ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείτε να χάσετε κιλά!

Η λιγούρα, η τεμπελιά και το άγχος είναι σημαντικές παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του βάρους. Αλλά μήπως να δούμε λίγο και τα γονίδια;

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications, αποκαλύπτει πως ένα γονίδιο ωθεί το σώμα στην αποθήκευση λίπους με αποτέλεσμα η προσπάθεια απώλειας βάρους σε ορισμένους ανθρώπους να είναι πιο δύσκολη.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να βοηθήσουν να εξηγηθεί γιατί ορισμένα υπέρβαρα άτομα δυσκολεύονται απίστευτα πολύ να χάσουν βάρος», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Andrew Whittle, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Και συμπληρώνει πως «ουσιαστικά το αποθηκευμένο λίπος αντιστέκεται στην προσπάθεια καύσης».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μελέτης ο Δρ. Whittle και η ομάδα του εξέτασαν ποντίκια που τους έλειπε το γονίδιο που ευθύνεται για την παραγωγή της πρωτεΐνης sLR11.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη καταστέλλει την διαδικασία καύσης του λίπους, έτσι χωρίς αυτήν τα ποντίκια μπορούσαν να κάψουν θερμίδες γρηγορότερα. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν ανθρώπους, διαπίστωσαν πως όσο πιο πολλά κιλά ζύγιζαν τόσο περισσότερη πρωτεΐνη sLR11 είχαν στο αίμα τους.

Στη συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν και παχύσαρκους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική. Μετά την επέμβαση υπήρξε σημαντική πτώση στα επίπεδα sLR11, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως η πρωτεΐνη παράγεται από τα λιποκύτταρα.

«Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που είτε θα βοηθούν στη μείωση της παχυσαρκίας αναστέλλοντας τη δράση αυτής της πρωτεΐνης είτε θα ελέγχουν την απώλεια βάρους μιμούμενα τη δράση της», καταλήγει ο Jeremy Pearson, αναπληρωτής διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version