Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρκία και Ισραήλ αποκαθιστούν τις σχέσεις τους – Οι νέες ισορροπίες και τι σημαίνουν για την Αθήνα

Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής αλλάζει, οι συμμαχίες αναδιατάσσονται και οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα ενώ οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ μπαίνουν σε νέα εποχή

Ανταλλαγή πρεσβευτών αποφάσισαν Τουρκία και Ισραήλ την Τετάρτη δίνοντας σάρκα και οστά στην απόφαση τους να αφήσουν πίσω τους την περίοδο των ψυχρών σχέσεων και υλοποιώντας την σχετική δέσμευση τους.

Η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί ειλημμένη ήδη από την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ στην Τουρκία, τον Ιούνιο, ως ΥΠΕΞ, οπότε και είχε συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην οποία είχαν ανακοινώσει τις «καλές προθέσεις» των δύο πλευρών για να προχωρήσουν στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και το ότι είχαν αρχίσει ήδη να εργάζονται για την αμοιβαία αποκατάσταση της διπλωματικής εκπροσώπησής τους σε επίπεδο πρεσβευτών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες είχαν απελάσει η μία τον πρεσβευτή της άλλης από το 2018, ενώ οι επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ με αιχμή και το Παλαιστινιακό, ήταν ιδιαίτερα σφοδρές να προηγούμενα χρόνια, ακόμα και με ακραίους χαρακτηρισμούς.

Ήδη από το Φεβρουάριο και το ταξίδι του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα είχε φανεί ότι το κλίμα αλλάζει σημαντικά.

Στρατηγικοί εταίροι στο παρελθόν

Άλλωστε οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ ήταν ιδιαίτερα στενές επί σειρά ετών, με τις δύο χώρες να αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι μέρες αυτές φάνηκε να τελειώνουν όταν οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους που ξεκίνησε από το Μαβί Μαρμαρά και έφτασε μέχρι την ανάκληση των πρεσβευτών το 2018, μετά το θάνατο 60 Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα.

Η ρητορική Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, αλλά και η καχυποψία που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή πλευρά προς την Άγκυρα έδειχναν – ιδιαίτερα την περίοδο της πρωθυπουργός Νετανιάχου – έδινε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει επιστροφή.

Ωστόσο η περίπτωση Ισραήλ – Τουρκίας μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει τη ρήση, πως «δεν υπάρχουν διαρκείς φιλίες ή διαρκείς έχθρες μεταξύ των κρατών, μόνο διαρκή συμφέροντα».

Ο χάρτης συμμαχιών της Μέσης Ανατολής αλλάζει

Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής αλλάζει, οι συμμαχίες αναδιατάσσονται και οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα. Και δη μετά τις συμφωνίες του Αβραάμ και την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με σειρά αραβικών κρατών, που ήταν για πολλούς το σήμα για την έναρξη μίας νέας εποχής στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν είναι «άνθρωπος του συμφέροντος» σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και ως εκ τούτου μπορεί να αναδιπλωθεί ανά πάσα στιγμή εάν θεωρήσει ότι θα ωφεληθεί. Πολύ περισσότερο δε όταν η εξουσία του απειλείται ενώ η Τουρκία βαδίζει προς εκλογές το 2023, βυθιζόμενη όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση.

Εξωτερική πολιτική με πυξίδα και την οικονομία

Σε αυτό το πλαίσιο ο τούρκος πρόεδρος έχει δώσει εδώ και αρκετό καιρό οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να κινηθεί προς την αποκατάσταση των σχέσεων με σειρά χωρών που μπορούν να δώσουν μία οικονομική ανάσα στην Τουρκία και που θεωρούνται ως κράτη τα οποία είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας να έχει καλές σχέσεις και για οικονομικούς λόγους. Μεταξύ αυτών και το Ισραήλ.

Ηχηρά παραδείγματα της απόφασης του Ερντογάν να αλλάξει ρότα οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την έχθρα να υποχωρεί μπροστά στις οικονομικές συμφωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι Ρόιτερς το Μάρτιο αναφερόταν ακόμα και σε πιθανό σενάριο για συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ για έναν αγωγό, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο το εμπόδιο του Κυπριακού. Με ξένους διπλωμάτες να εκφράζουν ήδη από τότε σχεδόν τη βεβαιότητα τους για την είσοδο της Άγκυρας στους σχεδιασμούς, προβλέποντας σημαντικές πιέσεις και προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεργαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στην ενεργειακή σεναριολογία έβαζαν στην εξίσωση και τον παράγοντα Λίβανο, σημειώνοντας ότι ενδιαφέρον θα έχει και η ενδεχόμενη εξέλιξη των σχέσεων του με το Ισραήλ, πάντα υπό το βλέμμα των ΗΠΑ.

Στοίχημα και λόγω των σχέσεων με Αθήνα και Λευκωσία

Όλα αυτά έκαναν το Ισράηλ ένα μεγάλο στοίχημα για τον τούρκο πρόεδρο και λόγω των σχέσεων στρατηγικής σημασίας που διατηρεί τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και όπως είναι φυσικό οι εξελίξεις τραβούν και το βλέμμα της Αθήνας.

Έστω και αν επισήμως – και ανεπισήμως – το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι οι σχέσεις του με την Ελλάδα δεν μπαίνουν σε ζυγαριά με τις σχέσεις που διατηρεί με άλλες χώρες.

Η Ελλάδα άλλωστε έχει χαρακτηριστεί από το Ισραήλ ως η γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, με το Τελ Αβίβ να υπολογίζει στην πρόσβαση και μέσω της Αθήνας στην ΕΕ.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ δε είχε δηλώσει κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα με αφορμή την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, τον Απρίλιο στην Αθήνα, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία κίνηση «πίσω από την πλάτη» των δύο συμμάχων του, διαβεβαιώνοντας για τις προθέσεις του Ισραήλ να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας.

Οι δεσμοί Αθήνας – Ισραήλ δεν αμφισβητούνται

Η ελληνική πλευρά θεωρεί μάλιστα ότι σε αυτό το επίπεδο σχέσεων οι δεσμοί Αθήνας – Τελ Αβίβ δεν μπορούν εύκολα να αμφισβητηθούν από την Άγκυρα. Και υπενθυμίζει την δέσμευση περιοχών από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ μέσω της Ελλάδας νότια της Κρήτης στις αρχές Αυγούστου, λίγο πριν τις ανακοινώσεις για το πού θα στοχεύσει το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν που θεωρήθηκαν και ως μία διπλωματική ασπίδα – μήνυμα της ισραηλινής πλευράς στην Άγκυρα υπέρ της Αθήνας.

Διπλωματικές πηγές έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι είναι «προς το συμφέρον» της Ελλάδας η Τουρκία να αναπτύσσει σχέσεις με τους συμμάχους της Αθήνας, που θα μπορούν ενδεχομένως να αυξάνουν την πίεση στην Άγκυρα όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ δείχνει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «απομονωμένη» και δεν πρέπει να υποτιμάται, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των νέων δεδομένων και απαιτήσεων για συνεργασίες, με φόντο και την ενέργεια – που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανάγκη για απεξάρτηση της Ευρώπης από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας.

Οι ισορροπίες ενδέχεται μάλιστα να αποδειχθούν δύσκολες, με την Άγκυρα να έχει δείξει την αποφασιστικότητα της να μην μείνει σε καμία περίπτωση εκτός των ενεργειακών σχεδιασμών αλλά και του νέου χάρτη συμμαχιών στην Μέση Ανατολή.

Πηγή: in.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.

Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
  • 3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
  • 3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
  • 3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 4111 μεταφορές
  • 4112 σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
  • 4121 υπηρεσίες ταξί
  • 4131 υπηρεσίες λεωφορείων
  • 4411 θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
  • 4457 ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
  • 4511 λοιπές αερομεταφορές
  • 4582 αεροδρόμια / αεροσταθμοί
  • 4722 ταξιδιωτικά πρακτορεία
  • 4789 λοιπές μεταφορές
  • 5551 ενοικίαση σκαφών
  • 5561 ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
  • 5815 ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
  • 5942 Βιβλιοπωλεία
  • 7011 λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 7032 κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • 7033 κάμπινγκ
  • 7512 λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
  • 7832 σινεμά
  • 7911 αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
  • 7922 θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
  • 7929 ορχήστρες και μπάντες
  • 7991 εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
  • 7997 υπηρεσίες γυμναστηρίου
  • 7999 λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Καβάλα ο γιός του Φρέντι Μπελέρη

Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Ο διαβήτης περιγράφει την πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη από τα κύτταρα του σώματος ή τη συνύπαρξη των δύο παραγόντων. Αυτό οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα και στα νεφρά.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη.
  • Διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή της ανταπόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Ο ρόλος της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στην ανάπτυξη διαβήτη

Όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando σε άρθρο της στο Healthline, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και του κινδύνου διαβήτη είναι αξιοσημείωτα ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των πρόσθετων και των φυσικών σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση;

Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση, χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες, καθιστώντας τα μια φαινομενικά ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς θερμιδικής αντιστάθμισης του οργανισμού.

Εκτός από την πρόσληψη σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Η ειδικός επισημαίνει, τέλος, ότι ενώ η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en