Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Ανησυχία για τις εστίες διασποράς σε γηροκομεία και νοσοκομεία

Συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του ο κορονοϊός στην χώρα μας με τις εστίες διασποράς πληθαίνουν και την αύξηση των διασωληνωμένων να εντείνει το κλίμα ανησυχίας.

Στα 229 ανήλθαν τα κρούσματα χθες Κυριακή 4/10, με την Αττική να καταγράφει διψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα 97 μολύνσεις.

Την ώρα που η Αττική για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, παρουσίασε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, η κατάσταση στα γηροκομεία και τα νοσοκομεία, δεν αφήνει χώρο για αισιοδοξία. Οι εστίες στις δομές αυτές ολοένα και αυξάνονται κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Μόσιαλος: Ποιοι νοσούν πιο σοβαρά από κορονοϊό

Στο επίμαχο ερώτημα γιατί κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά από άλλους απαντά με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως γράφει ο καθηγητής, αξιολογήθηκαν δείγματα από εκατοντάδες ασθενείς, και δείχνουν πως COVID-19 ασθενείς που πάσχουν πολύ σοβαρά, ενδέχεται να έχουν και κάποιες μεταλλάξεις σε γονίδια που ευθύνονται τελικά για τη μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Με άλλα λόγια, αυτοί οι ασθενείς μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά λόγω εγγενών γενετικών σφαλμάτων του ίδιου οργανισμού τους και λόγω παραγωγής αυτοαντισωμάτων.

«Γιατί όμως κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά ή όχι από τον κορωνοϊό; Πέρα από τα υποκείμενα νοσήματα και την ηλικία, που ήδη γνωρίζουμε πως επηρεάζουν αρνητικά την ανοσοποιητική απόκριση, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες υποθέσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν -εν μέρει- τις σοβαρές περιπτώσεις. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να μολύνθηκαν με μεγαλύτερες ποσότητες ιού ή πιο μολυσματικό στέλεχος SARS-CoV-2. Τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου συνδέονται γενικά με πιο σοβαρή έκβαση ασθένειας. Το προηγούμενο ιστορικό λοιμώξεων ως καθοριστικός παράγοντας της σοβαρότητας της νόσου. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται συχνά, προηγούμενη λοίμωξη με άλλο κορωνοϊό, μπορεί να είναι προστατευτική. Οι αναπόφευκτοι «μετασχηματισμοί» σε κάποια κύτταρα που εμφανίζονται σε μεμονωμένους ανθρώπους».

«Τέτοιες γενετικές και επιγενετικές διεργασίες ευθύνονται, για παράδειγμα, για την αύξηση της συχνότητας του έρπητα ζωστήρα άνω των 50 ετών. Η γενετική προδιάθεση μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή νόσο COVID-19 σε υγιή παιδιά και ενήλικες», συνεχίζει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Συναγερμός στον Άγιο Παντελεήμονα: 20 νέα κρούσματα στην πλατεία – Γηροκομείο Αγίου Παντελεήμονα: Άλλοι 4 θετικοί στον κορονοϊό μεταφέρονται σε νοσοκομεία

Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα είναι 487, από τα οποία βρέθηκαν 20 θετικά, εκ των οποίων πέντε αφορούν Έλληνες και 15 αλλοδαπούς, οκτώ γυναίκες, δώδεκα άνδρες και διάμεση ηλικία θετικών τα 41 έτη.

Τέσσερις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βγήκαν θετικοί σε σημερινά rapid test που διενήργησε ο ΕΟΔΥ.

Γηροκομείο στην Καρδίτσα: Στα οκτώ τα κρούσματα κορονοϊού

Τέσσερα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στην Καρδίτσα, σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα η επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει ότι προέκυψαν 4 κρούσματα κορονοϊού σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην περιοχή της Καρδίτσας, τα οποία προέκυψαν κατόπιν ιχνηλατήσεως.

Συναγερμός στο Δρομοκαΐτειο: Δύο ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού σημειώθηκαν στο Δρομοκαΐτειο από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι ήρθαν σε επαφή τόσο με το προσωπικό όσο και με πολίτες που νοσηλεύονταν δίπλα τους.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star οι δύο ασθενείς κοιμόντουσαν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος και με το προσωπικό, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για το μέγεθος της διασποράς. Το νοσοκομείο έχει επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, προκειμένου να μεταφερθούν οι ασθενείς σε ειδικές μονάδες φροντίδας ασθενών με κορονοϊό.

Κοζάνη: Κλειστά τα δικαστήρια εξαιτίας κρούσματος

Εξαιτίας της εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού θα παραμείνουν κλειστά τα δικαστήρια της Κοζάνης τη Δευτέρα και την Τρίτη, 5 και 6/10 αντίστοιχα.

Την απόφαση έλαβε ο πρόεδρος Εφετών Δυτικής Μακεδονίας.

229 νέα κρούσματα και 82 διασωληνωμένοι χθες Κυριακή 4/10 – Αναλυτικά η τη γεωγραφική κατανομή

Χθες Κυριακή 4/10 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 229 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μετά από αρκετό καιρό τα κρούσματα στην Αττική έπεσαν κάτω από 100 αφού το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 97.

Αναλυτικότερα:

  • 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
  • 97 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Εύβοιας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέας Κύθνου
  • κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
  • 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ξύλο στη Βουλή | Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος έδειρε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης

Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν μέσα στη Βουλή και συγκεκριμένα ακριβώς έξω από την Ολομέλεια όταν ένας βουλευτής δέχθηκε επίθεση από έναν άλλο.

Πρόκειται για τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο ο οποίος δέχθηκε μπουνιά από τον Ανεξάρτητο πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο.  Ο κ. Γραμμένος δέχεται τις πρώτες βοήθειες στο Ιατρείο της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επεισόδιο ξεκίνησε από την Ολομέλεια όπου εξεταζόταν η άρση της ασυλίας του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου μετά από μήνυση που είχε υποβάλλει εναντίον του ο πατέρας του Κωνσταντίνου Φλώρου για επιθέσεις που είχε δεχθεί μέσω διαδικτύου από τρολ πίσω από τα οποία υποστηρίζει ότι είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Μόλις βγήκαν από την Ολομέλεια και ενώ βρίσκονταν στις σκάλες ο βουλευτής Βασίλης Γραμμένος δέχτηκε μπουνιά από τον βουλευτή Φλώρο με αποτέλεσμα να μεταφερθεί τραυματισμένος στο ιατρείο.

Πηγή: newsit.gr , newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η Αττική | Οδηγίες του υπουργείου Υγείας σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Με αφρικανική σκόνη ξύπνησε και σήμερα, Τετάρτη 24/4 η Αττική. Η Ακρόπολη αχνοφαίνεται λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας ενώ το υπουργείο Υγείας ζητά από τα άτομα αυξημένου κινδύνου να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του.

Την ίδια στιγμή οι μετεωρολόγοι συστήνουν στους πολίτες να κάνουν υπομονή καθώς όπως τονίζουν το φαινόμενο εκτιμάται πως θα μας εγκαταλείψει σταδιακά σήμερα και η ορατότητα θα αρχίσει να επανέρχεται.

Βίντεο από την «πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη χώρα

Δείτε φωτογραφίες από την Αττική

Περισσότερα στο newsbeast.gr

«Καμπανάκι» από το υπουργείο Υγείας

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δεν θα λειτουργήσουν τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων λόγω θεμάτων ασφαλείας

Στον προσανατολισμό μη-λειτουργίας των Λασπόλουτρων των Κρηνίδων βρίσκεται η διοίκηση του Δήμου Καβάλας όπως επισήμανε σε δηλώσεις του στο ENA Channel και στην εκπομπή Αναλυτής ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Όπως τόνισε ο κ. Μουριάδης υπάρχουν θέματα ασφαλείας τα οποία καθιστούν δύσκολη την λειτουργία των Λασπόλουτρων.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en