Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσιόδρας | Η «ήρεμη δύναμη» και το πρόσωπο της πολιτείας στη διαχείριση του κορονοϊού

Ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, έγινε το πρόσωπο της πολιτείας στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και αναδείχθηκε σε μία από τις πλέον επιτυχημένες -επικοινωνιακά και όχι μόνον- επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για αυτό και σταματά μεν την ενημέρωση, αλλά θα παραμείνει σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Δημόσιας Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά πόσο καθοριστική απέβη η επιλογή του κ. Τσιόδρα και όσον αφορά στην ουσία του σχεδιασμού των μέτρων, αλλά και από επικοινωνιακής άποψης. Και η επικοινωνία εν προκειμένω όμως άγγιζε την ουσία του ζητήματος, καθώς καθοριστικό στοιχείο για την αποδοτικότητα του σχεδίου πρόληψης του κορονοϊού ήταν η συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών.

Όπως σημείωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την εβδομάδα που πέρασε σε συζήτηση που διοργάνωσαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia και το Ινστιτούτο Brookings, ένα από τα τέσσερα κρίσιμα στοιχεία της ελληνικής επιτυχίας ήταν το γεγονός ότι οι ειδικοί ανέλαβαν την επικοινωνία με τους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση φρόντισε να επικοινωνήσει το μήνυμα «Μένουμε σπίτι» και τους βασικούς κανόνες κοινωνικών αποστάσεων και υγιεινής προς τους πολίτες αναθέτοντας την καθημερινή ενημέρωση στους ειδικούς. Σημείωσε επίσης ότι ήταν ένας ξεκάθαρος στόχος η ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με το κράτος. Στόχος, ο οποίος εκ των πραγμάτων ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι επετεύχθη. Και έχει κατ επανάληψη εκφράσει την άποψη ότι αυτό ήταν και ένα από τα βασικά κέρδη για τη χώρα από τη δύσκολη αυτή δοκιμασία.

Βεβαίως, το υψηλότατο ποσοστό δημοφιλίας του επιστήμονα με το μειλίχιο τρόπο ομιλίας, αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία, όμως οι έρευνες επίσης δείχνουν πως η κυβέρνηση πιστώνεται αυτή την επιλογή, του να δώσει τον πρώτο λόγο, στην ενημέρωση και στο σχεδιασμό, στους ειδικούς.

Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε επίσης την επιτυχία της Ελλάδας στη διαχείριση του κορονοϊού στην ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και δεν έκρυψε ότι τις αποφάσεις αυτές τις πήρε ακούγοντας τους ειδικούς, με πρώτο τον κ. Τσιόδρα. Και αυτό καθώς από τις συζητήσεις μαζί του κατάλαβε από νωρίς ότι η χώρα θα όδευε σε κάποιας μορφής lockdown αργά ή γρήγορα και όπως είπε στο Brookings έλαβε εκείνος την πολιτική απόφαση να εφαρμοστούν νωρίς τα περιοριστικά μέτρα. Απόφαση που εκ των πραγμάτων έκρινε επιτυχημένη, ενώ σημείωσε ότι εάν είχε καθυστερήσει η εφαρμογή περιορισμών μία ή δύο εβδομάδες η πορεία της επιδημίας θα ήταν τελείως διαφορετική και η ζημιά και στην οικονομία ενδεχομένως ακόμη χειρότερη- η περίπτωση της Σουηδίας δείχνει εξάλλου ότι σε μία τόσο διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία ακόμη και εάν ένα κράτος δεν πάει σε lockdown, δεν θα γλυτώσει ούτε τις οικονομικές συνέπειες. Δηλαδή η θεωρία πως βάζοντας την ανθρώπινη ζωή σε δεύτερη προτεραιότητα, θα διασωθεί η οικονομία, αποδείχθηκε λάθος.

Για την Ελλάδα εξάλλου, το κρίσιμο από οικονομικής απόψεως ήταν να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει περιθώριο επανεκκίνησης του τουρισμού, έστω από μέσα Ιουνίου- Ιούλιο, και αυτό δε θα ήταν δυνατό εάν την άνοιξη η χώρα ζούσε εικόνες Ιταλίας. Οι ελπίδες της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του κρίσιμου αυτού για την εθνική οικονομία κλάδου, που αποτελεί το 25% του ΑΕΠ και θα καθορίσει το βαθμό της ύφεσης, εδράζονται εν πολλοίς στη θετική εικόνα της Ελλάδας σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ για τη διαχείριση της πανδημίας.

Καθώς βέβαια ο ρυθμός μετάδοσης έβαινε μειούμενος, στις 8 Μαΐου αρχικά αραίωσε η ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και σταμάτησε να είναι καθημερινή, και πριν από τρεις ημέρες ο καθηγητής είπε συγκινημένος «αντίο». Η σχεδόν καθημερινή ενημέρωση για 72 ημέρες ήταν άλλωστε εξοντωτική, σε συνδυασμό με το δύσκολο έργο του επιδημιολογικού σχεδιασμού. Εάν βέβαια το δίδυμο Τσιόδρας- Χαρδαλιάς εμφανιστεί ξανά στις οθόνες μας, σημαίνει πως θα έχει έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του εξήγησε (Star) ότι: «Δεν έχει κάποιο λόγο ο Σωτήρης να βγαίνει και να κάνει ενημερώσεις με την ίδια συχνότητα γιατί περνάμε πια στην επόμενη φάση» και ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σύμβουλος του για θέματα Δημόσιας Υγείας.

Ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε προσωπικά τον κ. Τσιόδρα πριν την πανδημία. Εκείνος που πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη τον καθηγητή για τη συγκεκριμένη «δουλειά» ήταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Έκτοτε η συνεργασία τους ήταν στενή και καθημερινή και ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως τον θεωρεί πλέον φίλο του. Και σίγουρα τον θεωρεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης και της πολιτείας, καθώς η χώρα περνά στην επόμενη φάση διαχείρισης, με στόχο να μην υπάρξει νέο κύμα πανδημίας και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική Αθηνών: Αντιασφυξιογόνες μάσκες, κόφτη και στυλιάρια βρήκαν οι αστυνομικοί στην κατάληψη του κυλικείου

Επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν στήσει οι καταληψίες, όπως διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε με την παρουσία εισαγγελέα.

Μέσα στον χώρο του κυλικείου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας κόφτης για αλυσίδες, στυλιάρια, κράνη και σπρέι, τα οποία και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.

Προσήγαγαν 28 άτομα

Η έφοδος έγινε το πρωί της Τρίτης στο υπό κατάληψη κτήριο το πρωί της Τρίτης. Η επιχείρηση τελείωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές. Μέσα στην κατάληψη εντοπίστηκαν αρκετοί αλλοδαποί.

Αμέσως μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική σχολή και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται οκτώ γυναίκες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νομική Σχολή.

Οι 28 προσαγωγές (έχουν προσαχθεί 18 γυναίκες και 10 ανδρες), αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις με κατηγορίες για διατάραξη οικειακής ειρήνης, κατά περιπτωση, φθορες και για άλλα αδικήματα.

Φωτογραφίες μέσα από την κατάληψη:

nomiki_in__10_
nomiki_in__9_

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11/5) στις 16.20 στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βαλσαμάτα με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.

seismos-tora

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί στην Κεφαλονιά μεγέθους 3,9, 4,1 και 3,1. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, οι χθεσινές τρεις δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής για την περιοχή του Ιονίου σεισμικής δραστηριότητας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν εμπνέει ανησυχία» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι οι δονήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ίδια τάξη μεγέθους. Εντοπίζονται να προέρχονται από γνωστό εγκάρσιο ρήγμα στο τόξο του Ιονίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12η Μαϊου | Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – Πως καθιερώθηκε

Η νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, στην επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας.

Ο νοσηλευτής αποτελεί πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στο σωματικό και ψυχικό του πόνο. Συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και φυσικά, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

Εκπαιδεύεται, βελτιώνεται, φροντίζει, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι ο επαγγελματίας με μια πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας. Άλλωστε, οι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο, να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.  

Όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση. Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης, πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το υπάρχον και επιδεινούμενο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία παραμένει άλυτο και τροχοπέδη στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά τις φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού, οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί από όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις προσπάθειες.  Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί άμεσα μια λύση, διότι η λειτουργία της υπηρεσίας καθίσταται επισφαλής.

Και η λύση είναι μία και μόνο μία. κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ασθενή συνάνθρωπό μας τις υπηρεσίες που του αξίζουν.

Κλείνοντας σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία του γραφείου κίνησης του Γ.Ν. Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το περασμένο έτος 2023 από τα ΤΕΙ εξυπηρετήθηκαν 94.862 ασθενείς, από τα ΤΕΠ 77.548, ενώ στα απογευματινά ιατρεία προσήλθαν 6.993 ασθενείς, συνολικά δηλαδή 178.803 περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκαν 34.392 εισαγωγές ασθενών, με 82.696 ημέρες νοσηλείας και μέση διάρκεια νοσηλείας 2,40 ημέρες και συνολική κάλυψη κλινών 61,73 %, ταυτόχρονα μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν 5.608 χειρουργεία.

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας επιτελέστηκε από την ήδη υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία, με μία κάλυψη που αγγίζει το 50% και ολοένα επιδεινώνεται.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον επαγγελματισμό, τον αλτρουισμό και το φιλότιμο που καθημερινά επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. 

Χρόνια πολλά σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές!

 

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Γεώργιος Τσιγάρας

Δελτίο Τύπου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en