Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το προφίλ της μετάλλαξης «Όμικρον» και η σύγκριση με τη «Δέλτα»

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που καταχρηστικά της απέδωσαν αρχικά το όνομα της χώρας στην οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά, Μποτσουάνα, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ονόμασε τελικά «Omicron» (από το ελληνικό γράμμα), σκορπά τον φόβο και την ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα τα τελευταία 24ωρα.

Ο ΠΟΥ και όλες οι επιμέρους, διακρατικές και εθνικές επιτροπές που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση της πανδημίας βρίσκονται στο πόδι από το βράδυ της Πέμπτης προκειμένου να συλλέξουν όλα τα δεδομένα και να εκτιμήσουν με ψυχραιμία την κατάσταση.

Αυτό που προκαλεί από ανησυχία έως και πανικό σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το ενδεχόμενο η νέα μετάλλαξη να είναι όχι απλά πιο μεταδοτική από την ήδη πολύ μεταδοτική «Delta», αλλά να είναι τόσο επικίνδυνη που να παρακάμπτει τα εμβόλια! Αρα ικανή να κάνει στάχτη την αισιοδοξία για έλεγχο της πανδημίας μέχρι το καλοκαίρι και να αναγκάσει τους επιστήμονες να αναζητούν νέα όπλα, τη στιγμή μάλιστα που αναμενόταν η διάθεση και φαρμάκων στη μάχη κατά του ιού. Βρετανοί επιστήμονες, έμπειροι από τον εντοπισμό της «Delta», περιέγραψαν την «Omicron» ως τη χειρότερη που έχουν δει από την έναρξη της πανδημίας, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε ότι είναι πρόωρο να προβλεφθεί μια προσαρμογή των εμβολίων στη νέα παραλλαγή της COVID-19.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Πιο κοντά στο καλό από ότι στο κακό σενάριο για την Όμικρον

Απίθανη θεωρεί η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου την απαισιόδοξη εκδοχή η νέα παραλλαγή Όμικρον να αποδειχθεί τόσο σοβαρή, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια, σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αν συμβεί αυτό «γυρνάμε πίσω στο Μάρτιο του 2020 έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες. Στη περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα», επισημαίνει.

Μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη εκτιμά ότι τα υπάρχοντα εμβόλια -όσον αφορά την μετάλλαξη Όμικρον- «θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου», αλλά αυτό θα μπορεί να λεχθεί με σιγουριά -όπως τονίζει – σε λίγες εβδομάδες από σήμερα.

Αισιοδοξία ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Δέλτα

Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής και συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους».

Από την προηγούμενη εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες, εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και προσθέτει πως «ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός».

Πότε θα γνωρίζουμε αν η Όμικρον προκαλεί πιο συχνά επαναλοίμωξη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει

Ωστόσο, όπως λέει, η παρατήρηση ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη παραλλαγή «Όμικρον» ασθενών που είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού (αρχικό της Wuhan, Βήτα ή Δέλτα) είναι τριπλάσιες «προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας. Αυτό βέβαια αποτελεί μια αρχική εκτίμηση που μένει να επαληθευτεί».

Στη περίπτωση όμως που επιβεβαιωθούν τα δεδομένα αυτά, «είναι απαραίτητο όλοι όσοι νόσησαν και αμέλησαν να εμβολιαστούν, καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία, να τρέξουν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβόλιο», επισημαίνει η κα Παπαευαγγέλου.

Η Όμικρον δείχνει να είναι πολύ μεταδοτική

Τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από την Νότια Αφρική δείχνουν ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι πολύ μεταδοτική, καθώς η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, τονίζει, ενώ σχολιάζοντας το κλίμα υπεραισιοδοξίας ότι τελειώνουμε με την πανδημία μετά τον εμβολιασμό, αναφέρει : «Είχαμε την ατυχία η χαλάρωση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας, παγκοσμίως, να συμπέσει χρονικά με την ανάδυση της παραλλαγής Δέλτα , γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού».

Όπου υπάρχουν ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε επιδημικές εξάρσεις

Η ίδια αφήνει να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον είναι παρακινδυνευμένη, αλλά λέει πως «σε περιοχές και κοινωνίες όπου σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε σημαντικές επιδημικές εξάρσεις». Τέλος διαφωνεί κάθετα με την άποψη ότι δεν εμβολιάζεις στην κορύφωση της πανδημίας, καθώς ο ιός γίνεται ισχυρότερος και επισημαίνει πως «η επέκταση του εμβολιασμού αλλά και η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου μειώνει σημαντικά τις «ευκαιρίες» του ιού να μεταδίδεται».

  • Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της καθηγήτριας παιδιατρικής Βάνας Παπαευαγγέλου στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων έχει έχω εξής:

ΕΡ: Από την αρχή της πανδημίας οι περισσότεροι ειδικοί είχαν προβλέψει την εμφάνιση μεταλλάξεων του νέου ιού. Συμμερίζεστε την άποψη ορισμένων ότι «στην κορύφωση μιας πανδημίας δεν εμβολιάζεις γιατί κάνεις πιο δυνατό τον ιό»;

ΑΠ: Διαφωνώ με την άποψη αυτή. Αντιθέτως, στη φάση κορύφωσης της πανδημίας πρέπει να εντατικοποιηθεί ο εμβολιασμός καθώς η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού θα μειώσει τη περαιτέρω διασπορά στη κοινότητα. Είναι γνωστό ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσο αλλά δεν προσφέρουν απόλυτη αποστειρωτική ανοσία δηλαδή δεν αποτρέπουν πάντα τη μόλυνση. Υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις ότι όσο πιο ψηλή είναι η ανοσιακή απάντηση τόσο μικρότερος ο κίνδυνος μόλυνσης. Συνεπώς η επέκταση του εμβολιασμού αλλά και η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου μειώνει σημαντικά τις «ευκαιρίες» του ιού να μεταδίδεται.

ΕΡ: Μήπως υπήρξε βιασύνη από κάποιους συναδέλφους σας, εδώ και στο εξωτερικό να μιλήσουν για τέλος της πανδημίας έως την άνοιξη; Ίσως η άποψη αυτή οδήγησε σε εφησυχασμό;

ΑΠ: Η αλήθεια είναι ότι πολλές προβλέψεις σχετικά με το τέλος της πανδημίας έχουν διαψευστεί μέχρι σήμερα. Γνωρίζουμε πια ότι ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας για πολλά χρόνια και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα προκαλεί ενδημικές εξάρσεις, όπως κάνει η γρίπη. Σε περιοχές και κοινωνίες όμως όπου σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε σημαντικές επιδημικές εξάρσεις. Η αίσθηση ασφάλειας και η αισιοδοξία που προσέφερε ο εμβολιασμός, τόσο σε ατομικό όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο, σίγουρα συνέβαλε στην χαλάρωση της τήρησης των ΜΑΠ. Είχαμε την ατυχία η χαλάρωση των ΜΑΠ, παγκοσμίως, να συμπέσει χρονικά με την ανάδυση της παραλλαγής Δέλτα γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού.

ΕΡ: Τι γνωρίζουμε έως σήμερα για την παραλλαγή Όμικρον; Μεταδίδεται όσο και η Δέλτα ή περισσότερο;

ΑΠ: Τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από την Νότια Αφρική δείχνουν ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι πολύ μεταδοτική καθώς η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες. Αυτή η παρατήρηση συμφωνεί άλλωστε με τις γνώσεις μας από την εξελικτική ιολογία που υποστηρίζουν ότι στόχος των μεταλλάξεων των ιών είναι η δημιουργία στελεχών με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγες μέρες μέχρι να μπορούμε να απαντάμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα στο ερώτημα αυτό.

ΕΡ: Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν. Η μελέτη αυτή από την Νότια Αφρική δείχνει ότι το νέο στέλεχος συνδέεται με σχεδόν τριπλάσιο αριθμό επαναλοιμώξεων σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Ποια επίπτωση θα έχει αυτό στην πορεία της πανδημίας;

ΑΠ: Όντως τα νέα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη παραλλαγή «Όμικρον» ασθενών που είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού (αρχικό της Wuhan, Βήτα ή Δέλτα) είναι τριπλάσιες. Η παρατήρηση αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας. Αυτό βέβαια αποτελεί μια αρχική εκτίμηση που μένει να επαληθευτεί. Στη περίπτωση όμως που επιβεβαιωθούν τα δεδομένα αυτά, είναι απαραίτητο όλοι όσοι νόσησαν και αμέλησαν να εμβολιαστούν, καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία, να τρέξουν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβόλιο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός υπερτερεί της προστασίας που επιτυγχάνεται μετά από νόσηση.

ΕΡ: Τα πρώτα στοιχεία για τη νοσηρότητα που προκαλεί η Όμικρον, αφήνουν παράθυρο αισιοδοξίας ότι θα έχει ως αποτέλεσμα στους περισσότερους μια σχετικά ήπια νόσο ή έστω παρόμοια με αυτή που προκαλεί η Δέλτα;

ΑΠ: Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους.

ΕΡ: Από τη στιγμή που εντοπίστηκε η Όμικρον, πόσος χρόνος απαιτείται για να είναι η επικρατούσα παραλλαγή του ιού στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα;

ΑΠ: Εφόσον επιβεβαιωθεί η αρχική άποψη ότι πρόκειται για μια παραλλαγή με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει. Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς τι θα συμβεί καθώς ο χρόνος που θα απαιτηθεί μέχρι να επικρατήσει η νέα παραλλαγή σαφώς εξαρτάται και από τη συμπεριφορά όλων μας. Από την προηγούμενη εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρείς μήνες.

ΕΡ: Μπορεί να γίνει μια πρώτη εκτίμηση ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι σε κάποιο βαθμό αποτελεσματικά για την Όμικρον, δηλαδή συμβάλουν στον να αποφεύγεται η βαριά νόσηση ή και ο θάνατος; Ποτέ θα μπορείτε να το πείτε αυτό με σιγουριά και τι απαντάτε σε όσους δεν εμβολίζονται με το επιχείρημα « αφού έχουμε συνεχώς μεταλλάξεις που τα εμβόλια ίσως δεν πιάνουν γιατί να εμβολιστώ αφού δεν προστατεύομαι»;

ΑΠ: Σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα από τη Ν. Αφρική αλλά και τα βιβλιογραφικά δεδομένα από τη γρίπη, εκτιμάται ότι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θάνατο. Παρόλο που είναι πιθανό να μειωθεί η αποτελεσματικότητα τους στη πρόληψη μόλυνσης θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες ακόμα μέχρι να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Σε απάντηση αυτών που επιχειρηματολογούν κατά του εμβολιασμού λόγω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, θα εξηγούσα ότι όσο η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι αρκετά υψηλή, όσο δεν καταφέρνουμε να χτίσουμε το λεγόμενο «τείχος ανοσίας», επιτρέπουμε στον ιό να διασπείρεται ανάμεσα μας και να εξελίσσεται. Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός.

ΕΡ: Εάν η νέα αυτή παραλλαγή αποδειχθεί πιο σοβαρή απ’ ότι φαίνεται αρχικά και τα εμβόλια αποδειχθούν ανίσχυρα να την αναχαιτίσουν ποιες θα είναι οι λύσεις; Νέα εμβόλια και lock down;

ΑΠ: Αυτή είναι η πιο απαισιόδοξη εκδοχή την οποία θεωρώ απίθανη. Σε αυτή τη περίπτωση γυρνάμε πίσω στο Μάρτιο του 2020 έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες. Στη περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα.

Το προφίλ της μετάλλαξης «Omicron»

Από τον εντοπισμό του στελέχους της Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 ως σήμερα ο κορωνοϊός έχει υποστεί πολλαπλές μεταλλάξεις. Η «Omicron» θεωρείται μία πολύ επιθετική και πολύπλοκη παραλλαγή. Ο Φρανσουά Μπαλού, καθηγητής Συστημάτων Υπολογιστικής Βιολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του University College London (UCL) την παρομοιάζει με «έναν ασυνήθιστο αστερισμό που προέκυψε μετά από μια έκρηξη, όπως συμβαίνει συχνά στο σύμπαν.

Ενδεχομένως να προέκυψε αυθόρμητα εντός του οργανισμού ενός ατόμου με χρόνια ανοσοκαταστολή, όπως για παράδειγμα ενός ασθενή με λοίμωξη HIV που δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή», λέει. Η θεωρία αυτή για τη «γέννηση» της νέας μετάλλαξης θεωρείται αρκετά βάσιμη αφενός γιατί στην Μποτσουάνα σημαντικό ποσοστό των ατόμων με HIV λοίμωξη δεν λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και αφετέρου γιατί και η μετάλλαξη «Alpha» (που έγινε γνωστή ως βρετανική) εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ανοσοκατασταλμένο ασθενή στο Κεντ της Αγγλίας.

Ο καθηγητής Μπαλού εκτιμά επίσης πως ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων εντός της «Omicron» καθιστά πιθανή την ύπαρξη διαφορετικών πλέον χαρακτηριστικών του ιού, δημιουργώντας ανησυχία για την ικανότητά του να αντιστέκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και ειδικά όσων έχουν νοσήσει ήδη από COVID-19 ή έχουν εμβολιαστεί. «Σίγουρα θα περίμενα να αναγνωρίζεται ελάχιστα από τα εξουδετερωτικά αντισώματα σε σχέση με τα στελέχη Alpha και Delta. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο μεταδοτική μπορεί να είναι σε αυτό το στάδιο», λέει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος τάσσεται υπέρ της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και κάνει τη δική του εκτίμηση για τη δυναμική της νέας μετάλλαξης. «Και σε πολλές άλλες περιπτώσεις μεταλλάξεων είχαμε ανησυχήσει πολύ αλλά τελικά, με εξαίρεση τις “Alpha” και “Delta”, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οπότε αν η νέα παραλλαγή είναι λίγο πιο επικίνδυνη αλλά λιγότερο μεταδοτική από την “Delta”, τότε ίσως να μην υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα», εκτιμά. Και υπενθυμίζει πως η «Omicron» βρήκε έδαφος να επεκταθεί στην Αφρική ίσως γιατί δεν κυκλοφορούσε πολύ η «Delta».

Αντιθέτως, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρει ότι στην περιοχή Γκάουτενγκ της Νοτίου Αφρικής η «Omicron» επικρατεί έναντι του στελέχους «Delta». «Με βάση αδημοσίευτα στοιχεία που έχω παρακολουθήσει και πιστεύω ότι θα γίνουν διαθέσιμα σύντομα, υπάρχουν σαφή σημεία επέκτασης του στελέχους “Omicron” και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους “Delta”», λέει.

Και τονίζει ξανά τη «σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών», λέγοντας πως «είναι εξαιρετικά σημαντική, καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρέδωσε 4 μηχανές στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ο Alex Haditaghi

Στην παράδοση τεσσάρων μηχανών προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Alexander Haditaghi.

Ο κ. Haditaghi πρόκειται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών στήριξης στην τοπική κοινωνία (αναμένεται αντίστοιχη ενέργεια από τον ίδιο και στον τομέα της υγείας) και η παράδοση των μηχανών στην Αστυνομική Διεύθυνση είναι η πρώτη από αυτές.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλαδικές 2024 | 68.851 φέτος οι εισακτέοι σην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Δείτε πόσους θα πάρει κάθε σχολή

Τον αριθμό των εισακτεών μέσω πανελλαδικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσες φέτος οι εισακτέοι θα είναι 68.851.

Δείτε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση

Από την απόφαση προκύπτει αύξηση 277 θέσεων εισακτέων έναντι των περσινών, που ήταν 68.574 θέσεων. Σημειώνεται ότι εκ των 277 νέων θέσεων, οι 100 αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τους φοιτητές που θα πάρει κάθε σχολή:

eisakteoi_Page_1
eisakteoi_Page_2
eisakteoi_Page_3
eisakteoi_Page_4
eisakteoi_Page_5
eisakteoi_Page_6
eisakteoi_Page_7

Το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι πανελλαδικές 2024 ξεκινούν στις 31 Μαΐου 2024 με το κοινό μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Την Τρίτη, 4 Ιουνίου, το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως ακολούθως: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Λόγω διεξαγωγής των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, οι Πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ 18 έως και 28 Ιουνίου 2024.

Οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 είναι οι εξής:

Στα αγωνίσματα για την εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αντικαθίσταται το αγώνισμα του Δρόμου 400μ. με το αγώνισμα του Δρόμου 200μ. για τα αγόρια, που συμμετέχουν στις πρακτικές δοκιμασίες.

Επίσης, στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) του πανεπιστημίου Κρήτης μετονομάζεται σε «Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών (Ηράκλειο).

Τέλος, σημειώνονται αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών καθώς επίσης και στη βαθμολόγηση και τον υπολογισμό των μορίων.

protothema.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κηφισιά | Ξέχασαν αγόρι 4,5 ετών σε σχολικό για έξι ώρες – Δύο συλλήψεις

Δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο σχηματίστηκε σε βάρος ενός οδηγού σχολικού λεωφορείου, της συνοδού και του ιδιοκτήτη της εταιρείας των οχημάτων που είχε μισθώσει η Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι άφησαν ένα αγοράκι 4,5 ετών για έξι ώρες μέσα στο λεωφορείο.

Ο πατέρας του ανήλικου παιδιού προχώρησε στην υποβολή καταγγελίας για το περιστατικό.

Οπως κατήγγειλε ο πατέρας του, παρέδωσε τον γιο του στο σχολικό, για τη μεταφορά του στο 2ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς. Εκεί, ανακάλυψαν κατά τις μεσημεριανές ώρες ότι το παιδί δεν βρισκόταν στο σχολείο.

Από το νηπιαγωγείο κάλεσαν τους γονείς για να τους ενημερώσουν πως το παιδί δεν είχε δώσει το «παρών». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το παιδί είχε αποκοιμηθεί στα πίσω καθίσματα, όπου και εντοπίστηκε το μεσημέρι.

Το αγοράκι φέρεται να έμεινε μέσα στο λεωφορείο από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Για την υπόθεση συνελήφθη ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου όπως και η συνοδηγός.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en