Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσιόδρας | Η «ήρεμη δύναμη» και το πρόσωπο της πολιτείας στη διαχείριση του κορονοϊού

Ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, έγινε το πρόσωπο της πολιτείας στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και αναδείχθηκε σε μία από τις πλέον επιτυχημένες -επικοινωνιακά και όχι μόνον- επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για αυτό και σταματά μεν την ενημέρωση, αλλά θα παραμείνει σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Δημόσιας Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά πόσο καθοριστική απέβη η επιλογή του κ. Τσιόδρα και όσον αφορά στην ουσία του σχεδιασμού των μέτρων, αλλά και από επικοινωνιακής άποψης. Και η επικοινωνία εν προκειμένω όμως άγγιζε την ουσία του ζητήματος, καθώς καθοριστικό στοιχείο για την αποδοτικότητα του σχεδίου πρόληψης του κορονοϊού ήταν η συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών.

Όπως σημείωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την εβδομάδα που πέρασε σε συζήτηση που διοργάνωσαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia και το Ινστιτούτο Brookings, ένα από τα τέσσερα κρίσιμα στοιχεία της ελληνικής επιτυχίας ήταν το γεγονός ότι οι ειδικοί ανέλαβαν την επικοινωνία με τους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση φρόντισε να επικοινωνήσει το μήνυμα «Μένουμε σπίτι» και τους βασικούς κανόνες κοινωνικών αποστάσεων και υγιεινής προς τους πολίτες αναθέτοντας την καθημερινή ενημέρωση στους ειδικούς. Σημείωσε επίσης ότι ήταν ένας ξεκάθαρος στόχος η ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με το κράτος. Στόχος, ο οποίος εκ των πραγμάτων ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι επετεύχθη. Και έχει κατ επανάληψη εκφράσει την άποψη ότι αυτό ήταν και ένα από τα βασικά κέρδη για τη χώρα από τη δύσκολη αυτή δοκιμασία.

Βεβαίως, το υψηλότατο ποσοστό δημοφιλίας του επιστήμονα με το μειλίχιο τρόπο ομιλίας, αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία, όμως οι έρευνες επίσης δείχνουν πως η κυβέρνηση πιστώνεται αυτή την επιλογή, του να δώσει τον πρώτο λόγο, στην ενημέρωση και στο σχεδιασμό, στους ειδικούς.

Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε επίσης την επιτυχία της Ελλάδας στη διαχείριση του κορονοϊού στην ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και δεν έκρυψε ότι τις αποφάσεις αυτές τις πήρε ακούγοντας τους ειδικούς, με πρώτο τον κ. Τσιόδρα. Και αυτό καθώς από τις συζητήσεις μαζί του κατάλαβε από νωρίς ότι η χώρα θα όδευε σε κάποιας μορφής lockdown αργά ή γρήγορα και όπως είπε στο Brookings έλαβε εκείνος την πολιτική απόφαση να εφαρμοστούν νωρίς τα περιοριστικά μέτρα. Απόφαση που εκ των πραγμάτων έκρινε επιτυχημένη, ενώ σημείωσε ότι εάν είχε καθυστερήσει η εφαρμογή περιορισμών μία ή δύο εβδομάδες η πορεία της επιδημίας θα ήταν τελείως διαφορετική και η ζημιά και στην οικονομία ενδεχομένως ακόμη χειρότερη- η περίπτωση της Σουηδίας δείχνει εξάλλου ότι σε μία τόσο διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία ακόμη και εάν ένα κράτος δεν πάει σε lockdown, δεν θα γλυτώσει ούτε τις οικονομικές συνέπειες. Δηλαδή η θεωρία πως βάζοντας την ανθρώπινη ζωή σε δεύτερη προτεραιότητα, θα διασωθεί η οικονομία, αποδείχθηκε λάθος.

Για την Ελλάδα εξάλλου, το κρίσιμο από οικονομικής απόψεως ήταν να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει περιθώριο επανεκκίνησης του τουρισμού, έστω από μέσα Ιουνίου- Ιούλιο, και αυτό δε θα ήταν δυνατό εάν την άνοιξη η χώρα ζούσε εικόνες Ιταλίας. Οι ελπίδες της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του κρίσιμου αυτού για την εθνική οικονομία κλάδου, που αποτελεί το 25% του ΑΕΠ και θα καθορίσει το βαθμό της ύφεσης, εδράζονται εν πολλοίς στη θετική εικόνα της Ελλάδας σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ για τη διαχείριση της πανδημίας.

Καθώς βέβαια ο ρυθμός μετάδοσης έβαινε μειούμενος, στις 8 Μαΐου αρχικά αραίωσε η ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και σταμάτησε να είναι καθημερινή, και πριν από τρεις ημέρες ο καθηγητής είπε συγκινημένος «αντίο». Η σχεδόν καθημερινή ενημέρωση για 72 ημέρες ήταν άλλωστε εξοντωτική, σε συνδυασμό με το δύσκολο έργο του επιδημιολογικού σχεδιασμού. Εάν βέβαια το δίδυμο Τσιόδρας- Χαρδαλιάς εμφανιστεί ξανά στις οθόνες μας, σημαίνει πως θα έχει έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του εξήγησε (Star) ότι: «Δεν έχει κάποιο λόγο ο Σωτήρης να βγαίνει και να κάνει ενημερώσεις με την ίδια συχνότητα γιατί περνάμε πια στην επόμενη φάση» και ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σύμβουλος του για θέματα Δημόσιας Υγείας.

Ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε προσωπικά τον κ. Τσιόδρα πριν την πανδημία. Εκείνος που πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη τον καθηγητή για τη συγκεκριμένη «δουλειά» ήταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Έκτοτε η συνεργασία τους ήταν στενή και καθημερινή και ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως τον θεωρεί πλέον φίλο του. Και σίγουρα τον θεωρεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης και της πολιτείας, καθώς η χώρα περνά στην επόμενη φάση διαχείρισης, με στόχο να μην υπάρξει νέο κύμα πανδημίας και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από 25 έως 29 Απριλίου οι εκδηλώσεις του “Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία” στην Καβάλα

Άδοντες και Ψάλλοντες εν την καρδία, μια μεγάλη οργάνωση με την συμμετοχή πολλών φορέων έρχεται για ακόμη μια φορά στην πόλη της Καβάλας, τιμώντας τον Απόστολο Παύλο. Μουσικά σχολεία Ελλάδας και εξωτερικού, έρχονται να πλαισιώσουν μουσικά τις εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη 25 Απριλίου και θα διαρκέσουν εως και τις 29 του μηνός.

Περισσότερες πληροφορίες δόθηκαν στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καβάλας.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησαν τα έργα καθαριότητας στο ανοιχτό κολυμβητήριο της Καβάλας

Ενεργή είναι η δράση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Καβάλας από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες, με συνεργεία καθαρισμού να βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης με σκοπό την αποψίλωση των ξερών χόρτων και τον καλλοπισμό των σημείων.

Μια από αυτές τις δράσεις είναι και ο καλλοπισμος του χώρου του ανοιχτού κολυμβητηρίου που από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου τα συνεργεία βρίσκονται στο σημείο διενεργώντας διάφορα έργα καθαρισμού.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες για τα POS

Ο έντονος προβληματισμός για την διασύνδεσή των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές συνεχίζονται και στα μέσα του Απρίλη με τους επαγγελματίες πλεόν να έχουν λιγότερο απο δύο εβομάδες για να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία καθώς, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει στους επαγγελματίες για το εάν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος και μέχρι τώρα έχουν προκύψει τα εν λόγω αποτελέσματα :

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι στην Καβάλα, όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί το 90% εξ αυτών έχει όλοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία και οι υπόλληποι θα την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν τα μεγάλα πρόστιμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en