Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Σαμοθράκη SOS

Καταθέτω κάποιες σκέψεις μου για δύο σοβαρά θέματα που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες για την Σαμοθράκη.

Με δεδομένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σαμοθράκης που είναι:

  • Η απαράμιλλη φυσική της ομορφιά (νερά, δάση, χλωρίδα – πανίδα, βιόσφαιρα κ.ά),
  • Η ιστορία της και ο πολιτισμός της,
  • Η παγκόσμια αναγνωρισιμότητά της που οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ γεννήθηκε η Αρμονία ως μυθικό πρόσωπο με όλους τους συμβολισμούς της και εδώ είναι η πατρίδα του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης που κλάπηκε και βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου,
  • Η παρθενικότητά της που οφείλεται ευτυχώς στην έλλειψη μεγάλων τεχνικών παρεμβάσεων μέχρι σήμερα στο φυσικό της περιβάλλον,
  • Ο θερμαλισμός της (θερμά υπόγεια ιαματικά νερά χαμηλού κόστους αξιοποίησης),
  • Η γεωγραφική και πολιτικοοικονομική της θέση,
  • Το πλούσιο υποθαλάσσιο και επιφανειακό έδαφος και υπέδαφός της σε ορυκτά κ.ά,
  • Η αυθεντικότητα, η ιδιαιτερότητα, η παράδοση και η αξιοσύνη των κατοίκων της,
  • Το γεγονός ότι η Σαμοθράκη έχει χαρακτηριστεί σχεδόν στο σύνολό της ως Natura και η ισχυρή πιθανότητα να χαρακτηριστεί άμεσα από την unesco ως περιοχή ξεχωριστής βιόσφαιρας με όλα τα θετικά γι΄αυτήν συνεπακόλουθα,
  • Οι δυνατότητές του νησιού για τουρισμό όχι μόνο 40 ημερών τον χρόνο αλλά και των τεσσάρων εποχών. Έναν τουρισμό που να απευθύνεται και να εστιάζει σε «ψαγμένους» επισκέπτες και που να στηρίζεται να αξιοποιεί και να προστατεύει συγχρόνως όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, έναν τουρισμό χαμηλής όχλησης εναρμονισμένο με την τοπική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον, με έμφαση στον φυσικό τρόπο ζωής, και στην αυθεντική ανθρώπινη σχέση του επισκέπτη με την τοπική κοινωνία. Τέλος έναν τουρισμό εξειδικευμένο και σε επί μέρους θεματικές στοχεύσεις όπως φυσιολατρικό, οικοτουριστικό, οινογνωστικό, θρησκευτικό, γευσιγνωστικό, ορειβατικό, περιπατητικό, θεραπευτικό, αθλητικό καταδυτικό, συνεδριακό με προϋποθέσεις κ.ά.


Τις τελευταίες ημέρες, μετά από τον «προεκλογικό σεισμό στη Σαμοθράκη», έχουμε δύο σοβαρά μετασεισμικά θέματα που κατά την γνώμη μου συσχετίζονται μεταξύ τους, αλλά συσχετίζονται και με όσα προανέφερα.

Το πρώτο θέμα αφορά τις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση φυσικές καταστροφές στην περιοχή της Κοιτάδας στο νότιο μέρος του νησιού όπου ευρίσκονται οι ελαιώνες και στην τουριστική περιοχή της Παχιάς Άμμου σε κοντινή από την πρώτη.

Το δεύτερο θέμα αφορά την επαναφορά του θέματος της δημιουργίας αεροδρομίου στο νησί, που επανήλθε με την επίσκεψη αστραπή του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη.

Σʼ ότι αφορά το πρώτο ζήτημα, των φυσικών καταστροφών, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, ότι το νησί έχει χάσει την «φυσική του ασπίδα προστασίας», δηλαδή, την προστασία που του εξασφάλιζαν για χιλιάδες χρόνια η φυσική του βλάστηση και τα δάση του. Σήμερα, ακόμη και μια μικρή βροχή παρασέρνει χώμα και βράχους από τα βουνά και τα οδηγεί στη θάλασσα. Έτσι, τα ξεπλυμένα βουνά από χώμα δεν επιτρέπουν πλέον να βλαστήσει τίποτε και η καταστροφή προχωρά με ρυθμούς εκθετικούς ανακυκλώνοντας το πρόβλημα κάθε φορά και σε νέα χειρότερη κλίμακα.

Με αφορμή αυτό το πρόσφατο γεγονός των μεγάλων καταστροφών, θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουμε οι Σαμοθρακίτες και οι κάτοικοι του νησιού μαζί με ειδικούς επιστήμονες μια σοβαρή και υπεύθυνη ανοιχτή συζήτηση στο νησί, για το πώς θα ξαναθωρακίσουμε στο βαθμό που αυτό είναι πλέον δυνατόν το νησί, ώστε να μην κινδυνεύει από την κάθε νεροποντή.
Αυτή η συζήτηση επιβάλλεται από τα ίδια τα γεγονότα καθώς το μέγεθος των ζημιών είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνάει τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου αν όχι και της Περιφέρειας.

Αν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο της καταστροφής και της απαξίωσης της Σαμοθράκης μας, αν δεν καταφέρουμε να ξαναζωντανέψουμε από βλάστηση τα βουνά του νησιού μας, η πορεία για μαρασμό και μετατροπή του νησιού σε βραχονησίδα θα είναι πορεία χωρίς επιστροφή.

Αυτό θα βλάψει τους πάντες χωρίς διακρίσεις. Τους βόρειους και τους νότιους, τους εμπόρους τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους επαγγελματίες του τουρισμού! Δεν θα υπάρχει πλέον μέλλον για κανέναν, θα καταντήσουμε τη Σαμοθράκη ένα ασήμαντο ξερονήσι, μια αφιλόξενη στον χάρτη στην ζωή και στην ιστορία βραχονησίδα!

Πρέπει λοιπόν να γίνει μια μεγάλη συζήτηση στο νησί μας για αυτό το θέμα. Μια ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση που να μην αποκλείει κανέναν. Μια κουβέντα με τόλμη και με καλή διάθεση από όλους, προκειμένου να βρεθούν και να αξιολογηθούν οι αιτίες της αποψίλωσης των βουνών μας από τα αιωνόβια δάση του και να βρεθούν οι κατάλληλοι «τρόποι θεραπείας» του προβλήματος με την συμβολή ειδικών επιστημόνων.

Το να μπουν συμφωνημένοι στόχοι και κανόνες στο νησί, θα ωφελήσει ολόκληρο τον πληθυσμό και όλες τις κοινωνικές ομάδες του νησιού μας. Άλλωστε όλοι μας με το ίδιο καράβι που το λένε Σαμοθράκη συνταξιδεύουμε. Ποιον αλήθεια θα ωφελούσε αν γινόμασταν βραχονησίδα;

Σχετικά με το Αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο και γενικότερα η συγκοινωνία μας θα πρέπει να εξυπηρετούν τους στόχους και τις ανάγκες του νησιού για το παρόν και το μέλλον του.

Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να κουβεντιάσουμε και να καταλήξουμε στο κεντρικό πρόβλημα «τι νησί θέλουμε να έχουμε στο παρών και στο μέλλον». Πως ονειρευόμαστε και θέλουμε να φτιάξουμε τη Σαμοθράκη; Σαν την Μύκονο, σαν την Τήλο, κάτι άλλο νέο και διαφορετικό;

Μη βάζουμε λοιπόν το αμάξι μπροστά από το άλογο! Ας συμφωνήσουμε πρώτα τι θέλουμε!

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και ο νέος μας Δήμαρχος κ. Βίτσας, έχοντας πλέον ελεύθερα τα χέρια τους από τον φόβο του «πολιτικού κόστους» και με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας τους, είναι οι πλέον αρμόδιοι για να μεθοδεύσουν θεσμικά και δημοκρατικά όλες τις σχετικές με τέτοια θέματα συζητήσεις με την τοπική κοινωνία, ώστε να χαραχθεί επιτέλους ένα σχέδιο, ένας οδικός χάρτης όπως συνηθίζεται να λέγεται, που να δίνει στο νησί μας μια νέα πορεία και έναν στόχο. Να απαντάει στο μεγάλο ζητούμενο, στο «τι νησί θέλουμε» και με ποια περπατησιά θα πορευόμαστε κάθε μέρα ο κάθε κλάδος ο κάθε δημότης και ο κάθε κάτοικος, μέχρι για τον τελικό συμφωνημένο μας στόχο. Όποια νησιά και όποιες κοινωνίες κατάφεραν να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν έχουν πετύχει, πολλά τα παραδείγματα! 

Σε κάθε περίπτωση η νέα μας δημοτική αρχή θα πρέπει να ξεφύγει από τις νοοτροπίες και τις πρακτικές του παρελθόντος και να συμπορευτεί μαζί με όλους τους δημότες και τους κατοίκους, αυτό θα είναι το καινούργιο και η μεγάλη της δύναμη. Η εποχή των συγκεντρωτικών δημάρχων αυθεντιών και των ατροφικών δημοτικών συμβουλίων έχουν δοκιμαστεί και έχουν ξεπεραστεί. 

Τα προβλήματα είναι μεγάλα και ζόρικα και οι οικονομικοί πόροι και οι δυνατότητες για οικονομική στήριξη από το κέντρο και την περιφέρεια είναι δυστυχώς περιορισμένες. Η τοπική κοινωνία δυστυχώς αλλά και ευτυχώς θα πρέπει να βγάλει μόνη της τα κάστανα από τη φωτιά.

Σπιτάλας Βασίλης
Δημότης Σαμοθράκης

Πηγή

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Συνελήφθη διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη την Δευτέρα (20-5-2024) το πρωί στην Εθνική οδό Ορμενίου – Αρδανίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, ένας αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και ένα κινητό τηλέφωνο. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου με εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Συνάντηση εργασίας είχε, σήμερα (17/05), η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Επικοινωνιών και Καλών Πρακτικών κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ, εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Γενικούς Διευθυντές Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειών της χώρας (διά ζώσης και διαδικτυακά) για τους στρατηγικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Μεταφορών.

Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, το 2024 έχει ανακηρυχθεί σε έτος «Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και το γεγονός αυτό όρισε εν πολλοίς το πλαίσιο της συζήτησης, καθώς λόγω αυτής της ανακήρυξης προγραμματίζεται μία σειρά πολλών δράσεων σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ με στόχο την προώθηση της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας των Μεταφορών εν γένει. Παράλληλα, συζητήθηκε και η δημιουργία άτυπου Δικτύου Περιφερειών Ελλάδας σε θέματα Επικοινωνιών και Μεταφορών με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η  Υφυπουργός αναφέρθηκε στις μεταφορές και τους στρατηγικούς στόχους του εθνικού σχεδίου Μεταφορών που αφορούν στην:

  • Οικονομική ανάπτυξη, αποδοτικότητα και λειτουργία του συστήματος μεταφορών, σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.
  • Ενίσχυση της συνδεσιμότητας των μεταφορών, η οποία περιλαμβάνει τη συνδεσιμότητα με τα νησιά και μεταξύ συμπληρωματικών μέσων μεταφοράς, τη συνεργασία των συστημάτων, την εδαφική συνοχή και τη διασυνοριακή σύνδεση με χώρες εντός/εκτός ΕΕ.
  • Εξασφάλιση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου τομέα μεταφορών.
  • Παροχή προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης σε σχέση με την απασχόληση, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες για τον πληθυσμό

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στην αδήριτη ανάγκη μείωσης των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα, που αποτελεί στόχο του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά ταυτόχρονα επί αυτού του σκοπού εργάζεται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ως επιστέγασμα της συνάντησης συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς αναφορικά με την προώθηση, βελτίωση και αναβάθμιση της ασφάλειας των μεταφορών και της κινητικότητας.

1715933842829

 

1715933842870

 

b511d3f4 f082 4b7a 8bb8 c6b0a2b542c6

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Νεκρό 4 μηνών βρέφος στο Διδυμότειχο – Το βρήκα με αφρούς στο στόμα, λέει η μητέρα

Νεκρό μεταφέρθηκε σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου ένα 4 μηνών βρέφος στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου από τους γονείς του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μητέρα του αγοριού ισχυρίζεται ότι το είχε ταΐσει τελευταία φορά στις 23:00 και σήμερα το πρωί το βρήκε νεκρό με αφρούς στο στόμα.

Κατά τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης η οικογένεια ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε εγκαίρως και διεξάγει την έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το βρέφος θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία – νεκροτομή ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου.

Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχει μαζευτεί πλήθος συγγενών της οικογένειας προς συμπαράστασή της.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en