Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μπάχαλο στη Συρία | Νέο προσφυγικό κύμα

Ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ σηματοδοτεί ο θάνατος του Τζιχάντι Τζον. ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Ιράν επιχειρούν επί συριακού εδάφους

Συνθήκες που θα εντείνουν αντί να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές από τη Συρία διαμορφώνονται με αφορμή την επίσιμη, πλέον, εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή. Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε ο θάνατος του σκληροπυρηνικού Βρετανού, Τζιχάντι Τζον, δήμιου της ISIS σε μια αμερικανική επιχείρηση από αέρος. Ο στόχος των ΗΠΑ δεν ήταν άλλος από τη διακοίνωση της παρουσίας τους στην περιοχή μέσω μιας πράξης απόδοσης δικαιοσύνης. Η επέμβαση των ΗΠΑ με βομβαρδισμούς σηματοδοτεί την ενεργό εμπλοκή μιας ακόμη υπερδύναμης επί συριακού εδάφους, καθιστώντας σαφές ότι πριν την εκεχειρία θα υπάρξει νέος γύρος αιματοχυσίας.

Σε αυτή τη φάση ενεργά δραστηριοποιούνται στη Συρία η Ρωσία, το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ενώ έμμεσα εμπλέκονται Τουρκία, Ιράκ και Ισραήλ, μετατρέποντας τ η χώρα σε πεδίο επιχειρήσεων και αποσταθεροποιώντας πρακτικά όλες τις περιορχές.

Οι εξελίξεις είναι σαφές ότι δεν οδηγούν στην αποκλιμάκωση της κρίσης αλλά στην κλιμάκωση της έντασης, χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν διπλωματικά ή ακόμα και στρατιωτικά επεισόδια μεταξύ των εμπλεκομένων.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στα διεθνή φόρα, ξεκινώντας από τον ΟΗΕ, είναι ενδεικτικό της προσπάθειας των ηγετών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ευρώπης να διευθετήσουν το ζήτημα της σταθεροποίησης της Συρίας με συνοπτικές διαδικασίες, κάνοντας ότι πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά είναι απαραίτητο για να επιτευχθούν οι στόχοι της αποκατάστασης της σταθερότητας και του περιορισμού της ISIS.

Είναι πλέον προφανές ότι υπάρχει διεθνής συνεννόηση για χειρισμό της κατάστασης, και τη μεταβατική περίοδο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αναζητηθεί ένα νέο σημείο συμβιβασμού, ενδεχομένως και εκτός της Συρίας, το οποίο θα επιλύει ένα πιο συνολικό ζήτημα καθορισμού σφαιρών επιρροής.

Κόλαση φωτιάς στη Ράκα

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως τα αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τη νύκτα ειδική επιδρομή στη Συρία κατά του Τζιχάντι Τζον του μέλους του Ισλαμικού Κράτους που εμφανίζεται στα βίντεο με τις εκτελέσεις των ομήρων της οργάνωσης.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πίτερ Κουκ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Μοχάμεντ Εμουάζι, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, σκοτώθηκε κατά την επιδρομή. «Αποτιμούμε τα αποτελέσματα της νυκτερινής επιχείρησης και θα δώσουμε τη δημοσιότητα επιπλέον πληροροφίες…», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ωστόσο την ίδια ώρα το FOX και το ABC αναφέρουν ότι ο Εμουάζι είναι «κατά 99%» πιθανότητες νεκρός». Η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται από το 2011

Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη Συρία από το 2011, με κυβερνητικές δυνάμεις να πολεμούν εναντίον ανταρτών αλλά και εξτρεμιστικών οργανώσεων περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους. Πάνω από 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στην πατρίδα τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Μπαν Κι Μουν, 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι σήμερα πρόσφυγες, κάτι που εγείρει μια τεράστια πρόκληση για όλες τις χώρες του κόσμου, ειδικά αυτές στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη. Μέσα στη Συρία, σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. «Το 25% του πληθυσμού του Λιβάνου είναι πλέον σύροι πρόσφυγες. Υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία, 1,5 εκατομμύριο στην Ιορδανία, 300.000 στο Ιράκ και αρκετοί στη βόρεια Αφρική, στην Αίγυπτο», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ.

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en