Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας

image_print

Νέα εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών

Κατευθύνσεις για τον προσδιορισμό του χρόνου κτήσης ακίνητης περιουσίας και τον καθορισμό της τιμής κτήσης σε ειδικές περιπτώσεις που δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων παρέχει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.Η νέα εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών -συμπληρώνει τις οδηγίες που είχε παράσχει ο κ. Μαυραγάνης στα τέλη Απριλίου για το φόρο υπεραξίας -αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακατανομή χιλιοστών επί κοινού οικοπέδου, σε περιπτώσεις οικοπέδων με κατεδαφισμένα κτίσματα, σε περιπτώσεις που έχει τακτοποιηθεί πολεοδομικά εξ ολοκλήρου ή μερικώς κάποια αυθαίρετη κατασκευή, σε περιπτώσεις μεταβίβασης ενιαίας οικοδομής, κ.α..

Ανακατανομή χιλιοστών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο σε περίπτωση απόκτησης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας και εν συνεχεία ανακατανομής χιλιοστών επί του κοινού οικοπέδου (χωρίς μεταβιβαστικό αποτέλεσμα), ως χρόνος και τιμή κτήσης λογίζεται ο χρόνος και η τιμή κτήσης των οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών των οποίων ανακατανεμήθηκε το ποσοστό ιδιοκτησίας. Εάν στην παραπάνω περίπτωση, επί του κοινού οικοπέδου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία εντάσσεται αυθαίρετη κατασκευή, η οποία έχει εξολοκλήρου τακτοποιηθεί, η τιμή κτήσης αυτής υπολογίζεται με αναγωγή της επιφάνειας της αυθαίρετης κατασκευής στην τιμή της αρχικής (οριζόντιας ή κάθετης) ιδιοκτησίας.

Κατεδάφιση κτίσματος 

Σε περίπτωση που έχει αποκτηθεί οικόπεδο ή αγροτεμάχιο με κτίσμα και στη συνέχεια κατεδαφισθεί το κτίσμα και μεταβιβασθεί το ακάλυπτο οικόπεδο, η τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου προσδιορίζεται με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών του Ν. 4172/2013.

Πολεοδομική τακτοποίηση αυθαιρέτου

Σε περίπτωση απόκτησης ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου και εν συνεχεία ανέγερσης επ’ αυτού κτίσματος, χωρίς οικοδομική άδεια ανέγερσης, και στη συνέχεια τακτοποίησης αυτού ως εξ ολοκλήρου αυθαιρέτου, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου (ανεξαρτήτως χρόνου απόκτησης αυτού) προσαυξημένη με συντελεστή 20%.

Σε περίπτωση απόκτησης με επαχθή αιτία κτίσματος και στη συνέχεια πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής (βοηθητικής ή κύριας χρήσης), προγενέστερης της απόκτησης του ακινήτου, ως τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) θεωρείται η τιμή κτήσης του νόμιμου κτίσματος.

Σε περίπτωση απόκτησης με επαχθή αιτία κτίσματος και στη συνέχεια πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής (βοηθητικής ή κύριας χρήσης), μεταγενέστερης της απόκτησης, η τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) προσδιορίζεται με πρόσθεση στην αξία της αποκτηθείσας νόμιμης επιφάνειας της αξίας της τακτοποιημένης, η οποία προσδιορίζεται με αναγωγή στην αξία της νόμιμης επιφάνειας του κτίσματος, κατά το λόγο της επιφάνειας της τακτοποιημένης προς την επιφάνεια της νόμιμης.

Σε περίπτωση απόκτησης κτίσματος με κληρονομική διαδοχή ή από χαριστική αιτία, και, στη συνέχεια, πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής, προϋφιστάμενης της κληρονομικής διαδοχής ή της χαριστικής αιτίας, ως τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) θεωρείται η τιμή κτήσης του αρχικού αποκτηθέντος ακινήτου και η επιπρόσθετη αξία της μερικώς αυθαίρετης, βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν, υπό την προϋπόθεση της υποβολής σχετικής διορθωτικής − συμπληρωματικής δήλωσης.

Σε περίπτωση απόκτησης κτίσματος με κληρονομική διαδοχή ή από χαριστική αιτία και, στη συνέχεια, πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής, μεταγενέστερης της κληρονομικής διαδοχής ή της χαριστικής αιτίας, η τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) προσδιορίζεται με πρόσθεση στην αξία της αποκτηθείσας νόμιμης επιφάνειας της αξίας της τακτοποιημένης, η οποία προσδιορίζεται με αναγωγή στην αξία της νόμιμης επιφάνειας του κτίσματος κατά το λόγο της επιφάνειας της τακτοποιημένης προς την επιφάνεια της νόμιμης.

Αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο σε περίπτωση απόκτησης ημιτελούς κτίσματος και στη συνέχεια, είτε βάσει της ίδιας άδειας ανέγερσης είτε κατόπιν έκδοσης νέας άδειας ανέγερσης ή ανανέωσης της υπάρχουσας πολεοδομικής άδειας, πώλησης αυτού ως ημιτελούς −σε οποιοδήποτε στάδιο κατασκευής προ της αποπεράτωσης του−, η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση την αξία που αυτό είχε αποκτηθεί. Σε περίπτωση απόκτησης ημιτελούς κτίσματος και στη συνέχεια, είτε βάσει της ίδιας άδειας ανέγερσης είτε κατόπιν έκδοσης νέας άδειας ανέγερσης ή ανανέωσης της υπάρχουσας πολεοδομικής άδειας, πώλησης αυτού ως αποπερατωμένου, η τιμή κτήσης υπολογίζεται σύμφωνα με το Ν. 4172/2013.

Ενιαίο δηλωθέν τίμημα/αξία κτήσης

Σε περίπτωση που με το ίδιο συμβόλαιο αποκτήθηκαν εξ επαχθούς αιτίας περισσότερες αυτοτελείς ιδιοκτησίες με ενιαίο δηλωθέν τίμημα αγοράς και, στη συνέχεια, μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία μία ή περισσότερες εξ αυτών, η τιμή κτήσης της ή των μεταβιβαζόμενων ιδιοκτησιών προσδιορίζεται με αναγωγή του συνολικού τιμήματος κατά το λόγο της αντικειμενικής αξίας της μεταβιβαζόμενης αυτοτελούς ιδιοκτησίας προς την συνολική αντικειμενική αξία των κτηθέντων (κατά το χρόνο της απόκτησης τους) και, εάν δεν υπάρχει αντικειμενική αξία, γίνεται αναγωγή με βάση την οικεία φορολογητέα αξία εφόσον υπάρχει για κάθε μία αυτοτελή ιδιοκτησία και αν ούτε αυτή υπάρχει, τότε η τιμή κτήσης προσδιορίζεται σύμφωνα με το Ν. 4172/2013.

Σε περίπτωση που με το ίδιο συμβόλαιο αποκτήθηκαν από χαριστική αιτία ή με κληρονομική διαδοχή περισσότερες αυτοτελείς ιδιοκτησίες με ενιαία αξία και, στη συνέχεια, μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία μία ή περισσότερες ες αυτών, η τιμή κτήσης της ή των μεταβιβαζόμενων ιδιοκτησιών προσδιορίζεται με αναγωγή της αντικειμενικής ή (εφ’ όσον αυτή δεν υφίσταται) της φορολογητέας αξίας κτήσης των μεταβιβαζομένων ακινήτων, εφόσον αυτή υφίσταται για κάθε μία ιδιοκτησία, στην συνολική αντικειμενική ή (εφ’ όσον αυτή δεν υφίσταται) στην φορολογητέα αξία απόκτησης τους και, εάν δεν υπάρχει αντικειμενική ή φορολογητέα αξία, τότε η αξία κτήσης θα προσδιοριστεί με το Δείκτη Τιμών Κατοικιών.

Σε περίπτωση κτήσης από οποιαδήποτε αιτία ενιαίας οριζόντιας ιδιοκτησίας, και στη συνέχεια διάσπασης αυτής σε νέες μερικότερες και μεταβίβασης κάποιας από αυτές, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από την αναγωγή της αξίας κτήσης της επιφάνειας της συνολικά κτηθείσας ιδιοκτησίας στην αξία που αντιστοιχεί στην μεταβιβαζόμενη επιφάνεια.

Σε περίπτωση κτήσης από οποιαδήποτε αιτία ενιαίου ακάλυπτου οικοπέδου ή αγροτεμαχίου, και στη συνέχεια κατάτμησης αυτού σε νέα μερικότερα και μεταβίβασης κάποιου από αυτά, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από την αναγωγή της αξίας κτήσης της επιφάνειας του αρχικού ενιαίου οικοπέδου στην αξία που αντιστοιχεί στην μεταβιβαζόμενη έκταση.

Σε περίπτωση κτήσης από οποιαδήποτε αιτία ενιαίου ακάλυπτου οικοπέδου και στη συνέχεια υπαγωγής αυτού στις διατάξεις του Ν.Δ. 1024/1971 (κάθετη συνιδιοκτησία) και δημιουργίας επιμέρους αυτοτελών ιδιοκτησιών, σε περίπτωση μεταβίβασης κάποιας από αυτές, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από την αναγωγή του ποσοστού της μεταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας στη συνολική αξία του ενιαίου ακάλυπτου οικοπέδου.

Μεταβίβαση ενιαίας οικοδομής

Σε περίπτωση μεταβίβασης ενιαίας οικοδομής η οποία έχει ανεγερθεί με αυτεπιστασία τμηματικά με διαφορετικές άδειες, ως χρόνος κτήσης λογίζεται ο χρόνος έκδοσης της τελευταίας οικοδομικής άδειας ανέγερσης και η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών του Ν. 4172/2013.

Μεταβίβαση ακίνητου που προήλθε μερικώς από ανέγερση

Σε περίπτωση πώλησης ακινήτου−κτίσματος (συμπεριλαμβανομένων των αυτοτελών ιδιοκτησιών), το οποίο αποκτήθηκε κατά ιδανικό μερίδιο ως οικόπεδο και ανεγέρθηκε από τον πωλητή με αυτεπιστασία είτε με το σύστημα της αντιπαροχής, και απόκτησης από το ίδιο πρόσωπο, πριν από την πώληση, έτερου ποσοστού από άλλη αιτία (επαχθή ή χαριστική), η συνολική τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου κτίσματος υπολογίζεται με την αναγωγή της αξίας του ποσοστού που αποκτήθηκε από άλλη αιτία στην συνολική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Νόμιμη Προσθήκη κτίσματος

Σε περίπτωση απόκτησης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας με επαχθή ή χαριστική αιτία ή λόγω κληρονομικής διαδοχής και εν συνεχεία κατασκευής νόμιμης προσθήκης, ως χρόνος κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (αρχικής και μεταγενέστερης κατασκευής) λαμβάνεται ο χρόνος έκδοσης της τελευταίας οικοδομικής άδειας. Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών του Ν. 4172/2013 εφόσον η επιφάνεια της προσθήκης υπερβαίνει κατά ποσοστό 75% την επιφάνεια της αρχικής ιδιοκτησίας. Σε διαφορετική περίπτωση ως τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου λαμβάνεται αυτή της αρχικής ιδιοκτησίας. Εάν ο τίτλος κτήσης της προηγούμενης περίπτωσης αναφέρεται σε χρόνο προ του 1995 και η οικοδομική άδεια της νόμιμης προσθήκης εκδόθηκε μετά την 1.1.1995, η τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου προσδιορίζεται σε κάθε περίπτωση με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών του Ν. 4172/2013.

Έγκριση πολεοδομικής μελέτης

Σε περιπτώσεις που μετά την κύρωση των οικείων πράξεων εφαρμογής μεταβιβάζονται οικόπεδα, τα οποία έχουν αποκτηθεί είτε ως οικόπεδα, είτε ως αγροτεμάχια με οποιοδήποτε τίτλο κτήσης, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος κύρωσης της πράξης εφαρμογής, ακόμα και αν η πράξη εφαρμογής αφορά τμήμα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Σε περιπτώσεις που μετά την έγκριση πολεοδομικής μελέτης ή την έκδοση της αντίστοιχης διοικητικής πράξης καθορισμού των ορίων οικισμού μεταβιβάζονται οικόπεδα, τα οποία έχουν αποκτηθεί είτε ως οικόπεδα, είτε ως αγροτεμάχια με οποιοδήποτε τίτλο κτήσης, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης ή έκδοσης της αντίστοιχης διοικητικής πράξης καθορισμού των ορίων οικισμού ακόμα και αν η πολεοδομική μελέτη ή διοικητική πράξη αφορά τμήμα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: 4 δισ. δολάρια από ρωσικό πετρέλαιο για Έλληνες εφοπλιστές

Ελλάδα - Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου - 2026
image_print

Ελλάδα: 4 δισ. δολάρια από ρωσικό πετρέλαιο για Έλληνες εφοπλιστές

Έσοδα που προσεγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια φέρονται να αποκόμισαν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η μεταφορά ρωσικού αργού συνεχίστηκε νόμιμα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνταν το ανώτατο όριο τιμής που επέβαλαν οι χώρες της G7.

Η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας, καθώς και για την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία.

Ανάλυση των Financial Times για τα έσοδα

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες φέρονται να έχουν εισπράξει τουλάχιστον 3,8 δισ. δολάρια από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τα μέσα του 2023 έως σήμερα.

Η μεγαλύτερη ωφελημένη εμφανίζεται η Dynacom Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, με εκτιμώμενα έσοδα που ξεπερνούν τα 915 εκατ. δολάρια.

Ακολουθούν η Olympic Shipping and Management του Ομίλου Ωνάση με περίπου 404 εκατ. δολάρια, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφονται επίσης για τις Stealth Maritime και Polembros Shipping, οι οποίες φέρονται να ξεπέρασαν τα 200 εκατ. δολάρια η καθεμία.

Το εμπόριο παρέμενε νόμιμο υπό προϋποθέσεις

Η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου δεν είχε απαγορευτεί πλήρως από τις δυτικές κυρώσεις.

Το πλαίσιο που συμφωνήθηκε από τις χώρες της G7 επιτρέπει τη μεταφορά και ασφάλιση ρωσικού αργού, εφόσον η τιμή αγοράς του δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί. Οι πλοιοκτήτες καλούνται να διαθέτουν σχετικές βεβαιώσεις από τους ναυλωτές ή τους προμηθευτές, αποδεικνύοντας ότι τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ελέγχου, επισημαίνοντας ότι στην πράξη η επαλήθευση των στοιχείων δεν είναι πάντα εύκολη.

Εντάσεις με την Ουκρανία

Η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου είχε προκαλέσει αντιδράσεις και από την ουκρανική πλευρά.

Το 2023 αρκετές ελληνικές ναυτιλιακές συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο του ουκρανικού οργανισμού κυρώσεων ως «διεθνείς χορηγοί πολέμου». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εταιρείες αυτές αφαιρέθηκαν αργότερα από τη λίστα, έπειτα από παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το θέμα είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις Αθήνας και Κιέβου, καθώς η Ελλάδα υποστήριζε ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες πραγματοποιούνταν εντός του πλαισίου των διεθνών κανόνων και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7.

Πιθανή αυστηροποίηση των κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν νέα μέτρα με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας.

Μια ενδεχόμενη αυστηροποίηση των κυρώσεων θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών.

Ήδη αρκετοί μεγάλοι ελληνικοί ναυτιλιακοί όμιλοι περιόρισαν ή διέκοψαν τη δραστηριότητά τους στις συγκεκριμένες μεταφορές μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες και συνεργαζόμενους φορείς.

Οι απαντήσεις των εταιρειών

Οι εταιρείες που αναφέρονται στην έρευνα υποστηρίζουν ότι όλες οι δραστηριότητές τους πραγματοποιήθηκαν με πλήρη συμμόρφωση προς τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Dynacom δήλωσε ότι όλες οι μεταφορές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ η Olympic Shipping, η Stealth Maritime και η TMS Tankers ανέφεραν ότι τηρούν αυστηρά όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεν σχολιάζουν επιμέρους εμπορικές συναλλαγές.

Η υπόθεση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη διεθνή πολιτική κυρώσεων και στη λειτουργία της παγκόσμιας ναυτιλίας, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα της ενέργειας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ελλάδα: Τι ισχύει σήμερα με την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

Ελλάδα - Έλεγχος Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων σε όχημα - 2026
image_print

Ελλάδα: Τι ισχύει σήμερα με την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.) εξακολουθεί να αποτελεί υποχρεωτικό έγγραφο για χιλιάδες οδηγούς στην Ελλάδα, παρά την εσφαλμένη εντύπωση που επικρατεί ότι έχει καταργηθεί. Οι αρμόδιες αρχές υπενθυμίζουν ότι η υποχρέωση παραμένει σε ισχύ, ενώ οι τροχονομικοί έλεγχοι γίνονται πλέον πιο συστηματικοί, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων πιστοποιεί ότι το όχημα πληροί τα προβλεπόμενα όρια εκπομπών και αποτελεί ξεχωριστή υποχρέωση από τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο του ΚΤΕΟ.

Ποιοι μπορούν να εκδίδουν την Κάρτα Καυσαερίων

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η έκδοση της Κ.Ε.Κ. πραγματοποιείται αποκλειστικά από δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, καθώς και από εξουσιοδοτημένα συνεργεία επισκευής οχημάτων που διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τις σχετικές πιστοποιήσεις.

Η αλλαγή αυτή εφαρμόστηκε ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των μετρήσεων και να περιοριστούν φαινόμενα εικονικών ελέγχων.

Ποια οχήματα υποχρεούνται να διαθέτουν Κ.Ε.Κ.

Η υποχρέωση αφορά σχεδόν όλα τα επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα που κινούνται με βενζίνη, πετρέλαιο ή υγραέριο μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους κυκλοφορίας τους, με εξαίρεση τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπει η νομοθεσία.

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν το όχημα περνά από περιοδικό τεχνικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ, η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων μπορεί να εκδοθεί ταυτόχρονα, χωρίς να απαιτείται ξεχωριστή διαδικασία.

Ποια είναι τα πρόστιμα

Η νομοθεσία προβλέπει διαφορετικές κυρώσεις ανάλογα με την παράβαση.

  • Πρόστιμο 30 ευρώ επιβάλλεται όταν η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων έχει εκδοθεί αλλά δεν βρίσκεται μέσα στο όχημα κατά τον έλεγχο.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ προβλέπεται όταν η κάρτα δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει, αλλά το όχημα βρίσκεται εντός των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπών.
  • Πρόστιμο έως 350 ευρώ, καθώς και πιθανή αφαίρεση της άδειας οδήγησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιβληθεί όταν δεν υπάρχει έγκυρη κάρτα και διαπιστωθεί ότι οι εκπομπές ρύπων υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια.

Δεν αντικαθιστά το ΚΤΕΟ

Ένα από τα συχνότερα λάθη των οδηγών είναι ότι συγχέουν την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων με το δελτίο τεχνικού ελέγχου του ΚΤΕΟ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες. Το ΚΤΕΟ ελέγχει συνολικά την τεχνική κατάσταση και την οδική ασφάλεια του οχήματος, ενώ η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων αφορά αποκλειστικά τις εκπομπές ρύπων του κινητήρα.

Γιατί εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Η αυστηροποίηση των ελέγχων εντάσσεται στην προσπάθεια περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους πληρούν τις βασικές περιβαλλοντικές και τεχνικές προδιαγραφές.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλό είναι να ελέγχουν εγκαίρως την ισχύ της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων και να φροντίζουν για την έγκαιρη ανανέωσή της, αποφεύγοντας πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν

Μέση Ανατολή - Αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν και αντίποινα της Τεχεράνης - 2026
image_print

Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται εκ νέου, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν νέα στρατιωτικά πλήγματα κατά στόχων στο Ιράν, ενώ η Τεχεράνη απάντησε με επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή. Οι εξελίξεις σημειώνονται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα στις επιθέσεις που δέχθηκαν τρία εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαδρόμους μεταφοράς πετρελαίου παγκοσμίως.

Αντίποινα της Τεχεράνης σε αμερικανικές βάσεις

Η ιρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι ανταπέδωσε τα αμερικανικά πλήγματα, εξαπολύοντας πυραυλικές και μη επανδρωμένες επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.

Παράλληλα, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης υποστήριξαν ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν δεκάδες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προειδοποιώντας πως κάθε νέα αμερικανική ενέργεια θα έχει αντίστοιχη απάντηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ενεργοποίησε δύο φορές τις σειρήνες αεροπορικού συναγερμού, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια.

Εκρήξεις στο νότιο Ιράν

Το ιρανικό πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις στην παραλιακή πόλη Μπουσέρ και στις γύρω περιοχές.

Την ίδια στιγμή διαψεύστηκαν πληροφορίες περί επίθεσης στο στρατηγικής σημασίας νησί Χαργκ, από όπου διακινείται μεγάλο μέρος των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών.

Ο Τραμπ έδωσε την εντολή από την Άγκυρα

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έλαβε την απόφαση για τα στρατιωτικά πλήγματα ενώ βρισκόταν στην Άγκυρα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Πριν από το επίσημο δείπνο των ηγετών είχε πραγματοποιήσει σύσκεψη με τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και την ηγεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου εξετάστηκαν οι επιλογές απάντησης στις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αργότερα, σηματοδοτώντας νέα κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Αυξάνεται η διεθνής ανησυχία

Η νέα ανταλλαγή επιθέσεων θεωρείται η σοβαρότερη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν είχε επιτευχθεί προσωρινή συμφωνία αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές και στις χώρες της περιοχής, καθώς τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν κρίσιμο πέρασμα για την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Παράλληλα, η κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ, επισκιάζοντας τη συζήτηση για τις αμυντικές δαπάνες και την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en