ΚΑΒΑΛΑ

«Ο Δρόμος του Νερού» (Παλαιά Καβάλα – Αγ. Κωνσταντίνος – Καβάλα)

Ο Δήμος Καβάλας με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς  και σε συνέχεια των εκδηλώσεων για την ανάδειξη του μονοπατιού, ο «Δρόμος του Νερού» (Παλαιά Καβάλα  – Αγ. Κωνσταντίνος – Καβάλα) θα πραγματοποιήσει  μια ενδιαφέρουσα και οργανωμένη επίσκεψη στο μονοπάτι, ακολουθώντας αυτή τη φορά τη διαδρομή Αγ. Κωνσταντίνος (Καβάλα) – Παλαιά Καβάλα.

Η επίσκεψη στο μονοπάτι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 04 Μαΐου 2014. Οι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν έναν οργανωμένο περίπατο στο μονοπάτι και να λάβουν μέρος σε ενδιαφέρουσες υπαίθριες δραστηριότητες. Τόσο η ξενάγηση στο μονοπάτι και όσο και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Επιπλέον, θα υπάρχει και η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης με λεωφορείο που θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Κήπο στις 9.30 το πρωί της Κυριακής.

Οι επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής να περπατήσουν μέρος ή ολόκληρη τη διαδρομή. Ξεκινώντας από τον Αγ. Κωνσταντίνο το μονοπάτι ταυτίζεται με τον αγωγό του μεσαιωνικού υδραγωγείου που κατασκευάστηκε για να καλύψει την υδροδότηση της συνοικίας της Παναγίας στην Καβάλα ενώ από τη μέση της διαδρομής μέχρι και την Παλαιά Καβάλα  επικρατεί τυπική μεσογειακή βλάστηση, υπάρχουν θέσεις θέας και ανάπαυσης.

«Ο Δρόμος του Νερού» κινείται πάνω στις καλυπτήριες πλάκες του αγωγού, περνά τις κτιστές γέφυρες που χρησιμοποιήθηκαν για τη διέλευσή του πάνω από ρεματιές, συναντά ερείπια από κρήνες και ποτίστρες οι οποίες εξυπηρετούσαν τις ανάγκες πεζών και ζώων, διασταυρώνεται με δεξαμενές που αναλάμβαναν τον καθαρισμό του νερού.

«Η αναβίωση του Δρόμου του Νερού δε σηματοδοτεί μόνο τη βούλησή μας να αναδειχθεί άλλη μία διάσταση της ιστορίας αυτού του τόπου» σημείωσε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, «αλλά αποτελεί και μια ευκαιρία για να αναβαθμισθεί η γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου όπως και η Παλιά Καβάλα στην άλλη άκρη. Στο τμήμα που καταλήγει στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει υδατογέφυρες, που κατασκευάστηκαν για τη διέλευση του αγωγού από τις ρεματιές, καθώς και κρήνες και δεξαμενές για τον καθαρισμό του νερού πριν από τη διοχέτευσή του στην πόλη».

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Για όσους επιλέξουν να μετακινηθούν με το λεωφορείο, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για την άνετη και ασφαλή περιήγηση στο μονοπάτι απαιτούνται κατάλληλα ρούχα και παπούτσια περιπάτου. Νερό, σακίδιο, T-shirt και καπέλο, θα διατίθενται στην αφετηρία του μονοπατιού από τους διοργανωτές.

Οι προσκλήσεις και τα προγράμματα έχουν αναρτηθεί στο site του Δήμου Καβαλάς. Όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν το μονοπάτι, θα πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο 2510211063 ή στο e-mail: stefania@domikoinep.gr.

 

Η ταυτότητα του έργου

 

Το έργο «Οργάνωση και ανάδειξη του μονοπατιού «Ο δρόμος του νερού» (Παλαιά Καβάλα – Αγ. Κωνσταντίνος, Καβάλα)», υλοποιείται από τον Δήμο Καβάλας, σε συνεργασία με τη 12η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με στόχο να συμβάλει στην ανάδειξη μιας διαδρομής ιδιαίτερης αξίας, να προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, να προσφέρει ενδιαφέρουσες ευκαιρίες ενημέρωσης και αναψυχής.

Το έργο διάρκειας 36 μηνών, εντάσσεται στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι κύριες δράσεις του αφορούν σε τεχνικές εργασίες βελτίωσης και οργάνωσης της διαδρομής, στην τεκμηρίωση και ερμηνεία των στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του μονοπατιού, σε ενέργειες ενημέρωσης και προβολής, σε αρχαιολογικές εργασίες στο τμήμα που ταυτίζεται με το μεσαιωνικό υδραγωγείο Καβάλας, καθώς και στη σύνταξη σχεδίου προβολής του έργου για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version