ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Συρία, εκεχειρία συμφώνησαν ΗΠΑ-Ρωσία

Μπαράζ έντονων διεργασιών τα τελευταία 24ωρα γύρω από το μέτωπο της Συρίας καθώς μόλις χθες ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε μια εκεχειρία-κατάπαυση του πυρός που θα λάβει χώρα από το Σάββατο.

Σε αυτό το πλάισιο δεν εντάσσονται, όπως επισημαίνεται, οι επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Επομένως, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας κι εκείνες της Ρωσίας «θα συνεχιστούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα όπως και εναντίον των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων όπως έχουν οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Η παύση των εχθροπραξιών θα εφαρμοστεί από τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία που έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν και θα τηρήσουν τους όρους» της συμφωνίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τις 13 Απριλίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τη Δαμασκό. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν το 2012. Οι ζυμώσεις ανάμεσα σε όλες τις πλευρές συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς, την ώρα που οι διεθνείς παράγοντες και αναλυτές επιδιώκουν να έχουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, μέχρις ότου πειστούν ότι θα τηρηθεί από όλους η εκεχειρία. 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλωσόρισε τη συμφωνία και κάλεσε και αυτός τους συμμετέχοντες στις εχθροπραξίες να την εφαρμόσουν, αναφέρει ο εκπρόσωπός του.

Από την πλευρά της και η Τουρκία χαιρετίζει τη συμφωνία. «Θεωρούμε ότι είναι εφικτό να τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρία. Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι μια εκεχειρία από εκείνες του παρελθόντος και ότι θα μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε» τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβούλιου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς.

«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία, στη μάχη που διεξάγει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, θα διακόψει τις πτήσεις των αεροσκαφών της και θα σταματήσει να σκοτώνει αθώους ανθρώπους» ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να μπει ένα τέλος στον πόλεμο που διαρκεί ήδη πέντε χρόνια, υπογράμμισε ο Κουρτουλμούς σε δηλώσεις που μετέδωσε απευθείας το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

πηγή: sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version