ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης “όμικρον”

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται και τουλάχιστον όσοι έχουν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους κατά της Covid, οδηγούνται σε ήπια ασθένεια που μπορεί να μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα.

Σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης, που εισηγείται τα επιστημονικά της συμπεράσματα στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα συμπτώματα που φαίνεται μέχρι στιγμής να σχετίζονται με την παραλλαγή Όμικρον, είναι τα εξής:

  • Βήχας
  • Κόπωση ή κούραση
  • Συμφόρηση και καταρροή

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, η απώλεια γεύσης και όσφρησης φαίνεται να είναι περισσότερο σπάνιο σύμπτωμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα συμπεράσματα αυτά στηρίζονται σε πρώιμες αναφορές και κλινικές διαπιστώσεις των γιατρών και όχι σε επιστημονικές μελέτες.

Επιπλέον, μπορεί να αφορούν μόνο ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού, όπως είναι οι νέοι, οι υγιείς και οι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αν έχεις εμβολιαστεί, ιδιαίτερα αν έχεις κάνει αναμνηστική τρίτη δόση, η Όμικρον τείνει να προκαλεί ηπιότερες λοιμώξεις», λέει ο Δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, εξειδικευμένος στις μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

«Αυτό που δεν έχουμε διαπιστώσει ακόμα είναι τι μπορεί να προκαλέσει η Όμικρον στους μη εμβολιασμένους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Στα παραπάνω συμπεράσματα έχουν καταλήξει και οι Έλληνες επιστήμονες, όπως επισήμανε σε πρόσφατη επιστημονική εκδήλωση του ΕΚΠΑ, ο Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας:

«Είναι συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Όταν το άτομο είναι εμβολιασμένο όμως και νοσήσει από κορονοϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της Covid. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής δεν θα πρέπει να λέει ότι «έχω κοινό κρυολόγημα», αλλά Covid και να προχωρά σε εργαστηριακό έλεγχο. Κατά προτίμηση PCR μοριακό, αλλά και αντιγονικό Rapid Test», ανέφερε ο κ. Σύψας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version