ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έρχονται ενοποιήσεις στα νοσοκομεία

Ενοποίηση των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και την ολοκλήρωση αυτή που είχε ξεκινήσει επί κ. Άδωνη Γεωργιάδη προανήγγειλε ο πρώην Υπουργός στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΣΔΥ για τον τομέα της Υγείας που γίνεται στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε, έχουμε περισσότερα νοσοκομεία απ’ αυτά που χρειαζόμαστε και επιβάλλεται να γίνει αποσυμφόρηση των μεγάλων. Οι πρώτες συγχωνεύσεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2013 από εμένα τον ίδιο αλλά και εγω δειλά το πήγα. Έπρεπε να είχα κάνει πιο πολλά. Δεν είμαι ευχαριστημένος, θεωρώ ότι έχω κάνει πολύ λίγα.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότο το μέγεθος της σπατάλης ήταν τεράστιο και οι μεταρρυθμίσεις απαραίτητες. Δε φταίει ο ΕΟΠΠΥ και το ΠΕΔΥ που έμεινε ο κόσμος χωρίς ασφάλιση αλλά η οικονομική κρίση και οι απολύσεις. Η χώρα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, ενώ οι δυο δικές του υπουργικές αποφάσεις έδωσαν μεγάλη δυνατότητα στο κόσμο να κάνει επέμβαση χωρίς να πληρώσει, ενώ επίσης η μετέπειτα υπουργική ταπόφαση του κ. Μάκη Βορίδη έχει βοηθήσει τους ανασφάλιστους να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα τους.

Μη πετροβολάμε το ΠΕΔΥ 

Μη πετροβολάμε το ΠΕΔΥ. Πρέπει να το στηρίξουμε γιατί έχει δρόμο να κάνει. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν και την κατάρρευση του ΕΟΠΠΥ ωστόσο ακόμα υπάρχει. Εαν συμβούν τα προβλεπόμενα, δηλαδή εαν οι πολιτικές ηγεσίες κάνουν αυτά που πρέπει, το Σύστημα Υγείας θα είναι σταθερό και ασφαλές.

Μας διαβάλουν οι ξένοι αλλά και οι δικοί μας λένε τα χειρότερα για τη χώρας μας. Ωστόσο στα ταξίδια μου είδα ακόμα και ράντζα σε πολλές χώρες του Εξωτερικού σε δημόσια νοσοκομεία. Σίγουρα δε μπορούμε να συγκριθούμε με το νοσοκομείοπ στο Όσλο που έχει χρήματα, γιατί δεν έχουμε αυτά τα χρήματα όμως και σ”αυτό το νοσοκομείο οι αναμονές είναι μεγάλες και παρόλα αυτά δεν γίνεται θέμα στα κανάλια γιατί έχουν καταλάβει οι άνθρωποι εκεί ότι όλα γίνονται με σύστημα ξεχωρισμού επειγόντων περιστατικών από τα απλά. Ας αφήσουμε τη γκρίνια γιατί δεν οδηγεί πουθενά.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης απ’ολο το οικοδόμημα των μεταρρυθμίσεων τι πρόσφερε τα περισσότερα πλεονεκτήματα στο Σύστημα Υγείας, απάντησε η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση καθώς όπως είπε εξοικονόμησε 4 δισ το χρόνο και χωρίς αυτή δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα σωστά γιατί η σπατάλη ήταν μεγάλη και όλοι συνέβαλλαν σε αυτό.

Μάλιστα είπε χαριτολογώντας: Είμαι σύμφωνος με αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος με το “Μαζί τα φάγαμε”, αλλά δε φάγαμε όλοι τα ίδια…

Έφερε μάλιστα σα παράδειγμα πψς σε όλες τις χώρες της Ευρώπης δε μπορείς να πάρεις συνταγογραφημένα φάραμακα χωρίς συνταγή γιατρού και ο νόμος εφαρμόζεται. Βέβαια εδω και στον αντικαπνιστικό νόμο βάλαμε μέτρα, μήπως όμως ακολούθησε κανείς και δεν το μαθα;

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης εξήρε το έργο όλων των Υπουργών που πέρασαν τα τελευταία χρόνια που πέρασαν από το Υπουργείο Υγείας λέγοντας ότι δε θέλω να καπηλευτώ την βοήθεια κανενός, είχαμε την ευτυχία στο Υπουργείο Υγείας να υπάρχει συλλογική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και κανείς Υπουργός δε ξήλωνε ότι έκανε ο προηγούμενος απλά το συνέχιζε. Ξεκίνησαν όλα από τον Ανδρέα Λοβέρδο, συνέχισε το έργο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στη συνέχεια εγώ ο ίδιος και τώρα ο Μάκης Βορίδης.

Ιδιωτική Υγεία υπάρχει σε όλο το κόσμο

Ιδιωτική Υγεία υπάρχει σε όλο το κόσμο δυστυχώς τι να κάνουμε. Ωστόσο, όσο εσείς φωνάζετε περί Δημόσιας Υγείας, τα ιδιωτικά νοσοκομεία αυξάνονται στη χώρα. Για παράδειγμα, το εισιτήριο εισόδου υπάρχει παντού ως Ρυθμιστής της Κυκλοφορίας των ασθενών και είναι πιο ακριβό από την Ελλάδα. Σίγουρα όμως εκεί έχουν πιο υψηλούς μισθούς και συνέχισε: Θέλουμε την υποκρισία στην Ελλάδα με τα νοσοκομεία στα μαύρα τους τα χάλια (να μην έχουν λεφτά να φτιαχτούν) και να πηγαίνουν οι ασθενείς στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μετά να παραπονιούνται.

Αναφορικά με το πως πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς τα φάρμακα, ο κ Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα τη ρύθμιση που υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την οποία το κόστος των πρώτων €400 τα πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του και μετά τα πληρώνει το Δημόσιο. Αυτη η ρύθμιση βοηθά να ξεχωρίζει ποιος έχει σοβαρή ασθένεια για να μη γράφει ο γιατρός ότι θέλει.

Τέλος σε ερώτηση που αφορούσε τη δημιουργία του ΕΟΠΠΥ και το γεγονός ότι φτάσαμε στα σημερινά προβλήματα, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι όντως υπήρξε πρόβλημα στον προυπολογισμό, είπε ότι είναι υπερ στο να υπάρχει πρόβλεψη και ελπίζει στο μέλλον ότι θα υπάρξει κάτι ανάλογο.

Κλείνοντας να πούμε ότι κέρδισε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων, όταν είπε την φράση “Η ζωή είναι μικρή και πρέπει να την προσέχουμε” αλλά εμείς οι Έλληνες την κάναμε  “Μια ζωή την έχουμε και αν δεν την γλεντήσουμε, τι θα καταλάβουμε τι θα καζαντήσουμε”

Ανθή Αγγελοπούλου

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version