ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άκαρπο το τετ-α-τετ Γαβρόγλου με τις πρυτανικές αρχές του Δ.Π.Θ.

Άκαρπη ήταν η συνάντηση των πρυτανικών αρχών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο πλαίσιο της συνόδου πρυτάνεων. Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου τελικά πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη συνάντηση, μεταξύ υπουργού Παιδείας και πρύτανη Αλέξανδρου Πολυχρονίδη και των αντιπρυτάνεων του ιδρύματος κ.κ. Μάρη, Γαβριηλίδου, Μιχαλοπούλου, Σανδαλτζόπουλου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Χ” αναφορικά με το μείζον ζήτημα της 4ης Νομικής διαπιστώθηκε μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο μερών, με τον υπουργό να μην παίρνει πίσω την εξαγγελία περί ίδρυσης της τέταρτης Νομικής στο πανεπιστήμιο Πατρών. Πάντως, το ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών ανανεώθηκε σε νέο τετ-α-τετ των δύο πλευρών μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπου θα τεθεί ξανά μεταξύ άλλων το θέμα της τέταρτης Νομικής.

Πάντως, οι πρυτανικές αρχές του Δ.Π.Θ. αποφάσισαν να μην παρατείνουν την αναστολή του εκπαιδευτικού έργου, στην οποία βρίσκονταν όλες οι σχολές του Δημοκριτείου το τελευταίο διάστημα – με πρώτη τη Νομική Κομοτηνής – ως διαμαρτυρία στην διαφαινόμενη ίδρυση τέταρτης Νομικής. Το τέλος της αναστολής δεν σημαίνει όμως και τέλος του αγώνα, μιας που μεσοβδόμαδα θα ανακοινωθούν περισσότερα από το Δ.Π.Θ. αναφορικά με το πως θα κινηθεί αυτό το διάστημα. Ήδη έχει διαμορφωθεί και επιτροπή στη Νομική Σχολή, απαρτιζόμενη από καθηγητές και φοιτητές, η οποία παρακολουθεί αποκλειστικά και μόνο το ζήτημα της 4ης Νομικής.

Κ. Γαβρόγλου: Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις για την 4η Νομική
Πριν την συνάντηση και συγκεκριμένα το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε ο υπουργός σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, τέθηκε και ερώτηση αναφορικά με την τέταρτη Νομική και τις αντιδράσεις που αυτή έχει δημιουργήσει. “Υπάρχει κάτι που γίνεται και δεν προκαλεί αντίδραση; Αυτό δεν έχει ένα ενδιαφέρον ως προς τον τρόπο που λειτουργεί η ακαδημαϊκή κοινότητα; Εμείς θεωρούμε ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις, διότι όλες οι Νομικές Σχολές μας λένε ‘μην παίρνετε τόσους πολλούς φοιτητές’”, απάντησε ο υπουργός, λέγοντας ότι ο ίδιος αριθμός φοιτητών Νομικής θα διαμοιραστεί πλέον σε τέσσερα ιδρύματα (αν κι αυτό μπορεί να αλλάξει από χρόνο σε χρόνο, άρα γι’ αυτό και αντιδρούν οι Νομικές όλης της Ελλάδας κι όχι μόνο της Κομοτηνής).

Κατόπιν ο υπουργός δήλωσε, όπως μεταδίδει το esos.gr“έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων στην Περιφέρεια”. Αυτό το επιχείρημά του όμως δεν συνάδει καθόλου με την ίδρυση τέταρτης Νομικής καθώς φέρνει την αποδυνάμωση μιας πραγματικής επαρχίας, ήτοι της Κομοτηνής, κι όχι της Πάτρας, μιας μεγάλης πόλης, σε απόσταση ούτε δύο ωρών από την πρωτεύουσα. “Δυστυχώς -και γι’ αυτό δεν φταίνε οι συνάδελφοι που είναι εκεί και αντιδρούν ή οι φοιτητές- αυτό που βλέπουν πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες και αντιδρούν, ευτυχώς όχι όλες, είναι ότι οι φοιτητές σε μία πόλη, εκτός των κεντρικών πόλεων, είναι για τα σουβλάκια και τα rooms to let”, δήλωσε σε άλλο σημείο, μη έχοντας κατά νου εν προκειμένω πως σε μία πολύπαθη ακριτική περιοχή ακόμη και η παραμικρή ενίσχυση της τοπικής οικονομίας είναι σωτήρια.

“Θα παρακαλούσα λοιπόν, ο καθένας να αναλογιστεί τι σημαίνει όταν πας να κάνεις κάτι καινούριο, ένα νέο Τμήμα. Όσοι είναι στα παλιά Τμήματα αντιδρούν”, είπε σε άλλο σημείο του λόγου του ο υπουργός.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version