Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Σαμοθράκη SOS

Καταθέτω κάποιες σκέψεις μου για δύο σοβαρά θέματα που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες για την Σαμοθράκη.

Με δεδομένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σαμοθράκης που είναι:

  • Η απαράμιλλη φυσική της ομορφιά (νερά, δάση, χλωρίδα – πανίδα, βιόσφαιρα κ.ά),
  • Η ιστορία της και ο πολιτισμός της,
  • Η παγκόσμια αναγνωρισιμότητά της που οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ γεννήθηκε η Αρμονία ως μυθικό πρόσωπο με όλους τους συμβολισμούς της και εδώ είναι η πατρίδα του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης που κλάπηκε και βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου,
  • Η παρθενικότητά της που οφείλεται ευτυχώς στην έλλειψη μεγάλων τεχνικών παρεμβάσεων μέχρι σήμερα στο φυσικό της περιβάλλον,
  • Ο θερμαλισμός της (θερμά υπόγεια ιαματικά νερά χαμηλού κόστους αξιοποίησης),
  • Η γεωγραφική και πολιτικοοικονομική της θέση,
  • Το πλούσιο υποθαλάσσιο και επιφανειακό έδαφος και υπέδαφός της σε ορυκτά κ.ά,
  • Η αυθεντικότητα, η ιδιαιτερότητα, η παράδοση και η αξιοσύνη των κατοίκων της,
  • Το γεγονός ότι η Σαμοθράκη έχει χαρακτηριστεί σχεδόν στο σύνολό της ως Natura και η ισχυρή πιθανότητα να χαρακτηριστεί άμεσα από την unesco ως περιοχή ξεχωριστής βιόσφαιρας με όλα τα θετικά γι΄αυτήν συνεπακόλουθα,
  • Οι δυνατότητές του νησιού για τουρισμό όχι μόνο 40 ημερών τον χρόνο αλλά και των τεσσάρων εποχών. Έναν τουρισμό που να απευθύνεται και να εστιάζει σε «ψαγμένους» επισκέπτες και που να στηρίζεται να αξιοποιεί και να προστατεύει συγχρόνως όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, έναν τουρισμό χαμηλής όχλησης εναρμονισμένο με την τοπική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον, με έμφαση στον φυσικό τρόπο ζωής, και στην αυθεντική ανθρώπινη σχέση του επισκέπτη με την τοπική κοινωνία. Τέλος έναν τουρισμό εξειδικευμένο και σε επί μέρους θεματικές στοχεύσεις όπως φυσιολατρικό, οικοτουριστικό, οινογνωστικό, θρησκευτικό, γευσιγνωστικό, ορειβατικό, περιπατητικό, θεραπευτικό, αθλητικό καταδυτικό, συνεδριακό με προϋποθέσεις κ.ά.


Τις τελευταίες ημέρες, μετά από τον «προεκλογικό σεισμό στη Σαμοθράκη», έχουμε δύο σοβαρά μετασεισμικά θέματα που κατά την γνώμη μου συσχετίζονται μεταξύ τους, αλλά συσχετίζονται και με όσα προανέφερα.

Το πρώτο θέμα αφορά τις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση φυσικές καταστροφές στην περιοχή της Κοιτάδας στο νότιο μέρος του νησιού όπου ευρίσκονται οι ελαιώνες και στην τουριστική περιοχή της Παχιάς Άμμου σε κοντινή από την πρώτη.

Το δεύτερο θέμα αφορά την επαναφορά του θέματος της δημιουργίας αεροδρομίου στο νησί, που επανήλθε με την επίσκεψη αστραπή του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη.

Σʼ ότι αφορά το πρώτο ζήτημα, των φυσικών καταστροφών, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, ότι το νησί έχει χάσει την «φυσική του ασπίδα προστασίας», δηλαδή, την προστασία που του εξασφάλιζαν για χιλιάδες χρόνια η φυσική του βλάστηση και τα δάση του. Σήμερα, ακόμη και μια μικρή βροχή παρασέρνει χώμα και βράχους από τα βουνά και τα οδηγεί στη θάλασσα. Έτσι, τα ξεπλυμένα βουνά από χώμα δεν επιτρέπουν πλέον να βλαστήσει τίποτε και η καταστροφή προχωρά με ρυθμούς εκθετικούς ανακυκλώνοντας το πρόβλημα κάθε φορά και σε νέα χειρότερη κλίμακα.

Με αφορμή αυτό το πρόσφατο γεγονός των μεγάλων καταστροφών, θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουμε οι Σαμοθρακίτες και οι κάτοικοι του νησιού μαζί με ειδικούς επιστήμονες μια σοβαρή και υπεύθυνη ανοιχτή συζήτηση στο νησί, για το πώς θα ξαναθωρακίσουμε στο βαθμό που αυτό είναι πλέον δυνατόν το νησί, ώστε να μην κινδυνεύει από την κάθε νεροποντή.
Αυτή η συζήτηση επιβάλλεται από τα ίδια τα γεγονότα καθώς το μέγεθος των ζημιών είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνάει τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου αν όχι και της Περιφέρειας.

Αν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο της καταστροφής και της απαξίωσης της Σαμοθράκης μας, αν δεν καταφέρουμε να ξαναζωντανέψουμε από βλάστηση τα βουνά του νησιού μας, η πορεία για μαρασμό και μετατροπή του νησιού σε βραχονησίδα θα είναι πορεία χωρίς επιστροφή.

Αυτό θα βλάψει τους πάντες χωρίς διακρίσεις. Τους βόρειους και τους νότιους, τους εμπόρους τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους επαγγελματίες του τουρισμού! Δεν θα υπάρχει πλέον μέλλον για κανέναν, θα καταντήσουμε τη Σαμοθράκη ένα ασήμαντο ξερονήσι, μια αφιλόξενη στον χάρτη στην ζωή και στην ιστορία βραχονησίδα!

Πρέπει λοιπόν να γίνει μια μεγάλη συζήτηση στο νησί μας για αυτό το θέμα. Μια ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση που να μην αποκλείει κανέναν. Μια κουβέντα με τόλμη και με καλή διάθεση από όλους, προκειμένου να βρεθούν και να αξιολογηθούν οι αιτίες της αποψίλωσης των βουνών μας από τα αιωνόβια δάση του και να βρεθούν οι κατάλληλοι «τρόποι θεραπείας» του προβλήματος με την συμβολή ειδικών επιστημόνων.

Το να μπουν συμφωνημένοι στόχοι και κανόνες στο νησί, θα ωφελήσει ολόκληρο τον πληθυσμό και όλες τις κοινωνικές ομάδες του νησιού μας. Άλλωστε όλοι μας με το ίδιο καράβι που το λένε Σαμοθράκη συνταξιδεύουμε. Ποιον αλήθεια θα ωφελούσε αν γινόμασταν βραχονησίδα;

Σχετικά με το Αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο και γενικότερα η συγκοινωνία μας θα πρέπει να εξυπηρετούν τους στόχους και τις ανάγκες του νησιού για το παρόν και το μέλλον του.

Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να κουβεντιάσουμε και να καταλήξουμε στο κεντρικό πρόβλημα «τι νησί θέλουμε να έχουμε στο παρών και στο μέλλον». Πως ονειρευόμαστε και θέλουμε να φτιάξουμε τη Σαμοθράκη; Σαν την Μύκονο, σαν την Τήλο, κάτι άλλο νέο και διαφορετικό;

Μη βάζουμε λοιπόν το αμάξι μπροστά από το άλογο! Ας συμφωνήσουμε πρώτα τι θέλουμε!

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και ο νέος μας Δήμαρχος κ. Βίτσας, έχοντας πλέον ελεύθερα τα χέρια τους από τον φόβο του «πολιτικού κόστους» και με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας τους, είναι οι πλέον αρμόδιοι για να μεθοδεύσουν θεσμικά και δημοκρατικά όλες τις σχετικές με τέτοια θέματα συζητήσεις με την τοπική κοινωνία, ώστε να χαραχθεί επιτέλους ένα σχέδιο, ένας οδικός χάρτης όπως συνηθίζεται να λέγεται, που να δίνει στο νησί μας μια νέα πορεία και έναν στόχο. Να απαντάει στο μεγάλο ζητούμενο, στο «τι νησί θέλουμε» και με ποια περπατησιά θα πορευόμαστε κάθε μέρα ο κάθε κλάδος ο κάθε δημότης και ο κάθε κάτοικος, μέχρι για τον τελικό συμφωνημένο μας στόχο. Όποια νησιά και όποιες κοινωνίες κατάφεραν να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν έχουν πετύχει, πολλά τα παραδείγματα! 

Σε κάθε περίπτωση η νέα μας δημοτική αρχή θα πρέπει να ξεφύγει από τις νοοτροπίες και τις πρακτικές του παρελθόντος και να συμπορευτεί μαζί με όλους τους δημότες και τους κατοίκους, αυτό θα είναι το καινούργιο και η μεγάλη της δύναμη. Η εποχή των συγκεντρωτικών δημάρχων αυθεντιών και των ατροφικών δημοτικών συμβουλίων έχουν δοκιμαστεί και έχουν ξεπεραστεί. 

Τα προβλήματα είναι μεγάλα και ζόρικα και οι οικονομικοί πόροι και οι δυνατότητες για οικονομική στήριξη από το κέντρο και την περιφέρεια είναι δυστυχώς περιορισμένες. Η τοπική κοινωνία δυστυχώς αλλά και ευτυχώς θα πρέπει να βγάλει μόνη της τα κάστανα από τη φωτιά.

Σπιτάλας Βασίλης
Δημότης Σαμοθράκης

Πηγή

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά

Τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά υποδέχτηκε στο γραφείο του στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του κ. Περιφερειάρχη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την στιγμή που ανέλαβε τη Διοίκηση της Περιφέρειας, ωστόσο τόσο ο ίδιος, όσο και ο κος Σχοινάς εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθεί.

Ο κ. Τοψίδης παρουσίασε ενώπιον του κου Σχοινά το προφίλ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιγράφοντας με αδρές γραμμές τον σχεδιασμό της Διοίκησης για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που γίνεται ώστε η επιδιωκόμενη ανάπτυξη να είναι ισόρροπη μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και ανάλογη με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε μίας.

Παράλληλα ο κ. Περιφερειάρχης σημείωσε την ανάγκη να παραμένει αυξημένο το αίσθημα ασφάλειας στον Έβρο και την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη συνεργεία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ΠΑΜΘ αποτελεί το σύνορό της.

Ο κος Σχοινάς από την πλευρά του εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είπε χαρακτηριστικά ότι «στην Θράκη τέμνονται όλες οι ανθρωποκεντρικές πολιτικές» που ως εκ της θέσης του υπηρετεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας είναι Αντιπρόεδρος.

Επεσήμανε για άλλη μία φορά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως εκ του ρόλου της ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική των κρατών – μελών και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει, ενώ παρατήρησε ότι η αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πλέον διακριτή.

Για τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, αυτή ήταν η τέταρτη επίσκεψή του στην Θράκη με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» | Δωρεάν Δράσεις Ολιστικής Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Παρέμβασης για τη σχολική κοινότητα της Αλεξανδρούπολης

Δωρεάν Δράσεις Ολιστικής Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Παρέμβασης για τη σχολική κοινότητα της Αλεξανδρούπολης από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης

  • Δράσεις Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης
  • Δωρεάν Προληπτικές Ιατρικές και Οδοντιατρικές Εξετάσεις για Παιδιά
  • 15 – 19 Απριλίου 2024, Πάρκο Ανεξαρτησίας Αλεξανδρούπολης

Από τη Δευτέρα 15 έως και την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης θα βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, για να υλοποιήσουν από κοινού Δωρεάν Ολιστικές Δράσεις, για μικρούς και  μεγάλους.

Οι Ολιστικές Δράσεις περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας του Οργανισμού με το Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α αλλά και δράσεις προληπτικής Ιατρικής/Οδοντιατρικής που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής / Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» που υλοποιεί ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2002,  με την αρωγή του ΟΠΑΠ.

Οι δράσεις στην Αλεξανδρούπολη υλοποιούνται με τη στήριξη πολλών φορέων που ενώνουν τις δυνάμεις τους και συγκεκριμένα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας & Θράκης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το Δήμο Αλεξανδρούπολης, τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Έβρου και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Αλεξανδρούπολης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε:

  • Δράσεις Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο».

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να εξερευνήσουν βιωματικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο διαδικτυακό περιβάλλον, ενισχύοντας την κριτική τους σκέψη και αναπτύσσοντας αντανακλαστικά ανάληψης πρωτοβουλίας, ευθύνης και δράσης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Ο ψηφιακός και ο πραγματικός κόσμος, έχουν ισοδύναμη θέση στο πλαίσιο του προγράμματος. Από δραστηριότητες που προσκαλούν τα παιδιά να συνεργαστούν, να ανακαλύψουν και να σκεφτούν κριτικά γύρω από θέματα του ψηφιακού κόσμου, όπως είναι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και η προστασία τους, σε δραστηριότητες δημιουργίας με χειροπιαστά υλικά και δράσης στον πραγματικό κόσμο, τα παιδιά ενθαρρύνονται να διατηρούν μια ισορροπημένη και δημιουργική σχέση ανάμεσα στην ψηφιακή και πραγματική ζωή, αξιοποιώντας στοιχεία του πραγματικού κόσμου στον ψηφιακό και αντίστροφα. Μεθοδολογικά, το πρόγραμμα βασίζεται στη διερευνητική μάθηση, τη συνεργασία σε ομάδες, το παιχνίδι, καθώς επίσης τη δημιουργία με χρήση εργαλείων από τον ψηφιακό και τον πραγματικό κόσμο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του Εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με την καθοδήγηση και με την παιδαγωγική επιμέλεια του Εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης και υλοποιείται στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο φορείς, δεσμευόμενοι για από κοινού ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων και παιδαγωγικών προσεγγίσεων που θα επιφέρουν λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους σήμερα και θα μιλούν στη γλώσσα των παιδιών, ώστε να προλάβουν σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι η κακοποίηση, ο εκφοβισμός, η ασφάλεια στο διαδίκτυο κ.λπ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο οποίος θα βρίσκεται σταθμευμένος στο: Πάρκο Ανεξαρτησίας Αλεξανδρούπολης.

Ημερομηνίες & Ώρες: Δευτέρα 15 έως Παρασκευή 19 Απριλίου, 09:00π.μ.–17:00μ.μ. για τη συμμετοχή σχολικών ομάδων μαθητών/τριών και 17:30 – 19:30 μ.μ. για τη συμμετοχή ομάδων ενηλίκων (γονέων/κηδεμόνων ή/και εκπαιδευτικών)

Πληροφορίες και ραντεβού:

Για τις επισκέψεις των σχολικών ομάδων, καθώς επίσης των ενηλίκων (ατομικά ή ομαδικά), ο συντονισμός γίνεται σε απευθείας επικοινωνία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Αλεξανδρούπολης τηλ. 6933093794, 2551053043 και 2551022111.

  • Δωρεάν Προληπτικές Ιατρικές και Οδοντιατρικές Εξετάσεις για Παιδιά, στο πλαίσιο της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής / Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» που υλοποιεί ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2002.

Η Δράση διοργανώνεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας & Θράκης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το Δήμο Αλεξανδρούπολης, τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Έβρου, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, και υλοποιείται με την αρωγή του ΟΠΑΠ.

Για την υλοποίηση της Δράσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα διαθέσει το Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» του Οργανισμού, στον οποίο καθημερινά θα βρίσκονται εθελοντικά Οδοντίατροι, Παιδίατροι, Οφθαλμίατροι, ΩΡΛ καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού.

Οι Ιατροί και οι Οδοντίατροι που εθελοντικά συμμετέχουν στο προληπτικό πρόγραμμα θα εξετάσουν δωρεάν όλα τα παιδιά που θα επισκεφτούν το Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης».

Παράλληλα, θα γίνεται ενημέρωση σε κάθε παιδί και στον συνοδό του για την κατάσταση της υγείας του εξεταζόμενου και για τη σημασία της πρόληψης, παραδίδοντάς του και Ατομικό Δελτίο Εξέτασης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις σε όλα τα παιδιά, με έμφαση σε όσα ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό ή λόγω οικονομικών/άλλων δυσκολιών και δεν έχουν κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. Από την έναρξη της δράσης (2002) μέχρι σήμερα έχουν υποστηριχθεί 163.116 παιδιά. Το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας, βάσει μνημονίων συνεργασίας που έχει υπογράψει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τα ως άνω Υπουργεία, και σε συνεργασία πάντα με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και συλλόγους, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης στα παιδιά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «ΟΠΑΠ Στη Γειτονιά», ο ΟΠΑΠ σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιούν Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις σε παιδιά με τη συνεργασία των κατά τόπους Ιατρικών και Οδοντιατρικών Συλλόγων και των τοπικών φορέων.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τα σύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία Προληπτικής Ιατρικής του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τα οποία επισκέπτονται Περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ημερομηνίες & Ώρες: Δευτέρα 15 έως Παρασκευή 19 Απριλίου, 09:00π.μ.–17:00μ.μ.

Πληροφορίες και ραντεβού: Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης  Δήμου Αλεξανδρούπολης, τηλ. 6933093794, 2551053043 και 2551022111

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en