Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτοβολταϊκά στις στέγες | Πώς θα «κλειδώνει» η σύνδεση στο δίκτυο πριν τη διεκδίκηση επιδότησης

Νέα και απλοποιημένη διαδικασία με την οποία θα εξασφαλίζουν σύνδεση στο δίκτυο μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα που θα λειτουργούν με καθεστώς net-metering, θεσπίζει Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Η διαδικασία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, με τον ΔΕΔΔΗΕ να «ανοίγει» τότε την πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης για μικρά φωτοβολταϊκά με net-metering.

Η Υπουργική Απόφαση καλύπτει τις προδιαγραφές των συστημάτων που θα μπορούν να επιδοτηθούν από το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», καθώς πρόθεση του ΥΠΕΝ ήταν το πρόγραμμα να «τρέξει» με όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένη διαδικασία για τη δρομολόγηση της σύνδεσης των συστημάτων στο δίκτυο.

Μάλιστα, η υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης αποτελεί προϋπόθεση για να μπορεί να υποβληθεί αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για να διεκδικήσει κάποιος ενδιαφερόμενος επιδότηση μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», θα πρέπει πρώτα να έχει υπογράψει Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, για το σύστημα που σχεδιάζει να εγκαταστήσει.

Δυνατότητα άμεσης υποβολής

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δυνατότητα υπαγωγής στο «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» θα έχουν και έργα τα οποία θα έχουν «κλειδώσει» Σύμβαση Σύνδεσης, πριν από την έναρξη του προγράμματος. Επομένως, στην περίπτωση που κάποιος καταναλωτής θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, μπορεί να δρομολογήσει άμεσα την πρόσβαση του έργου του στο δίκτυο, υποβάλλοντας αίτηση από τις 28 Φεβρουαρίου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Η νέα απλοποιημένη διαδικασία αφορά φωτοβολταϊκά (με ή χωρίς μπαταρίες) ισχύος παραγωγής έως 10 kW. Επομένως, καλύπτει όλες τις περιπτώσεις συστημάτων που πρόκειται να επιδοτηθούν μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις στέγες». Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στην περίπτωση των νοικοκυριών, δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα θα έχουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 7 kW (συνοδευόμενα απαραίτητα από μπαταρία).

Στην περίπτωση των αγροτών, θα προβλέπεται η επιδότηση φωτοβολταϊκών ισχύος έως 10 kW, χωρίς μπαταρία. Επομένως, η απλοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης σύνδεσης καταλαμβάνει και αυτή την κατηγορία.

Η διαδικασία

Χάρις στη διαλειτουργικότητα με το TaxisNet, ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Έτσι, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και το ονοματεπώνυμο θα είναι προσυμπληρωμένα, ώστε να καταχωρίσει μόνο τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του.

Ανάλογα, σε περίπτωση νομικού προσώπου, θα προσυμπληρώνεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η επωνυμία, καταχωρίζοντας τα υπόλοιπα στοιχεία της εταιρείας καθώς και το όνομα και τα στοιχεία νόμιμου εκπροσώπου (τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση)

Επίσης, θα πρέπει να καταχωρισθούν τα στοιχεία του υπεύθυνου μηχανικού, δηλαδή ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), το Ονοματεπώνυμο, η Διεύθυνση, το τηλέφωνο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Στη συνέχεια, θα συμπληρώνονται τα στοιχεία της παροχής όπου πρόκειται να συνδεθεί ο εν λόγω σταθμός, χάρις στην οποία θα ταυτοποιείται ο αριθμός παροχής με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του αιτούντα.

Στη συνέχεια, ο αιτών θα συμπληρώνει: i) τα στοιχεία του σταθμού και της θέσης εγκατάστασής του, καθώς και τα στοιχεία του Τέλους Σύνδεσης, ανεβάζοντας και το αποδεικτικό πληρωμής του. Το Τέλος Σύνδεσης θα ανέρχεται στα 370 ευρώ. Παράλληλα, θα του ζητείται μέσω υπεύθυνης δήλωσης να επιβεβαιώσει πως κατέχει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα, όπως και ότι τα στοιχεία που δήλωσε είναι ακριβή.

Απάντηση μέσα σε 15 ημέρες

Από την υποβολή της αίτησης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει προθεσμία 15 ημερών για να απαντήσει αν υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», αποστέλλοντας μέσω της πλατφόρμας τη Σύμβαση Σύνδεσης στην περίπτωση που διατίθεται δυναμικότητα στο τοπικό δίκτυο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απορρίψει την αίτηση, επιστρέφονται το Τέλος Σύνδεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, ο αντίστοιχος «χώρος» θα δεσμεύεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό θα είναι 12 μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ, και 24 μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ ή επέκτασης Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ.

Για τις περιπτώσεις ΝΠΔΔ, που θα πρέπει να επιλέξουν ανάδοχο μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου μπορεί να παραταθεί κατά 18 μήνες, με την προϋπόθεση ο αιτών να ενημερώσει εγκαίρως τον ΔΕΔΔΗΕ.

insider.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη | Πλημμύρισε απο κόσμο στη συναυλία των ONIRAMA

Η δεύτερη μέρα για το Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη, ήταν άκρως επιτυχημένη.

Το βράδυ του Σαββάτου, 22 Ιουνίου 2024, η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη ενώ η συναυλία των ONIRAMA έκλεψε την παράσταση, προσελκύοντας πλήθος κόσμου που απόλαυσε τη μουσική και τη ζωντάνια του φεστιβάλ. Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ θα κλείσει με ρεμπέτικους ρυθμούς, προσφέροντας μια ακόμα μοναδική εμπειρία στους παρευρισκόμενους.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμος Νέστου | Παρουσίαστηκε το 7ο βιβλίο της σειράς “Ιστορικά της Χρυσούπολης”

“Στου Ζαχαριάδη” είναι ο τίτλος του 7ου βιβλίου της σειράς “Ιστορικά της Χρυσούπολης”, που εκδόθηκε από τον Δήμο Νέστου και την Αναπτυξιακή Α.Ε.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 στις 21:00, στον χώρο του Μουσείου, από τον φιλόλογο, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα, κ. Ιορδάνη Βλαχόπουλο.

Το θέμα του βιβλίου αφορά ένα βιομηχανικό συγκρότημα έκτασης 6.500 τ.μ., το οποίο περιλάμβανε καπναποθήκες, γραφεία και σπίτια, και δέσποζε στο κέντρο της πόλης από το 1924 έως το 1996, όταν και κατεδαφίστηκε, δίνοντας τη θέση του στη σημερινή πλατεία Παπανδρέου και στο πάρκινγκ. Το μοναδικό κτίριο από αυτά που παρέμεινε είναι η οικία Ζαχαριάδη, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση ενός τριανταπεντάλεπτου ντοκιμαντέρ, το οποίο δημιούργησε ο συγγραφέας με τη βοήθεια της τεχνολογίας, για την αναπαράσταση του χώρου όπως αυτός λειτούργησε διαμέσου του χρόνου. Το βιβλίο προλόγισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Χαϊτίδου Χριστίνα.

Στην εκδήλωση, πέραν του δημάρχου, παρευρέθηκαν η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη, ο πατέρας Αδαμάντιος, ο διοικητής του Α.Τ. Χρυσούπολης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος πνευματικού κόσμου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ουρές οχημάτων στο Λιμάνι της Κεραμωτής -Ενάερια λήψη από drone

Το πρωί του Σαββάτου 22 Ιουνίου 2024, η Κεραμωτή βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω της αυξημένης προσέλευσης Βαλκάνιων τουριστών.

Το πρωί του Σαββάτου πιο συγκεκριμένα, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων καθώς οι τουρίστες κατέφθαναν στην περιοχή έτσι ώστε να περάσουν στην Θάσο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Οι ουρές των αυτοκινήτων εκτείνονταν σε μεγάλες αποστάσεις, προκαλώντας ταλαιπωρία τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους κατοίκους.

Οι τοπικές αρχές εξετάζουν ήδη λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως η δημιουργία περισσότερων χώρων στάθμευσης και η βελτίωση των οδικών δικτύων.

Δείτε την εναέρια λήψη από drone στην Κεραμωτή του ENA Channel :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en