Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία | Αδύναμη λίρα, εκρηκτικός πληθωρισμός και ο φόβος προσφυγής στο ΔΝΤ

Αν υπάρχει κάποια χώρα η οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα οικονομικό πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, δεν θα πρέπει να μιλήσουμε για άλλη πέραν της Τουρκίας του Ρετζέπ Ερντογάν. Δεν είναι απλώς ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα με τον εκτοξευμένο στα ύψη πληθωρισμό και το παραπαίον ισοζύγιο πληρωμών. Είναι ότι η επί σειρά πολλών ετών ασταθής διαχείριση μέσω της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν έχει υπονομεύσει σημαντικά την εσωτερική και διεθνή οικονομική εμπιστοσύνη προς την Τουρκία. 

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία να αποκαταστήσει την οικονομική της σταθερότητα όχι μόνο παρέχοντας τη συναλλαγματική υποστήριξη που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο Ερντογάν. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στο να σχεδιαστεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, το οποίο φυσικά θα εγκρίνει στη συνέχεια. Με αυτόν τον τρόπο, το ΔΝΤ θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική εμπιστοσύνη και να λειτουργήσει ως “από μηχανής θεός” που θα επιτρέψει στη χώρα να μπει σε μια καλύτερη οικονομική πορεία.

Θα ήταν χονδροειδής υποτίμηση να πούμε ότι ο Ερντογάν έχει μεγάλο έλλειμμα οικονομικής αξιοπιστίας. Για πολλά χρόνια, προσκολλήθηκε στην εκκεντρική άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια δεν ήταν θεραπεία για τον πληθωρισμό, αλλά μάλλον ήταν η αιτία του. Σε μια εποχή που ο υπόλοιπος κόσμος αύξανε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, πίεσε την Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας (TCMB) να μειώσει τα επιτόκια. Καθιέρωσε επίσης για τον εαυτό του τη φήμη ότι απολύει διοικητές της TCMB, όταν δεν υπακούν στις επιταγές του και είχε την τάση να επιβάλλει τη θέλησή του στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας του, όπως υπογραμμίστηκε από τον διορισμό του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ως υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.  Ως αποτέλεσμα αυτών των ανορθόδοξων πολιτικών, τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας είναι κάτι παραπάνω παρά κακές. Ο πληθωρισμός απογειώθηκε, η οικονομία υπερθερμάνθηκε, η ζήτηση για δολάρια έφτασε στα ύψη, το νόμισμα κατέστη σκουπίδι, τα διεθνή αποθέματα της χώρας εξαντλήθηκαν και οι ξένοι επενδυτές κατευθύνθηκαν προς την έξοδο.

Σίγουρα, τα γεγονότα του περασμένου Ιουνίου ανάγκασαν τον Ερντογάν να κάνει μια πολιτικά ενοχλητική  αναστροφή πολιτικής  και να υιοθετήσει μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική. Ο πληθωρισμός ήταν σε άνοδο, η τουρκική λίρα βρισκόταν στα σχοινιά, η χώρα είχε ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και οι ντόπιοι κατέφυγαν στο δολάριο. Με την πλάτη στον τοίχο, διόρισε μια δυτικών πρακτικών επικεφαλής στην TCMB και έναν γνώριμο στις αγορές υπουργό Οικονομικών, που ήταν σεβαστοί στους οικονομικούς κύκλους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τους έδωσε επίσης άδεια να ακολουθήσουν μια πιο ορθολογική πορεία οικονομικής πολιτικής.

Από τον Ιούνιο του 2023, η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά περισσότερες από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο  σημερινό τους επίπεδο  του 50%. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη επηρεάσει τον πληθωρισμό των τιμών και των μισθών. Τους τελευταίους 12 μήνες, ο πληθωρισμός ήταν  67%, πάντα σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύει το TÜİK. Τα υψηλά επιτόκια απέτυχαν επίσης να σταθεροποιήσουν το νόμισμα. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει  πάνω από 7% και τώρα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό πάνω από τις 30 τουρκικές λίρες στο δολάριο. Όχι πολύ καιρό πριν, από τον Σεπτέμβριο του 2021, η τουρκική λίρα ήταν κάτω από το 10 ανά δολάριο.

Οι προοπτικές ώστε η Τουρκία να σταθεροποιήσει σύντομα τη λίρα, είναι ισχνές. Μπορεί να είναι στο 50%, αλλά τα επιτόκια είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον πληθωρισμό σε μια εποχή που η οικονομία εξακολουθεί να φαίνεται ότι υπερθερμαίνεται. Εν τω μεταξύ, η χώρα κινδυνεύει να εισέλθει σε μια σπείρα μισθών-τιμών. Πέραν τούτων πρέπει να υπογραμμιστεί το ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε πρόσφατα  κατά 49% ενόψει των δημοτικών εκλογών που πέρασαν.

Μια κανονική χώρα στην οποία θα επικρατούσαν οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία, θα απευθυνόταν στο ΔΝΤ για μια συμφωνία stand-by για να μειώσει τον κόπο και τα δεινά της καταπολέμησης του πληθωρισμού και την ενίσχυση του ισοζυγίου πληρωμών. Η ουσία για την Τουρκία είναι ότι αυτό θα ήταν πολιτικά πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν, δεδομένης της προηγούμενης έντονης αντίθεσής του σε οποιεσδήποτε συναλλαγές με αυτήν την οργάνωση. Δεν βοηθά επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία έχει κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ. Και φυσικά θα έκανε κακό στο ίματζ του Ερντογάν, από τη μία, να δηλώνει επί δύο δεκαετίες ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη τους ξένους και να διατρανώνει το ότι η Τουρκία μπορεί γενικώς να βασίζεται στα δικά της πόδια για να σηκωθεί και, από την άλλη, να προσφεύγει στον μεγαλύτερο χρηματικό οργανισμό της Δύσης για βοήθεια.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την τουρκική οικονομία χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ. Και αυτό φυσικά θα το πληρώσουν οι Τούρκοι πολίτες που για τον εγωισμό και τη μεγαλομανία του Ερντογάν θα κληθούν να πληρώσουν πολλά και να σηκώσουν ασήκωτα βάρη, πολύ μεγαλύτερα από όσα υπομένει μέχρι τώρα.

capital.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Η επόμενη μέρα μετά την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο, ο ίδιος μπορεί να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία με στόχο να νικήσει τον απερχόμενο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν όρισε την 11η Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν την επίσημη απόδοση του χρίσματος στον πρώην πρόεδρο, ως την ημέρα που θα του απαγγελθεί η ποινή του. Εκτός αυτού, επέτρεψε ο καταδικασμένος πρώην πρόεδρος να παραμείνει ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι ο δικαστής έδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου για να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην κατηγορούσα αρχή για να ανταπαντήσει.

Ποινές

Ο δικαστής που διευθύνει την υπόθεση, ο Χουάν Μέρτσαν, πρέπει πρώτα να εγκρίνει την ετυμηγορία και να εκδώσει οριστική απόφαση, αν και αυτό είναι συνήθως τυπικό. Θεωρητικά ο Τραμπ διατρέψει κίνδυνο να τού επιβληθεί ποινή φυλάκισης: η πλαστογράφηση λογιστικών εγγράφων επισύρει ποινή ως και τεσσάρων ετών φυλάκισης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Δεδομένου ότι ο Τραμπ, είναι 78 ετών και δεν έχει ποινικό μητρώο, ο δικαστής είναι πιθανόν να του απαγγείλει ποινή με αναστολή ή κοινωνική εργασία, σε αυτή την τελευταία περίπτωση πιθανόν και την καταβολή χρηματικού προστίμου.

Εάν τιμωρηθεί πέραν του προστίμου, ο Τραμπ θα μπορούσε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ή να υποβληθεί σε απαγόρευση κυκλοφορίας αντί να φυλακιστεί. Ως πρώην πρόεδρος, έχει το δικαίωμα να προστατεύεται ισόβια από την μυστική υπηρεσία και η υλικοτεχνική υποδομή για την ασφάλειά του πίσω από τα κάγκελα θα μπορούσε να είναι περίπλοκη.

Σε κάθε περίπτωση μετά την καταδίκη, οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς θα προτείνουν ποινές και στη συνέχεια θα διαφωνήσουν επ’ αυτών κατά την ακρόαση της ποινής του Τραμπ, όπου ο Μέρτσαν θα λάβει απόφαση.

Στις 11 Ιουλίου θα του απαγγελθούν κατηγορίες

Το δικαίωμα της έφεσης

Ο πρώην πρόεδρος μπορεί κάλλιστα να υποβάλλει αίτηση έφεσης προβάλλοντας εκ νέου επιχειρήματα που απέρριψε ο Μέρτσαν πριν από τη δίκη, μεταξύ άλλων ότι το κατηγορητήριο είναι νομικά εσφαλμένο και πολιτικά υποκινούμενο.

Είναι επίσης πιθανό να ισχυριστεί ότι ο δικαστής του στέρησε μια δίκαιη δίκη κάνοντας νομικά λάθη, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής πρόστυχης μαρτυρίας από μια πορνοστάρ που είπε ότι έκανε σεξ με τον Τραμπ – μαρτυρία που οι δικηγόροι του είπαν ότι ήταν αδικαιολόγητη και αποσκοπούσε στο να ξεσηκώσει τους ενόρκους εναντίον του.

Η υπεράσπιση είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι οι ίδιες οι κατηγορίες ήταν νομικά ακατάλληλες. Η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων από μόνη της αποτελεί πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη, αλλά μετατρέπεται σε κακούργημα όταν γίνεται για να βοηθήσει στη διάπραξη ή την απόκρυψη άλλου εγκλήματος.

Στην προκειμένη περίπτωση, το γραφείο του Μπραγκ δήλωσε ότι το άλλο έγκλημα ήταν συνωμοσία για την παραβίαση πολιτειακού εκλογικού νόμου. Αλλά οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν υποστηρίξει ότι ο πολιτειακός νόμος δεν ισχύει για τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Τι γίνεται σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος

Τέλος, παρά την αναγγελία της ποινής και του δικαιώματος της έφεσης, το σύνταγμα των ΗΠΑ δεν τον εμποδίζει, ούτε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, ούτε να λάβει το αξίωμα, καθώς οι μόνες προϋποθέσεις που τίθενται είναι ότι οι πρόεδροι πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών και είτε να έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, είτε να έχουν ζήσει στη χώρα για 14 χρόνια.

Υπάρχει ακόμη ένα κριτήριο που ορίζεται στην 14η τροπολογία, όπου αναφέρεται ότι κανένας που έχει ορκιστεί προηγουμένως και συμμετέχει σε εξέγερση δεν μπορεί να είναι αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε νωρίτερα φέτος ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει ειδικό νόμο που να επικαλείται αυτή την απαγόρευση. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, δεδομένης της κυριαρχίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Απειλητικά email σε σχολεία | Mπαράζ απειλών σε Κύπρο και Σλοβακία από τον ίδιο server

Από τον ίδιο server στη Ρωσία είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες παρόμοιο μπαράζ με απειλητικά email με πανομοιότυπο περιεχόμενο σε σχολεία και δημόσιες Υπηρεσίες της Κύπρου και της Σλοβακίας.

Αυτό του είδους οι φάρσες δεν αιφνιδιάζουν βεβαίως τις ελληνικές Αρχές που τις θεωρούσαν και αναμενόμενες από την εμπειρία ανάλογων απειλών σε ανάλογες διοργανώσεις σε άλλες χώρες. Από νωρίς το πρωί αυτά τα e-mail αποστέλλονται συνεχώς σε σχολεία ολόκληρης της Αττικής. Μάλιστα, έως τώρα έχουν ξεπεράσει τα 150-160.

Ο server που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του λογαριασμού με ονομασία «conference-conference» για την αποστολή του email, όπως προαναφέρθηκε είναι στην Ρωσία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί μπορεί στην πραγματικότητα να έχει αποσταλεί από οποιονδήποτε και από οπουδήποτε. Στις άλλες περιπτώσεις που είχαν προηγηθεί σε Σλοβακία και Κύπρο είχαν άλλη ονομασία οι λογαριασμοί, αλλά τον ίδιο πάροχο.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ όλα τα χερσαία σύνορα της Γάζας

Παρά τις σφοδρές επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο, το Ισραήλ συνεχίζει και την Πέμπτη (30/5) την επίθεσή του στη Ράφα, αφού ανακοίνωσε την Τετάρτη πως κατέλαβε τον έλεγχο ουδέτερης ζώνης στρατηγικής σημασίας κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, που βρίσκεται αρκετά κοντά στην πόλη που έχει μετατραπεί πλέον στο νέο επίκεντρο του πολέμου που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει οκτώ μήνες.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τον θάνατο δυο εργαζομένων της σε «απευθείας πλήγμα» του ισραηλινού στρατού εναντίον ασθενοφόρου της στον δυτικό τομέα της Ράφα.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε διάφορες πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από «επίθεση με αυτοκίνητο» χθες βράδυ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δυο Ισραηλινούς στη Ναμπλούς.

Αρχικά ο στρατός ανέφερε απλά πως επρόκειτο για «δυο ισραηλινούς πολίτες», προτού διευκρινίσει αργότερα πως τα θύματα ήταν εικοσάρηδες στρατιώτες της ταξιαρχίας Κφιρ.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 519 Παλαιστίνιοι αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και επιθέσεις εποίκων. Ενώ στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 14 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δυο στρατιωτών, την ίδια περίοδο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en