Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα τα απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή, σε Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ

Ξεκινούν σήμερα, Τρίτη 12/3, τα απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 16:00 και στις 17:00 αντίστοιχα.

Μέσα στην εβδομάδα ξεκινούν τα χειρουργεία στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς και ακολουθούν το Ιπποκράτειο, το Αττικόν και το Γενικό Kρατικό Νίκαιας.

Στη Θεσσαλονίκη παρίσταται η ηγεσία του υπουργείο Υγείας, για να παρακολουθήσει από κοντά την εφαρμογή της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, θα παραστούν σήμερα, Τρίτη 12 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με τον υπουργό να δηλώνει ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης είναι το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία.

Σταδιακά θα εντάσσονται και άλλα νοσοκομεία που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλη τη χώρα. «Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί, αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το Ιπποκράτειο, το Αττικόν, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για μεταρρύθμιση που «χρειάζεται χρόνο».

Στο μεταξύ, όπως είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή» ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες –πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά– και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.

Για παράδειγμα, μια επέμβαση για καταρράκτη χαρακτηρίζεται ως πολύ μικρή ή μικρή, ενώ για αρθροπλαστική γόνατου ή ισχίου ως μεγάλη ή βαριά.

«Είναι μία επιπλέον επιλογή για τους πολίτες. Κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να χειρουργηθεί στα τακτικά χειρουργεία του ΕΣΥ ή σε μία ιδιωτική κλινική ή σε απογευματινό χειρουργείο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο», διευκρίνισε.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, σε απογευματινό χειρουργείο για βουβωνοκήλη θα κοστίζει 500 ευρώ, ενώ σε ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800 ευρώ. Μία χολοκυστεκτομή που σε ιδιωτικό κοστίζει πάνω από 2.500 ευρώ, στο απογευματινό χειρουργείο θα στοιχίζει από 500 έως 1.200 ευρώ.

«Οι παροχές θα είναι πλήρεις και, εάν ένα χειρουργείο απαιτεί νοσηλεία, θα νοσηλεύεται κανονικά. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πώς αποζημιώνεται η δαπάνη

Τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν περιστατικά που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της μίας μέρας. Χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις πέραν του τακτικού ωραρίου, δεν μπορούν να διενεργούνται μετά τις 22:00.

Η δαπάνη της νοσηλείας ασθενή, ο οποίος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη στη λειτουργία των νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, αποζημιώνεται με βάση το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΣυΚΝΥ).

Ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ποσά που αφορούν στις αμοιβές του προσωπικού και στα έξοδα του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του, πέραν του τακτικού ωραρίου. Τα ποσά αποτελούν έσοδα του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό.

Οι προβλεπόμενες αμοιβές που αφορούν στους χειρουργούς Α’ προκύπτουν διαβαθμιζόμενες ως ακολούθως:

  • Σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για Συντονιστές Διευθυντές/Καθηγητές
  • Σε ποσοστό 90% όταν πρόκειται για Διευθυντές/Αναπληρωτές Καθηγητές
  • Σε ποσοστό 85% όταν πρόκειται για Επιμελητές/Επίκουρους Καθηγητές

Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε (15,00) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

Η λειτουργία αφορά όλες τις μέρες, εξαιρουμένων των νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στα οποία δεν δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες της γενικής εφημερίας τους.

πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στο Μοναστηράκι Νέστου

Εθελοντές και Πυροσβεστική έθεσαν υπό μερικό έλεγχο την φωτιά στο Μοναστηράκι του Δήμου Νέστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά εκδηλώθηκε μετά από κάψιμο χόρτων στην περιοχή σε κοντινό χωράφι και επεκτάθηκε λόγω του αέρα με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ακόμη και σπίτια.

Φωτογραφία Παρασκευάς Σναιντεράιτ

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά σε χωράφι στο Μοναστηράκι Νέστου

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε χωράφι στο Μοναστηράκι του Δήμου Νέστου.

Στο συμβάν επιχειρούν οχήματα της Π.Υ Χρυσούπολης και ένα όχημα της Π.Υ Καβάλας.

Φωτογραφία Αρχείου

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση εργασίας Τοψίδη-Μουριάδη για τα έργα που αφορούν την Καβάλα

Όπως ανάρτησε σήμερα ο Περιφέρειαρχης ΑΜ-Θ Χριστόδουλος Τοψίδης :

Δέχτηκα σήμερα στο γραφείο μου την επίσκεψη του Δημάρχου Καβάλας, κ. Θεόδωρου Μουριάδη και είχαμε μία συνάντηση εργασίας αναφορικά με έργα που αφορούν την Καβάλα και χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Συζητήσαμε αναφορικά με το έργο της Οδικής Ασφάλειας του Παληού, την αποκατάστασης της πτέρυγας 6 της Παιδόπολης Καβάλας καθώς και την αποκατάσταση της εξωτερικής όψης του κτιρίου ΕΟΚ.
Η συνεργασία είναι θεμελιώδης αρχή της Διοίκησης μας και την εφαρμόζουμε σε όλους τους τομείς. Στα συγκεκριμένα έργα συνεργαζόμαστε με τον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να επιτευχθούν αποτελέσματα, με γνώμονα πάντα το όφελος των πολιτών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en