Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Πώς ένας Καβαλιώτης από ντελιβεράς βρέθηκε στην κουζίνα του πιο διάσημου σεφ στον κόσμο

Η ιστορία του 25χρονου Ανδρέα-Λάζαρου Καμάρια, του μοναδικού Έλληνα σεφ σε εστιατόριο του Gordon Ramsay​. Η σχολή μαγειρικής στην Καβάλα, το… χαμένο όνειρο της Γυμναστικής Ακαδημίας και το πόστο των… ψαριών στο διάσημο εστιατόριο Pétrus.

Ο Ανδρέας-Λάζαρος Καμάριας είναι 25 χρονών και δουλεύει ως chef de partie (υπεύθυνος τμήματος της κουζίνας) στο εστιατόριο Pétrus του Gordon Ramsay, στο Λονδίνο. Είναι ο μόνος Έλληνας που αυτήν τη στιγμή είναι μάγειρας σε κάποιο μαγαζί του διάσημου σεφ. Ο Ανδρέας έκανε τα πρώτα του μαγειρικά βήματα στην Καβάλα, η οποία είναι και η γενέτειρά του. Παρ’ όλα αυτά, δεν του αρέσει πολύ η ελληνική κουζίνα. Προτιμάει την ιταλική -είναι και μισός Ιταλός, από τη μητέρα του- και την ασιατική. Αγαπημένο του φαγητό για να μαγειρεύει είναι τα χτένια, όταν βρίσκεται σε κάποιο εστιατόριο παραγγέλνει κυρίως σνίτσελ, αλλά όταν είναι στο σπίτι, τρέφεται με… McDonalds.

Η αρμοδιότητά του στο Pétrus είναι σε ένα σχετικά εύκολο πόστο, αλλά πολύ σημαντικό και νευραλγικό για να λειτουργήσει μία κουζίνα: βρίσκεται στο πόστο των ψαριών. Η προετοιμασία είναι σχετικά απλή για κάποιον που τη γνωρίζει, αλλά το μαγείρεμα απαιτεί κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Βέβαια, για φτάσει σε αυτό το σημείο, ξεκίνησε από πιο χαμηλά: στην αρχή ήταν υπεύθυνος για τις γαρνιτούρες, αλλά επειδή ήταν καλός, του άλλαξαν το πόστο

Διαβάστε τη συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο Ανδρέας-Λάζαρος Καμάριας στο vice.com

Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μαγειρική;
Η ιδέα μού γεννήθηκε κοντά στα 18. Είχα σκεφτεί να ακολουθήσω δύο δρόμους: τη Γυμναστική Ακαδημία από τη μια, αλλά ταυτόχρονα ήθελα να ασχοληθώ με τη μαγειρική. Βέβαια, δεν ξέρω ούτε εγώ πώς μου ήρθε η ιδέα για τη μαγειρική, μιας και δεν μαγείρευα ποτέ στο σπίτι, ούτε και μου άρεσε να δοκιμάζω φαγητά. Τελικά, επειδή δεν διάβαζα στο Λύκειο, δεν πέρασα Γυμναστική Ακαδημία, οπότε αποφάσισα να γραφτώ σε μια σχολή μαγειρικής στην Καβάλα. Από την πρώτη κιόλας μέρα, κατάλαβα πως θα ασχοληθώ με αυτό. Τότε ουσιαστικά ήταν το πρώτο ερέθισμα.

Τι δουλειές έχεις κάνει;
Στον πρώτο χρόνο της σχολής, μου ζήτησαν να κάνω πρακτική σε ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη, αλλά τα παράτησα μετά από λίγο, μιας και δεν είχα ψηθεί με τις δουλειές γενικότερα. Γύρισα στην Καβάλα και δούλεψα ως ντελιβεράς εκεί, παράλληλα με τη σχολή. Όμως στον δεύτερο χρόνο της σχολής, έκανα κανονικά την πρακτική μου, πάλι σε ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη και κάθισα εκεί τέσσερις μήνες. Ύστερα, μάγειρας στον Στρατό και έπειτα βρήκα δουλειά μέσω ΕΣΠΑ σε ένα συσσίτιο στην πόλη μου. Αυτό βέβαια, δεν μου έδωσε κάτι μαγειρικά, αλλά θεωρώ πως άξιζε, μιας και βοηθούσα ανθρώπους που το είχαν ανάγκη και επιπλέον έκανα δύο πολύ καλούς φίλους. Από εκεί και ύστερα, ξεκινάει το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, πήγα σε resort στην Ουαλία, μια δουλειά που βρήκα μέσω κάποιου γραφείου εύρεσης εργασίας. Αφού κάθισα δύο χρόνια στην Ουαλία, αποφάσισα να στείλω το βιογραφικό μου σε όλα τα μαγαζιά του Gordon Ramsay και τελικά με πήραν στο Bread Street Kitchen.

Ως προσωπική επαφή o Gordon Ramsey είναι πολύ προσιτός, ευγενικός και κάθε φορά που έρχεται μας χαιρετάει και μας μιλάει

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Μετά από αρκετά βιογραφικά και αρκετό χρόνο αναμονής, τελικά μου είπαν να περάσω μια συνέντευξη στο Bread Street Kitchen. Το συγκεκριμένο μαγαζί είναι το εστιατόριο που αποφέρει τα περισσότερα χρήματα. Για τη συγκεκριμένη δουλειά πέρασα από συνεντεύξεις, αλλά και μαγείρεψα. Ήταν υπέροχος χώρος και ήθελα πολύ να δουλέψω εκεί. Μάλιστα, είχα πάρει και τηλέφωνο τη μητέρα μου και της είχα πει: «Αν δεν με πάρουν εκεί, θα σηκωθώ και θα έρθω στην Ελλάδα». Τελικά, δούλεψα εκεί για περίπου δύο χρόνια. Έπειτα, πήγα για ένα διάστημα τριών μηνών στο Story, το οποίο έχει και αστέρι Michelin, για να καταλήξουμε στο τώρα, που εδώ και δυόμιση μήνες δουλεύω στο Pétrus. Θεωρείται το δεύτερο καλύτερο εστιατόριο του Gordon Ramsay στο Λονδίνο.

Πώς είναι η συνεργασία σας; Θυμάσαι κάτι που σου έχει πει;
Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε μαγειρέψει μαζί, μιας και τώρα έρχεται στα μαγαζιά ως ιδιοκτήτης και όχι ως μάγειρας. Αρχικά, είναι επιβλητικός σαν παρουσία, νιώθω ένα δέος κάθε φορά που τον συναντώ. Επίσης, αναλογίζομαι πόσα πολλά έχει δώσει στη μαγειρική και νιώθω διπλά χαρούμενος, όταν τον συναντώ. Ως προσωπική επαφή, πάντως, είναι πολύ προσιτός, ευγενικός και κάθε φορά που έρχεται μας χαιρετάει και μας μιλάει. Δεν μου έχει μείνει κάτι συγκεκριμένο από τις συζητήσεις μας, το μόνο που θυμάμαι ήταν όταν πρωτοξεκίνησα, που η κουζίνα μου ήταν αρκετά ακατάστατη και του είπα «Δωσ’ μου πέντε λεπτά να τα διορθώσω όλα», αλλά εκείνος χαμογέλασε και μου είπε «Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην τα έχεις σε τάξη, ξέρω πότε να πάω σε κάποιο πόστο».

Τι είναι η μαγειρική για εσένα;
Το παν. Έχω δώσει όλη μου τη ζωή σε αυτήν. Πλέον, δεν κάνω κάτι άλλο, πέρα από το να ασχολούμαι με τη μαγειρική. Δεν προλαβαίνω να κάνω και κάτι άλλο. Είμαι δύο χρόνια στο Λονδίνο και ζήτημα είναι να έχω βγει για μια καλή διασκέδαση πέντε φορές. Ήρθα στο εξωτερικό με κάποιους στόχους και όνειρα, οπότε κάθε μέρα προσπαθώ για αυτά.

Τι χρειάζεται κάποιος, για να γίνει καλός μάγειρας;
Για να γίνει κάποιος καλός μάγειρας χρειάζεται να αγαπάει αυτό που κάνει, επειδή αλλιώς δεν αντέχεται ως επάγγελμα, έχει πολλές δυσκολίες. Ακόμη, χρειάζεται να διαθέτεις πολλή υπομονή, να κάνεις πολλή δουλειά, να μάθεις να ακούς τους ανωτέρους σου – σαν τον Στρατό, δηλαδή. Επίσης, αν σκοπεύεις να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο, θέλει πολλή αφοσίωση και θυσίες. Εγώ, ας πούμε, δουλεύω 16 ώρες την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα – αυτό σημαίνει πως η ξεκούραση είναι απειροελάχιστη.

Όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί μαγειρικής που προβάλλει η τηλεόραση συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί έντονο ενδιαφέρον για τη μαγειρική. Ακόμη, είναι ένα επάγγελμα που δεν πρόκειται να χαθεί

Και τι χρειάζεται κάποιος για να φτιάξει ένα καλό πιάτο;
Για να φτιάξεις ένα καλό πιάτο, το πιο σημαντικό είναι η πρώτη ύλη, να είναι τα υλικά σου εποχιακά και επίσης να έχεις την ικανότητα να μαγειρεύεις σωστά. Πέρα από το γευστικό κομμάτι, σημαντικό ρόλο παίζει και το στήσιμο, η εμφάνιση. Για να στήσεις ένα ωραίο πιάτο χρειάζεται να διαθέτεις καλλιτεχνική φλέβα.

Γιατί υπάρχει τόση μεγάλη μόδα με τη μαγειρική τα τελευταία χρόνια;
Η απάντηση είναι η τηλεόραση – όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί μαγειρικής που προβάλλει η τηλεόραση συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί έντονο ενδιαφέρον για τη μαγειρική. Ακόμη, είναι ένα επάγγελμα που δεν πρόκειται να χαθεί. Είναι, επίσης, πολύ δημιουργικό και σε κάνει να χαίρεσαι, όταν κάποιος σου λέει πως ευχαριστήθηκε πάρα πολύ το φαγητό που έφτιαξες.

Πώς είδες το δικό μας Master Chef; Θα πήγαινες σε reality μαγειρικής;
Μιας και πριν από λίγο καιρό γνώρισα την παραγωγή του Master Chef, αλλά και τους δύο φιναλίστ από κοντά, θα ήθελα και εγώ να το έχω ζήσει – αν και έτσι όπως είμαι τώρα και με τη δουλειά που έχω, δεν νομίζω ότι θα δήλωνα. Ωστόσο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξελιχτείς μαγειρικά και εν συνεχεία να βρεις μια δουλειά.

Ποιους Έλληνες και ξένους σεφ ξεχωρίζεις;
Από ξένους, σίγουρα τον Gordon, για εμένα είναι από τους καλύτερους. Από Έλληνες, μου αρέσει πολύ ο Σωτήρης Κοντιζάς. Από την πρώτη στιγμή που τον είδα στο Master Chef, κατάλαβα πως έχει μαγειρική σκέψη, σωστή νοοτροπία, του αρέσει η σκληρή δουλειά και ακόμη έχει δουλέψει και σε ένα μαγαζί στο Λονδίνο που θα ήθελα να πάω μετά από εδώ, το οποίο είναι νούμερο 25 στον κόσμο. Από αυτό το εστιατόριο, δηλαδή, βγαίνουν πολύ δυνατοί μάγειρες. Οπότε, αυτός είναι ο πλησιέστερος στα δικά μου γούστα.

Ναι μεν είναι πολύ ωραίο και δημιουργικό επάγγελμα, αλλά αν θες να το ακολουθήσεις, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αφοσιωθείς πλήρως, ανάλογα βέβαια και πόσο μακριά θέλει να φτάσει κάποιος

Πες μου λίγο για το Pétrus, τι κλίμα επικρατεί; Πώς είναι ο σεφ James «Jocky» Petrie;
Είμαστε μια νέα ομάδα και ως σύνθεση και ως ηλικίες. Για τον λόγο αυτό, έχουμε αποκτήσει μια καλή συνεννόηση και αλληλοβοήθεια και ακόμη και στα δύσκολα χαμογελάμε. Είναι πολύ καλό το κλίμα εκεί. Ο σεφ Jocky είναι ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος και υπερβολικά καλός σε αυτό που κάνει. Ουσιαστικά, είναι υπεύθυνος για όλα τα μενού του Gordon, για το τι πιάτα βγαίνουν προς τα έξω. Κάθε φορά που έρχεται στο μαγαζί, έχει και πολλές ιδέες για τροποποίηση των πιάτων. Αγαπάει πάρα πολύ αυτό που κάνει και έχει και πολλές γνώσεις. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να δουλεύω με τέτοια άτομα, επειδή ουσιαστικά με εμπνέουν και μου χαρίζουν απλόχερα την ενέργειά τους. Βέβαια, είναι και υπερβολικά αυστηρός, όχι παραπάνω από το όριο, αλλά όσο αυστηρός θα έπρεπε να είναι για αυτό που κάνει.

Τι συμβουλές θα έδινες στα νέα παιδιά;
Αρχικά, να το σκεφτούν πολύ καλά, προτού πάρουν την απόφαση να ξεκινήσουν. Ναι μεν είναι πολύ ωραίο και δημιουργικό επάγγελμα, αλλά αν θες να το ακολουθήσεις, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αφοσιωθείς πλήρως – ανάλογα βέβαια και πόσο μακριά θέλει να φτάσει κάποιος. Θα χρειαστεί να φύγεις από το σπίτι σου, να απομακρυνθείς από τους φίλους σου, να μην κάνεις σχέσεις. Υπάρχει μεγάλη πίεση, οπότε ο οποιοσδήποτε ενδοιασμός θα σου στοιχήσει. Καταλήγοντας, μόνο αν κάποιος είναι απόλυτα σίγουρος, θα πρέπει να το ακολουθήσει.

Μελλοντικά σχέδια; Θα επιστρέψεις μήπως στην Ελλάδα;
Δεν ξέρω αν θα επέστρεφα στην Ελλάδα, αλλά αυτό που ξέρω είναι πως θα ήθελα να ανοίξω ένα δικό μου μαγαζί. Βέβαια, ακόμα δεν έχω αποφασίσει πού θα είναι, αλλά είναι ένα όνειρό μου. Ακόμη, θα ήθελα να έχει κάποιο αστέρι Michelin, δεν θέλω να ανοίξω ούτε κάτι μέτριο, ούτε κάτι που να τρώει κάποιος και να φεύγει. Σκέφτομαι να κάτσω για τα επόμενα πέντε χρόνια στα εστιατόρια και μετέπειτα να κοιτάξω να κάνω κάτι δικό μου.

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι;
Ο έρωτας φυσικά περνάει από το στομάχι: εντυπωσιάζεται αυτός που έχεις δίπλα σου που εσύ ξέρεις να μαγειρεύεις, αλλά στις περιπτώσεις των μαγείρων που δουλεύουμε τόσες ώρες, είναι υπερβολικά δύσκολο να μαγειρέψουμε και στο σπίτι, οπότε για εμάς μάλλον δεν ισχύει.

kavalapost

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μενίδι: Είχε καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία η 40χρονη | Υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας

Το σενάριο της γυναικοκτονίας φαίνεται να εξετάζουν όλο και περισσότερο οι Αρχές για τον θάνατο της 40χρονης στο Μενίδι, η οποία βρέθηκε νεκρή με μαχαίρι καρφωμένο στην κοιλιά της το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το OPEN, η γυναίκα στο παρελθόν είχε καταγγέλλει ενδοοικογενειακή βία ενώ υπάρχει μάρτυρας – κλειδί που φαίνεται ότι είδε τη δολοφονία και έχει μιλήσει στην Αστυνομία.

Η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στη μέση του δρόμου στο Μενίδι στη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αριστοτέλους.  Τη σορό εξετάζει ιατροδικαστής μικροσκοπικά, με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν έρευνα για άλλα στοιχεία εκτός από το μαχαίρι που θα διευκολύνουν το έργο τους.

Κάμερες ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ

Παράλληλα, ψάχνουν αν και πού υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στην περιοχή καθώς πρόκειται για πολύ κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο γεμάτο με καταστήματα.

Οι αστυνομικοί έχουν από την πρώτη στιγμή αποκλείσει το σημείο, ενώ οι κάτοικοι κάνουν λόγο για δολοφονία, ωστόσο ακόμα τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ακρίβεια: Αύξηση τιμών 1,1% στα σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο

Συγκράτηση στις τιμές των προϊόντων στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο του 2024, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023, καταγράφει στοχευμένη έρευνα που πραγματοποίησε ο ΙΕΛΚΑ για τις πληθωριστικές πιέσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποτυπώνεται μια αύξηση 1,10% εν συγκρίσει με ακριβώς έναν χρόνο πριν, ενώ υπάρχει εμφανής συγκράτηση τους τελευταίους μήνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο οι αυξήσεις τιμών ήταν στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Φεβρουάριο 2,7% και τον Μάρτιο μόλις 0,28%, δηλαδή ήταν σχεδόν μηδενικές.

ΙΕΛΚΑ, τιμές σούπερ μάρκετ

Πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, αλλά και η συνολικότερη συγκράτηση των τιμών είναι αποτέλεσμα και των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως αυτό για το «πάγωμα» των προωθητικών ενεργειών επί τριμήνου σε περιπτώσεις ανατιμήσεων.

Εν ολίγοις, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, σταδιακά οι κυβερνητικές παρεμβάσεις αρχίζουν να αποδίδουν στο ράφι, σε συνδυασμό βέβαια με άλλους κρίσιμους παράγοντες (αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές, σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, προσφορές και εκπτώσεις, επίδραση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις βρεφικές και παιδικές τροφές (-4,57%) και ακολουθούν, χαρτικά, πάνες και σερβιέτες, απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, βούτυρα και αυγά, αλλά και γαλακτομικά.

Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε νερά και αναψυκτικά (12,26%) και έπονται μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρώδη, αλκοολούχα ποτά, έτοιμα γεύματα, ξηροί καρποί και σνακ. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές πρώτων υλών και κυρίως τις τιμές της ζάχαρης και του κακάο.

Θα πρέπει να τονιστεί πως τα συμπεράσματα και αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε ανάλυση στο σύνολο των πραγματικών μηνιαίων πωλήσεων και όχι σε δειγματοληψία.

Τα συμπεράσματα του ΙΕΛΚΑ 

Η εμφανής συγκράτηση του δείκτη εξέλιξης τιμών αλυσίδων σουπερμάρκετ τον Απρίλιο 2024 δείχνει ότι ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σουπερμάρκετ είναι της τάξης του 1,10% (έναντι 0,28% τον Μάρτιο, 2,70% τον Φεβρουάριο και 3,00% τον Ιανουάριο 2024).

Η μεταβολή του Απριλίου σε σχέση με τον Μάρτιο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επίδραση της εποχικότητας λόγω Πάσχα, περίοδο κατά την οποία καταγράφονται έντονες προωθητικές ενέργειες την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, η οποία το 2023 ήταν στα μέσα Απριλίου, ενώ το 2024 στην πρώτη εβδομάδα του Μάϊου και δεν ενσωματώνεται στα στοιχεία της παρούσας μέτρησης.

Mεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες:

  • Βρεφικές και παιδικές τροφές: -4,57%
  • Χαρτικά, πάνες & σερβιέτες: -2,99%

  • Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού: -2,71%

  • Βούτυρα και αυγά: -2,34%

  • Γαλακτοκομικά: -1,93%

Στα γαλακτοκομικά, οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα, ενώ προϊόντα όπως το βούτυρο και τα αυγά επωφελούνται από τις προωθητικές ενέργειες λόγω του Πάσχα.

Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες:

  • Νερά και αναψυκτικά: +12,26%
  • Μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη: +7,80%

  • Αλκοολούχα ποτά: +7,68%

  • Έτοιμα γεύματα: +5,14%

  • Ξηροί καρποί και σνακ: +4,51%

  • Τα περισσότερα από αυτά τα είδη επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές πρώτων υλών και κυρίως τις τιμές της ζάχαρης και του κακάο.

    Σημειώνεται ότι η κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», η οποία περιλαμβάνει το ελαιόλαδο καταγράφει αύξηση 4,29%. Η συγκρατημένη αύξησή οφείλεται στις μειώσεις στις τιμές των λοιπών ελαίων, αλλά και στα λοιπά προϊόντα που συμμετέχουν στην κατηγορία αυτή (ζυμαρικά, ρύζι κ.ά.).

    Σημειώνεται ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, για τα οποία καθ’ όλο το 2023 καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής, των ακραίων κλιματικών φαινομένων και των διεθνών τιμών πρώτων υλών και οδηγούσαν τις αυξητικές πιέσεις στον πληθωρισμό τροφίμων περιορίζεται ο ρυθμός αύξησης στο 2,09%.

    Οι λόγοι συγκράτησης των τιμών

    • Η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές και η ομαλοποίηση της αγοράς. Οι διεθνείς δείκτες πρώτων υλών τροφίμων (π.χ. FAO Food Price Index) καταγράφουν μείωση τους πρώτους μήνες του 2024.

    • Σταδιακή αποκλιμάκωση πληθωρισμού. Οι τιμές παρουσιάζουν σταθεροποίηση τους τελευταίους μήνες στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων λόγω των μεγάλων όγκων προϊόντων που διακινούν, των οικονομιών κλίμακας, της οργανωσιακής/τεχνολογικής ετοιμότητας τους και της γκάμας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

    • Αυστηρό θεσμικό πλαίσιο. Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ λειτουργούν σε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο (π.χ. νόμος αθέμιτης κερδοφορίας Ν.4818/2021).

    • Υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων. Η συγκράτηση στις τιμές εμφανίζεται πολύ πιο γρήγορα στα μεγάλα σημεία πώλησης λόγω μεγαλύτερης κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων. Δηλαδή διακινούν πιο γρήγορα το απόθεμα τους και προβαίνουν πιο σύντομα σε νέες αγορές για αναπλήρωση των αποθεμάτων.

    • Προσφορές και εκπτώσεις. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι περισσότερες σε αριθμό, σε ένταση και σε ποσοστιαία έκπτωση, κάτι που επηρεάζει τις τελικές τιμές των προϊόντων.

    • Επίδραση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Τα μερίδια πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι μεγαλύτερα στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ λόγω μεγαλύτερου εύρους κωδικολογίου.

    Continue Reading

    ΚΑΒΑΛΑ

    Ρόμπερτ Φίτσο: Η Ρωσία καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας

    Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα την απόπειρα δολοφονίας του σλοβάκου κεντροαριστερού εθνικιστή λαϊκιστή πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο χθες Τετάρτη και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

    «Φυσικά, καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πλέον σθεναρό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Ιζβέστια, προσθέτοντας πως η Μόσχα θεωρεί την επίθεση εναντίον του «απαράδεκτη» και την υπόθεση αυτή «τραγωδία».

    Υποστηρικτής του Πούτιν και αμετανόητος λαϊκιστής: Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο

    Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο ηγέτης του λαϊκιστικού, φιλορωσικού κόμματος Smer-SSD της Σλοβακίας που έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας είναι πρωθυπουργός της χώρας από τον Σεπτέμβρη του 2023, ενώ προηγουμένως είχε δυο ακόμα θητείες και θεωρείται ένας έμπειρος πολιτικός.

    Θερμός υποστηρικτής του Πούτιν

    Λίγο καιρό πριν είχε προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη για τη φιλορωσική του στάση, καθώς, όπως είχε πει και στην Telegraph, «ο εξοπλισμός της Ουκρανίας δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά σκοτωμούς». Ωστόσο τότε δεσμεύτηκε να τερματίσει τις δυτικές παραδόσεις όπλων που κατευθύνονται στην πολιορκημένη χώρα μέσω της Σλοβακίας. Ο Φίτσο, κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2023 διεξήγαγε ολόκληρη καμπάνια για να σταματήσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

    Τελικά, το κόμμα του (SMER) κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, με 22,95% και 42 έδρες. Ο Φίτσο σχημάτισε συνασπισμό με τη σοσιαλδημοκρατική παράταξη (HLAS) και τους Εθνικιστές της Σλοβακίας και ξεκίνησε την θητεία του ως πρωθυπουργός στις 25 Οκτωβρίου.

    Η κυβέρνηση τότε αρνήθηκε κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό περίπου 20 κρατών υπό την ηγεσία της Τσεχίας για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

    Έντονη εθνικιστική και αντιδυτική ρητορική

    Ο Ρόμπερτ Φίτσο ξεκίνησε ως κομμουνιστής και εξελίχθηκε σε λαϊκιστής προχωρώντας σε συμμαχία και με την ακροδεξιά για να σχηματίσει κυβέρνηση. Κέρδισε τις τελευταίες εκλογές με πυρήνα της καμπάνιας του τις ανησυχίες για το κόστος ζωής και επέστρεψε στο αξίωμά του πέντε χρόνια αφότου αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά την οργή που ακολούθησε τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου, Γιαν Κούτσιακ, και της αρραβωνιαστικιάς του. Τότε ξέσπασαν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σλοβακία, καθώς ο Κούτσιακ φέρεται να αποκάλυψε τους δεσμούς μεταξύ της ιταλικής μαφίας και της κυβέρνησης στο τελευταίο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του.

    Όλα τα χρόνια της πολιτικής του πορείας πάντως έχει κινηθεί ανάμεσα στις κυρίαρχες, φιλοευρωπαϊκές θέσεις και μιας έντονα εθνικιστικής, αντιδυτικής ρητορικής που χρησιμοποιείται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, αποδεικνύοντας ότι είναι περισσότερο από πρόθυμος να αλλάξει ρότα ανάλογα με την κοινή γνώμη ή την πολιτική πραγματικότητα.

    Ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Σλοβακίας

    Ο Φίτσο γεννήθηκε σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης στις 15 Σεπτεμβρίου 1964 και εγγράφηκε σε ηλικία 23 ετών στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας, ενώ το 1992, έπειτα από σπουδές στις ΗΠΑ, έγινε μέλος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς της χώρας του.

    Στη συνέχεια ίδρυσε το κόμμα Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία (Smer) το 1999 και ηγείται του κόμματος από την ίδρυσή του. Ο Φίτσο κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας, έχοντας υπηρετήσει συνολικά πάνω από 10 χρόνια. Εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά το 1992.

    ethnos.gr

    Continue Reading
    Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

    Κατοικία

    a house with a green roof and road signs left and right
    white night text
    blue circle with steel construction
    arrows as a circle symbol of recycling
    paint cans
    letters AG as logo
    gear and tool as logo pavlidis
    timetable

    newsletter



    Καιρος

    Πρωτοσέλιδα

    Χρήσιμα

    Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

    Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    espa logo

    espa_logo_en