BUSINESS-STORIES

Βόρεια Ελλάδα | Στο βαθύ κόκκινο τα δάνεια του 20% των επιχειρήσεων

Νέα στοιχεία από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αποκαλύπτουν τοισοπεδωτικό δανειακό βάρος που λυγίζει μεγάλο αριθμό των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων αλλά και που παράλληλα, δημιουργεί σημαντικότατο πρόβλημα για τις εμπορικές τράπεζες της χώρας, παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει.
Σύμφωνα με στοιχεία, λίαν πρόσφατα, που αφορούν 1.344 βορειοελλαδικές επιχειρήσεις – μεταξύ αυτών κάποιες συνεταιριστικές αλλά και αρκετές δημοτικές- διαπιστώνεται ότι ποσοστό περίπου 20% είναι στο «βαθύ κόκκινο». Αλλά και το «κόκκινο» έχει διαβαθμίσεις: Ένα τμήμα από αυτές, βάσει αξιολόγησης φαίνεται ότι δεν πληρούν με τραπεζικούς όρους, τις προϋποθέσεις για δανειοδότηση. Άλλες δεν καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων τους. Κάποιες άλλες έχουν μόνο υποχρεώσεις και ουσιαστικά ανύπαρκτους τζίρους και, μία άλλη ομάδα, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ακόμη και μετά από ρύθμιση των δανείων της.
Όπως όμως διαπιστώνεται από την ανάλυση των στοιχείων που ανήκουν στους φερέγγυους πιστούχους (σ.σ ουκ ολίγες εταιρείες στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων εξασφάλισαν περιόδους χάριτος και ανακεφαλαιποιήσεις τόκων)  κι εκεί υπάρχει σε πολλές των περιπτώσεων μεγάλο πρόβλημα και φόβος, κάποια από τα δάνεια αυτά να «κοκκινίσουν» αφού ο συνολικός δανεισμός ξεπερνάει συχνά το 50% του τζίρου και, σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ως και το 67%.
Προκύπτει, επίσης, ότι η πλειονότητα των εν λόγω επιχειρήσεων, βάσει του τζίρου που σήμερα πραγματοποιούν και της τρέχουσας αξίας των εγγυήσεων που έχουν δώσει, είναι υπερδανεισμένες. Στο «κόκκινο» βρίσκονται τεχνικές, ξενοδοχειακές εταιρείες, πάμπολλες εμπορικές, μεγάλες εταιρείες του κλάδου τροφίμων – ποτών, του χώρου των υπηρεσιών. Μία κατάσταση λίαν προβληματική, που προοιωνίζεται δυσάρεστες εξελίξεις για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που ως και σήμερα παραμένουν ενεργές.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version