Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Πονοκέφαλος” οι πεζοδρομήσεις στην Παλιά Πόλη Ξάνθης | Προβλέπονται με Προεδρικό Διάταγμα του ’96

Δεκτό, ομόφωνα, έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης η Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της το αίτημα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Παλιά Πόλη για την εφαρμογή Προεδρικού Διατάγματος του 1996 το οποίο προβλέπει την πεζοδρόμηση οδικών αρτηριών της Παλιάς Πόλης.
Τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας, αφού άκουσαν τόσο την εισήγηση των υπηρεσιών όσο και το αίτημα του επιχειρηματία, αποφάσισαν να δώσουν πρακτικά το πράσινο φως για την εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος προωθώντας το στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Πλέον, επισήμως, ανοίγει για ακόμη μια φορά η συζήτηση γύρω από το θέμα που άνοιξε προσφάτως μετά από το αίτημα του ιδιοκτήτη του καφέ μπαρ “Αερικό” στην Παλιά Πόλη κ. Δραγανάκη, ο οποίος κατεβαίνει και υποψήφιος σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Χρίστου Πούλιου, προς τον Δήμο της Ξάνθης. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας “ξέθαψε” Προεδρικό Διάταγμα του 1996 στο οποίο προβλέπεται η πεζοδρόμηση διάφορων οδικών αρτηριών στην Παλιά Πόλη, με τον ίδιο να διεκδικεί κάτι σχετικό για την οδό Φιλίππου.
Απαντώντας στο αίτημα του επιχειρηματία, οι υπηρεσίες του Δήμου ανέφεραν στη σχετική εισήγησή τους προς τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας ότι στο εν λόγω Π.Δ. η οδός Φιλίππου, όπως και άλλες στην Π.Π., ορίζεται ως πεζόδρομος αποκλειστικής χρήσης πεζών. Το εν λόγω Π.Δ. μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί, αλλά ούτε έχει ανατραπεί, ενώ όπως επισημάνθηκε αφορά πολεοδομικές ρυθμίσεις και την περίοδο που συντάχθηκε δεν είχε εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη.
Από την πλευρά των υπηρεσιών έγινε γνωστό πως δεν αμφισβητείται το εν λόγω Π.Δ. ωστόσο παραμένει άγνωστο το για ποιούς λόγους μέχρι στιγμής η Δημοτική Αρχή δεν το έχει εφαρμόσει. Σχετικώς επισημάνθηκε πως για την πεζοδρόμηση μιας οδού, εξ αυτών που ορίζονται στο Π.Δ., απαιτείται η έκδοση κανονιστικής απόφασης η οποία θα προκύψει μετά και την εκπόνηση σχετικών μελετών (κυκλοφοριακών, πολεδομικών κ.ο.κ.). Ο επιχειρηματίας, που όπως φάνηκε επιθυμεί τη πεζοδρόμηση της οδού ώστε στη συνέχεια αυτή – όπως και οι άλλες στην περιοχή που καθορίζονται ως πεζόδρομοι – να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.  Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει πρόθεση να καλυφθούν ακόμη και τα έξοδα που απαιτούνται ώστε η διαδικασίες να προχωρήσουν τάχιστα και να εφαρμοστεί το Π.Δ.
Ταυτόχρονα τονίστηκε πως την τελική απόφαση την έχει η Δημοτική Αρχή, ενώ το θέμα παραπέμφθηκε σχετικώς αρχικά στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Πρακτικά τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας εισηγούνται την εφαρμογή του Π.Δ. του 1996, προτείνοντας την υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες και προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για κάτι τέτοιο.
Ένα περίπτερο λιγότερο
Στα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας και αυτό των περιπτέρων, καθώς όπως έγινε γνωστό υπάρχουν δύο σχολάζοντα περίπτερα στα όρια του Δήμου Ξάνθης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν αποβιώσει. Από την υπηρεσία προτάθηκε το ένα εξ’ αυτών να τεθεί σε δημοπρασία, μιας και είναι σε λειτουργία από ενοικιαστή και εξυπηρετεί μεγάλη μερίδα κατοίκων στην περιοχή της Νεάπολης, ενώ το άλλο αποφασίστηκε να απομακρυνθεί μιας και βρίσκεται στην περιοχή του γηπέδου “Φίλιππος Αμοιρίδης”, παραμένει κλειστό εδώ και χρόνια ενώ σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων βρίσκονται και λειτουργούν άλλα δυο περίπτερα.
πηγη thrakitoday.com

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου ο Ακάθιστος Ύμνος

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού και κοινωνικού του έργου, έλαβε μέρος στην τέλεση του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά το Πάσχα παρατείνονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Αδιάκοπα εργάζονται οι εργάτες στα στενά του Αγίου Νικολάου όπου διενεργούνται τα έργα για το Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο. Κύριο πρόβλημα έως τώρα είναι η γενική εικόνα καθότι ήδη πολλοί τουρίστες έχουν έρθει στην πόλη της Καβάλας.

Από εκεί που η κατάσταση φαινόταν αισιόδοξη οι καθυστερήσεις δημιουργούν δυσανασχέτιση. Το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού από τις πρωινές ώρες καθημερινά διενεργώντας έργα με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να αποσύρωνται τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en