Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Το “πάρτυ” των παράνομων συνταγογραφήσεων συνεχίζεται | Στη “φάκα” γιατροί από Έβρο και Ροδόπη

«Επιδημία» εντερικών νόσων φαίνεται ότι ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους ασφαλισμένους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί καλοπροαίρετα το γεγονός ότι οι «πρωταθλητές»γιατροί της συνταγογράφησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής προέρχονται από πόλεις της συγκεκριμένης περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο δύο γιατροί, ένας από τον Έβρο και ένας από την Ροδόπη, φέρονται να έχουν υπογράψει το 2016 γνωματεύσεις για τη χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής συνολικής αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα προϊόντα!

Τα αρχικά ευρήματα της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ στους πρωταθλητές της συνταγογράφησης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι γιατροί στη συντριπτική τους πλειονότητα έγραφαν ως διάγνωση «φλεγμονή του εντέρου» –κυρίως– λόγω φαρμακευτικής αγωγής, ενώ φαίνεται να «επιμένουν» στη συνταγογράφηση συγκεκριμένου σκευάσματος.

Από τους ελέγχους, δεν προέκυψαν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι ασφαλισμένοι όντως πάσχουν από την ασθένεια που αναφέρεται στις γνωματεύσεις. Μάλιστα οι ασθενείς δεν είχαν καν εξετασθεί στα νοσοκομεία που υπηρετούν οι γιατροί. Σε κάποιες δε περιπτώσεις οι γνωματεύσεις προστέθηκαν σε δεύτερο χρόνο από την αγορά του σκευάσματος προκειμένου να θεωρηθούν από ελεγκτές γιατρούς. Οι γιατροί αυτοί με την ολοκλήρωση των ελέγχων της ΥΠΕΔΥΦΚΑ απειλούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα αλλά και διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους.

Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να προχωρήσει και στην έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών αλλά και στη θέσπιση ανώτατων «ορίων» δαπάνης συνταγογράφησης για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής στο πρότυπο που ισχύει για τα φάρμακα.

Οι παρεμβάσεις γίνονται σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Το 2016 η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής ανήλθε στα 46 εκατ. ευρώ. Τα σκευάσματα συνταγογράφησαν περίπου 1.500 γιατροί – διευθυντές κλινικών, κυρίως παθολόγοι, ακτινοθεραπευτές και γενικοί χειρουργοί, ενώ ο μέσος όρος δαπάνης ανά γιατρό ήταν 31.000 ευρώ.

Εξορθολογισμός δαπανών

Από τις αρχές του έτους ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε σύμβαση με τις προμηθεύτριες εταιρείες των σκευασμάτων ειδικής διατροφής, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εξορθολογισμό της δαπάνης κατά 400.000 ευρώ τον μήνα. Οπως σχολίαζαν στελέχη της αγοράς, προφανώς υπήρχαν εταιρείες-υπόγεια, που προωθούσαν προϊόντα τα οποία πιθανόν να μην έφταναν ποτέ στους ασφαλισμένους.

Περαιτέρω μείωση αναμένεται και από τις νέες τιμές που όρισε τον περασμένο μήνα ο ΕΟΠΥΥ, κατόπιν έρευνας αγοράς στην Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό ότι συμπλήρωμα διατροφής σε υγρή μορφή, που μέχρι πρόσφατα πωλούνταν στην τιμή των 11,93 ευρώ στην Ελλάδα, πλέον ύστερα από έρευνα για το τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. θα πωλείται στο 1,78 ευρώ. Αλλο σκεύασμα σε σκόνη (φακελάκια), με τιμή 230 ευρώ, πλέον θα πωλείται στα 34,02 ευρώ, ενώ σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία από τα 460,48 ευρώ «έπεσε» στα 51 ευρώ!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ, οι παρεμβάσεις στις τιμές των 20 πιο συχνά συνταγογραφούμενων σκευασμάτων ειδικής διατροφής αναμένεται να επιφέρουν εξοικονόμηση της τάξης των 22 εκατ. ευρώ ετησίως.

e-evros

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Έβρο | Συνελήφθη αλλοδαπός για παράνομη διακίνηση μεταναστών

Συνελήφθη το Σάββατο (8-6-2024) το πρωί, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, ένας αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας, μη νόμιμους μετανάστες.  

Αναλυτικότερα, ο δράστης οδηγώντας Δ.Χ.Φ. όχημα (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου), μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη χώρα. 

Κατά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί με τη βοήθεια μηχανήματος ανίχνευσης καρδιακών παλμών, διαπίστωσαν ότι ο δράστης είχε αποκρύψει επιμελώς στο ρυμουλκούμενο τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες, μεταφέροντάς τους με αυτό τον τρόπο παράνομα στο εσωτερικό της χώρας.

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων το παραπάνω όχημα και ένα κινητό τηλέφωνο. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού Αλεξανδρούπολης.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Έβρο | Συνελήφθη αλλοδαπός για παράνομη διακίνηση μεταναστών

Συνελήφθη την Δευτέρα(3-6-2024) το απόγευμα στην Εθνική οδό Ορμενίου – Αρδανίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, ένας αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και δύο κινητά τηλέφωνα. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Δωρεά ενός ολοκαίνουριου οικίσκου σε μια τριμελή πυρόπληκτη οικογένεια στην Κίρκη

Ο οικίσκος τοποθετήθηκε και παραδόθηκε στην οικογένεια σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, αφού πρώτα πραγματοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμος Αλεξανδρούπολης οι εργασίες απομάκρυνσης της κατεστραμμένης από τη φωτιά οικίας, η προετοιμασία του εδάφους και η σύνδεση του οικίσκου με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Για τον οικιακό εξοπλισμό μερίμνησε η εταιρία VICKO Αλεξανδρούπολης, η οποία ανέλαβε να προσφέρει τα απαραίτητα ενός νοικοκυριού.

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Χατζηαντωνίου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΕΣΦΑ, ο συγκεκριμένος οικίσκος είναι ο ένας από τους τέσσερις, δωρεά του ΔΕΣΦΑ προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για την κάλυψη αναγκών πυρόπληκτων οικογενειών.

Ο δήμαρχος  Γιάννης Ζαμπούκης ευχαρίστησε τόσο τον ΔΕΣΦΑ όσο και την εταιρία Vicko, τονίζοντας ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι και συλλογικότητες που νοιάζονται, μπορούμε να κάνουμε μικρά θαύματα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en