Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχνή Ανάπτυξη, Υπερφορολόγηση, Κόκκινα Δάνεια | Ένας θανατηφόρος συνδυασμός…

Όπως ανακοινώθηκε τις τελευταίες μέρες, αλλά και από την αποστολή στοιχείων από τον κ. Τσακαλώτο στους «θεσμούς», η Ανάπτυξη λαχάνιασε πριν ακόμα από τον πρώτο γύρο.

Έτσι λοιπόν, με ένα +1,9% η Ελληνική Οιικονομια μπορεί να χαιρετήσει από τώρα το τρένο της Ανάπτυξης και του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών της με το παρελθον.

Που όμως οφείλεται η χαμηλή Ανάπτυξη;

Ένας πρώτο παράγοντας που φρενάρει κάθε προοπτική, είναι η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τα νοικοκυριά μη έχοντας καν στο μυαλό τους την έννοια αποταμίευση (εδώ και χρόνια), με τα βίας τα βγάζουν πέρα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις του μήνα. Ένα σημαντικό μάλιστα κομμάτι τους δηλώνει στις σχετικές έρευνες ότι μένουν πίσω ακόμα και δαπάνες που αφορούν στην υγεία και τηνπερίθαλψη.

Που μυαλό λοιπόν για «επένδυση» σε ένα αγαθό πιο μακροπρόθεσμο, κάποια ηλεκτρική συσκευή, κάποιο έπιπλο, ποσω δε μάλλον σπίτι ή αυτοκίνητο.

Οι επιχειρήσεις από την άλλη, ειδικά οι μικρομεσαίες, προσπαθούν με περίτεχνους ακροβατισμούςνα τα καταφέρουν να επιβιώσουν μεταξύ των υψηλών εισφορών για τους υπαλληλους τους, του απίστευτο ΦΠΑ, των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος και φυσικά του ΕΦΚΑ των επιχειρηματιών. Όταν μάλιστα κάποιες από αυτές τολμήσουν να απευθυνθούν σε Τραπεζικό Ίδρυμαγια Κεφάλαιο Κίνησης ή Παγίου Εξοπλισμού, εάν δεν είναι ήδη τραυματισμένη η πιστοληπτική τους ικανότητα από την Κρίση, οι όροι είναι απλά απαγορευτικοί.

Όχι μόνο λόγω των δικών τους στοιχείων, αλλά γιατί και οι ίδιες οι τράπεζες είναι βαθιά τραυματισμένες από τα κόκκινα δάνεια από τα οποία άργησαν να απαλλαγούν και το προσπαθούν το τελευταίο διάστημα με όρους ακόμα πιο δυσάρεστους για τις Διοικήσεις τους. Όλο αυτό λοιπόν τοεκρηκτικό και υφεσιακό κοκτέιλ, πως θα μπορούσε να ανατραπεί σε Αναπτυξιακό;

Μα φυσικά χρειαζόμαστε:

  1. Μια μεταρρύθμιση (φέρνει αλλεργία σε κάποιους και μόνο η λέξη), στη φορολογική νομοθεσία, με μείωση συντελεστών και ειδικό καθεστώς αποσβέσεων στις παραγωγικες επενδυσεις.
  2. Αλλαγές στις εισφορές όλων. Επαγγελματιών και Εργαζομένων.
  3. Αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο ώστε να καταστεί πιο ευέλικτο για μια δεύτερη ευκαιρία.
  4. ΕΣΠΑ και γενικότερα Επιδοτήσεις με προοπτική Παραγωγική και Αναπτυξιακή.
  5. Συμβουλευτική σε Επιχειρηματιες που έμειναν πίσω λόγω των εξελίξεων.
  6. Τραπεζικό Σύστημα απαλλαγμένο από τα κόκκινα δάνεια έτσι ώστε να ρίξει το κόστος χρήματος σε επιχειρήσεις για επενδύσεις και εξαγωγες αλλά και έρευνα και αναπτυξη.
  7. Λόγω των παραπάνω, ισχυρό επενδυτικό σοκ στην οικονομία και από το εξωτερικό με απαλλαγή μας από αγκυλώσεις και δήθεν «ευαισθησίες» που μας καθηλώνουν στη μιζέρια.

Σίγουρα όλα αυτά δεν είναι στη θεωρία αλλά ούτε πρέπει να μείνουν. Είναι η ευκαιρία στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, εμείς οι πολίτες να αποφασίσουμε για και κυβέρνηση με ανθρώπινο μεν πρόσωπο αλλά φιλική σε επενδύσεις, δουλειές και έτσι, ανάπτυξη και όχι απλά σε επιδόματα που μόνο πρόσκαιρο αλλά και αναποτελεσματικό μετρο είναι.

του Ιωάννη Ρουκά

{Ο κ. Ιωάννης Ρουκάς είναι Οικονομολόγος Πρόεδρος Ομαδος Διοίκησης Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης ΕΕΔΕ – Μακεδονίας.}

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης

«Ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς τους θα δουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Η πληρωμή αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως την 30ή Απριλίου.

Σημειώνεται πως η πληρωμή αυτή αφορά στο σύνολο των αγορών που έχουν τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Φυσικό αέριο και τηλεθέρμανση

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο και στην κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 θα καταχωρίζονται έως τη 15η Ιουλίου 2024, επομένως το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.

Επισημαίνεται ότι όσοι έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς δεν επέλεξαν το φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, τότε η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

Τέλος, τονίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης 2024 αφορά στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει η υποβολή για τις φορολογικές δηλώσεις | Τι αλλάζει

Θέμα ωρών αποτελεί πλέον η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. 

Μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, το 2024 αποτελεί ίσως τη χρονιά όπου η φορολογική δήλωση έχει προσυμπληρωμένα τα περισσότερα στοιχεία είτε αφορούν το έντυπο Ε1 είτε το Ε3.

Μία από τις βασικές αλλαγές φέτος είναι ότι περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από μισθούς και συντάξεις, δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση, αλλά η ίδια την εφορία. Ωστόσο καλό θα ήταν να ελέγξουν τα στοιχεία που αναγράφονται προκειμένου να δουν αν υπάρχουν τυχόν λάθη.

Το νέο καθεστώς ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους, οδήγησε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να κάνει ουσιαστικές αλλαγές, τόσο στα έντυπα της εφορίας όσο και στις εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου να συμπληρωθούν σωστά οι νέοι κωδικοί.

Παράταση υποβολής

Όμως, πριν ακόμη ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να δώσει παράταση τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου στην καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης και υποβολής, λόγω καθυστέρησης ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Η εφετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αν και δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στα έντυπα της εφορίας πέραν αυτών που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, διαφέρει σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε όσους έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις να μην ασχοληθούν με την συμπλήρωση και την υποβολή του Ε1 καθώς όλα τα στοιχεία θα είναι προσυμπληρωμένα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή: protothema.gr

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Eξαήμερη εργασία | Ποιους αφορά. Oι προϋποθέσεις και οι αμοιβές

Η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα ισχύει ούτως ή άλλως με έναν παράτυπο τρόπο, δηλαδή οι επιχειρήσεις μπορούσαν να βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν, και ακόμα μπορούν να το κάνουν – πλην ορισμένων κλάδων – παράτυπα και με ένα πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας, εφόσον προέκυπτε η ανάγκη να δουλέψουν την έκτη ημέρα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

«Επαναλαμβάνω όχι στις επιχειρήσεις που έχουν το σπαστό να δουλεύουν 6,40 κάθε μέρα επί εξαήμερο, αλλά σε επιχειρήσεις που είχαν το πενθήμερο και έπρεπε μια μέρα παραπάνω να εργαστούν οι εργαζόμενοι. Εκεί λοιπόν όσοι εργαζόντουσαν έπαιρναν, και ακόμα το παίρνουν, το επιπλέον 30% για την έκτη μέρα απασχόλησης» τόνισε ο εργατολόγος και συνέχισε:

«Ήρθε όμως ο νόμος 5053/23 πέρσι το καλοκαίρι και λέει, στις επιχειρήσεις, κυρίως βιομηχανίες, όπου έχουμε δύο χαρακτηριστικά, τη συνεχή λειτουργία, δηλαδή η επιχείρηση να δουλεύει 24 ώρες την ημέρα επί επτά μέρες, αλλά και επίσης σε όσες επιχειρήσεις δεν είναι συνεχούς λειτουργίας, έχουν όμως ένα σύστημα βαρδιών σε 24ωρη βάση, πενθήμερη ή εξαήμερη λειτουργία, σε αυτές τις επιχειρήσεις, μονομερώς ο εργοδότης, με συναίνεση ή όχι του εργαζόμενου, δεν το διευκρινίζει ο νόμος, μπορεί να βάλει το προσωπικό σε έκτη μέρα απασχόλησης με δύο κριτήρια:

Α. Αν είναι συνεχούς λειτουργίας, αρκεί να πληρώσει 40% στην 6η μέρα και όχι πάνω από 8 ώρες εργασίας το 24άωρο.

Β. Αν δεν είναι συνεχούς λειτουργίας, αλλά με πενθήμερο ή εξαήμερο, τότε θα πρέπει να αποδείξει και έκτακτο φόρτο εργασίας στην παραγωγική διαδικασία, πάλι πληρώνοντας 40%.

Ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί καταρχάς, αλλά η άρνησή του αυτή, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, δεν πρέπει να αντιβαίνει την καλή πίστη, συνεπώς, κατά την άποψή μου, πάντα θα υποχωρεί ο εργαζόμενος», σημειώνει ο κ. Καρούζος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα θέμα, η πλατφόρμα για να ενεργοποιηθεί το δικαίωμα αυτό στις επιχειρήσεις και αναφέρομαι κυρίως στη βιομηχανία, σε κλάδους όπως τα αναψυκτικά, τα νερά, η ζυθοποιία που από την άνοιξη και μετά λόγω των τουριστών, της ζέστης κλπ, έχουν μεγάλη ζήτηση, ανοίγει 1η Ιουλίου.

Από την άλλη πρέπει να προστατευθεί το δικαίωμα άρνησης του εργαζόμενου και να θωρακιστεί. Φανταστείτε έναν εργαζόμενο κάθε βδομάδα να μπαίνει εξαήμερο, ενώ έχει προγραμματίσει διαφορετικά τις οικογενειακές του ανάγκες.

Άρα θα πρέπει να βγει μια εγκύκλιος του υπουργείου και να λέει ότι θα υπάρχει εναλλαγή του προσωπικού για να καλύπτονται οι οικογενειακές ανάγκες.

Επίσης, όπως ξεκαθάρισε, το μέτρο δεν ισχύει στον Δημόσιο τομέα.

 Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en