ΔΡΑΜΑ

ΑΜΘ | Επισημάνσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα

Του Τάσου Αποστολίδη
Μπορεί στο χάρτη οι νομοί Σερρών, Δράμας και Έβρου να βάφτηκαν μπλε και οι νομοί Καβάλας-Ξάνθης-Ροδόπης με κόκκινο, ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκρυβε πολλές εκπλήξεις. 
Ίσως να ειναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εκλέγει τόσους πολλούς βουλευτές στους 6 νομούς και σίγουρα ειναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ εχει τόσο μεγάλη κοινοβουλευτική  εκπροσώπηση σε αυτή την περιοχή. Συνολικά 14 βουλευτές, δηλαδή το 1/10 των βουλευτών που εξέλεξε πανελλαδικά.
 
Στην Καβάλα και τον Έβρο που ειναι 4εδρικες, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εύκολα απο τρεις έδρες (3-1).
Στη Δράμα που εχει κλασική συμπεριφορά 3εδρικης (1-1-1) πήρε 1 έδρα. 
Στην Ροδόπη όμως πήρε 2 έδρες απο τις 3 κι ενώ για πολλές ώρες φαινόταν ότι εκει θα εκλεγεί δεύτερος βουλευτής απο το Ποτάμι (τελικά εκλέχθηκε μονο ο Ιλχάν).
Η έκπληξη ήταν η Ξάνθη όπου ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά του πανελλαδικά (49%) και απέσπασε και τις 3 έδρες αφού η ΝΔ ως δεύτερο κόμμα κινήθηκε πολύ κάτω απο τα επίπεδα του εκλογικού μέτρου.
Στον αντίποδα, στις Σέρρες που καταγράφονται ως ενας απο τους 5 νομούς όπου η ΝΔ πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά της πανελλαδικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 2 βουλευτές και οι υπόλοιπες έδρες του νομού μοιράζονται απο μια σε ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ αλλα και… Ένωση κεντρώων. 
**Απο τη νέα Βουλή απουσιάζουν οι πρωην υπουργοί της ΝΔ Αλέκος Κοντός (Ξάνθη) και Ευριππίδης Στυλιανίδης (Ροδόπη) οι οποίοι είχαν εκλεγεί τον περασμένο Γενάρη.
Δεν εκλέχθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία οι πρωην υπουργοί της ΝΔ Γιώργος Καλαντζής (Καβαλα), Κυριάκος Γεροντόπουλος και Αλέκος Δερμεντζόπουλος (Έβρος).

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version