Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυτόματες επιστροφές φόρων

Εξπρές επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, οline διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με το Taxis, ειδικά κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ηλεκτρονικό μπλόκο στο λαθρεμπόριο με την παρακολούθηση τελωνειακών συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο και εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε επαγγελματικά αυτοκίνητα φέρνουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την αυλαία των μεταρρυθμίσεων στην φορολογική διοίκηση αλλά και των εργαλείων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα σηκώσουν φέτος:

  • Το νέο πλαίσιο για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα παρέχει ειδικά κίνητρα στους φορολογούμενους.
  • Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας
  • Το νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
  • Οι υπεραποσβέσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μέχρι και το 2025 η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να «τρέξουν» 17 στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και που θα βελτιώσουν τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών και θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ειδικά στο μέτωπο της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης θα αναβαθμίσει τη χρήση των εσωτερικών δεδομένων της και θα εισαγάγει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να βελτιωθεί η είσπραξη των δημόσιων εσόδων, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων.

Οι 17 μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο φορολογικό πεδίο είναι οι εξής:

  1. Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και σημεία πώλησης (POS) – Έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου. Έναρξη ισχύος του νόμου 1ο τρίμηνο 2022 Έναρξη ισχύος απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις τεχνικές απαιτήσεις (με βάση το άρθρο12 του νόμου4308/2014) και Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (με βάση το άρθρο15 του νόμου4174/2013), στην οποία καθορίζονται τα βασικά χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία για τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών και των συστημάτων σημείων πώλησης (POS) με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης των κυρώσεων για τις ταμειακές μηχανές (άρθρο54 του νόμου 4174/2013).
  2. Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και σημεία πώλησης (POS) – ανάπτυξη και διασύνδεση. 2ο τρίμηνο 2024.

Ανάπτυξη της πλατφόρμας – όλες οι επιχειρήσεις που υπόκεινται στο νομικό πλαίσιο έχουν διασυνδέσει τις ηλεκτρονικές ταμειακές τους μηχανές και τα συστήματα σημείων πώλησης με την ΑΑΔΕ. Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με την οποία πιστοποιείται η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης και στην οποία επισημαίνεται ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν διασυνδέσει τις ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές τους και τα συστήματα σημείων πώλησης με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι επιλέξιμες ταμειακές μηχανές θα είναι τουλάχιστον 500.000.

  1. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου – χάρτης πορείας κανονιστικών αποφάσεων. 1ο τρίμηνο 2022.

Η ΑΑΔΕ εγκρίνει χάρτη πορείας (συμπεριλαμβανομένου χρονοδιαγράμματος) για την έκδοση των αποφάσεων/εγκυκλίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εκδίδει έκθεση σχετικά με τον χάρτη πορείας για την έκδοση των αποφάσεων/εγκυκλίων, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς τα βήματα που είναι αναγκαία για τον επανασχεδιασμό των επιχειρησιακών πληροφοριακών συστημάτων ICISnet και ELENXIS, με στόχο την αποτελεσματική ιεράρχηση των κινδύνων μη συμμόρφωσης και τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προφίλ ελέγχου, με την αξιοποίηση πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές βάσεις δεδομένων.

  1. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου – έκδοση κανονιστικών αποφάσεων. 3ο τρίμηνο 2022

Έναρξη ισχύος 15 κανονιστικών αποφάσεων/εγκυκλίων που θα εκδοθούν από την ΑΑΔΕ για τον σχεδιασμό νέου ολοκληρωμένου συστήματος καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με τον χάρτη πορείας που θα καταρτιστεί έως τις 31 Μαρτίου 2022, η απόφαση/οι εγκύκλιοι που θα τεθούν σε ισχύ θα αφορούν την προετοιμασία νέου ολοκληρωμένου συστήματος το οποίο θα υποστηρίζει τη διαδικασία ελέγχου με την παρακολούθηση των τελωνειακών συναλλαγών και διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη στόχευση των διωκτικών τελωνειακών υπηρεσιών με κεντρική εποπτεία και στα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος.

  1. Φορολογικοί έλεγχοι – MyData και τραπεζικές πληροφορίες. 2ο τρίμηνο 2023

Έκθεση της ΑΑΔΕ με την οποία πιστοποιείται: α) η πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος MyData β) η ολοκλήρωση του έργου διασύνδεσης και χρήσης τραπεζικών πληροφοριών τρίτων από την ΑΑΔΕ. Η ενεργοποίηση του συστήματος MyData και η διασύνδεση και χρήση τραπεζικών πληροφοριών τρίτων αναμένεται να βελτιώσουν τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τους φορολογικούς κανόνες, τις επιδόσεις της ΑΑΔΕ σε σχέση με την είσπραξη δημόσιων εσόδων, καθώς και τον έλεγχο και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

  1. Πλήρως αυτοματοποιημένες επιστροφές ΦΠΑ – έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος. 4ο τρίμηνο 2023.

Εφαρμογή της πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει να συμπληρώνονται ηλεκτρονικά όλες οι αιτήσεις επιστροφής, όταν δεν εμπίπτουν στο δείγμα ελέγχου μέσω της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου (τουλάχιστον 90% του συνόλου των αιτήσεων ετησίως).

  1. Ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού των φορολογικών ελέγχων. 4ο τρίμηνο 2025. Ολοκλήρωση της έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας διαχείρισης υποθέσεων για τους φορολογικούς ελέγχους, η οποία θα χρησιμοποιεί το σύστημα επιχειρηματικών πληροφοριών/ανάλυσης δεδομένων που υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας της ΑΑΔΕ να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως πλήρως ανεξάρτητης αρχής.
  2. Ολοκλήρωση των παραδοτέων της πρώτης φάσης του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού περιβάλλοντος φορολογίας και ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της. 4ο τρίμηνο 2025.

Ολοκλήρωση των παραδοτέων της πρώτης φάσης του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού περιβάλλοντος (που αντικαθιστά TAXIS, TAXISnet και Elenxis) για την υποστήριξη όλων των φορολογικών και ελεγκτικών διαδικασιών της ΑΑΔΕ, των πολιτών και των επιχειρήσεων, η οποία συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα παραδοτέα αυτά συνίστανται σε όλες τις απαιτούμενες μελέτες έργων, τον πλήρη επανασχεδιασμό και την υλοποίηση της βάσης δεδομένων, την παροχή διεπαφών δεδομένων και την ανάπτυξη υποσυστημάτων πρώτης φάσης (συμπεριλαμβανομένων του φορολογικού μητρώου, του λογιστικού συστήματος). Το έργο ενισχύει την ικανότητα της ΑΑΔΕ να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως πλήρως ανεξάρτητης αρχής.

  1. Έναρξη λειτουργίας του συστήματος παρακολούθησης κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων. 4ο τρίμηνο 2025.

Ολοκλήρωση της εφαρμογής συστήματος παρακολούθησης κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων με βάση τα δίκτυα του διαδικτύου των πραγμάτων (τεχνολογία 5G) για την εκτέλεση εργασιών παρακολούθησης που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας της ΑΑΔΕ να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως πλήρως ανεξάρτητης αρχής μέσω της εγκατάστασης συστήματος παρακολούθησης κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων.

  1. Υπεραπόσβεση για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις των ΜΜΕ. 4ο τρίμηνο 2021 Έναρξη ισχύος πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου για τη θέσπιση υπεραπόσβεσης, για φορολογικούς σκοπούς, των επιλέξιμων δαπανών των ΜΜΕ για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιοποίηση.
  2. Νομοθεσία για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 4ο τρίμηνο 2021

Έναρξη ισχύος τροποποίησης του πρωτογενούς και του παράγωγου νομικού πλαισίου που παρέχει ειδικά κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

  1. Πρόγραμμα κωδικοποίησης φορολογικής νομοθεσίας. 3ο τρίμηνο 2021

Αναλυτικό πρόγραμμα παραδοτέων στον τομέα της κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων της σύστασης των σχετικών επιτροπών, αναλυτικού χρονοδιαγράμματος του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και ρυθμίσεων διαβούλευσης.

  1. Νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. 3ο τρίμηνο 2021

Σχέδια πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου, για σκοπούς διαβούλευσης, που προβλέπουν τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, καθώς και κινήτρων σε θέματα αδειοδοτήσεων για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές.

  1. Νομοθεσία για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. 1ο τρίμηνο 2022

Έναρξη ισχύος των σχετικών τροποποιήσεων που προβλέπουν τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, καθώς και κινήτρων σε θέματα αδειοδοτήσεων, για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές.

  1. Αύξηση της ικανότητας κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας. 2ο τρίμηνο 2022

Δημοσίευση παράγωγου δικαίου για τη σύσταση μονάδας κωδικοποίησης φορολογικής νομοθεσίας στο Υπουργείο Οικονομικών και Διεύθυνσης Παροχής Υπηρεσιών στην ΑΑΔΕ. Σύσταση ειδικής φορολογικής μονάδας στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα είναι αρμόδια για την ενοποίηση και τη συνέπεια της πρωτογενούς φορολογικής νομοθεσίας και των υπουργικών αποφάσεων. Σύσταση Διεύθυνσης Παροχής Υπηρεσιών στην ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι, μεταξύ άλλων, αρμόδια για την ενοποίηση του παράγωγου δικαίου, τον συντονισμό των αρμοδιοτήτων της ΑΑΔΕ όσον αφορά τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και την επικαιροποίηση και συντήρηση της δημόσιας βάσης φορολογικών δεδομένων.

  1. Νέα κωδικοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. 2ο τρίμηνο 2023

Θέσπιση κωδικοποιημένου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και Κώδικα Φορολογικής Διοίκησης (πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο) για την απλούστευση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας υπό το πρίσμα της ψηφιοποίησης και των βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε.

  1. Ολοκλήρωση της αρχικής κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας και του πληροφοριακού συστήματος για τους φορολογούμενους 2ο τρίμηνο 2024.

    α. Θέσπιση της κωδικοποίησης του πρωτογενούς και του παράγωγου δικαίου για την απλούστευση και την επικαιροποίηση της νομοθεσίας υπό το πρίσμα της ψηφιοποίησης και των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

• του Κώδικα ΦΠΑ
• των τελών χαρτοσήμου
• των φόρων περιουσίας
• του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ)
• του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα

β. Δημιουργία συστήματος διαχείρισης περιεχομένου και ειδικού ιστοτόπου πληροφοριών για τους φορολογούμενους.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 89 έως 130 ευρώ το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι – Οι διαφορές στις τιμές σε σχέση με πέρυσι

Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για το 2024 εκτίμησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ).

Όπως προκύπτει, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με «key-informers» της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες σουπερμάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Το εύρος των τιμών, όπως επισημαίνεται σχετικά, δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους παρακάτω πίνακες είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά και στο «καλάθι του νοικοκυριού». 

Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους (σε € και σε %) πασχαλινού τραπεζιού 2024 & 2023

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών (σε €) προϊόντων πασχαλινού τραπεζιού, 2024

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε πακέτα πληρωμών μέχρι το Πάσχα

«Βροχή» πληρωμών έρχεται μέχρι το Πάσχα με την καταβολή νέου γύρου αναδρομικών σε 12.000 συνταξιούχους μέσω του επανυπολογισμού, των αναδρομικών στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες, του αυξημένου δώρου Πάσχα, των συντάξεων Μαΐου, καθώς και του αυξημένου επιδόματος γέννησης.

Τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί το ποσό των αναδρομικών από την αύξηση του επιδόματος γέννησης για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Πρόκειται για 58.912 γυναίκες, οι οποίες θα λάβουν αναδρομικά από την αύξηση του επιδόματος γέννησης κατά 700 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Το επίδομα πλέον έχει αυξηθεί σε 2.500 για το 1ο παιδί και φτάνει τα 3.500 ευρώ για τέταρτο ή περισσότερα παιδιά.

Αναδρομικά για μητέρες. Τα αναδρομικά ποσά 6 μηνών του επιδόματος για τις μητέρες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έκαναν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 θα γίνει προσπάθεια από τις υπηρεσίες να καταβληθούν μέχρι σήμερα. Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ), δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ. Οι αυτοαπασχολούμενες που δικαιούνται το επίδομα υπολογίζονται σε 5.000-6.000 αν φυσικά είναι ασφαλιστικά ενήμερες και δεν έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Δώρο Πάσχα. Λόγω της αύξησης του κατώτου μισθού, αυξάνεται κατά 6,4% το δώρο Πάσχα, στα 431,20 ευρώ, για 560.000 εργαζομένους. Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου. Οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν.

Νέα αναδρομικά. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που καταβάλλονται οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό (για πάνω από τέσσερα έτη) των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και με τις συντάξεις Μαΐου θα καταβληθούν αναδρομικά οι προσαυξήσεις σε περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους. Τα ποσά που καταβάλλονται φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 50.000 ευρώ. Οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης (μετά το 2019), ενώ οι παλαιοί (μέχρι το 2016) θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται και νέες πληρωμές σε συνταξιούχους που για διάφορους λόγους έμειναν εκτός επανυπολογισμού (δύσκολες περιπτώσεις, όπως συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση).

Συντάξεις. Σήμερα θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όπως και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Ηδη έχουν οι καταβληθεί οι συντάξεων των μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ0), εκείνων που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 11/1/2017 και όλες οι επικουρικές του ιδιωτικού.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat | Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,2% – Σταθερός στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Ελαφρά αποκλιμάκωση στο 3,2% (από 3,4% τον Μάρτιο) εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανερχόταν σε 3,1% τον Φεβρουάριο, 3,2% τον Ιανουάριο, 3,7% τον Δεκέμβριο και 2,9% τον Νοέμβριο.

Τον Απρίλιο του 2023 ο πληθωρισμός ανερχόταν σε 4,5%.

Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Βάσει τον προκαταρκτικών στοιχείων, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Απρίλιο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (3,7%, έναντι 4,0% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,6% τον Μάρτιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, έναντι 1,1% τον Μάρτιο) και την ενέργεια (-0,6%, έναντι -1,8% τον Μάρτιο).

Ανάπτυξη 0,3% σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. το α’ τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, τόσο η Ευρωζώνη όσο και η Ε.Ε. αναπτύχθηκαν με ρυθμό 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό στην Ε.Ε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en