ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από 150 ως …600 ευρώ τα ενοίκια στην Κομοτηνή!

“Λίγο τσιμπημένες οι τιμές, αλλά βρήκαμε αυτό που θέλαμε” σημειώνει ο κος Δημήτρης που εντοπίζουμε μαζί με τον γιο του Θανάση. “Τα ενοίκια κυμαίνονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα” αναφέρει η φοιτήτρια Νομικής Αλεξάνδρα.

Διονύσης Βοργιάς

Οι βάσεις ανακοινώθηκαν και το ΔΠΘ ανοίγει και φέτος τις πύλες τους σε περίπου 4.000 φοιτητές, περίπου 1/4 από τους οποίους έρχονται να εγκατασταθούν στην Κομοτηνή. Έτσι, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, οι δρόμοι της Κομοτηνής έχουν γεμίσει με γονείς και νέους φοιτητές, οι οποίοι αναζητούν σπίτι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. 

Ο καθένας με τα δικά του κριτήρια, οι περισσότεροι όμως με το οικονομικό ως κύριο, ψάχνουν ιδιωτικά ή μέσω μεσιτών το καλύτερο δυνατό πακέτο. Τα περισσότερα ενοίκια όμως στο κέντρα είναι “φωτιά και λαύρα” κάτι που κάνει την αναζήτηση ακόμη πιο δύσκολη.

ΑΠΟ 150 ΩΣ 600 ΕΥΡΩ
Καθόλου δεν υπερβάλλουμε, καθώς σε γνωστή ιστοσελίδα ενοικίασης ακινήτων, σπίτι 63 τμ (μαζί με το μπαλκόνι) επί της Νικολάου Ζωίδη ενοικιάζεται έναντι του μηνιαίου μισθώματος των 600 ευρώ! 

Φυσικά αυτός δεν είναι ο κανόνας, παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι γκαρσονιέρες ή τα δυάρια στο κέντρο της Κομοτηνής που ενοικιάζονται με μίσθωμα άνω των 350 ευρώ. Αυτό ισχύει στις γειτονιές που εξυπηρετούν φοιτητές, δηλαδή στο κέντρο, στην παλιά πρυτανεία ή στην παλιά νομική, κι αφορούσαν κυρίως σε επιπλωμένα σπίτια.

Γενικά, ο ‘κανόνας’ είναι τα 250-300 ευρώ, για ένα βιώσιμο σπίτι σε σχετικά καλή τοποθεσία και με βασικά έπιπλα εντός του. Βεβαίως, υπάρχουν και πολλές άλλες χαμηλότερες τιμές, ακόμη και σε αξιόλογα και επιπλωμένα ακίνητα, αλλά είναι δυσεύρετες. 
Όπως είναι λογικό, όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο ή μειώνουμε τις προϋποθέσεις αναζήτησης, βρίσκουμε και σπίτια με 200 ευρώ, που είναι αξιόλογα. 

Τέλος, τηρώντας το ‘έθιμο’ οι Κομοτηναίοι έχουν γεμίσει με ενοικιαστήρια κάθε πιθανό σημείο της πόλης, εξυπηρετώντας μεν τους ενδιαφερόμενους, υποβαθμίζοντας δε την αισθητική της πόλης, καθώς ελάχιστοι από αυτούς θα αφαιρέσουν τα ενοικιαστήρια όταν βρουν …νοικάρη. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Εμείς ζητήσαμε τις πρώτες εντυπώσεις γονέων και φοιτητών, από την Κομοτηνή ως πόλη και ως αγορά ενοικίασης ακινήτου.
Στο τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας αναμένεται να εγγραφεί ο Θανάσης, που έδωσε δεύτερη φορά και πέρασε Κομοτηνή. Μαζί με τον πατέρα του κο Δημήτρη βρήκαν το ιδανικό σπίτι στην παλιά πρυτανεία. “Βρήκαμε αυτό που θέλαμε, και σε τιμή και σε χώρο. Γενικά οι τιμές μου φάνηκαν λίγο τσιμπημένες, αλλά είναι κατανοητό γιατί υπάρχουν πολλοί φοιτητές στην Κομοτηνή” μας λέει ο κος Δημήτρης ενώ την Κομοτηνή χαρακτηρίζει ως μια “ήρεμη πόλη που μου αρέσει. Έχω έρθει μερικές ακόμη φορές στη ζωή μου.

Ο Θανάσης περνούσε και Πάτρα, αλλά επιλέξαμε μαζί την Κομοτηνή ως καλύτερη επιλογή”. 
Ακόμη στην αναζήτηση είναι ο κος Βαγγέλης από την Καρδίτσα, ο οποίος δεν κρύβει πως οι εποχές είναι δύσκολες. “Τα πράγματα είναι ακριβά αλλά δεν φταίει η πόλη, αλλά η γενικότερη κατάσταση. Το εισόδημά μας έχει μειωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια” σημειώνει καθώς ψάχνει σπίτι μαζί με την κόρη του Φωτεινή που αναμένεται να φοιτήσει στη Νομική. Η Φωτεινή ψάχνει μια ευρύχωρη γκαρσονιέρα στο κέντρο, για να την εξυπηρετεί το λεωφορείο για σχολή για ο περίπατος για εντός της πόλης. Ο κος Βαγγέλης χαρακτηρίζει την Κομοτηνή ως “παραδοσιακή και όμορφη” ενώ όταν του ζητάμε να ξεχωρίσει κάτι στην πόλη απαντά “οι καλοί της άνθρωποι”. 

Να προσαρμοστεί σε μια μικρή πόλη καλείται η Αλεξάνδρα, που μπήκε στη Νομική, κι έρχεται από το Χαλάνδρι Αττικής. “Πρώτα είχα βάλει Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μετά Κομοτηνή. Δεν έχω ξαναέρθει ποτέ στην Κομοτηνή, είναι οι πρώτες μου ώρες στην πόλη. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω συνηθίσει μέχρι στιγμής, γιατί δεν έχει καμία σχέση με την Αθήνα, αλλά μου φαίνεται ωραία” μας λέει για την πόλη ενώ για τα ενοίκια σχολιάζει πως “κυμαίνονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Μόλις βρω σπίτι θα επιστρέψω Αθήνα και θα ανέβω μόνιμα όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα”. Μαζί της και η μητέρα της κα Μάγδα μας ενημερώνει “πως ήρθαμε κατευθείαν χθες το βράδυ, γιατί δεν έχω άδεια από βδομάδα” ενώ χαρακτηρίζει τα ενοίκια “όχι και τόσο φθηνά”.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version