Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασυνήθιστη έκρηξη γρίπης και ιώσεων | Πού οφείλεται και ποια είναι τα συμπτώματα

Κρούσματα ιώσεων και γρίπης παρατηρούνται στη χώρα μας, σε ασυνήθιστα μεγάλη συχνότητα για καλοκαιρινή περίοδο, κυρίως ανάμεσα σε νεαρόκοσμο που παραθερίζει σε νησιά.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, ενώ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης δίνει διευκρινιστικές οδηγίες για το πώς θα ξεχωρίζουμε από τα συμπτώματα, εάν πρόκειται για Covid, ή όχι.

H αυξημένη επαγρύπνηση για την πανδημία και τα οργανωμένα συστήματα επιτήρησης του ΕΟΔΥ εντόπισαν μια ασυνήθιστη για την εποχή δραστηριότητα γρίπης (ακόμη και περιστατικά γρίπης Η1Ν1), καθώς και αρκετά κρούσματα γριπώδους συνδρομής και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, κυρίως ανάμεσα σε νεότερους ανθρώπους.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», διευκρινίζουν οι γιατροί, παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι οι πολίτες που όταν παρουσιάζουν συμπτώματα υποθέτουν ότι έχουν προσβληθεί από Covid, λόγω της ομοιότητας των συμπτωμάτων με αυτά του κορονοϊού.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, διευκρινίζει ωστόσο πως η συμπτωματολογία δεν είναι τόσο έντονη, όσο αυτή του κορονοϊού.

“Οι περισσότερες είναι “παρα-γρίπες” που λέμε, δηλαδή απλά κρυολογήματα. Είναι κυρίως εντεροϊοί και αδενοϊοί και κάνουν συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό. Συνήθως χωρίς πυρετό. Υπάρχει ωστόσο μια τροποποιημένη εικόνα, με μακρύτερο διάστημα νόσησης και μια εικόνα λίγο περίεργη με θορυβώδη συμπτώματα καταρροής και πονόλαιμου. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε όλο το φάσμα των ηλικιών, κάτω των 60 ετών συνήθως. Πολλά περιστατικά εντοπίζονται σε παραθεριστικούς προορισμούς, όπου κυκλοφορεί πολύς κόσμος, επειδή είναι αναπνευστικοί ιοί και μεταδίδονται με τα σταγονίδια. Συνεπώς, όπου υπάρχουν κοινωνικές επαφές αυτά τα νοσήματα μεταδίδονται ακριβώς όπως μεταδίδεται και ο κορονοϊός”, αναφέρει ο ίδιος ο Καθηγητής, μιλώντας στο iatropedia.gr.

Γρίπη: Ελάχιστα κρούσματα τον χειμώνα, περισσότερα το καλοκαίρι

Tα κρούσματα γρίπης και γριπώδους συνδρομής κινήθηκαν τον χειμώνα σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων ατομικής προφύλαξης για τον Covid (μάσκες, αποστάσεις κλπ).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου έχουν καταγραφεί συνολικά 5 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και συγκεκριμένα 2 άνδρες και 3 γυναίκες με μέση ηλικία τα 57 έτη. Σοβαρά περιστατικά γρίπης εκτός ΜΕΘ δεν καταγράφηκαν.

Και οι 5 ασθενείς αποδείχθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό γρίπης τύπου Α, ενώ οι 3 από αυτούς κατέληξαν στον θάνατο. Συγκεκριμένα, θανατηφόρο κατάληξη είχαν ένα αγόρι 4 ετών και δύο γυναίκες 75 ετών.

Παρ’ όλα αυτά, το καλοκαίρι φάνηκε να υπερτερεί σε συχνότητα εμφάνισης της γρίπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr μάλιστα, ο ΕΟΔΥ ενδέχεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το θέμα, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Στελέχη του Οργανισμού, ωστόσο υποστηρίζουν πως δεν είναι ακόμη σαφές εάν είναι πράγματι αυξημένα τα περιστατικά γρίπης και ιώσεων μέσα στο καλοκαίρι, ή εάν λόγω της αυξημένης εγρήγορσης των συστημάτων επιτήρησης εξαιτίας της πανδημίας, υπάρχει καλύτερη καταγραφή μιας συνηθισμένης εικόνας που ενδεχομένως να υπήρχε και προηγούμενα χρόνια.

Μιλώντας στο iatropedia.gr επιστήμονας του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνει την ασυνήθιστη για την εποχή δραστηριότητα γρίπης.

“Υπάρχει μια ασυνήθιστη δραστηριότητα γρίπης, την οποία τους καλοκαιρινούς μήνες δεν βλέπουμε. Κυρίως σε νεαρό κοσμο που παραθερίζει στα νησιά. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε πανικό. Είναι ενδεχομένως και λόγω της Covid που η εγρήγορσή μας είναι διαφορετική και τα συστήματα επιτήρησης πιο ενεργά και ενισχυμένα, δηλαδή στέλνουμε δείγματα, κάνουμε μοριακά τεστ, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Είμαστε δηλαδή λίγο πιο οργανωμένοι σε σχέση με τις ιώσεις του αναπνευστικού, οπότε τα “πιάσαμε” αυτά τα περιστατικά. Ενώ πριν από 3 και 4 χρόνια που δεν είχαμε πανδημία, θα μπορούσαμε να μην τα βρίσκαμε. Είναι κι αυτό μια παράμετρος”, αναφέρει συγκεκριμένα ο επιστήμονας και προσθέτει πως η καταγραφή ξεκίνησε από την απλή κλινική παρατήρηση των γιατρών, που εντόπισαν τα περιστατικά και ενημέρωσαν τον Οργανισμό.

Τζανάκης: Ποια είναι τα συμπτώματα των θερινών αναπνευστικών ιώσεων

Σύμφωνα με τους γιατρούς, κάποια εργαστήρια ανά την Ελλάδα ταυτοποίησαν ακόμη και περιστατικά γρίπης H1N1, που αυτήν την εποχή παρατηρούνται κυρίως στο νότιο ημισφαίριο, στο οποίο επικρατεί χειμώνας και χαμηλές θερμοκρασίες.

“Έχουμε και περιστατικά γρίπης και κυρίως την παραϊνφλουένζα, την παραγρίπη αυτή που λέμε, αλλά κυρίως αδενοϊούς και εντεροϊούς που επιβαρύνουν τα πράγματα”, λέει ο Καθηγητής Τζανάκης και εξηγεί πως οι γιατροί -από την συμπτωματολογία κυρίως- υποθέτουν πώς πρόκειται γι’ αυτούς τους ιούς.

“Και Η1Ν1 είχαμε, αν και εγώ προσωπικά δεν ταυτοποίησα κάποιο περιστατικό, αλλά ακούω από το ιολογικό εργαστήριο της Κρήτης, ότι υπήρχαν κάποιες λίγες τέτοιες ταυτοποιήσεις”, λέει ο ίδιος και προσθέτει πως οι ασθενείς που είδε είχαν μεν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κορονοϊού, αλλά χωρίς τον χαρακτηριστικό πυρετό και πονοκέφαλο:

“Οι ασθενείς έχουν βασικά καταρροή, βραχνάδα, πονόλαιμο αλλά για αρκετές ημέρες. Επιμένουν δηλαδή τα συμπτώματα. Μοιάζουν πολύ με αυτά του κορονοϊού, αλλά δεν έχουν συνήθως πυρετό και πονοκέφαλο. Υπερτερεί το ανώτερο αναπνευστικό με το θέμα της καταρροής και βεβαίως τα τεστ για Covid βγαίνουν αρνητικά”, λέει ο ίδιος.

Τι να κάνει κάποιος για να διαπιστώσει εάν πάσχει από Covid ή από άλλη ίωση

Η νόσος Covid απαιτεί απομόνωση προκειμένου ο ιός να μην διασπαρεί σε άλλα μέλη της οικογένειας ή του κοινωνικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος του ασθενούς.

Οπότε οι γιατροί συμβουλεύουν όσους εμφανίζουν συμπτώματα να κάνουν πολλά τεστ, τηρώντας παράλληλα μέχρι το οριστικό αποτέλεσμα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

“Όταν έχεις τέτοια συμπτώματα πρέπει να κάνεις απανωτά τεστ”, λέει ο κ. Τζανάκης και συνεχίζει:

“Συνήθως βέβαια δεν είναι μόνο ανώτερο αναπνευστικό, υπάρχει και πονοκέφαλος όταν έχεις κορονοϊό ή υπάρχει και πυρετός πολύ συχνά. Σχεδόν κατά κανόνα. Ενώ στις άλλες ιώσεις κατά κανόνα δεν υπάρχει πυρετός. Αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τον Covid χωρίς να κάνει τεστ. Οπότε αν κάποιος έχει δύο ή τρία απανωτά αρνητικά τεστ, πιθανότατα δεν είναι κορονοϊός”, επισημαίνει.

Για πιο γρήγορα αποτελέσματα μάλιστα, καθώς πολύ συχνά στα πρώτα self test ο ασθενής ακόμη κι αν έχει Covid δεν θετικοποιείται, θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε επαγγελματία υγείας για τη διενέργεια rapid test ή να κάνουμε self test με δείγμα και από τον ρινοφάρυγγα, λέει ο Καθηγητής Τζανάκης.

“Καλό θα είναι να γίνει το τεστ από τον φάρυγγα ή τον ρινοφάρυγγα. Αυτό γίνεται όταν βάζουμε τον στυλεό πρώτα στο στόμα τόσο βαθιά ώστε να προκληθεί αναγούλα στην ουσία, δηλαδή να ακουμπήσει κανείς στην σταφυλή και να πάρει πρώτα δείγμα από εκεί. Μετά, τον ίδιο στυλεό να τον βάλει στη μύτη του ασθενή, ώστε να πάρει δείγμα και από τον ρινοφάρυγγα και από τον στοματοφάρυγγα. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνει κανείς τις πιθανότητες αν υπάρχει κορονοϊός να τον βρει έγκαιρα”, καταλήγει ο Καθηγητής.

Πηγή: Γιάννα Σουλάκη | iatropedia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.

Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
  • 3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
  • 3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
  • 3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 4111 μεταφορές
  • 4112 σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
  • 4121 υπηρεσίες ταξί
  • 4131 υπηρεσίες λεωφορείων
  • 4411 θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
  • 4457 ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
  • 4511 λοιπές αερομεταφορές
  • 4582 αεροδρόμια / αεροσταθμοί
  • 4722 ταξιδιωτικά πρακτορεία
  • 4789 λοιπές μεταφορές
  • 5551 ενοικίαση σκαφών
  • 5561 ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
  • 5815 ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
  • 5942 Βιβλιοπωλεία
  • 7011 λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 7032 κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • 7033 κάμπινγκ
  • 7512 λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
  • 7832 σινεμά
  • 7911 αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
  • 7922 θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
  • 7929 ορχήστρες και μπάντες
  • 7991 εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
  • 7997 υπηρεσίες γυμναστηρίου
  • 7999 λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Καβάλα ο γιός του Φρέντι Μπελέρη

Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Ο διαβήτης περιγράφει την πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη από τα κύτταρα του σώματος ή τη συνύπαρξη των δύο παραγόντων. Αυτό οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα και στα νεφρά.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη.
  • Διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή της ανταπόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Ο ρόλος της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στην ανάπτυξη διαβήτη

Όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando σε άρθρο της στο Healthline, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και του κινδύνου διαβήτη είναι αξιοσημείωτα ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των πρόσθετων και των φυσικών σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση;

Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση, χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες, καθιστώντας τα μια φαινομενικά ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς θερμιδικής αντιστάθμισης του οργανισμού.

Εκτός από την πρόσληψη σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Η ειδικός επισημαίνει, τέλος, ότι ενώ η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en