Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτοβολταϊκά στις στέγες | Πώς θα «κλειδώνει» η σύνδεση στο δίκτυο πριν τη διεκδίκηση επιδότησης

Νέα και απλοποιημένη διαδικασία με την οποία θα εξασφαλίζουν σύνδεση στο δίκτυο μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα που θα λειτουργούν με καθεστώς net-metering, θεσπίζει Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Η διαδικασία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, με τον ΔΕΔΔΗΕ να «ανοίγει» τότε την πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης για μικρά φωτοβολταϊκά με net-metering.

Η Υπουργική Απόφαση καλύπτει τις προδιαγραφές των συστημάτων που θα μπορούν να επιδοτηθούν από το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», καθώς πρόθεση του ΥΠΕΝ ήταν το πρόγραμμα να «τρέξει» με όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένη διαδικασία για τη δρομολόγηση της σύνδεσης των συστημάτων στο δίκτυο.

Μάλιστα, η υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης αποτελεί προϋπόθεση για να μπορεί να υποβληθεί αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για να διεκδικήσει κάποιος ενδιαφερόμενος επιδότηση μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», θα πρέπει πρώτα να έχει υπογράψει Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, για το σύστημα που σχεδιάζει να εγκαταστήσει.

Δυνατότητα άμεσης υποβολής

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δυνατότητα υπαγωγής στο «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» θα έχουν και έργα τα οποία θα έχουν «κλειδώσει» Σύμβαση Σύνδεσης, πριν από την έναρξη του προγράμματος. Επομένως, στην περίπτωση που κάποιος καταναλωτής θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, μπορεί να δρομολογήσει άμεσα την πρόσβαση του έργου του στο δίκτυο, υποβάλλοντας αίτηση από τις 28 Φεβρουαρίου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Η νέα απλοποιημένη διαδικασία αφορά φωτοβολταϊκά (με ή χωρίς μπαταρίες) ισχύος παραγωγής έως 10 kW. Επομένως, καλύπτει όλες τις περιπτώσεις συστημάτων που πρόκειται να επιδοτηθούν μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις στέγες». Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στην περίπτωση των νοικοκυριών, δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα θα έχουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 7 kW (συνοδευόμενα απαραίτητα από μπαταρία).

Στην περίπτωση των αγροτών, θα προβλέπεται η επιδότηση φωτοβολταϊκών ισχύος έως 10 kW, χωρίς μπαταρία. Επομένως, η απλοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης σύνδεσης καταλαμβάνει και αυτή την κατηγορία.

Η διαδικασία

Χάρις στη διαλειτουργικότητα με το TaxisNet, ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Έτσι, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και το ονοματεπώνυμο θα είναι προσυμπληρωμένα, ώστε να καταχωρίσει μόνο τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του.

Ανάλογα, σε περίπτωση νομικού προσώπου, θα προσυμπληρώνεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η επωνυμία, καταχωρίζοντας τα υπόλοιπα στοιχεία της εταιρείας καθώς και το όνομα και τα στοιχεία νόμιμου εκπροσώπου (τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση)

Επίσης, θα πρέπει να καταχωρισθούν τα στοιχεία του υπεύθυνου μηχανικού, δηλαδή ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), το Ονοματεπώνυμο, η Διεύθυνση, το τηλέφωνο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Στη συνέχεια, θα συμπληρώνονται τα στοιχεία της παροχής όπου πρόκειται να συνδεθεί ο εν λόγω σταθμός, χάρις στην οποία θα ταυτοποιείται ο αριθμός παροχής με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του αιτούντα.

Στη συνέχεια, ο αιτών θα συμπληρώνει: i) τα στοιχεία του σταθμού και της θέσης εγκατάστασής του, καθώς και τα στοιχεία του Τέλους Σύνδεσης, ανεβάζοντας και το αποδεικτικό πληρωμής του. Το Τέλος Σύνδεσης θα ανέρχεται στα 370 ευρώ. Παράλληλα, θα του ζητείται μέσω υπεύθυνης δήλωσης να επιβεβαιώσει πως κατέχει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα, όπως και ότι τα στοιχεία που δήλωσε είναι ακριβή.

Απάντηση μέσα σε 15 ημέρες

Από την υποβολή της αίτησης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει προθεσμία 15 ημερών για να απαντήσει αν υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», αποστέλλοντας μέσω της πλατφόρμας τη Σύμβαση Σύνδεσης στην περίπτωση που διατίθεται δυναμικότητα στο τοπικό δίκτυο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απορρίψει την αίτηση, επιστρέφονται το Τέλος Σύνδεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, ο αντίστοιχος «χώρος» θα δεσμεύεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό θα είναι 12 μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ, και 24 μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ ή επέκτασης Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ.

Για τις περιπτώσεις ΝΠΔΔ, που θα πρέπει να επιλέξουν ανάδοχο μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου μπορεί να παραταθεί κατά 18 μήνες, με την προϋπόθεση ο αιτών να ενημερώσει εγκαίρως τον ΔΕΔΔΗΕ.

insider.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της Καβάλας

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται αρκετές περιοχές της Καβάλας μετά από διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου λόγω μίας βλάβης που αναζητούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που δεν έχουν ρεύμα είναι :

Άγιος Λουκάς

Κηπούπολη

Νεάπολη

Βύρωνας

Καλαμίτσα

Χρυσοστόμου Σμύρνης – Ραψάνη

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Καβάλα βρέθηκε ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι επισκέψεις από Υποψήφιους Ευρωβουλευτές είναι πλέον συχνές.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου την Καβάλα επισκέφθηκε ο κ. Σπύρος Καρανικόλας Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατά την άφιξη του πέρασε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου ενώ στην συνέχεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υποψήφιος ήρθε σε επικοινωνία με φορείς της πόλης, συζητώντας τα όσα προβλήματα υπάρχουν έχοντας ως μέλημα να μεταφέρει τις πληροφορίες στην κεντρική διοίκηση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα για το Πάσχα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Καβάλας

Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και φαίνεται πως τα καταστήματα στην Καβάλα είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με διαφορά εδέσματα.

Πασχαλινά τσουρέκια σε διάφορες γεύσεις , πασχαλινά αυγά αλλά και κεράσματα  για τις πασχαλινές επισκέψεις είναι όλα στις θέσεις τους. Ενώ φημολογίες θέλουν τις τιμές να αυξάνονται, συγκριτικά με άλλες χρονιές, κάποια καταστήματα στην Καβάλα κρατούν σταθερή την τιμή τους για τα προϊόντα τους ενώ ήδη είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αφορά τους βλέποντας τους Καβαλιώτες πολίτες να έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των δώρων τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en