Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί η Γερμανία λέει «nein» στο κορονο-ομόλογο και η θέση της Ελλάδας

Την ώρα που ο κορονοϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη, δοκιμάζοντας τις αντοχές των αποδιαρθρωμένων εθνικών συστημάτων υγείας, κοστίζοντας σε ανθρώπινες ζωές και βυθίζοντας την οικονομία, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διχασμένη ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της κρίσης, αλλά και στήριξης της δημόσιας υγείας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Το κλίμα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ήταν φορτισμένο από την πλευρά της Ιταλίας και της Ισπανίας καθώς Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία δεν δέχονται την έκδοση ομολόγου. Για αυτό και το κείμενο συμπερασμάτων δεν έχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, αλλά βρέθηκε μία μεσοβέζικη λύση που δίνει δύο εβδομάδες στο Eurogroup να επανέλθει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να είναι πιο ενισχυμένα ωστόσο η πρόταση των εννέα ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και με επικεφαλής το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για έκδοση κορονό-ομολόγου, ήταν εξαρχής εκτός συζήτησης για το Βερολίνο, παρότι στη Γερμανία συζητείται ακόμη και η κρατικοποίηση επιχειρήσεων προκειμένου να διασωθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια κάτι περισσότερο από ένα κρατικό καπιταλισμό χωρίς ουσιαστική αλλαγή οικονομικής λογικής και πολιτικής.

Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε συζήτηση αυτή τη στιγμή, αλλά περιμένει τις εξελίξεις κρατώντας την αρχική της θέση για μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα με πρώτο ζητούμενο το ευρωομόλογο.

Στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, επέμεινε άλλωστε ο κ.Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του κατά την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εννέα χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Σλοβενία) εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης. Επεσήμανε δε ότι στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους δυο τρις δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.

Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε επίσης ότι ενώ η κρίση αυτή περιγράφεται ως επική, πρωτοφανής, άνευ προηγουμένου, τα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί είναι αναντίστοιχα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι ώστε να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Το στοιχείο αυτό, δηλαδή μίας λύσης για όλα τα κράτη μέλη, αποτελεί κομβικό ζήτημα για την κίνηση των εννέα, έστω και εάν η λύση τελικά δεν έρθει ακριβώς με το ευρωομόλογο, αλλά με άλλου είδους ενισχυμένα μέτρα, τα οποία όμως θα είναι σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου συντονισμένα σε κεντρικό επίπεδο.

Γιατί η Γερμανία λέει «nein» στο κορονό- ομόλογο
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όχι μόνο δεν άλλαξε θέση για το ζήτημα του κορονό- ομολόγου, αλλά η στάση της ήταν ακόμη πιο αρνητική σε σχέση με την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με το Bloomberg έκανε λόγο για “μη ρεαλιστικές προσδοκίες”.

Με τη Μέρκελ συντάχθηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί τα ευρωομόλογα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη συμφωνία για το κοινό νόμισμα.

Στην ίδια γραμμή και άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες του Βορρά όπως η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία.

Η Γερμανία μπορεί να έχει συναινέσει στη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά δεν δέχεται, όπως και οι χώρες του Βορρά που δηλώνουν οπαδοί της σταθερότητας, να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο για την αντιμετώπιση κρίσεων με την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου. Και αυτό διότι κάτι τέτοιο θα απατούσε την παροχή εγγυήσεων αναλογικά από όλα τα κράτη μέλη. Σημειωτέον ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί καν λύση για την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται λοιπόν για μία ακόμη σύγκρουση δύο θεμελιωδώς διαφορετικών αντιλήψεων οικονομικής πολιτικής και διαχείρισης κρίσεων.

Στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ το θέμα του ευρωομολόγου δεν τεθηκε καν στο τραπέζι, εξ ου και η επιστολή των εννέα. Υπενθυμίζεται ότι πρότειναν ειδικότερα ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε, με αποστολή τη συγκέντρωση κεφαλαίων -στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων. Με αυτό τον τρόπο, τονίζουν οι εννέα, θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία.

Οι εννέα ηγέτες προτείνουν επίσης τη χρήση και άλλων εργαλείων όπως ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε για τις δαπάνες που προκαλεί η επιδημία τουλάχιστον για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021, πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο καυγάς για τον ΕΣΜ και το βέτο Ιταλίας και Ισπανίας
Η Μέρκελ πάντως δήλωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι το κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, άποψη που υποστηρίζουν 17 κράτη, αλλά υπάρχει διαφωνία όσον αφορά στους όρους διάθεσης των αντίστοιχων κεφαλαίων.

Αρχικά χθες στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το Eurogroup να αναλάμβανε την επεξεργασία σχεδίου βοήθειας απο τον ΕΜΣ με τη δημιουργία ενός εργαλείου υποστήριξης για κρίσης πανδημίας. Αυτό σημαίνει μία προληπτική πιστωτική γραμμή, η οποία θα ήταν στη διάθεση κρατών, που θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες λόγω των τεράστιων πακέτων στήριξης για την εγχώρια οικονομία. Ο ΕΜΣ διαθέτει περίπου 410 δισ ευρώ για δάνεια.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος απείλησε με βέτο, έκανε λόγο για δειλές προτάσεις, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί κοινοτικοποίηση του δημόσιου χρέους και ότι κάθε χώρα θα πληρώσει μόνη της τα χρέη της, όμως η Ευρώπη, τόνισε, πρέπει να δράσει από κοινού και να δώσει μία ισχυρή απάντηση στην κρίση.

Ο Κόντε στη συνέχεια από κοινού με τον Ισπανό ομόλογο του Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε να ζητηθεί από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ΕΚΤ και του Eurogroup, να καταλήξουν σε δέκα ημέρες σε μία κοινή πρόταση για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων. Εν συνεχεία υπήρξε ο συμβιβασμός, με το Eurogroup να αναλαμβάνει το ρόλο να βρει μία κεντρική λύση.

Η EKΤ έχει εν τω μεταξύ αποφασίσει απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του Pandemic Emergency Purchase Program, καταργώντας το όριο των 750 δισ ευρώ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρενέβη κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Έτσι το Συμβούλιο κατέληξε, όπως είθισται, σε ένα συμβιβασμό με το Eurogroup να παίρνει αναβαθμισμένη εντολή και στην πραγματικότητα το παιχνίδι συνεχίζεται, όπως και η πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.

Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
  • 3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
  • 3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
  • 3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 4111 μεταφορές
  • 4112 σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
  • 4121 υπηρεσίες ταξί
  • 4131 υπηρεσίες λεωφορείων
  • 4411 θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
  • 4457 ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
  • 4511 λοιπές αερομεταφορές
  • 4582 αεροδρόμια / αεροσταθμοί
  • 4722 ταξιδιωτικά πρακτορεία
  • 4789 λοιπές μεταφορές
  • 5551 ενοικίαση σκαφών
  • 5561 ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
  • 5815 ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
  • 5942 Βιβλιοπωλεία
  • 7011 λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 7032 κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • 7033 κάμπινγκ
  • 7512 λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
  • 7832 σινεμά
  • 7911 αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
  • 7922 θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
  • 7929 ορχήστρες και μπάντες
  • 7991 εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
  • 7997 υπηρεσίες γυμναστηρίου
  • 7999 λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Καβάλα ο γιός του Φρέντι Μπελέρη

Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Ο διαβήτης περιγράφει την πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη από τα κύτταρα του σώματος ή τη συνύπαρξη των δύο παραγόντων. Αυτό οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα και στα νεφρά.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη.
  • Διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή της ανταπόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Ο ρόλος της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στην ανάπτυξη διαβήτη

Όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando σε άρθρο της στο Healthline, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και του κινδύνου διαβήτη είναι αξιοσημείωτα ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των πρόσθετων και των φυσικών σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση;

Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση, χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες, καθιστώντας τα μια φαινομενικά ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς θερμιδικής αντιστάθμισης του οργανισμού.

Εκτός από την πρόσληψη σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Η ειδικός επισημαίνει, τέλος, ότι ενώ η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en