Quantcast
Connect with us

ΓΥΝΑΙΚΑ

Το γενετικό μυστικό της γυναίκας που δεν νιώθει πόνο, άγχος και φόβο

Ανοίγει ο δρόμος για νέες παυσίπονες θεραπείες αλλά και θεραπείες της κατάθλιψης

Η… άπονη Τζο Κάμερον

Η κυρία Κάμερον παραπέμφθηκε για πρώτη φορά το 2013, σε ηλικία 65 ετών, σε γενετιστές του UCL από τον θεράποντα γιατρό της ο οποίος παρατήρησε ότι δεν είχε νιώσει ούτε ένα ψήγμα πόνου μετά από δύσκολες και μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις στο ισχίο και στο χέρι της – οι γιατροί ήθελαν να της χορηγήσουν παυσίπονα αλλά εκείνη επέμενε ότι δεν τα χρειαζόταν. Μέχρι τότε η διαφορετικότητά της είχε τα πλεονεκτήματά της – για παράδειγμα γέννησε δύο φορές χωρίς να νιώσει καθόλου πόνο και βγήκε αλώβητη από ένα αυτοκινητικό ατύχημα – αλλά και σημαντικά μειονεκτήματα: είχε αρθρίτιδα και δεν το καταλάβαινε, είχε καεί ενώ μαγείρευε χωρίς να το πάρει είδηση.

Η γονιδιακή αιτία

Μετά από έξι χρόνια μελέτης και παρακολούθησης της ασθενούς, οι ερευνητές εντόπισαν ένα νέο γονίδιο που ονομάστηκε FAAH-OUT, το οποίο έφερε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη. Η μετάλλαξη αυτή σε συνδυασμό με μια άλλη πιο κοινή μετάλλαξη στο γονίδιο FAAH βρέθηκε ότι αποτελούν την αιτία πίσω από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της γυναίκας.

Το πολύτιμο DNA – «σκουπίδι»

Η περιοχή του γονιδιώματος που περιέχει το γονίδιο FAAH-OUT εθεωρείτο ότι ανήκει στο αποκαλούμενο DNA – «σκουπίδι» (junk DNA) το οποίο επί μακρόν πιστευόταν ότι δεν είναι λειτουργικό καθώς σε αυτό δεν περιέχονται γονίδια που κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών. Ωστόσο, όπως προέκυψε, η περιοχή αυτή ρυθμίζει την έκφραση του γονιδίου FAAH το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος ενδοκανναβινοειδών του ανθρώπινου οργανισμού και είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στον πόνο, στη διάθεση και στη μνήμη.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το FAAH-OUT σε μοριακό επίπεδο – ένα πρώτο βήμα προς τη γνώση της μοναδικής βιολογίας της Τζο Κάμερον ώστε στη συνέχεια τα «μυστικά» της να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές όπως η ανάπτυξη φαρμάκων.

Διαφορετικές πειραματικές προσεγγίσεις

Για να το καταφέρουν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως πειράματα με το «μοριακό ψαλίδι» CRISPR-Cas9 σε κυτταρικές σειρές προκειμένου να μιμηθούν την επίδραση της μετάλλαξης σε άλλα γονίδια. Ανέλυσαν επίσης την έκφραση γονιδίων για να δουν ποια από αυτά ήταν ενεργά στα μοριακά μονοπάτια που εμπλέκονται στον πόνο, στη διάθεση και στην επούλωση τραυμάτων.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το γονίδιο FAAH-OUT ρυθμίζει την έκφραση του γονιδίου FAAH. Οταν η δραστηριότητα του γονιδίου μειώνεται σημαντικά ως αποτέλεσμα της μετάλλαξης που φέρει η Τζο Κάμερον, τα επίπεδα δραστηριότητας του ενζύμου FAAH μειώνονται επίσης σημαντικά.

Η μοριακή βάση της έλλειψης του αισθήματος του πόνου

Οπως ανέφερε ο δρ Αντρέι Οκορόκοφ από το UCL Medicine, κύριος συγγραφέας της μελέτης «το γονίδιο FAAH-OUT αποτελεί μόνο μια μικρή ‘κουκίδα’ σε μια αχανή ήπειρο, την οποία αυτή η μελέτη μόλις άρχισε να χαρτογραφεί. Οι εξερευνήσεις μας έδειξαν τη μοριακή βάση για την έλλειψη του αισθήματος του πόνου αλλά και μοριακά μονοπάτια που επιδρούν στην επούλωση τραυμάτων και στην ψυχική διάθεση – όλα αυτά επηρεάζονται από τη μετάλλαξη του FAAH-OUT . Πιστεύω ότι αυτά τα ευρήματα θα έχουν σημαντική επίδραση σε ερευνητικά πεδία όπως η κατάθλιψη, η επούλωση μετά από τραυματισμούς και άλλα».

Και άλλα γονίδια-«κλειδιά»

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ινοβλάστες που είχαν ληφθεί από την ασθενή με στόχο να μελετήσουν την επίδραση του άξονα FAAH-OUT-FAAH σε άλλα μοριακά μονοπάτια. Οπως είδαν ενώ οι μεταλλάξεις που φέρει η Κάμερον αποσιωπούν το γονίδιο FAAH, υπήρχαν άλλα 797 γονίδια τα οποία ενεργοποιούνται και 348 τα οποία αποσιωπούνται. Τα γονίδια αυτά βρίσκονται στο μονοπάτι WNT το οποίο συνδέεται με την επούλωση τραυμάτων – μάλιστα η αυξημένη δραστηριότητα ενός γονιδίου αυτού του μονοπατιού, του WNT16, είχε συνδεθεί στο παρελθόν με την αναγέννηση των οστών.

Δύο άλλα γονίδια-«κλειδιά» τα οποία παρουσίαζαν μετάλλαξη ήταν το BDNF το οποίο έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση της διάθεσης και το ACKR3 το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων οπιοειδών. Αυτές οι μεταλλάξεις πιθανότατα συμβάλλουν στο ότι η Κάμερον εμφανίζει ελάχιστο άγχος, φόβο και πόνο, σημείωσαν οι ερευνητές.

Προς ανάπτυξη φαρμάκων για πολλούς ασθενείς

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζέιμς Κοξ από το UCL Medicine, επίσης κύριο συγγραφέα της νέας μελέτης «η αρχική ανακάλυψη της γενετικής ρίζας του μοναδικού φαινοτύπου της Τζο Κάμερον ήταν μια στιγμή εκπληκτική, ωστόσο τα νέα ευρήματα είναι αυτά που κάνουν τα πράγματα να αρχίσουν να γίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα. Κατανοώντας τι ακριβώς συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο, μπορούμε να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τη βιολογία πίσω από τον φαινότυπο αυτής της γυναίκας ανοίγοντας δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων που κάποια ημέρα θα μπορέσουν να έχουν μεγάλη επίδραση στη ζωή πολλών ασθενών».

tanea.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΓΥΝΑΙΚΑ

Ρεσβερατρόλη: Ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά για το δέρμα σας προέρχεται από το κρασί

Το κόκκινο κρασί προβάλλεται συχνά ως η πιο υγιεινή επιλογή στο μενού των ποτών χάρη στη ρεσβερατρόλη.

Το ισχυρό αντιοξειδωτικό διαθέτει αρκετά οφέλη για την υγεία και έχει θετική επίδραση στο δέρμα. Εκτός από τα κόκκινα σταφύλια που συνθέτουν το αγαπημένο σας ποτήρι κρασί, το συστατικό βρίσκεται στα φιστίκια και στα μούρα.

«Είναι μια πολυφαινόλη που βρίσκεται τόσο στη φλούδα όσο και στους σπόρους των σταφυλιών, αλλά βρίσκεται, επίσης, σε πάνω από 70 διαφορετικά είδη φυτών», λέει στο InStyle η Krupa Koestline, χημικός καθαρών καλλυντικών και ιδρύτρια της KKT Consultants. «Είναι ένα συστατικό που ανακυκλώνεται εύκολα από την παραγωγή κρασιού».

Τα διάφορα brands με προϊόντα περιποίησης δέρματος έχουν αντιληφθεί το ισχυρό συστατικόμ με αποτέλεσμα η ρεσβερατρόλη να εμφανίζεται συνεχώς σε όλο και περισσότερα προϊόντα.

Ποια είναι τα οφέλη της ρεσβερατρόλης για το δέρμα

Η ρεσβερατρόλη είναι μέρος μιας ομάδας ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες δρουν ως βασικά αντιοξειδωτικά σε μια φόρμουλα φροντίδας του δέρματος και συναντάται συχνά σε ορούς και ενυδατικές κρέμες.

Πρωτίστως, μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και την υπεριώδη ακτινοβολία στο δέρμα. «Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι παρέχει οφέλη στην περιποίηση του δέρματος -κυρίως επιβραδύνοντας τις επιπτώσεις της γήρανσης του δέρματος που προκαλούνται από περιβαλλοντικές βλάβες, όπως η έκθεση στον ήλιο και η ρύπανση», λέει η Dr. Melanie Palm, δερματολόγος και αισθητικός χειρουργός στο Art of Skin MD στο Σαν Ντιέγκο.

«Εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνοντας τα αντιοξειδωτικά σας επίπεδα, η ρεσβερατρόλη μπορεί να εξοπλίσει το δέρμα σας με τα εργαλεία για να προστατευτεί και να επιδιορθωθεί». Το αντιοξειδωτικό μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων, της ελαστικότητας και της υπερμελάγχρωσης που προκαλείται από τη βλάβη του ήλιου.

Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι πολύ καταπραϋντική και ηρεμιστική για το δέρμα. «Η ρεσβερατρόλη βοηθά, επίσης, στη διέγερση της έκφρασης διαφόρων αυξητικών παραγόντων που συμβάλλουν στην προώθηση της επούλωσης των πληγών», λέει η Koestline. «Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνει τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες που ευθύνονται για τη φλεγμονή και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου».

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί τη ρεσβερατρόλη στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός του

Η ευελιξία της ρεσβερατρόλης είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους βρίσκεται σε τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σήμερα. Η Dr. Palm λέει ότι η χρήση της είναι ασφαλής για όλους τους τύπους δέρματος και τις ηλικίες. Ωστόσο, προχωρήστε με προσοχή εάν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος ή έχετε αιμορραγική διαταραχή.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη ρεσβερατρόλη με προσοχή, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας», τονίζει η Dr. Palm. «Στο ίδιο πνεύμα, τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγουν τη χρήση ρεσβερατρόλης χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους».

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη ρεσβερατρόλη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

Για να έχετε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η Dr. Palm συνιστά τη χρήση ενός ορού εμπλουτισμένου με ρεσβερατρόλη. «Όταν χρησιμοποιείτε τη ρεσβερατρόλη τοπικά, συνιστώ να τη χρησιμοποιείτε ως ορό, ο οποίος συχνά είναι πιο ισχυρός και αποτελεσματικός στη χορήγηση από την ενυδατική κρέμα», εξηγεί η δερματολόγος. «Θα τον χρησιμοποιούσα μετά τον καθαρισμό και την τόνωση και πριν από την εφαρμογή μιας πιο βαριάς ενυδατικής κρέμας».

Μελέτες έχουν, επίσης, δείξει ότι το αντιοξειδωτικό μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στις υπεριώδεις ακτίνες και το φως, γι’ αυτό η Dr. Palm συνιστά τη χρήση του τη νύχτα. Αλλά αν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν περιποίησης με ρεσβερατρόλη το πρωί, φροντίστε να εφαρμόζετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας ευρέος φάσματος SPF 30 ή υψηλότερο.

Continue Reading

ΟΜΟΡΦΙΑ

Ακμή ενηλίκων: 4 αναίμακτες και αποτελεσματικές θεραπείες

Η ακμή, ειδικά όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή μας, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο για το δέρμα αλλά για τη διάθεσή μας.

Αν νιώθετε κι εσείς ότι η ακμή και τα σπυράκια σας ταλαιπωρούν, τα νέα που ακολουθούν θα σας αλλάξουν τη διάθεση.

Σπυράκια κόκκινα και λευκά, μαύρα στίγματα, ερεθισμός, «ανώμαλο» δέρμα… Ας το παραδεχτούμε, όποια κι αν είναι η ηλικία μας, μία έξαρση ακμής επηρεάζει την εικόνα και την αυτοπεποίθησή μας και δυστυχώς δεν «κρύβεται» ούτε με το πιο ακριβό make up! Εάν έχετε βαρεθεί να ψάχνετε πώς θα καλύψετε τα σπυράκια, εάν σας χαλάνε τη διάθεση και σας κάνουν να νιώθετε άβολα στην καθημερινότητά σας, μήπως έχει έρθει η ώρα να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας! Τα καλά νέα είναι ότι οι θεραπείες για την ακμή είναι πιο απλές και ανώδυνες από ποτέ και μάλιστα χωρίς παρενέργειες. Κι αν χρειάζεστε ένα «ορόσημο» που θα σας δώσει το απαραίτητο boost, σκεφτείτε ότι εάν ξεκινήσετε σήμερα τη θεραπεία, τις γιορτές θα έχετε ένα πολύ πιο υγιές και καθαρό δέρμα!

Η ακμή δεν κοιτάζει ηλικία

Η ακμή είναι ίσως η πιο κοινή δερματική πάθηση και δυστυχώς δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους! Σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής Κλίβελαντ, προσβάλλει σχεδόν το 80% του πληθυσμού κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα, περίπου το 50% των γυναικών στη δεκαετία των 20 και το 25% των γυναικών στη δεκαετία των 40 εμφανίζουν ορμονική ακμή. «Παρότι την έχουμε συνδέσει με την εφηβεία, η ακμή είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ενήλικες, γυναίκες και άντρες. Κάποιοι, μάλιστα, μπορεί να αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους πρόβλημα ακμής, κάτι που εντείνει ακόμη περισσότερο την δυσφορία τους γι’ αυτή την κατάσταση», εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.

«Γιατί έβγαλα πάλι σπυράκια;»

Μπορεί να το έχετε παρατηρήσει στην καθημερινότητά σας… Πριν από μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση, θα «πεταχτεί» ένα σπυράκι! Εάν έχετε καθυστέρηση, να το πάλι το σπυράκι! Μπαίνετε στην εμμηνόπαυση και τα νεύρα σας είναι στα κόκκινα; Το ίδιο και τα σπυράκια! Αυτό που πιθανότατα βιώνετε, επιβεβαιώνει τα ευρήματα των ειδικών σχετικά με τα αίτια της ακμής. Οι ορμόνες και ειδικά οι διακυμάνσεις τους κατά τον εμμηνορροïκό κύκλο, την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και την εμμηνόπαυση καθώς και το άγχος έχουν βρεθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην έξαρση της ακμής, ενώ ορισμένα φάρμακα και νοσήματα μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της σε ενήλικες.

Υπάρχει λύση;

Ναι, υπάρχει θεραπεία για την ακμή και μάλιστα όχι μόνο μία αλλά περισσότερες, οι οποίες είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά μπορούν να «καθαρίσουν» το δέρμα, να εξαλείψουν τα παθογόνα βακτήρια, ακόμη και να σβήσουν παλιές ουλές! Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Κι όμως ισχύει, αρκεί να εμπιστευτείτε τον δερματολόγο!

Προτού, βέβαια, φτάσουμε στη θεραπεία προηγείται η διάγνωση. «Η διάγνωση της ακμής είναι κυρίως κλινική. Ο έμπειρος δερματολόγος εξετάζοντας το δέρμα μπορεί να καταλήξει στη διάγνωση των στοιχειωδών βλαβών της ακμής, είτε αυτές είναι μικρές κύστες, φαγέσωρες κλειστοί ή ανοιχτοί, είτε είναι βλατίδες, κόκκινα και φλεγμονώδη στοιχεία που αποτελούν την ενεργό ακμή. Το επόμενο βήμα μετά τη διάγνωση είναι η κατάρτιση ενός θεραπευτικού πλάνου που επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο της ακμής»,  τονίζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Θεραπείες για ακμή: Τι να περιμένετε

Εάν αποφασίσατε να απαλλαγείτε από τα σπυράκια και να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας, οι παρακάτω θεραπείες δεν είναι απλά αποτελεσματικές αλλά είναι αυτό που χρειάζεστε για να δείτε ένα πιο «καθαρό» και λαμπερό πρόσωπο στον καθρέφτη σας τις φετινές γιορτές!

Δερματολογικός καθαρισμός προσώπου & HydraBeauty

Ο βαθύς καθαρισμός είναι η σταθερή αξία για τη θεραπεία της ακμής, αφού τα αποτελέσματά του είναι εμφανή από τις πρώτες μέρες μετά την επίσκεψη στο δερματολογικό ιατρείο. Είναι ιδανική επιλογή εάν σας ταλαιπωρούν μαύρα στίγματα και λευκοί, κλειστοί φαγέσωρες, αλλά και για την ενεργό ακμή, δηλαδή τα κόκκινα σπυράκια με πύον. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και προσφέρει στο δέρμα σας βαθύ καθαρισμό των πόρων από το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα και τα κατάλοιπα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που συμβάλλουν στη δημιουργία φλεγμονών.

Κι αν θέλετε εκτός από καθαρισμό να προσφέρετε στο δέρμα σας ενυδάτωση και ανανέωση, επιλέξτε το HydraBeauty. Πρόκειται για μία «πολυθεραπεία» σε οχτώ βήματα που συνδυάζει υδροδερμοαπόξεση, ραδιοσυχνότητες, φωτοδυναμική θεραπεία και άλλες τεχνολογίες για να επιτύχει βαθύ καθαρισμό, ενυδάτωση, αναζοωγόνηση και σύσφιξη του δέρματος!

Φωτοδυναμική θεραπεία 

Πιθανότατα έχετε διαπιστώσει ήδη στην πράξη ότι ο ήλιος βοηθάει να μειωθούν τα σπυράκια στο πρόσωπό σας. Στη δύναμη του φωτός βασίζεται και η φωτοδυναμική, μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την ενεργό ακμή. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι κατά της ακμής δύο διαφορετικά κύματα φωτός, το μπλε που αποστειρώνει το δέρμα από το βακτήριο της ακμής και το κόκκινο που ενεργοποιεί την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Ακόμη και μετά από μία μόνο συνεδρία το δέρμα σας αρχίζει να θεραπεύεται και περιορίζονται σημαντικά τα καινούργια σπυράκια και οι φλεγμονές. Το όνειρο για καθαρό δέρμα τις γιορτές έρχεται πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα!

Χημικά peeling

Σκέφτεστε καμιά φορά όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη ότι θα θέλατε «καινούργιο» δέρμα; Αυτό ακριβώς επιτυγχάνουν τα χημικά peeling που μπορούν, ανάλογα με την περίπτωση, να εφαρμοστούν παράλληλα με τον καθαρισμό και τη φωτοδυναμική θεραπεία! Τα peeling αυτά δρουν συμπληρωματικά στις παραπάνω θεραπείες, αφαιρώντας με ήπιο τρόπο την ταλαιπωρημένη εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά από μερικές ημέρες και είναι εντυπωσιακό, καθώς βελτιώνουν την εικόνα της επιδερμίδας και συμβάλλουν στην «ανάδυση» ενός πιο φρέσκου και υγιούς δέρματος.

Φαρμακευτική θεραπεία ακμής

«Η θεραπεία της ακμής με φάρμακα διαρκεί πολλούς μήνες και έχει πολλές παρενέργειες», εξηγεί η Δρ. Τσιατούρα. «Η φωτοδυναμική θεραπεία, ο καθαρισμός και τα χημικά peeling είναι ιδανικές επιλογές για όσους θέλουν να αποφύγουν τη φαρμακευτική αγωγή ή για όσους δεν μπορούν να τη λάβουν εξαιτίας χρόνιων παθήσεων ή επειδή λαμβάνουν ήδη άλλα φάρμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και στην εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή τη λοχεία, χωρίς περιορισμούς και παρενέργειες».

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα 

Αναρωτιέστε εάν προλαβαίνετε να δείτε διαφορά στην ποιότητα του δέρματος και την ένταση των βλαβών της ακμής μέχρι τις γιορτές; «Συνήθως από τη δεύτερη εβδομάδα μετά την έναρξη της θεραπείας σταματούν οι νέες φλεγμονές και ερεθισμοί και το δέρμα είναι ήδη πιο καθαρό και πιο ήρεμο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δείτε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι να ακολουθήσετε τη θεραπεία για το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα που θα θέσει ο γιατρός, που είναι περίπου 3 με 4 μήνες και φυσικά να ακολουθήσει συντήρηση με τις κατάλληλες θεραπείες», καταλήγει η Δρ. Τσιατούρα.

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Κοτόπουλο με σάλτσα μανιταριών

Σερβίρετε με ρύζι ή πατάτες…

Υλικά

  • 4 μισά στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα
  • 2 κ. γλ. κορν φλάουρ
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα χωρίς λιπαρά
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. βούτυρο
  • 300 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
  • 1/2 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1/4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1/8 κ. γλ. πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Ανακατέψτε το κορν φλάουρ και το γάλα μέχρι να γίνει λείο και κόψτε το κοτόπουλο σε μερίδες.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε το κοτόπουλο μέχρι να μην είναι πλέον ροζ, 5-6 λεπτά ανά πλευρά. Αφαιρέστε από το τηγάνι.
Βήμα 3
Στο ίδιο τηγάνι, ζεστάνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατέψτε το ζωμό κοτόπουλου, το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε το να πάρει βράση.
Βήμα 4
Ανακατέψτε το μείγμα καλαμποκάλευρου και προσθέστε το στο τηγάνι. Επαναφέρετε σε βρασμό, μαγειρέψτε και ανακατεύετε μέχρι να πήξει, 1-2 λεπτά. Επιστρέψτε το κοτόπουλο στο τηγάνι για να ενσωματωθεί με τη σάλτσα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: