Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η κρατική ενίσχυση των έξι επενδύσεων αιολικής ενέργειας

Την κρατική συγχρηματοδότηση έξι μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, ενέκρινε το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, υπερψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με πλειοψηφία συγκροτούμενη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Στη σκιά της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» και των χωροταξικών και πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων με διαδικασίες κατεπείγοντος, η πρόταση της πλειοψηφίας συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η έγκριση από τη Βουλή, των κρατικών ενισχύσεων για επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ (που προηγείται της αδειοδότησής τους), προβλέπεται από τον επενδυτικό νόμο του 2013 -και αυτό υπήρξε ένα από τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας, προκειμένου να καταδείξει ότι οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις γίνονται σε καθεστώς διαφάνειας. 

Τα συγκεκριμένα έξι επιχειρηματικά σχέδια, επιδοτούνται από το Δημόσιο με πάνω από 94 εκατ. ευρώ, είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών, είτε άμεσων ενισχύσεων -αλλά προσφέρουν μονάχα έξι θέσεις εργασίας.

«Τα υπό κύρωση σχέδια, όπως και η συνολική κατεύθυνση του επενδυτικού νόμου, δεν εξυπηρετούν την ανάπτυξη ή την απασχόληση, αλλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που καθορίζουν και την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας» ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. 

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη σημείωσε ότι «ο κύριος υπουργός υπέγραψε τις συζητούμενες ενισχύσεις ιδιωτών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Πριν δεν τις υπέγραφε. Προφανώς περίμενε να διαπιστώσει αν όντως τη Δευτέρα “θα έφευγαν” όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας»

«Οι υπουργοί δεν επιλέγουν επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο” απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. «Κατατίθενται αιτήματα, γίνεται έλεγχος νομιμότητας, αν είναι επιλέξιμη η δαπάνη και αν υπάρχει ίδια συμμετοχή, αξιολογείται η επένδυση από εξωτερικούς αξιολογητές που κληρώνονται από το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα» είπε.

«Επιδοτείτε 15,5 εκατομμύρια τη μία θέση εργασίας! Αυτό κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο!» διαμαρτυρήθηκε ο Θανάσης Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ). 

«Το να κρίνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, μονάχα υπό το πρίσμα των θέσεων εργασίας, είναι κοντόφθαλμη και μίζερη προσέγγιση» απάντησε ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ). 

«Ζητάνε να μιλήσουμε για επενδύσεις και ανάπτυξη, εκείνοι που έκλεισαν μεγάλες συμφωνίες για την κατασκευή 60-70 πλοίων στα ναυπηγεία της Κίνας και της Κορέας και όχι της Ελλάδας. Νομίζουν πως απευθύνονται σε χαχόλους» παρατήρησε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή). 

«Τα ναυπηγεία της Κίνας εξασφαλίστηκαν με εντολή του Αντώνη Σαμαρά» ανέφερε και η Ραχήλ Μακρή (ΑΝ.ΕΛ.). «17 δισ. επενδύσεις εξασφάλισε για την Κίνα, τη στιγμή που η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη πεινά, και οι τροπολογίες ντροπής έρχονται με τη δικαιολογία της πληρωμής του προσωπικού» συμπλήρωσε.

«Θα θέλαμε να γίνουν τα πλοία στην Ελλάδα» απάντησε στη Ραχήλ Μακρή ο Νότης Μηταράκης. «Όμως η κινεζική κυβέρνηση χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια δολάρια την κατασκευή τους. Εμείς δυστυχώς πρέπει να κάνουμε επιλογές. Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούμε τα πάντα.»

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΔΗΜΑΡ, με τον εκπρόσωπό της Θ.Ψύρρα να συμφωνεί πως «τέτοιου είδους επενδύσεις διευκολύνουν την ελληνική οικονομία, ώστε να καλύψει το 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως προβλέπεται σε συμφωνία με την Ε.Ε.». 

Για «επενδύσεις σταθερής και σίγουρης απόδοσης, που δίνονται σε συγκεκριμένους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, χωρίς κανένα ρίσκο» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, Πάρις Μουτσινάς. 

«Όσοι καλλιεργούν την αυταπάτη πως κάτω από ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της πολιτικής, ή ότι με μια άλλη κυβέρνηση, μπορεί να έχουμε ενεργειακή πολιτική που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, λένε ψέματα στον ελληνικό λαό» 

Μαζί με το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκαν και δύο τροπολογίες: Η μία παρατείνει κατά έξι μήνες τη θητεία των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών (καθώς μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει συναίνεση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αναφορικά με τα πρόσωπα). Η άλλη τροπολογία, δίνει φορολογική ενημερότητα στο ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, προκειμένου -όπως εξήγησε η πλειοψηφία- να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτό. 

Η πρώτη τροπολογία καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, ενώ η δεύτερη υπερψηφίστηκε από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ανοδική η πορεία της καταναλωτικής κίνησης στα καταστήματα της Δράμας την περίοδο του Πασχα

Απο της αρχές της μεγάλης εβδομάδας, ξεκίνησε η ανοδική πορεία της καταναώτικής κίνησης αλλα και του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας, με τους καταναλωτές να κάνουν αγορές και δώρα για την περιόδο του Πάσχα. Συμφωνα με επαγγελαμτίες ωστόσο, η κίνηση κατα την διάρκεια της Μ.Εβδομάδας να είναι καλή, όμως όχι όπως τις άλλες χρονίες όπου, οι καταναλωτές δεν είχαν να έρθουν αντιμέτωποι με τις ανατιμήσεις.

Την ίδια ώρα την Μ.Τρίτη 30 Απρίου τέλειωσε και η προθεσμία της διασύνδεσης, των POS με τις ταμειακές μηχανές, με τον πονοκέφαλο ωστόσο απο την πλευρά των επαγγεματιών να συνεχίζεται.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 89 έως 130 ευρώ το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι – Οι διαφορές στις τιμές σε σχέση με πέρυσι

Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για το 2024 εκτίμησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ).

Όπως προκύπτει, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με «key-informers» της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες σουπερμάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Το εύρος των τιμών, όπως επισημαίνεται σχετικά, δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους παρακάτω πίνακες είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά και στο «καλάθι του νοικοκυριού». 

Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους (σε € και σε %) πασχαλινού τραπεζιού 2024 & 2023

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών (σε €) προϊόντων πασχαλινού τραπεζιού, 2024

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε πακέτα πληρωμών μέχρι το Πάσχα

«Βροχή» πληρωμών έρχεται μέχρι το Πάσχα με την καταβολή νέου γύρου αναδρομικών σε 12.000 συνταξιούχους μέσω του επανυπολογισμού, των αναδρομικών στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες, του αυξημένου δώρου Πάσχα, των συντάξεων Μαΐου, καθώς και του αυξημένου επιδόματος γέννησης.

Τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί το ποσό των αναδρομικών από την αύξηση του επιδόματος γέννησης για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Πρόκειται για 58.912 γυναίκες, οι οποίες θα λάβουν αναδρομικά από την αύξηση του επιδόματος γέννησης κατά 700 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Το επίδομα πλέον έχει αυξηθεί σε 2.500 για το 1ο παιδί και φτάνει τα 3.500 ευρώ για τέταρτο ή περισσότερα παιδιά.

Αναδρομικά για μητέρες. Τα αναδρομικά ποσά 6 μηνών του επιδόματος για τις μητέρες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έκαναν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 θα γίνει προσπάθεια από τις υπηρεσίες να καταβληθούν μέχρι σήμερα. Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ), δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ. Οι αυτοαπασχολούμενες που δικαιούνται το επίδομα υπολογίζονται σε 5.000-6.000 αν φυσικά είναι ασφαλιστικά ενήμερες και δεν έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Δώρο Πάσχα. Λόγω της αύξησης του κατώτου μισθού, αυξάνεται κατά 6,4% το δώρο Πάσχα, στα 431,20 ευρώ, για 560.000 εργαζομένους. Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου. Οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν.

Νέα αναδρομικά. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που καταβάλλονται οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό (για πάνω από τέσσερα έτη) των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και με τις συντάξεις Μαΐου θα καταβληθούν αναδρομικά οι προσαυξήσεις σε περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους. Τα ποσά που καταβάλλονται φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 50.000 ευρώ. Οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης (μετά το 2019), ενώ οι παλαιοί (μέχρι το 2016) θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται και νέες πληρωμές σε συνταξιούχους που για διάφορους λόγους έμειναν εκτός επανυπολογισμού (δύσκολες περιπτώσεις, όπως συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση).

Συντάξεις. Σήμερα θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όπως και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Ηδη έχουν οι καταβληθεί οι συντάξεων των μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ0), εκείνων που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 11/1/2017 και όλες οι επικουρικές του ιδιωτικού.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en