Quantcast
Connect with us

ΕΡΓΑΣΙΑ

Δυνατό “χαστούκι” στην ΕΑΣ Ξάνθης | Ζητείται η επιστροφή του δανείου για τα σιτηρά του 2008

image_print
Το Γενικό Δικαστήριο επικύρωσε την Πέμπτη 9 Απριλίου, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλλει στην Ελλάδα να ανακτήσει τις ενισχύσεις τις οποίες είχε χορηγήσει σε 57 ΕΑΣ το 2008, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης που είχε λάβει 5,5 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον πρόεδρο της έχει καταβάλει 500.000 ευρώ!
Οι ενισχύσεις αυτές αφορούσαν, αφενός, επιδότηση επιτοκίου και, αφετέρου, εγγύηση του Δημοσίου σε ποσοστό 100 % για δάνεια συνολικού ποσού 150 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ.
Κατά τις ελληνικές αρχές, η πλεονάζουσα παραγωγή αραβοσίτου και σίτου οδήγησε σε πτώση των τιμών το 2008. Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο εισόδημα στους γεωργούς, χορηγήθηκαν με διάφορες υπουργικές αποφάσεις δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου σε ποσοστό 100 % και επιδότηση επιτοκίου προς 57 ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών (ΕΑΣ), συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα δάνεια προορίζονταν να διατεθούν στους παραγωγούς για τις ποσότητες δημητριακών που οι ΕΑΣ είχαν αγοράσει ή παραλάβει κατά τη διάρκεια του 2008. Οι τιμές των δημητριακών που καθόρισε η Ελλάδα αντιστοιχούσαν στις τιμές που χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό των προκαταβολών που θα καταβάλλονταν στους γεωργούς δυνάμει της δανειακής συμβάσεως.
Η Επιτροπή εκτίμησε ότι τα δάνεια αυτά συνεπάγονταν επιλεκτικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι, αφενός, αποσκοπούσαν στη βελτίωση του εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών με την τεχνητή αύξηση της τιμής πωλήσεως των δημητριακών από τους παραγωγούς προς τις ΕΑΣ και, αφετέρου, οι ΕΑΣ και οι παραγωγοί είναι οι μόνοι δικαιούχοι των δανείων. Πάντα κατά την Επιτροπή, το πλεονέκτημα αυτό δημιουργούσε στρέβλωση του ανταγωνισμού (καθόσον η εμπορική θέση των παραγωγών ενισχύθηκε σε σχέση προς τη θέση άλλων επιχειρήσεων) και επηρέαζε τις συναλλαγές μεταξύ κρατών μελών (καθόσον στον τομέα των δημητριακών υπάρχει σημαντικό ενδοκοινοτικό εμπόριο).
Με απόφαση της 25ης Ιανουαρίου 2012, η Επιτροπή επέβαλε στην Ελλάδα να ανακτήσει τις ενισχύσεις που είχε χορηγήσει το 2008 στους παραγωγούς δημητριακών και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που συγκεντρώνουν δημητριακά.Η Ελλάδα ζήτησε από το Γενικό Δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής. Με την απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή στο σύνολό της.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το Γενικό Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι θεωρούνται ενισχύσεις οι παρεμβάσεις εκείνες οι οποίες, υπό οποιαδήποτε μορφή, ενδέχεται να ευνοήσουν επιχειρήσεις ή συνεπάγονται οικονομικό όφελος το οποίο δεν θα είχε αποκομίσει μια επιχείρηση υπό τις συνήθεις συνθήκες της αγοράς. Το ίδιο ισχύει και για τις επιδοτήσεις επιτοκίου, στο μέτρο που είναι ικανές να ευνοήσουν τον δικαιούχο έναντι των ανταγωνιστών του, καθώς και για την εγγύηση του Δημοσίου σε ποσοστό 100 % του δανείου. Οι ενισχύσεις που απαλλάσσουν μια επιχείρηση από έξοδα που θα έπρεπε κανονικά να επωμιστεί στο πλαίσιο των συνήθων δραστηριοτήτων της νοθεύουν καταρχήν τους όρους του ανταγωνισμού.
Το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η επίδικη απόφαση είναι σαφής και επαρκώς αιτιολογημένη, δεδομένου ότι περιέχει όλα τα στοιχεία που επιτρέπουν τον προσδιορισμό της φύσεως των προς ανάκτηση ενισχύσεων, των ποσών τους καθώς και των δικαιούχων σε βάρος των οποίων πρέπει να πραγματοποιηθεί η ανάκτηση. Επιπλέον, το Γενικό Δικαστήριο παρατηρεί ότι η Επιτροπή ορθώς έκρινε ότι το συγκεκριμένο όφελος για κάθε κατηγορία έπρεπε να εξεταστεί σε εθνική κλίμακα κατά το στάδιο της ανακτήσεως, καθόσον εξαρτιόταν από τη σχέση μεταξύ των ΕΑΣ και των γεωργών-μελών τους.
Το Γενικό Δικαστήριο κρίνει εξάλλου ότι η απόφαση περί κινήσεως της τυπικής διαδικασίας έρευνας όσον αφορά την ενίσχυση ήταν επαρκώς σαφής και απαλλαγμένη αμφισημίας και, επομένως, η Επιτροπή δεν προσέβαλε τα δικαιώματα άμυνας και δεν παραβίασε την αρχή της ασφάλειας δικαίου.
Όσον αφορά τη φύση των ενισχύσεων, το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι τα –έστω και σχετικά μικρά– επιλεκτικά οικονομικά πλεονεκτήματα που συνίστανται στην επιδότηση επιτοκίου και στην καλύπτουσα το συνολικό ποσό του δανείου εγγύηση δεν θα είχαν επιτευχθεί υπό τις συνήθεις συνθήκες της αγοράς. Εξάλλου, κατά το Γενικό Δικαστήριο, οι ενισχύσεις είναι ικανές να επηρεάσουν το μεταξύ κρατών μελών εμπόριο και να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, λαμβανομένου υπόψη του ότι στον τομέα της γεωργίας υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών των κρατών μελών, το χαμηλό ύψος μιας ενισχύσεως ή το μέτριο μέγεθος της επιχειρήσεως που λαμβάνει την ενίσχυση δεν αποκλείουν κατ’ αρχήν τη δυνατότητα επηρεασμού του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών.
Επομένως, χάρη στον μηχανισμό άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου, οι παραγωγοί μπόρεσαν, παρά την κατάσταση πλεονάζουσας παραγωγής, να πωλήσουν το απόθεμά τους δημητριακών στις ΕΑΣ, και μάλιστα σε τιμή την οποία δεν θα είχαν επιτύχει αν δεν είχε χορηγηθεί δάνειο με τέτοιους όρους στις ΕΑΣ.
Τέλος, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι οι επίμαχες ενισχύσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν νόμιμες βάσει του «προσωρινού κοινοτικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις» (ΠΚΠ), δεδομένου ότι αυτό τέθηκε σε ισχύ μόλις στις 31 Οκτωβρίου 2009.
Το Γενικό Δικαστήριο παρατηρεί συνεπώς ότι τα καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής που είχαν εγκριθεί πριν από την ημερομηνία αυτή δεν καλύπτονταν από το ΠΚΠ.
πηγη thrakitoday.com
Click to comment

Απάντηση

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Μόνιμη εργασία για εργαζόμενους ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς

ΠΟΕ-ΟΤΑ – Απόφαση για μόνιμη εργασία εργαζομένων ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς – 2026
image_print

Την ανάγκη εξασφάλισης μόνιμης και σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους ΕΣΠΑ στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς επαναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας την Πέμπτη 28 Μαΐου 2026.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα μετά τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύτηκε για προκήρυξη μόνιμου προσωπικού για τους εργαζόμενους ΕΣΠΑ των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, στην κατεύθυνση εξασφάλισης μόνιμης εργασίας για όλους.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι υπήρξε δέσμευση για εξαίρεση των εργαζομένων ΕΣΠΑ των Παιδικών Σταθμών από τη λεγόμενη «διάταξη Βορίδη».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει ακόμη ότι, μετά από δική της επιμονή, το Υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει εντός μίας εβδομάδας το σύστημα μοριοδότησης της προκήρυξης, καθώς και την τελική απάντηση στο αίτημα του κλάδου για κατάργηση της «διάταξης Βορίδη».

Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026, ορίζοντας την ημερομηνία αυτή ως καταληκτική για τις έγγραφες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ομοσπονδία επιμένει στη σταθερή της θέση για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων, καθώς και στην πλήρη κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» για όλους.

Παράλληλα, ζητά την κατάργηση του άρθρου 730 του σχεδίου νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, καταργεί τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων και οδηγεί σε απόλυση 20.000 εργαζόμενους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει ότι ο αγώνας για σταθερή και μόνιμη εργασία είναι διαχρονικός και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κάνει πίσω στη διεκδίκηση μόνιμης εργασίας με κρατική χρηματοδότηση για όλους.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει, η απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου θα είναι μονόδρομος.

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Καβάλα | Προσλήψεις 25 ατόμων για το «Άθληση για Όλους»

image_print

Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε την πρόσληψη 25 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο υλοποίησης των Γενικών και Ειδικών Προγραμμάτων «Άθληση για Όλους» για την περίοδο 2025–2026.

Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια οκτώ (8) μηνών, ενώ η αποζημίωση των απασχολουμένων θα γίνεται με ωριαία αντιμισθία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  • είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: personnel@kavala.gov.gr,

  • είτε αυτοπροσώπως,

  • είτε μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου (με θεωρημένη υπογραφή),

  • είτε ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή στα γραφεία της υπηρεσίας.

Το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» στοχεύει στην προώθηση της φυσικής δραστηριότητας, της ευεξίας και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών κάθε ηλικίας μέσα από οργανωμένες αθλητικές δράσεις που πραγματοποιούνται στους δήμους όλης της χώρας.

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Οδικός Χάρτης για Συλλογικές Συμβάσεις και Ψηφιακά Εργαλεία Εργασίας

image_print

Μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά ζητήματα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, όπου υπάρχει «πολύ περιθώριο βελτίωσης» στην κάλυψη των εργαζομένων.

Συλλογικές Συμβάσεις: Νέο Θεσμικό Πλαίσιο

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε την ανάγκη για ένα στιβαρό θεσμικό πλαίσιο που θα προσφέρει τα σωστά κίνητρα για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων. Παράλληλα, ξεκίνησε ήδη κύκλος συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες της ΕΕ. Οι προτάσεις θα συγκεντρωθούν από κοινού, ώστε έως τα τέλη του 2025 να παρουσιαστεί δημόσια το στρατηγικό σχέδιο.

JOBmatch: 46.000 «συζεύξεις» σε χρόνο ρεκόρ

Η υπουργός παρουσίασε επίσης τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ψηφιακής πλατφόρμας JOBmatch, μέσω της οποίας επιχειρείται η ταχεία σύζευξη εργαζομένων και εργοδοτών. Η πλατφόρμα, που είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω εφαρμογής, επιτρέπει την καταγραφή προτιμήσεων από τον εργαζόμενο και αντίστοιχα των προσφερόμενων θέσεων από τους εργοδότες. «Μέσα σε 2,5 λεπτά μπορεί κάποιος να βρει δουλειά», δήλωσε η υπουργός.

Η νέα δυνατότητα βιντεοκλήσης για συνεντεύξεις προστέθηκε φέτος, με σκοπό την άμεση επαφή μεταξύ υποψηφίων και εργοδοτών. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 46.000 συζεύξεις, ενώ η πλατφόρμα αριθμεί 22.000 υποψήφιους.

Ημέρες Καριέρας σε 40 πόλεις

Η υπουργός αναφέρθηκε και στις «Ημέρες Καριέρας» που διοργανώνονται συστηματικά σε όλη την Ελλάδα. Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στις 23 και 24 Μαΐου, με τη συμμετοχή περίπου 200 επιχειρήσεων και χιλιάδες προσφερόμενες θέσεις εργασίας.

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο για μείωση γραφειοκρατίας

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως αποκάλυψε ότι επεξεργάζεται νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα στοχεύει στη μείωση γραφειοκρατίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Έδωσε το παράδειγμα της απλοποίησης των εγγράφων για τις προσλήψεις και προανήγγειλε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους πριν τη δημόσια παρουσίασή του.

Οφειλές στον ΕΦΚΑ: Καμία εμπλοκή εισπρακτικών

Απαντώντας σε ερώτηση για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, η υπουργός διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν την είσπραξη εισπρακτικές εταιρείες. Αντιθέτως, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου θα βοηθούν τον ΕΦΚΑ σε εξατομικευμένη διαχείριση οφειλών, χωρίς να αντικαθιστούν τη δημόσια αρμοδιότητα. «Η είσπραξη γίνεται αποκλειστικά από τον ΕΦΚΑ», τόνισε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας ώστε να επιστρέψουν πόροι στην κοινωνία.

637% αύξηση δηλωμένων υπερωριών στον τουρισμό

Εντυπωσιακά αποτελέσματα κατέγραψε και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, με τις δηλωμένες υπερωρίες στον τουρισμό να σημειώνουν άλμα 637% τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου σε τουρισμό και εστίαση από φέτος, ενώ συνολικά 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι καλύπτονται πλέον από το σύστημα, έναντι μόλις 150.000 πριν έναν χρόνο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en