Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη | Ανάπτυξη και Προστασία Περιβάλλοντος δεν έρχονται μόνο με δελτία τύπου

Το κείμενο που ακολουθεί, γράφτηκε με αφορμή το “Δελτίο Τύπου” του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευ. Λαμπάκη σχετικά με συνάντησή του με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Π. Σκουρλέτη την Τετάρτη 3/2/2016 στην Αθήνα.

Στα θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν η ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η πλωτή εγκατάσταση LNG και η δημιουργία μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου ανάμεσα στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο.

…Για τη δημιουργία της πλωτής εγκατάστασης LNG, προέκυψε απόλυτη ταύτιση απόψεων και κοινή διαπίστωση ότι το έργο πρέπει να υλοποιηθεί διότι δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη και τυπικά και εθνικά, χωρίς προσβολή στο περιβάλλον. Ο κ. Υπουργός πιστοποίησε προς τον κ. Δήμαρχο ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει η ελάχιστη επιφύλαξη και μετά την ταύτιση της θέλησης της τοπικής κοινωνίας και της κυβέρνησης για την κατασκευή του Τέρμιναλ, οι επενδυτές πρέπει να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου…, γράφει μεταξύ άλλων το δελτίο τύπου.

Όλες οι Διεθνείς Συμβάσεις, Συμφωνίες και Πρωτόκολλα, Κοινοτικές Οδηγίες και εθνική νομοθεσία, που έχουν θεσπιστεί για την προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου και του θαλασσίου, διέπονται από τη φιλοσοφία ότι η ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να συνυπάρχουν, να αλληλοϋποστηρίζονται και να ενισχύονται.

Ο όρος υπό προϋποθέσεις, δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά συγκεκριμένα μέτρα και μέσα προστασίας, προληπτικά και κατασταλτικά, για κάθε μια περίπτωση χωριστά, τα οποία κοστίζουν τόσο στο Κράτος, όσο και στους επενδυτές.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος, στο άρθρο 24, το αναφέρει ξεκάθαρα: «Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του πολίτη. Για τη διαφύλαξή του, το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά μέτρα».

Εδώ είναι και το κρίσιμο σημείο. Πολιτεία και κοινωνία, οφείλουν να βάζουν κόκκινη γραμμή στα «αναγκαία μέτρα και μέσα προστασίας» όχι κατά το δοκούν αλλά κατά το πρέπον.

Όταν θέλουμε να μιλάμε για λιμάνι, και μάλιστα διεθνές, όπως είναι της Αλεξανδρούπολης (ΚΥΑ 8315.2 ΦΕΚ 202 Β/16-02-2007) και για θαλάσσιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU – Floating Storage and Regasification Unit for LNG – Liquefied Natural Gas), όπως αυτός που θα γίνει ανοικτά της Μάκρης, οφείλουμε να μιλάμε και για συγκεκριμένα μέτρα και μέσα προστασίας που έχει υποχρέωση να πάρει η Πολιτεία, ανεξάρτητα από αυτά που οφείλει, μέσα από την ΜΠΕ, να πάρει ο κάθε επενδυτής.

Και είναι πολλά αυτά τα μέτρα και μέσα αλλά θα αναφερθώ μόνο σε δυο:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
(REGIONAL MARINE POLLUTION COMBATING CENTRE)

Ο αρμόδιος δημόσιος φορέας, για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και για την καταπολέμησή της, είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών ρύπανσης και την λήψη των αναγκαίων μέτρων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των κατοίκων ή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου ή να υποβαθμίσουν το θαλάσσιο περιβάλλον, διαθέτει μεταξύ των άλλων υπηρεσιών και τους Περιφερειακούς Σταθμούς Καταπολέμησης Ρύπανσης (Π.Σ.Κ.Ρ.).

Οι πρώτοι Π.Σ.Κ.Ρ. ιδρύθηκαν, το 1977, στα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ελευσίνας, Καβάλας και Χανίων σύμφωνα με το άρθρο 15 του Νόμου 743/77 (ΦΕΚ 319 Α) ο οποίος ισχύει και σήμερα, κωδικοποιημένος με το Π.Δ. 55/88.

Ο Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας των Π.Σ.Κ.Ρ. έχει εγκριθεί με την Υ.Α. 181051/559/80 (ΦΕΚ 375 Β/15-4-80) και οι κύριες αρμοδιότητές τους είναι: Οι προληπτικές επιθεωρήσεις των πλοίων για να διαπιστωθεί αν τηρούν τα προβλεπόμενα από την εθνική και διεθνή νομοθεσία περι προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών ρύπανσης. Για να πετύχει στην αποστολή του ένας Π.Σ.Κ.Ρ. πρέπει να διαθέτει: Κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, μέσα στο λιμάνι, με αποθηκευτικούς χώρους για άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, απορρυπαντικά σκάφη, υλικά απορρύπανσης. (απορροφητικά υλικά, χημικές διασκορπίστηκες ουσίες κ.α.), πλωτά φράγματα, συσκευές εκτόξευσης υλικών απορρύπανσης, στολές προστασίας προσωπικού, δεξαμενές εναπόθεσης ουσιών που περισυλλέγονται κατά τη διαδικασία απορρύπανσης κλπ.

Στην Αλεξανδρούπολη, Π.Σ.Κ.Ρ. ιδρύθηκε με το Π.Δ. 112/97 (ΦΕΚ 99 Α/28-5-1997).

Τότε, δόθηκε η ευκαιρία, ΑΛΛΑ ΧΑΘΗΚΕ, να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος Π.Σ.Κ.Ρ. στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με κατάλληλη κτιριακή υποδομή, εξειδικευμένο προσωπικό, απορρυπαντικά σκάφη, απορρυπαντικά υλικά, πλωτά φράγματα κλπ, καθώς υπήρξε χρηματοδότηση με ποσοστό 75% από πιστώσεις του Κοινοτικού προγράμματος INTEREG II. ΣΑΕ 089/2/Τροπ 00/24-5-1996 του ΥΠΕΘΟ (Κωδικός Έργου 9689502).

Η ίδρυση του Π.Σ.Κ.Ρ. Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο έμεινε στα χαρτιά αλλά, από το 2002 μέχρι και σήμερα στις επίσημες εκδόσεις και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας (www.yen.gr/wide/yen.chtm?prnbr=25119) φαίνεται ότι λειτουργεί κανονικά με ειδικευμένο προσωπικό, πλοία, υλικά και μέσα!!! Κι όμως, κανένας τοπικός Άρχοντας δεν ασχολήθηκε ποτέ με το θέμα.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΛΙΜΕΝΑ (PORTS FIGHTING SERVICE)

Το Πυροσβεστικό Σώμα όπως στη στεριά σώζει ζωές, περιουσίες και το δασικό μας πλούτο, έτσι και στη θάλασσα σώζει ζωές, περιουσίες και αποτρέπει η περιορίζει γεγονότα όπως εκρήξεις και πυρκαγιές στα πλοία που μπορεί να προκαλέσουν θαλάσσια ρύπανση.

Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει απλά πυροσβεστικά σκάφη (fighting vessels) αλλά και υπερσύγχρονα καινοτομικά πυροσβεστικά σκάφη τα οποία είναι συγχρόνως και διασωστικά (fighting – rescue vessels).

Το 1999, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με συγχρηματοδότηση από τους πόρους του INTEREG II και του Β΄ ΚΠΣ, ξεκίνησε τη διαδικασία για την προμήθεια των πρώτων στην ιστορία του σύγχρονων πυροσβεστικών – διασωστικών πλοίων. Τα δυο πρώτα, το 2003, παραδόθηκαν στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των λιμένων Πάτρας και Κέρκυρας.

Το 2006, με συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Οδικοί Άξονες Λιμάνια και Αστική Ανάπτυξη” του Γ΄ ΚΠΣ, ξεκίνησε η διαδικασία για την προμήθεια τριών ακόμη τέτοιων πλοίων. Προβλέπεται να παραδοθούν το 2010, δυο στο λιμάνι του Πειραιά και ένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Κάθε τέτοιο πλοίο κοστίζει περίπου 5 εκατ. ευρώ και ο χρόνος παράδοσης του ξεπερνά τα 4 χρόνια.

Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Λιμένος λειτουργούν στα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Καβάλας. Δείτε παρακάτω και θαυμάστε τι γίνεται σε άλλα ελληνικά λιμάνια. Στην Αλεξανδρούπολη;;;

Καλές οι συμφωνίες για λιμάνι και υγροποιημένο φυσικό αέριο. Έργα όμως, για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντός μας, πότε θα δούμε;

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α)

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Συνελήφθη διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη την Δευτέρα (20-5-2024) το πρωί στην Εθνική οδό Ορμενίου – Αρδανίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, ένας αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και ένα κινητό τηλέφωνο. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου με εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Συνάντηση εργασίας είχε, σήμερα (17/05), η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Επικοινωνιών και Καλών Πρακτικών κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ, εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Γενικούς Διευθυντές Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειών της χώρας (διά ζώσης και διαδικτυακά) για τους στρατηγικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Μεταφορών.

Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, το 2024 έχει ανακηρυχθεί σε έτος «Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και το γεγονός αυτό όρισε εν πολλοίς το πλαίσιο της συζήτησης, καθώς λόγω αυτής της ανακήρυξης προγραμματίζεται μία σειρά πολλών δράσεων σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ με στόχο την προώθηση της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας των Μεταφορών εν γένει. Παράλληλα, συζητήθηκε και η δημιουργία άτυπου Δικτύου Περιφερειών Ελλάδας σε θέματα Επικοινωνιών και Μεταφορών με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η  Υφυπουργός αναφέρθηκε στις μεταφορές και τους στρατηγικούς στόχους του εθνικού σχεδίου Μεταφορών που αφορούν στην:

  • Οικονομική ανάπτυξη, αποδοτικότητα και λειτουργία του συστήματος μεταφορών, σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.
  • Ενίσχυση της συνδεσιμότητας των μεταφορών, η οποία περιλαμβάνει τη συνδεσιμότητα με τα νησιά και μεταξύ συμπληρωματικών μέσων μεταφοράς, τη συνεργασία των συστημάτων, την εδαφική συνοχή και τη διασυνοριακή σύνδεση με χώρες εντός/εκτός ΕΕ.
  • Εξασφάλιση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου τομέα μεταφορών.
  • Παροχή προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης σε σχέση με την απασχόληση, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες για τον πληθυσμό

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στην αδήριτη ανάγκη μείωσης των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα, που αποτελεί στόχο του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά ταυτόχρονα επί αυτού του σκοπού εργάζεται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ως επιστέγασμα της συνάντησης συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς αναφορικά με την προώθηση, βελτίωση και αναβάθμιση της ασφάλειας των μεταφορών και της κινητικότητας.

1715933842829

 

1715933842870

 

b511d3f4 f082 4b7a 8bb8 c6b0a2b542c6

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Νεκρό 4 μηνών βρέφος στο Διδυμότειχο – Το βρήκα με αφρούς στο στόμα, λέει η μητέρα

Νεκρό μεταφέρθηκε σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου ένα 4 μηνών βρέφος στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου από τους γονείς του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μητέρα του αγοριού ισχυρίζεται ότι το είχε ταΐσει τελευταία φορά στις 23:00 και σήμερα το πρωί το βρήκε νεκρό με αφρούς στο στόμα.

Κατά τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης η οικογένεια ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε εγκαίρως και διεξάγει την έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το βρέφος θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία – νεκροτομή ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου.

Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχει μαζευτεί πλήθος συγγενών της οικογένειας προς συμπαράστασή της.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en