ΚΑΒΑΛΑ

Γιορτάζει ο Άγιος Γρηγόριος στη Νέα Καρβάλη

Με πανηγυρική θεία λειτουργία, δοξολογία και λιτάνευση του σκηνώματος ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο στη Νέα Καρβάλη οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Γρηγορίου. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας έγινε και η χειροτονία ενός διακόνου σε πρεσβύτερο.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός (329 – 25 Ιανουαρίου 390), γνωστός και ως Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και Γρηγόριος της Ναζιανζού, ήταν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Θεωρείται ευρέως ως ο πιο ταλαντούχος ρήτορας μεταξύ των Πατέρων της Εκκλησίας. Ως κλασικά εκπαιδευμένος ομιλητής και φιλόσοφος του Ελληνισμού, κατάφερε να συνδυάσει τον Ελληνισμό με την πρώτη εκκλησία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

 

                                                                                                                                                                                                               Ο Άγιος Γρηγόριος είναι άγιος και της Ανατολικής και της Δυτικής Χριστιανικής Εκκλησίας. Στη Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία θεωρείται ως ένας από τους Δασκάλους της Εκκλησίας – στην Ανατολική Ορθόδοξη και στη Δυτική Καθολική Εκκλησία είναι γνωστός ως ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, μαζί με το Βασίλειο τον Μέγα και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο. Το λείψανό του έφεραν οι πρόσφυγες από το Κέλβερη το 1924 και έκτισαν προς τιμή του το 1950 τον ιερό ναό στη Νέα Καρβάλη.

 

 

Των θρησκευτικών εκδηλώσεων χοροστάτησαν οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες Δράμας κκ Παύλος και ΦΝΘ κκ Προκόπιος με την παρουσία των επισήμων, των αρχών και πλήθους προσκυνητών.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version