικασία», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Κεραμέως.
«Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στη χώρα μας αποτελεί μία ιστορική τομή, η οποία διευκολύνει τους εκλογείς εντός και εκτός Ελλάδας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ευκολία και ασφάλεια. Πάνω από 200.000 εκλογείς υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές δυναμώνει τη δημοκρατία και ενισχύει τη φωνή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λιβάνιος.
Πηγή: newsbeast.gr
ΚΑΒΑΛΑ
Δήμος Παγγαίου : “Ο ισολογισμός επιβεβαιώνει τη συνετή οικονομική διαχείριση που εφαρμόζεται στον Δήμο μας”

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Δήμου Παγγαίου :
“Ο Δήμος Παγγαίου, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των δημοτών, προχώρησε στην παρουσίαση του ισολογισμού της τελευταίας οικονομικής χρήσης, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τα αποτελέσματα του ισολογισμού επιβεβαιώνουν τη χρηστή και συνετή οικονομική διαχείριση που εφαρμόζεται σταθερά στον Δήμο μας. Παρά τις προκλήσεις και τις αυξημένες ανάγκες, καταφέραμε:
✅ Να διατηρήσουμε τον Δήμο οικονομικά υγιή, με θετικό ισοζύγιο και ενισχυμένη ρευστότητα.
✅ Να ελέγξουμε τις δαπάνες και να ενισχύσουμε τις επενδύσεις, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα ουσίας.
✅ Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, με στόχο την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Η οικονομική σταθερότητα και διαφάνεια είναι θεμέλια για έναν Δήμο που προχωρά μπροστά, με σχέδιο και όραμα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας, κυρία Ζαχοπούλου Βασιλική, για την αδιάκοπη προσπάθειά της, καθώς και τον ορκωτό λογιστή κ. Λαζαρίδη Νικόλαο, για τον λεπτομερή έλεγχο και την επιβεβαίωση της αξιοπιστίας των οικονομικών μας στοιχείων.
Ευχαριστώ επίσης όλα τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου μας, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνεργασία και τον εποικοδομητικό διάλογο.
Προχωράμε με εμπιστοσύνη, συνέπεια και διαφάνεια για έναν Δήμο πρότυπο.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μητσοτάκης – Γεωργιάδης: Τετ α τετ για ΕΣΥ και νέες οδηγίες

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γεωργιάδη: Στο επίκεντρο η αναμόρφωση του ΕΣΥ και τα ΤΕΠ
Μία ακόμη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 17:00 στο Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, η πραγματοποίησή της παραμένει αβέβαιη, καθώς ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα από τη Νέα Υόρκη και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προλάβει να παρευρεθεί στην οδό Αριστοτέλους.
Η συγκεκριμένη επίσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι προηγούμενες αναβολές δεν σχετίζονταν με ταξιδιωτική κόπωση, αλλά με την τεταμένη σχέση που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο ανδρών. Ωστόσο, φαίνεται πως οι σχέσεις τους έχουν πλέον ομαλοποιηθεί, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο μικροσκόπιο τα ΤΕΠ και η πρωτοβάθμια φροντίδα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου επισκέψεων του πρωθυπουργού στα υπουργεία για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Ο τομέας της Υγείας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την εικόνα της ενόψει της τετραετίας — ανεξάρτητα από το πότε τελικά θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης θα αποτελέσει η εξυπηρέτηση των πολιτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η μείωση των χρόνων αναμονής στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στον πρωθυπουργό το σχέδιό του για τον εκσυγχρονισμό των Επειγόντων, ενώ θα τονίσει την ανάγκη για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η αποφόρτιση των νοσοκομείων μέσω της καλύτερης αξιοποίησης των Κέντρων Υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας θεωρείται αναγκαία για την ουσιαστική βελτίωση του ΕΣΥ.
Ανακαινίσεις και ψηφιακές λύσεις
Στη συνάντηση αναμένεται επίσης να τεθεί το θέμα των ανακαινίσεων σε τμήματα και κλινικές νοσοκομείων, έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική παρουσίασης ενός “νέου ΕΣΥ” και θεωρείται βέβαιο ότι θα προβληθούν επικοινωνιακά από την κυβέρνηση.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα νέα ψηφιακά συστήματα που αναπτύσσονται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως:
-
Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι για την παρακολούθηση της ροής ασθενών στα Επείγοντα, που θα εφαρμοστεί σε 14 νοσοκομεία.
-
Οι τηλεδιαγνώσεις από ιδιώτες γιατρούς.
-
Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα ιατρικά αρχεία των πολιτών.
Παρά την αβεβαιότητα για την πραγματοποίηση της σημερινής συνάντησης, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας παραμένει κομβικής σημασίας για την πορεία και την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σύγχυση στο Μαξίμου μετά το άρθρο Σαμαρά

Έντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά στα Νέα, το οποίο χαρακτηρίζεται από σαφή αποδομητική διάθεση απέναντι στην πολιτική και την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά το γεγονός ότι επίσημα από την κυβέρνηση τηρείται σιγή ασυρμάτου («δεν σχολιάζουμε»), τα ραντάρ του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι στραμμένα στις κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού.
Σαμαράς και «δεξιός φορέας»: Πυκνώνουν τα σενάρια
Το άρθρο ήρθε να δώσει νέα ώθηση στα σενάρια για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με καθαρά δεξιό προσανατολισμό. Συνομιλητές του πρώην Πρωθυπουργού δεν διαψεύδουν, ενώ παρασκηνιακά αναγνωρίζεται πως συζητήσεις έχουν γίνει με πρόσωπα που κινούνται στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο.
Σε δεξιούς κύκλους η ιδέα ενός νέου κόμματος που θα εκφράζει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και όσους κινούνται μεταξύ Ελληνικής Λύσης και της Φωνής Λογικής, έχει συζητηθεί εδώ και καιρό. Μάλιστα, η πτώση της δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου ενισχύει το επιχείρημα υπέρ ενός νέου, πιο δομημένου φορέα με σαφές ιδεολογικό πρόσημο.
Το τραμπικό πρότυπο και η διεθνής συγκυρία
Μέσα στους σαμαρικούς κύκλους γίνεται λόγος και για τη διεθνή συγκυρία, όπου η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο προσκήνιο λειτουργεί ως έμπνευση. Πολλοί θεωρούν ότι το “νέο δεξιό ρεύμα” μπορεί να βρει αντίκτυπο και στην Ελλάδα, με τον Αντώνη Σαμαρά ως εκφραστή του. Το επιχείρημα είναι απλό: συντηρητισμός, εθνική ταυτότητα και αντί-συστημική ρητορική σε μια πιο μετρημένη αλλά σκληρή μορφή.
Ανησυχία στο κυβερνών κόμμα για διαρροές
Η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Οι διαρροές ψηφοφόρων προς δεξιότερους σχηματισμούς αποτυπώθηκαν ήδη στις ευρωεκλογές, με την απώλεια περίπου 13 εκλογικών μονάδων. Ο φόβος ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα συσπειρώσει το πιο δεξιό ακροατήριο είναι υπαρκτός, έστω κι αν αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως λείπει το συνολικό αφήγημα που θα διαφοροποιήσει σαφώς τον Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία.
Ντόρα Μπακογιάννη: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα»
Το κλίμα ήρθε να οξύνει ακόμη περισσότερο η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε δηλώσεις της στο Mega εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά
«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται – κι όταν επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Το έκανε μια φορά ο κ. Σαμαράς, δεν μπορεί να το ξανακάνει. Θέλει να ρίξει δεύτερη φορά τον Μητσοτάκη – φαίνεται από το άρθρο. Δεν θα λειτουργήσει.»
Η παρέμβασή της φανερώνει το έντονο εσωκομματικό ρήγμα που εξακολουθεί να υπάρχει στο στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς, με παλιούς λογαριασμούς να παραμένουν ανοιχτοί από το 2009 και μετά.
Η επόμενη μέρα στη Δεξιά Πολυκατοικία
Αν ο Σαμαράς θα τολμήσει να ηγηθεί ενός νέου κόμματος ή θα συνεχίσει ως παρεμβατική “σκιώδης φωνή”, παραμένει άγνωστο. Το βέβαιο είναι πως η Δεξιά Πολυκατοικία βρίσκεται σε αναβρασμό, και το Μαξίμου δεν μπορεί πλέον να αγνοεί τις ζυμώσεις που συντελούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.