Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μόνο η εγκατάλειψη της λιτότητας θα αποκλιμακώσει την κρίση»

image_print

Ποια λύση δίνει για τον αποπληθωρισμό στην Ευρώπη Γάλλος οικονομολόγος

Η απειλή του αποπληθωρισμού είναι όλο και μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Τον Αύγουστο, οι τιμές στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν πάλι, η αύξησή τους σε ετήσια βάση έφτασε μόλις το 0,3%, έναντι 0,4% τον Ιούλιο και 1,3% το καλοκαίρι του 2013. Το τελευταίο δωδεκάμηνο, αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% στη Γερμανία και κατά 0,02% στο Βέλγιο, ενώ μειώθηκαν κατά 0,5% στην Ισπανία. Στην Ιταλία, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1% τον Αύγουστο, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα από το 1959.

Ο πολύ μικρός πληθωρισμός στην Ευρώπη κάνει πολλούς να φοβούνται ένα σενάριο α-λα ιαπωνικά. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, αλλά αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό σε έξι μήνες ή ένα χρόνο θα γνωρίσουμε ακριβώς αυτή την κατάσταση», προειδοποιεί ο γάλλος οικονομολόγος Σαρλ Ιπλόζ. Το νομισματικό εργαλείο, τονίζει, δεν μπορεί πλέον να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό. Μόνο μια δημοσιονομική ανάκαμψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με την προσωρινή εγκατάλειψη των προγραμμάτων μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων, θα επιτρέψει στην Ευρώπη να γλυτώσει την ύφεση.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, λέει στη Λιμπερασιόν ο Ιπλόζ, που διδάσκει διεθνείς σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και δεν έχει πάψει να προειδοποιεί για τους κινδύνους της λιτότητας, επισημαίνοντας την ίδια ώρα την ανάγκη για βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που προέβλεπε έναν ετήσιο πληθωρισμό της τάξης του 2%, έπεσε εντελώς έξω στις προβλέψεις της. Το πρόβλημα είναι ότι με ένα επιτόκιο 0,15% και μια πολιτική αρκετά φιλική, ο Ντράγκι εξάντλησε ουσιαστικά όλα τα χαρτιά του. Εξ ου και η έκκλησή του προς τα κράτη να πάρουν τη σκυτάλη και να λάβουν μέτρα για την ανάπτυξη. Κατά κάποιο τρόπο, η νομισματική πολιτική έπαψε να υπάρχει και δεν πρέπει να περιμένει κανείς από αυτήν πολλά πράγματα».

Η ΕΚΤ δεν διαθέτει δηλαδή πλέον το όπλο της «ποσοτικής χαλάρωσης», τη μαζική αγορά τίτλων δηλαδή ώστε να αυξηθεί η ποσότητα του χρήματος; «Πρόκειται για το λεγόμενο `μπαζούκα` των κεντρικών τραπεζών, τα αποτελέσματά του όμως είναι περιορισμένα, όπως έχουν δείξει τα παραδείγματα της Αμερικής, της Αγγλίας και κυρίως της Ιαπωνίας. Τέτοιες πολιτικές επηρεάζουν βέβαια την ισοτιμία, και αν η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μειωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά 20%, θα μπορούμε να λέμε ότι αρχίζει να μειώνεται ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση».

Γιατί όμως δεν υπάρχει πληθωρισμός; «Η απάντηση είναι απλή: το πρόβλημα δεν έχει σχέση με τη ρευστότητα, αλλά με την απουσία της ανάπτυξης. Εκείνη προκαλεί αύξηση των τιμών. Πρέπει λοιπόν να πάψουμε να δίνουμε έμφαση στην ΕΚΤ, ο Ντράγκι έκανε αυτά που μπορούσε, και να κινηθούμε πολύ γρήγορα. Μόνο το ηλεκτροσόκ της προσωρινής εγκατάλειψης της λιτότητας μπορεί να μας απομακρύνει από τον φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού».
Ο γάλλος οικονομολόγος θεωρεί ότι αυτή τη φορά ο (απομακρυνθείς υπουργός Οικονομίας) Αρνό Μοντμπούρ είχε δίκιο. Πρέπει οπωσδήποτε να αναβληθεί για αργότερα η μείωση των ελλειμμάτων. Η Γαλλία δεν ήταν ποτέ σε θέση όμως να αρθρώσει μια αξιόπιστη στρατηγική σε αυτόν τον τομέα. Συνεχώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Κι όμως, ο Φρανσουά Ολάντ θα μπορούσε να αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έστω κι αν του κοστίσουν πολιτικά, και να εξηγήσει τι ακριβώς θα κάνει η Γαλλία για να προχωρήσει στη συνέχεια σε μείωση των ελλειμμάτων της. Αν η γαλλική κυβέρνηση προχωρήσει σε μια γενναία μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αν αναλάβει δεσμεύσεις στο θέμα της μεταρρύθμισης του κράτους και του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων της, θα μπορέσει να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Αυτό καλούνται να κάνουν τώρα ο Μανουέλ Βαλς και ο νέος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο στόχος δεν είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών, που στη Γαλλία φτάνουν ήδη το 57% του ΑΕΠ, αλλά η αύξηση της αγοραστικής δύναμης μέσω της μείωσης των υποχρεωτικών εισφορών. Αυτό θα είναι πολύ θετικό για τις μεσαίες τάξεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν σταματούν να λένε ότι ο κατάλογος των παραγγελιών που έχουν είναι κενός. Ο σύνδεσμος βιομηχάνων, βέβαια, δεν συμφωνεί, δείχνοντας να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που το μεγαλύτερο μέρος των αγορών τους βρίσκεται εκτός Γαλλίας.

Θα πειστεί όμως η Γερμανία; «Αυτό είναι το πιο δύσκολο, όμως η περίοδος που διανύουμε δεν ήταν ποτέ πιο κατάλληλη για να ασκηθούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η Αγγελα Μέρκελ τελεί υπό την πίεση των σοσιαλδημοκρατών με τους οποίους συγκυβερνά, καθώς και του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της ΕΚΤ. Η Γερμανία, που βρήκε κερδισμένη από την κρίση του 2008, βρίσκεται σήμερα χωρίς αέρα στα πανιά της λόγω της επιβράδυνσης των αναδυόμενων χωρών και χρειάζεται και αυτή την ανάκαμψη. Αντίθετα από πολλούς εκ των γειτόνων της, έχει περιθώρια ελιγμών για να συμβάλει στην ανάκαμψη αυτή. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι οι πιέσεις θα αυξηθούν».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: 4 δισ. δολάρια από ρωσικό πετρέλαιο για Έλληνες εφοπλιστές

Ελλάδα - Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου - 2026
image_print

Ελλάδα: 4 δισ. δολάρια από ρωσικό πετρέλαιο για Έλληνες εφοπλιστές

Έσοδα που προσεγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια φέρονται να αποκόμισαν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η μεταφορά ρωσικού αργού συνεχίστηκε νόμιμα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνταν το ανώτατο όριο τιμής που επέβαλαν οι χώρες της G7.

Η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας, καθώς και για την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία.

Ανάλυση των Financial Times για τα έσοδα

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες φέρονται να έχουν εισπράξει τουλάχιστον 3,8 δισ. δολάρια από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τα μέσα του 2023 έως σήμερα.

Η μεγαλύτερη ωφελημένη εμφανίζεται η Dynacom Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, με εκτιμώμενα έσοδα που ξεπερνούν τα 915 εκατ. δολάρια.

Ακολουθούν η Olympic Shipping and Management του Ομίλου Ωνάση με περίπου 404 εκατ. δολάρια, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφονται επίσης για τις Stealth Maritime και Polembros Shipping, οι οποίες φέρονται να ξεπέρασαν τα 200 εκατ. δολάρια η καθεμία.

Το εμπόριο παρέμενε νόμιμο υπό προϋποθέσεις

Η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου δεν είχε απαγορευτεί πλήρως από τις δυτικές κυρώσεις.

Το πλαίσιο που συμφωνήθηκε από τις χώρες της G7 επιτρέπει τη μεταφορά και ασφάλιση ρωσικού αργού, εφόσον η τιμή αγοράς του δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί. Οι πλοιοκτήτες καλούνται να διαθέτουν σχετικές βεβαιώσεις από τους ναυλωτές ή τους προμηθευτές, αποδεικνύοντας ότι τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ελέγχου, επισημαίνοντας ότι στην πράξη η επαλήθευση των στοιχείων δεν είναι πάντα εύκολη.

Εντάσεις με την Ουκρανία

Η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου είχε προκαλέσει αντιδράσεις και από την ουκρανική πλευρά.

Το 2023 αρκετές ελληνικές ναυτιλιακές συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο του ουκρανικού οργανισμού κυρώσεων ως «διεθνείς χορηγοί πολέμου». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εταιρείες αυτές αφαιρέθηκαν αργότερα από τη λίστα, έπειτα από παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το θέμα είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις Αθήνας και Κιέβου, καθώς η Ελλάδα υποστήριζε ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες πραγματοποιούνταν εντός του πλαισίου των διεθνών κανόνων και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7.

Πιθανή αυστηροποίηση των κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν νέα μέτρα με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας.

Μια ενδεχόμενη αυστηροποίηση των κυρώσεων θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών.

Ήδη αρκετοί μεγάλοι ελληνικοί ναυτιλιακοί όμιλοι περιόρισαν ή διέκοψαν τη δραστηριότητά τους στις συγκεκριμένες μεταφορές μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες και συνεργαζόμενους φορείς.

Οι απαντήσεις των εταιρειών

Οι εταιρείες που αναφέρονται στην έρευνα υποστηρίζουν ότι όλες οι δραστηριότητές τους πραγματοποιήθηκαν με πλήρη συμμόρφωση προς τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Dynacom δήλωσε ότι όλες οι μεταφορές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ η Olympic Shipping, η Stealth Maritime και η TMS Tankers ανέφεραν ότι τηρούν αυστηρά όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεν σχολιάζουν επιμέρους εμπορικές συναλλαγές.

Η υπόθεση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη διεθνή πολιτική κυρώσεων και στη λειτουργία της παγκόσμιας ναυτιλίας, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα της ενέργειας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ελλάδα: Τι ισχύει σήμερα με την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

Ελλάδα - Έλεγχος Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων σε όχημα - 2026
image_print

Ελλάδα: Τι ισχύει σήμερα με την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.) εξακολουθεί να αποτελεί υποχρεωτικό έγγραφο για χιλιάδες οδηγούς στην Ελλάδα, παρά την εσφαλμένη εντύπωση που επικρατεί ότι έχει καταργηθεί. Οι αρμόδιες αρχές υπενθυμίζουν ότι η υποχρέωση παραμένει σε ισχύ, ενώ οι τροχονομικοί έλεγχοι γίνονται πλέον πιο συστηματικοί, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων πιστοποιεί ότι το όχημα πληροί τα προβλεπόμενα όρια εκπομπών και αποτελεί ξεχωριστή υποχρέωση από τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο του ΚΤΕΟ.

Ποιοι μπορούν να εκδίδουν την Κάρτα Καυσαερίων

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η έκδοση της Κ.Ε.Κ. πραγματοποιείται αποκλειστικά από δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, καθώς και από εξουσιοδοτημένα συνεργεία επισκευής οχημάτων που διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τις σχετικές πιστοποιήσεις.

Η αλλαγή αυτή εφαρμόστηκε ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των μετρήσεων και να περιοριστούν φαινόμενα εικονικών ελέγχων.

Ποια οχήματα υποχρεούνται να διαθέτουν Κ.Ε.Κ.

Η υποχρέωση αφορά σχεδόν όλα τα επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα που κινούνται με βενζίνη, πετρέλαιο ή υγραέριο μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους κυκλοφορίας τους, με εξαίρεση τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπει η νομοθεσία.

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν το όχημα περνά από περιοδικό τεχνικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ, η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων μπορεί να εκδοθεί ταυτόχρονα, χωρίς να απαιτείται ξεχωριστή διαδικασία.

Ποια είναι τα πρόστιμα

Η νομοθεσία προβλέπει διαφορετικές κυρώσεις ανάλογα με την παράβαση.

  • Πρόστιμο 30 ευρώ επιβάλλεται όταν η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων έχει εκδοθεί αλλά δεν βρίσκεται μέσα στο όχημα κατά τον έλεγχο.
  • Πρόστιμο 50 ευρώ προβλέπεται όταν η κάρτα δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει, αλλά το όχημα βρίσκεται εντός των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπών.
  • Πρόστιμο έως 350 ευρώ, καθώς και πιθανή αφαίρεση της άδειας οδήγησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιβληθεί όταν δεν υπάρχει έγκυρη κάρτα και διαπιστωθεί ότι οι εκπομπές ρύπων υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια.

Δεν αντικαθιστά το ΚΤΕΟ

Ένα από τα συχνότερα λάθη των οδηγών είναι ότι συγχέουν την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων με το δελτίο τεχνικού ελέγχου του ΚΤΕΟ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες. Το ΚΤΕΟ ελέγχει συνολικά την τεχνική κατάσταση και την οδική ασφάλεια του οχήματος, ενώ η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων αφορά αποκλειστικά τις εκπομπές ρύπων του κινητήρα.

Γιατί εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Η αυστηροποίηση των ελέγχων εντάσσεται στην προσπάθεια περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους πληρούν τις βασικές περιβαλλοντικές και τεχνικές προδιαγραφές.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλό είναι να ελέγχουν εγκαίρως την ισχύ της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων και να φροντίζουν για την έγκαιρη ανανέωσή της, αποφεύγοντας πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν

Μέση Ανατολή - Αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν και αντίποινα της Τεχεράνης - 2026
image_print

Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται εκ νέου, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν νέα στρατιωτικά πλήγματα κατά στόχων στο Ιράν, ενώ η Τεχεράνη απάντησε με επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή. Οι εξελίξεις σημειώνονται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα στις επιθέσεις που δέχθηκαν τρία εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαδρόμους μεταφοράς πετρελαίου παγκοσμίως.

Αντίποινα της Τεχεράνης σε αμερικανικές βάσεις

Η ιρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι ανταπέδωσε τα αμερικανικά πλήγματα, εξαπολύοντας πυραυλικές και μη επανδρωμένες επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.

Παράλληλα, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης υποστήριξαν ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν δεκάδες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προειδοποιώντας πως κάθε νέα αμερικανική ενέργεια θα έχει αντίστοιχη απάντηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ενεργοποίησε δύο φορές τις σειρήνες αεροπορικού συναγερμού, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια.

Εκρήξεις στο νότιο Ιράν

Το ιρανικό πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις στην παραλιακή πόλη Μπουσέρ και στις γύρω περιοχές.

Την ίδια στιγμή διαψεύστηκαν πληροφορίες περί επίθεσης στο στρατηγικής σημασίας νησί Χαργκ, από όπου διακινείται μεγάλο μέρος των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών.

Ο Τραμπ έδωσε την εντολή από την Άγκυρα

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έλαβε την απόφαση για τα στρατιωτικά πλήγματα ενώ βρισκόταν στην Άγκυρα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Πριν από το επίσημο δείπνο των ηγετών είχε πραγματοποιήσει σύσκεψη με τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και την ηγεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου εξετάστηκαν οι επιλογές απάντησης στις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αργότερα, σηματοδοτώντας νέα κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Αυξάνεται η διεθνής ανησυχία

Η νέα ανταλλαγή επιθέσεων θεωρείται η σοβαρότερη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν είχε επιτευχθεί προσωρινή συμφωνία αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές και στις χώρες της περιοχής, καθώς τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν κρίσιμο πέρασμα για την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Παράλληλα, η κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ, επισκιάζοντας τη συζήτηση για τις αμυντικές δαπάνες και την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en