Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Ανησυχία για τις εστίες διασποράς σε γηροκομεία και νοσοκομεία

image_print

Συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του ο κορονοϊός στην χώρα μας με τις εστίες διασποράς πληθαίνουν και την αύξηση των διασωληνωμένων να εντείνει το κλίμα ανησυχίας.

Στα 229 ανήλθαν τα κρούσματα χθες Κυριακή 4/10, με την Αττική να καταγράφει διψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα 97 μολύνσεις.

Την ώρα που η Αττική για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, παρουσίασε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, η κατάσταση στα γηροκομεία και τα νοσοκομεία, δεν αφήνει χώρο για αισιοδοξία. Οι εστίες στις δομές αυτές ολοένα και αυξάνονται κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Μόσιαλος: Ποιοι νοσούν πιο σοβαρά από κορονοϊό

Στο επίμαχο ερώτημα γιατί κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά από άλλους απαντά με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως γράφει ο καθηγητής, αξιολογήθηκαν δείγματα από εκατοντάδες ασθενείς, και δείχνουν πως COVID-19 ασθενείς που πάσχουν πολύ σοβαρά, ενδέχεται να έχουν και κάποιες μεταλλάξεις σε γονίδια που ευθύνονται τελικά για τη μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Με άλλα λόγια, αυτοί οι ασθενείς μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά λόγω εγγενών γενετικών σφαλμάτων του ίδιου οργανισμού τους και λόγω παραγωγής αυτοαντισωμάτων.

«Γιατί όμως κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά ή όχι από τον κορωνοϊό; Πέρα από τα υποκείμενα νοσήματα και την ηλικία, που ήδη γνωρίζουμε πως επηρεάζουν αρνητικά την ανοσοποιητική απόκριση, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες υποθέσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν -εν μέρει- τις σοβαρές περιπτώσεις. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να μολύνθηκαν με μεγαλύτερες ποσότητες ιού ή πιο μολυσματικό στέλεχος SARS-CoV-2. Τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου συνδέονται γενικά με πιο σοβαρή έκβαση ασθένειας. Το προηγούμενο ιστορικό λοιμώξεων ως καθοριστικός παράγοντας της σοβαρότητας της νόσου. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται συχνά, προηγούμενη λοίμωξη με άλλο κορωνοϊό, μπορεί να είναι προστατευτική. Οι αναπόφευκτοι «μετασχηματισμοί» σε κάποια κύτταρα που εμφανίζονται σε μεμονωμένους ανθρώπους».

«Τέτοιες γενετικές και επιγενετικές διεργασίες ευθύνονται, για παράδειγμα, για την αύξηση της συχνότητας του έρπητα ζωστήρα άνω των 50 ετών. Η γενετική προδιάθεση μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή νόσο COVID-19 σε υγιή παιδιά και ενήλικες», συνεχίζει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Συναγερμός στον Άγιο Παντελεήμονα: 20 νέα κρούσματα στην πλατεία – Γηροκομείο Αγίου Παντελεήμονα: Άλλοι 4 θετικοί στον κορονοϊό μεταφέρονται σε νοσοκομεία

Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα είναι 487, από τα οποία βρέθηκαν 20 θετικά, εκ των οποίων πέντε αφορούν Έλληνες και 15 αλλοδαπούς, οκτώ γυναίκες, δώδεκα άνδρες και διάμεση ηλικία θετικών τα 41 έτη.

Τέσσερις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βγήκαν θετικοί σε σημερινά rapid test που διενήργησε ο ΕΟΔΥ.

Γηροκομείο στην Καρδίτσα: Στα οκτώ τα κρούσματα κορονοϊού

Τέσσερα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στην Καρδίτσα, σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα η επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει ότι προέκυψαν 4 κρούσματα κορονοϊού σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην περιοχή της Καρδίτσας, τα οποία προέκυψαν κατόπιν ιχνηλατήσεως.

Συναγερμός στο Δρομοκαΐτειο: Δύο ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού σημειώθηκαν στο Δρομοκαΐτειο από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι ήρθαν σε επαφή τόσο με το προσωπικό όσο και με πολίτες που νοσηλεύονταν δίπλα τους.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star οι δύο ασθενείς κοιμόντουσαν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος και με το προσωπικό, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για το μέγεθος της διασποράς. Το νοσοκομείο έχει επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, προκειμένου να μεταφερθούν οι ασθενείς σε ειδικές μονάδες φροντίδας ασθενών με κορονοϊό.

Κοζάνη: Κλειστά τα δικαστήρια εξαιτίας κρούσματος

Εξαιτίας της εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού θα παραμείνουν κλειστά τα δικαστήρια της Κοζάνης τη Δευτέρα και την Τρίτη, 5 και 6/10 αντίστοιχα.

Την απόφαση έλαβε ο πρόεδρος Εφετών Δυτικής Μακεδονίας.

229 νέα κρούσματα και 82 διασωληνωμένοι χθες Κυριακή 4/10 – Αναλυτικά η τη γεωγραφική κατανομή

Χθες Κυριακή 4/10 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 229 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μετά από αρκετό καιρό τα κρούσματα στην Αττική έπεσαν κάτω από 100 αφού το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 97.

Αναλυτικότερα:

  • 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
  • 97 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Εύβοιας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέας Κύθνου
  • κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
  • 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: Κλειστός ο Δημοτικός Κήπος μετά τη χθεσινή κακοκαιρία

Πεσμένα δέντρα και σπασμένα κλαδιά στον Δημοτικό Κήπο Δράμας μετά την έντονη κακοκαιρία.
image_print

Την προσωρινή απαγόρευση διέλευσης και παραμονής στον Δημοτικό Κήπο Δράμας ανακοίνωσε ο Δήμος Δράμας, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν η έντονη νεροποντή και το ισχυρό μπουρίνι που έπληξαν την περιοχή το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον Δήμο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές τόσο στην πόλη όσο και στις κοινότητες, με τον Δημοτικό Κήπο να συγκαταλέγεται στα σημεία που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές.

Από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας ξεριζώθηκαν δέντρα, έσπασαν δεκάδες μεγάλα κλαδιά και αποκλείστηκαν οι εσωτερικοί διάδρομοι του Κήπου. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος πτώσης ετοιμόρροπων κλαδιών αλλά και πιθανών υποχωρήσεων του εδάφους.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες συνεργεία του Δήμου βρίσκονται στο σημείο, πραγματοποιώντας κοπές πεσμένων κορμών, απομάκρυνση των υλικών και πλήρη έλεγχο της στατικότητας των υπόλοιπων δέντρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια του χώρου.

Ο Δήμος απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες και τους επισκέπτες να μην εισέρχονται στον Δημοτικό Κήπο και να αποφεύγουν κάθε διέλευση από την περιοχή μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και την επίσημη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία του.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων και συνεχίζουν τις παρεμβάσεις σε όλα τα σημεία όπου καταγράφηκαν ζημιές, με στόχο την άμεση αποκατάσταση και την εξάλειψη κάθε κινδύνου για τους πολίτες.

Οι δημότες καλούνται να επιδείξουν υπομονή και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, αποφεύγοντας τις περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξάνθη: Δύο καταστηματάρχες πούλησαν αλκοόλ σε ανήλικο και κατέληξαν στο κρατητήριο

image_print

Σε εξέλιξη η προανάκριση από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ξάνθης.

Δύο συλλήψεις πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουλίου 2026 οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ξάνθης, στο πλαίσιο ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ιδιοκτήτες καταστημάτων, καθώς διαπιστώθηκε ότι προέβησαν στην πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικο.

Η διάθεση αλκοόλ σε ανηλίκους αποτελεί σοβαρή παράβαση της νομοθεσίας και οι έλεγχοι των αστυνομικών αρχών συνεχίζονται με στόχο την προστασία των ανηλίκων και την τήρηση της νομιμότητας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ξάνθης.

Σύνταξη άρθρου : Στελλίνα Γκοτζαμάνη

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en