Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της αγοράς από την ενεργειακή κρίση

Μετά το α’ τρίμηνο η ομαλοποίηση

Τι αναφέρει το report της Κομισιόν για την πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για τον πληθωρισμό –Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι καταναλωτές από τα απανωτά σοκ των λογαριασμών

Κορύφωση της ενεργειακής κρίσης για την Ελλάδα εντός του α΄ τριμήνου του 2022 και ομαλοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων τους επόμενους μήνες προβλέπει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν.

Το report που αναλύει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τις οικονομικές εξελίξεις της ΕΕ, επιβεβαιώνει τους φόβους για διατήρηση της κρίσης και το επόμενο διάστημα αλλά και τις σοβαρές παρενέργειες στο καλάθι της κατανάλωσης λόγω της ανατίμησης των αγαθών.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,7% εντός του 2021. Οι τουριστικές ροές το καλοκαίρι βοήθησαν την οικονομία να ανακτήσει σημαντικό κομμάτι από τις ζημίες λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας ενώ ο βιομηχανικός κλάδος αναφέρεται ότι έχει ανακάμψει δυναμικά.

Προβληματισμό όμως δημιουργεί η εικόνα του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ 4,6% στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στην Eυρωζώνη αναμένεται να κορυφωθεί και να φτάσει στο 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Εκτιμάται μάλιστα ότι θα παραμείνει πάνω από το 3% μέχρι το γ’ τρίμηνο. Στη συνέχεια, προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 2,1% και θα πέσει κάτω από το 2% μέσα στο 2023.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι ακόμα κι αν οι τιμές σταθεροποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί κάτω από το 2% έως το τρίτο τρίμηνο του 2022. Επίσης επισημαίνεται ότι το υψηλό κόστος παραγωγής θα οδηγήσει τις πληθωριστικές πιέσεις λόγω της έντασης του ενεργειακού κόστους.

Οι αυξημένες τιμές ενέργειας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην κατανάλωση τόσο για τα οικιακά τιμολόγια όσο και για τις επιχειρήσεις. Και αυτός ο πονοκέφαλος μεταφέρεται και στα κυβερνητικά κλιμάκια που καλούνται να σβήσουν τις φωτιές που ανάβουν οι ανατιμήσεις των καυσίμων. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και χθες στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. Επίκεντρο της συζήτησης δεν ήταν άλλο από την αύξηση των τιμών ενέργειας και τη σημαντική επιβάρυνση που αυτές επιφέρουν στο κόστος παραγωγής της Ελληνικής Βιομηχανίας και τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά της.

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνέχεια στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κατά την διάρκεια του έτους και εφόσον δεν παρατηρηθεί αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για έγκριση από την Ε.Ε. της επέκτασης του μέτρου Αντιστάθμισης λόγω επιβάρυνσης από το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και της διακοψιμότητας.

Όσον αφορά στο μέτρο του Net Metering που σχετίζεται με την έννοια της αυτοπαραγωγής και της ιδιοκατανάλωσης και το αίτημα επέκτασης υποδομών, δικτύων και αδειοδοτήσεων, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για την παρουσίαση προγράμματος μέσω του οποίου θα επιδοτείται το κόστος σύνδεσης χωρίς περιορισμό στην απόσταση. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα επιδότησης επενδύσεων που αφορούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση με ταυτοχρονισμό.

Ένα μέτρο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο ανάκαμψης με 90 εκατ. ευρώ. Στα πρόσθετα μέτρα στήριξης των βιομηχανιών, ο υπουργός επανέλαβε χθες πως οι επιχειρήσεις μέσης και υψηλής τάσης θα απαλλαγούν από την καταβολή των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), για το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022 συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αναστολή μετά τον Μάρτιο, εφόσον το κόστος παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βαρθολομαίος | Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι διαβολικός και άδικος

Ως διαβολικό και άδικο χαρακτήρισε τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στη Δράμα οπού βρέθηκε για την τέλεση τρισαγίου στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου. Χρειαζόμαστε όλοι την ειρήνη τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η Ιταλία και η Ουγγαρία προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να απευθύνει ξεκάθαρα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, την ώρα που άλλα κράτη μέλη της ΕΕ φαίνονται αποφασισμένα να υιοθετήσουν μια σκληρή γραμμή με τη Μόσχα ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.

Προσχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής της 30ής και 31ης Μαΐου, που είδε το Reuters και φέρει ημερομηνία 19 Μαΐου, περιγράφει την ΕΕ ως «αμετακίνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα». Δεν αναφέρεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε μια συνάντηση αντιπροσώπων της ΕΕ, ο Ιταλός πρεσβευτής πρότεινε αλλαγές στο κείμενο λέγοντας ότι θα πρέπει να αναφέρεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες και να ορίζει μια άμεση κατάπαυση του πυρός ως έναν από τους πρώτους στόχους της ΕΕ, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από την Ουγγαρία και την Κύπρο, οι οποίες είναι από τις χώρες με τις πιο ισχυρές αντιρρήσεις για μια νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας που έχει μπλοκαριστεί εδώ και εβδομάδες λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

Η Ουγγαρία εναντιώνεται σε ένα σχεδιαζόμενο εμπάργκο πετρελαίου, ενώ η Κύπρος ανησυχεί για μια προτεινόμενη απαγόρευση στις πωλήσεις ιδιοκτησιών σε Ρώσους πολίτες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πατριωτική Ένωση | Ψευδές ρεκόρ προσλήψεων

Ψευδές ρεκόρ προσλήψεων

Η αναφορά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη σε πρόσφατη συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων σχετικά με «ρεκόρ προσλήψεων» το μήνα Απρίλιο, έρχεται απλά να ενισχύσει τη «μαγική εικόνα» που η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει εις ό,τι αφορά την απασχόληση και γενικότερα την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η πραγματικότητα λέει, δεδομένου ότι τα στοιχεία του κ. Χατζηδάκη προέρχονται από την «ΕΡΓΑΝΗ», ότι στο συγκεκριμένο σύστημα καταχωρούνται ως προσλήψεις ακόμη και οι έκτακτες και περιστασιακές προσλήψεις κάποιων ωρών και οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να συνυπολογίζονται στο ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων.

Το φαινόμενο εκτινάξεως αυτών των προσλήψεων είναι φυσική μετεξέλιξη της άρσεως των περιορισμών λόγω της πανδημίας και σίγουρα δεν απεικονίζει την κατάσταση στην αγορά εργασίας σε σχέση με τους εργαζομένους μακροχρόνιας πλήρους ή έστω και μερικής απασχολήσεως.

Ο ανορθολογικός τρόπος διαχειρίσεως της πανδημίας, η παράδοση τεραστίων τουριστικών περιοχών της χώρας στις φωτιές του περασμένου Αυγούστου και οι συνέπειες για τον τουρισμό της ευθείας συγκρούσεως με την Ρωσία, έχουν επακόλουθα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τα «ψευδορεκόρ» του κ. Χατζηδάκη.

Η ενεργειακή κρίση που μόλις ξεκίνησε θα γεννήσει δυστυχώς νέες στρατιές ανέργων και θα καταδείξει τα τεράστια ατοπήματα της σημερινής κυβερνήσεως, σε ορισμένα εκ των οποίων, όπως η απολιγνιτοποίηση, η εμπλοκή του κυρίου υπουργού ήταν πρωταγωνιστική.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΕΘΑ | Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα Κράτη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο»

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την κοινή δήλωση που έκαναν οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ.κ. Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικώς με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία.  Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο»

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: