Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονες αντιδράσεις για την έκθεση του ΔΝΤ-Ποια είναι η απάντηση του Ταμείου

image_print

Την αντίθεσή τους στις προβλέψεις της έκθεσης του ΔΝΤ εκφράζουν με επιστολές τους τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, που εξέφρασε την έκπληξή του για την «σκληρότητα» της έκθεσης αφού όπως ανέφερε, «τα πράγματα πάνε καλύτερα για την Ελλάδα».

Την έντονη αντίδραση σειράς επιτελών εντός και εκτός Ελλάδας, προκάλεσε η αυστηρή και ιδιαίτερα σκληρή έκθεση του ΔΝΤ που αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μιλώντας για αγεφύρωτες διαφορές με την Ελλάδα.

Πρώτος στη σειρά των αντιδρών, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος που μέσω επιστολής του-που ενσωματώθηκε στην έκθεση του ΔΝΤ- διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις προβλέψεις του ΔΝΤ, τονίζοντας πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη από ότι την παρουσιάζει το Ταμείο.

«Παρά τις ενδείξεις και την ανάλυση που παρουσιάσθηκε, παρατηρούμε ότι η έκθεση δεν είναι δίκαιη σε αρκετούς τομείς, ενώ πολλά από τα συμπεράσματά της δεν είναι συνεπή με τα πρόσφατα και καλά τεκμηριωμένα εμπειρικά στοιχεία», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Τσακαλώτος και διευκρινίζει: «Πρώτον, η έκθεση παρουσιάζει μία συνολική εικόνα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας (της Ελλάδας) που δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας). Η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιταχύνθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα των μεταρρυθμίσεων σε βάθος, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο, η συνολική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων (περιλαμβανομένης της σημαντικής προόδου στην εισαγωγή των συστάσεων του ΟΟΣΑ) και ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, η έκθεση αναφέρει μία επιβράδυνση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, η οποία δεν προκύπτει από όσα έχουν ήδη γίνει στη δημοσιονομική πολιτική, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε πολλούς τομείς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Όσον αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι «η δημοσιονομική επίδοση του 2015 και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 είναι σημαντικά καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις». Το ΔΝΤ είχε προβλέψει αρχικά ένα πρωτογενές έλλειμμα -0,5% του ΑΕΠ το 2016 που θα μετατρεπόταν σε πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 με τα τρέχοντα νομοθετημένα μέτρα. «Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι, αντίθετα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2016 θα είναι στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ», επισημαίνει ο υπουργός, προσθέτοντας: «Παρά τη σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση, η ανάλυση (του ΔΝΤ) δεν προχωρά σε μία σημαντική αναθεώρηση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων για το 2018 και μετά, παραμένοντας στο προβλεφθέν επίπεδο του 1,5%, παρά τα συντριπτικά στοιχεία για το αντίθετο».

Πέραν της ανάγκης δημοσιονομικών αναθεωρήσεων, το σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2016 αμφισβητεί τρία σημαντικά επιχειρήματα της έκθεσης, συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Τσακαλώτος. «Πιο σημαντικό είναι ότι το επιχείρημα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα, πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εξελίξεις».

 Και ο Γιάννης Στουρνάρας στην επίθεση

Στον κατάλογο των…αντιδρώντων προστίθεται και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέροντας με επιστολή του πως το ΔΝΤ υποεκτιμά την πρόοδο που έχει συντελεστεί και είναι υπερβολικά απαισιόδοξο σχετικά με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, καθώς και σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ανάγκης των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το Ταμείο θεωρεί ότι θα χρειαστεί ένα επιπλέον 10 δισ. ευρώ κεφαλαίων, χωρίς όμως να εξηγεί, όπως αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ, γιατί συμβαίνει αυτό. Προσθέτει δε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση των εποπτικών αρχών (ΕΚΤ, SSM, Τράπεζα της Ελλάδος), ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης των τραπεζών είναι 18% και είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξήσει περαιτέρω τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μακροχρόνιες προβλέψεις του Ταμείου φαίνεται να έχουν ενσωματώσει μόνο κινδύνους αντί να είναι ένα βασικό σενάριο

«Δεδομένου ότι τη πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης είναι πιθανό να φθάσει το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου εγείρουν πολλά ερωτήματα», αναφέρει ο χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Πρωτοφανής στήριξη της Ελλάδας από Ντάισελμπλουμ

H Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμά το ΔΝΤ, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολιάζοντας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ξεπερασμένη την σημερινή έκθεση του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου έχουν ξεπεραστεί λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του Eurogroup εκφράζει επίσης την έκπληξή του για την «σκληρότητα» – όπως είπε – των σχολίων του ΔΝΤ.

Προσέθεσε μάλιστα ότι αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα. Σημείωσε πάντως πώς δεν βλέπει δυνατότητα κουρέματος του χρέους, αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του.

Και η άλλη πλευρά…

Παρά τις έντονες αντιδράσεις ωστόσο, αμετακίνητος στις θέσεις του εμφανίστηκε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ζητώντας από την Ελλάδα να προχωρήσει σε «επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στο «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει συντάξεις καθώς και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης έκθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος και σύγκλιση των Ευρωπαίων με τις θέσεις του Ταμείου σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχει περιοριστεί το χάσμα» καθώς οι «Ευρωπαίοι δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν διαφορές, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.Αναφορικά με τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, ο κ. Τομσεν υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ρεαλιστικό να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και τούτο διότι, όπως υποστήριξε, η επίτευξη του στόχου αυτού δεν στηρίζεται σε διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στη συμπίεση των κρατικών δαπανών, επιφέροντας αντι-αναπτυξιακές συνέπειες. Ο ίδιος είπε ότι όσο το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο είναι πιθανός ό κίνδυνος να προκύψει μία νέα κρίση. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, τούτο δεν είναι κάτι που αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα: Τι αλλάζει στη φορολόγηση των τόκων σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

Ελλάδα - Οδηγός της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση τόκων - 2026
image_print

Ελλάδα: Τι αλλάζει στη φορολόγηση των τόκων σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε νέο αναλυτικό οδηγό με διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείριση των τόκων από τραπεζικές καταθέσεις, δάνεια, εταιρικά ομόλογα και εισοδήματα από το εξωτερικό. Ο οδηγός απευθύνεται τόσο σε φυσικά πρόσωπα όσο και σε επιχειρήσεις και αποσαφηνίζει πότε εφαρμόζεται παρακράτηση φόρου, ποιες περιπτώσεις απαλλάσσονται από τη φορολογία και πώς αντιμετωπίζονται τα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να ξεκαθαρίσει το ισχύον πλαίσιο, καθώς αρκετοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν ερωτήματα σχετικά με τη φορολόγηση των τόκων και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτούς.

Παρακράτηση φόρου 15% στις περισσότερες περιπτώσεις

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι τόκοι από τραπεζικές καταθέσεις και γενικότερα από χρηματοοικονομικές απαιτήσεις υπόκεινται, κατά κανόνα, σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 15%.

Για τα φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, καθώς και για φυσικά ή νομικά πρόσωπα χωρίς φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα, η συγκεκριμένη παρακράτηση εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση και δεν απαιτείται επιπλέον φορολόγηση για το ίδιο εισόδημα.

Μειωμένος συντελεστής για εταιρικά ομόλογα

Ο οδηγός προβλέπει ειδική μεταχείριση για τους τόκους από εταιρικά ομόλογα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζεται παρακράτηση φόρου 5%, αντί του γενικού συντελεστή 15%, γεγονός που αποτελεί σημαντική διαφοροποίηση για τους επενδυτές.

Τι ισχύει για επιχειρήσεις

Διαφορετικό είναι το καθεστώς για τις επιχειρήσεις και τις νομικές οντότητες που διαθέτουν φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Η παρακράτηση φόρου δεν αποτελεί τελική φορολογική επιβάρυνση, καθώς οι τόκοι ενσωματώνονται στα συνολικά έσοδα της επιχείρησης και φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Παράλληλα, σε ορισμένες πληρωμές τόκων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων μπορεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να μην εφαρμόζεται παρακράτηση φόρου.

Τόκοι από καταθέσεις στο εξωτερικό

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους τόκους από τραπεζικές καταθέσεις που τηρούνται στο εξωτερικό.

Όταν τα σχετικά ποσά δεν εισάγονται στην Ελλάδα, δεν πραγματοποιείται παρακράτηση φόρου κατά την καταβολή τους. Ωστόσο, τα εισοδήματα αυτά πρέπει να δηλώνονται στην ετήσια φορολογική δήλωση και φορολογούνται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του δικαιούχου.

Εφόσον έχει ήδη καταβληθεί φόρος στο εξωτερικό, προβλέπεται συμψηφισμός με τον φόρο που αναλογεί στην Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση, μέχρι του ποσού που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Ποιες κατηγορίες τόκων απαλλάσσονται από φόρο

Η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις πλήρους φοροαπαλλαγής για συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Οι τόκοι από ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία.
  • Οι τόκοι από ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), τα οποία εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
  • Οι τόκοι εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε αναγνωρισμένες αγορές εκτός Ε.Ε., όταν οι δικαιούχοι είναι αλλοδαπά νομικά πρόσωπα χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
  • Οι τόκοι από προϊόντα δανεισμού τίτλων στην αγορά παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στις περιπτώσεις που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Ο νέος οδηγός της ΑΑΔΕ συγκεντρώνει όλες τις βασικές διευκρινίσεις για τη φορολόγηση των τόκων, διευκολύνοντας ιδιώτες και επιχειρήσεις στην ορθή εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.

Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις, επενδυτικούς τίτλους ή εισοδήματα από το εξωτερικό καλούνται να ενημερωθούν για το καθεστώς που ισχύει σε κάθε περίπτωση, ώστε να αποφύγουν λάθη στις φορολογικές δηλώσεις και τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: 4 δισ. δολάρια από ρωσικό πετρέλαιο για Έλληνες εφοπλιστές

Ελλάδα - Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου - 2026
image_print

Ελλάδα: 4 δισ. δολάρια από ρωσικό πετρέλαιο για Έλληνες εφοπλιστές

Έσοδα που προσεγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια φέρονται να αποκόμισαν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η μεταφορά ρωσικού αργού συνεχίστηκε νόμιμα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνταν το ανώτατο όριο τιμής που επέβαλαν οι χώρες της G7.

Η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας, καθώς και για την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία.

Ανάλυση των Financial Times για τα έσοδα

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες φέρονται να έχουν εισπράξει τουλάχιστον 3,8 δισ. δολάρια από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τα μέσα του 2023 έως σήμερα.

Η μεγαλύτερη ωφελημένη εμφανίζεται η Dynacom Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, με εκτιμώμενα έσοδα που ξεπερνούν τα 915 εκατ. δολάρια.

Ακολουθούν η Olympic Shipping and Management του Ομίλου Ωνάση με περίπου 404 εκατ. δολάρια, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφονται επίσης για τις Stealth Maritime και Polembros Shipping, οι οποίες φέρονται να ξεπέρασαν τα 200 εκατ. δολάρια η καθεμία.

Το εμπόριο παρέμενε νόμιμο υπό προϋποθέσεις

Η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου δεν είχε απαγορευτεί πλήρως από τις δυτικές κυρώσεις.

Το πλαίσιο που συμφωνήθηκε από τις χώρες της G7 επιτρέπει τη μεταφορά και ασφάλιση ρωσικού αργού, εφόσον η τιμή αγοράς του δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί. Οι πλοιοκτήτες καλούνται να διαθέτουν σχετικές βεβαιώσεις από τους ναυλωτές ή τους προμηθευτές, αποδεικνύοντας ότι τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ελέγχου, επισημαίνοντας ότι στην πράξη η επαλήθευση των στοιχείων δεν είναι πάντα εύκολη.

Εντάσεις με την Ουκρανία

Η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου είχε προκαλέσει αντιδράσεις και από την ουκρανική πλευρά.

Το 2023 αρκετές ελληνικές ναυτιλιακές συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο του ουκρανικού οργανισμού κυρώσεων ως «διεθνείς χορηγοί πολέμου». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εταιρείες αυτές αφαιρέθηκαν αργότερα από τη λίστα, έπειτα από παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το θέμα είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις Αθήνας και Κιέβου, καθώς η Ελλάδα υποστήριζε ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες πραγματοποιούνταν εντός του πλαισίου των διεθνών κανόνων και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7.

Πιθανή αυστηροποίηση των κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν νέα μέτρα με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας.

Μια ενδεχόμενη αυστηροποίηση των κυρώσεων θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών.

Ήδη αρκετοί μεγάλοι ελληνικοί ναυτιλιακοί όμιλοι περιόρισαν ή διέκοψαν τη δραστηριότητά τους στις συγκεκριμένες μεταφορές μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες και συνεργαζόμενους φορείς.

Οι απαντήσεις των εταιρειών

Οι εταιρείες που αναφέρονται στην έρευνα υποστηρίζουν ότι όλες οι δραστηριότητές τους πραγματοποιήθηκαν με πλήρη συμμόρφωση προς τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Dynacom δήλωσε ότι όλες οι μεταφορές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ η Olympic Shipping, η Stealth Maritime και η TMS Tankers ανέφεραν ότι τηρούν αυστηρά όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεν σχολιάζουν επιμέρους εμπορικές συναλλαγές.

Η υπόθεση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη διεθνή πολιτική κυρώσεων και στη λειτουργία της παγκόσμιας ναυτιλίας, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα της ενέργειας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ελλάδα: Τι ισχύει σήμερα με την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

Ελλάδα - Έλεγχος Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων σε όχημα - 2026
image_print

Ελλάδα: Τι ισχύει σήμερα με την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.) εξακολουθεί να αποτελεί υποχρεωτικό έγγραφο για χιλιάδες οδηγούς στην Ελλάδα, παρά την εσφαλμένη εντύπωση που επικρατεί ότι έχει καταργηθεί. Οι αρμόδιες αρχές υπενθυμίζουν ότι η υποχρέωση παραμένει σε ισχύ, ενώ οι τροχονομικοί έλεγχοι γίνονται πλέον πιο συστηματικοί, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων πιστοποιεί ότι το όχημα πληροί τα προβλεπόμενα όρια εκπομπών και αποτελεί ξεχωριστή υποχρέωση από τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο του ΚΤΕΟ.

Ποιοι μπορούν να εκδίδουν την Κάρτα Καυσαερίων

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η έκδοση της Κ.Ε.Κ. πραγματοποιείται αποκλειστικά από δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, καθώς και από εξουσιοδοτημένα συνεργεία επισκευής οχημάτων που διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τις σχετικές πιστοποιήσεις.

Η αλλαγή αυτή εφαρμόστηκε ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των μετρήσεων και να περιοριστούν φαινόμενα εικονικών ελέγχων.

Ποια οχήματα υποχρεούνται να διαθέτουν Κ.Ε.Κ.

Η υποχρέωση αφορά σχεδόν όλα τα επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα που κινούνται με βενζίνη, πετρέλαιο ή υγραέριο μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους κυκλοφορίας τους, με εξαίρεση τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπει η νομοθεσία.

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν το όχημα περνά από περιοδικό τεχνικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ, η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων μπορεί να εκδοθεί ταυτόχρονα, χωρίς να απαιτείται ξεχωριστή διαδικασία.

Ποια είναι τα πρόστιμα

Η νομοθεσία προβλέπει διαφορετικές κυρώσεις ανάλογα με την παράβαση.

  • Πρόστιμο 30 ευρώ επιβάλλεται όταν η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων έχει εκδοθεί αλλά δεν βρίσκεται μέσα στο όχημα κατά τον έλεγχο.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ προβλέπεται όταν η κάρτα δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει, αλλά το όχημα βρίσκεται εντός των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπών.
  • Πρόστιμο έως 350 ευρώ, καθώς και πιθανή αφαίρεση της άδειας οδήγησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιβληθεί όταν δεν υπάρχει έγκυρη κάρτα και διαπιστωθεί ότι οι εκπομπές ρύπων υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια.

Δεν αντικαθιστά το ΚΤΕΟ

Ένα από τα συχνότερα λάθη των οδηγών είναι ότι συγχέουν την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων με το δελτίο τεχνικού ελέγχου του ΚΤΕΟ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες. Το ΚΤΕΟ ελέγχει συνολικά την τεχνική κατάσταση και την οδική ασφάλεια του οχήματος, ενώ η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων αφορά αποκλειστικά τις εκπομπές ρύπων του κινητήρα.

Γιατί εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Η αυστηροποίηση των ελέγχων εντάσσεται στην προσπάθεια περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους πληρούν τις βασικές περιβαλλοντικές και τεχνικές προδιαγραφές.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλό είναι να ελέγχουν εγκαίρως την ισχύ της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων και να φροντίζουν για την έγκαιρη ανανέωσή της, αποφεύγοντας πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en