Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Γρανάς: “Είναι πλέον δική μας ευθύνη για να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης”

Αγαπητοί Καβαλιώτες, αγαπητές Καβαλιώτισσες,

Για ακόμη μία φορά, το κράτος αγνοεί τη βούληση της τοπικής μας κοινωνίας και αποφασίζει μόνο του, χωρίς εμάς, για το μέλλον και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου και Αερίου Α.Ε. σχεδιάζουν την εγκατάσταση πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στον κόλπο της Καβάλας, χωρίς όμως να έχουν συζητήσει το θέμα με τους τοπικούς φορείς και χωρίς να έχουν κάνει την οποιαδήποτε προσπάθεια, για να διασφαλίσουν τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Πολύ περισσότερο, χωρίς να μας έχουν πείσει για την ασφάλεια μίας τέτοιας εγκατάστασης σε μία περιοχή με εκτεταμένη κατοικημένη ζώνη και παράλληλες βιομηχανικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου. Σε μια περιοχή που παράλληλα διαθέτει τουριστική κίνηση, αγροτική και αλιευτική δραστηριότητα.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που όλοι οι επιστημονικοί φορείς της περιοχής έχουν ταχθεί εναντίον της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς οι επιπτώσεις τόσο από την καθημερινή λειτουργία του πλωτού σταθμού όσο και σε περίπτωση ατυχήματος θα είναι καταστροφικές και μακροπρόθεσμες για το ανθρώπινο  και φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας.

Η ίδια μάλιστα η αρχική μελέτη ασφαλείας, που η ΔΕΠΑ κατέθεσε πριν από λίγο καιρό, επισημαίνει την υποχρέωση της εταιρείας να συζητήσει τη βάση και την κατεύθυνση του σχεδιασμού με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Ενώ όμως απέφυγαν συστηματικά να συζητήσουν μαζί μας, την ίδια στιγμή έλαβαν μονομερώς την απόφαση για την ένταξη του έργου στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος για την Ενέργεια» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις δεν δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης αλλά δυσπιστίας και καχυποψίας.

Το ίδιο το Κράτος μάλιστα παρακάμπτει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της αιρετής Περιφέρειας ΑΜ-Θ και των διευρυμένων«Καλλικρατικών» Δήμων, παραγνωρίζοντας τη δυνατότητα των τοπικώνκοινωνιών να σχεδιάζουν και να διεκδικούν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες για τις περιοχές τους.Όπως επίσης παρακάμπτει τους όρους του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καβάλας, που εγκρίθηκε μέσα στο 2013, αλλά και διεθνείς οδηγίες που ορίζουν την πρόληψη ατυχημάτων σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Ως Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχουμε θέσει ως αναπτυξιακή προτεραιότητα να προσανατολιστούμε στην προώθηση του τουρισμού, του αγροτο-διατροφικού τομέα και της αλιείας στον κόλπο της Καβάλας. Είναι συνεπώς παραλογισμός η Περιφέρεια και οι Δήμοι από τη μια να διαχειρίζονται Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για την ανάπτυξη του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων και της αλιείας στην περιοχή μας και το Κράτος από την άλλη να σχεδιάζει στην ίδια περιοχή, με αντίστοιχους πόρους αλλά χωρίς διαβούλευση, μεγάλες ενεργειακές εγκαταστάσεις που μπορεί να στοιχίσουν σε περίπτωση ατυχήματος ζωές και φυσικούς πόρους για δεκαετίες.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η κυβέρνηση μας αγνόησε και συνεχίζει να μας αγνοεί. Αυτή η «αποικιοκρατική» συμπεριφορά των κρατικών υπηρεσιών απέναντι στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να λάβει την απάντησή της.

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ, ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Είναι καθήκον όλων μας να συμμετέχουμε μαζικά αύριο στο Παγκαβαλιώτικο Συλλαλητήριο κατά του LNG, για να στείλουμε ένα πολλαπλό μήνυμα:

  • Η τοπική κοινωνία θέλει την ανάπτυξη, αλλά με όρους που θα σέβονται το περιβάλλον και τις κοινωνικές ανάγκες.
  • Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την περιοχή μας πρέπει να βασίζεται σε εκτεταμένη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
  • Έχουμε άποψη για την ανάπτυξη που θέλουμε για τον τόπο μας και δεν θα αποφασίζει κανένας άλλος για εμάς χωρίς εμάς.

Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες του Νομού Καβάλας να είναι αύριο παρόντες σε αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση και να συμμετέχουν μαζικά.

Το μέλλον είναι στα χέρια μας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σύσκεψη στην Καβάλα για την προώθηση των οίνων της ΠΑΜΘ σε τρίτες χώρες

Σύσκεψη με τους οινοπαραγωγούς της Περιφέρειας ΑΜΘ είχαν σήμερα στην αίθουσα Νικολάου Μάρτη, στην Καβάλα, οι Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος και Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αργύρης Πατακάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Σωτήρης Παπαδόπουλος, καθώς και στελέχη της διοίκησης, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την ενίσχυση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες.

Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι «Τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στoν χάρτη των οινοπαραγωγών περιοχών και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις διαχειριστούμε. Επίσης ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά γίνεται όλο και πιο σκληρός, οπότε θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να προωθήσουμε τους οίνους της Περιφέρειάς μας. Όπως το ακτινίδιο του Νέστου έγινε γνωστό, μέσω αυτών των προγραμμάτων, σε όλο τον κόσμο και έχει παρουσία, για παράδειγμα σε αγορές του αραβικού κόσμου και αλλού, το ίδιο θα πρέπει να πετύχουμε και με τους οίνους μας».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα σταματήσει να στηρίζει τον αγροτικό κόσμο»

Βασικά σημεία των πεπραγμένων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον πρωτογενή τομέα και της στήριξης των παραγωγών, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Πρόκειται για ένα ακόμα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Βουλευτή ο οποίος, ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών, επικοινωνεί στους πολίτες σε οπτικοποιημένη μορφή την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει:

«Πρωτογενής τομέας. Ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για την Ελλάδα που θέλουμε. Όραμά μας, να καταστήσουμε τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά στις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές. Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Και το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Μειώνοντας τη φορολογία, δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξη της συνεταιριστικής και συμβολαιακής γεωργίας, καταργώντας το νόμο Κατρούγκαλου, επιστρέφοντας
τον Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου, μειώνοντας τον Φ.Π.Α. σε ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος. Ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών μας από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και ειδικά την κλιματική κρίση.

Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, που ήδη έχουν αρχίσει και φέρνουν αποτελέσματα, για την αναθεώρηση της Κ.Α.Π.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και δεν θα σταματήσει να το κάνει».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χ. Δαλκίτζης για την ημερίδα εξωστρέφειας στην Καβάλα : “Πέτυχε τον στόχο της, την εξειδικευμένη πληροφόρηση”

Σε συνέντευξη στον Αναλυτή προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων Χάρης Δαλκίτζης για την Πρώτη Ημερίδα Εξωστρέφειας στην Καβάλα.

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα κύριε Δαλκίτζη. Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σήμερα. Πώς θα περιγράφατε την πρώτη ημερίδα εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου στην Καβάλα;

Χάρης Δαλκίτζης: Καλησπέρα και από μένα. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από επαγγελματίες, φορείς και φοιτητές από την Καβάλα. Η ημερίδα είχε στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας της περιοχής μας και την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων.

Δημοσιογράφος: Ποιοι ήταν οι κύριοι ομιλητές της ημερίδας;

Χάρης Δαλκίτζης: Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε σημαντικούς ομιλητές από διάφορους τομείς. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, εκπρόσωποι διεθνών επιχειρήσεων, πανεπιστημιακοί, καθώς και στελέχη οργανισμών που ασχολούνται με την εξωστρέφεια και την διεθνή συνεργασία. Όλοι τους μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες και κατευθύνσεις.

Δημοσιογράφος: Ποια θέματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας;

Χάρης Δαλκίτζης: Καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Από τη διεθνοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων και τις ευκαιρίες εξαγωγών, μέχρι τις στρατηγικές συνεργασίες με ξένους επενδυτές και την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της περιοχής. Επίσης, συζητήσαμε για την καινοτομία και την τεχνολογία ως κινητήριες δυνάμεις για την εξωστρέφεια.

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού στην ημερίδα;

Χάρης Δαλκίτζης: Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που συζητήθηκαν και υπήρχε έντονος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια των συνεδριών.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την ημερίδα αυτή;

Χάρης Δαλκίτζης: Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα και τις ιδέες που προέκυψαν από την ημερίδα για να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την εξωστρέφεια της περιοχής μας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις και προωθώντας την Καβάλα ως έναν σημαντικό κόμβο διεθνών σχέσεων και συνεργασιών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en