Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Πότε το στρες γίνεται δημιουργικό

Stress είναι η κατάσταση της απειλούμενης ή διαταραγμένης ομοιόστασης του οργανισμού, η διατάραξη της ισορροπίας του οργανισμού στην προσπάθειά  του να αντιμετωπίσει ένα στρεσογόνο ερέθισμα.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα του οργανισμού χωρίζεται στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και το παρασυμπαθητικό. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα νευρώνει τους ενδοκρινείς αδένες και δρα άσχετα από τη θέλησή μας. Όταν έχουμε στρες διεγείρεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και έχουμε τις δράσεις του συμπαθητικού (αύξηση καρδιακού-αναπνευστικού ρυθμού, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση του σακχάρου κλπ.). Το στρες εκλαμβάνεται ως απειλή και μπροστά στην απειλή ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά με δύο τρόπους, με πάλη ή με φυγή. Για να είναι όμως ο οργανισμός ικανός για πάλη ή φυγή πρέπει να αλλάξουν κάποιες λειτουργίες του και αυτές αλλάζουν με τη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Ένας διαφορετικός ορισμός του στρες είναι λοιπόν «η διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος». Όταν διεγείρεται το κεντρικό νευρικό σύστημα εκκρίνονται κατεχολαμίνες, οι οποίες διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα οπότε ο οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. Όταν διεγείρεται το συμπαθητικό και έχουμε στρες τότε καταπιέζεται το παρασυμπαθητικό. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε χαλάρωση, τότε εκκρίνεται ακετυλοχολίνη που προκαλεί μείωση της μεταβολικής διαδικασίας και έτσι επανέρχεται ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας.

Παραγωγικό στρες vs καταστροφικό στρες.

Τα δύο συστήματα άμυνας του οργανισμού στο στρες είναι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (ΣΝΣ) και το σύστημα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (ΥΥΕ). Αυτά τα δύο συστήματα δρουν συνεργικά για τη διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού. Τα δύο συστήματα είναι προορισμένα για καταστάσεις περιορισμένης διάρκειας όπου απαιτείται άμεση αντίδραση. Το παρόν εξελικτικό στάδιο του ανθρώπου δεν επιτρέπει την παρατεταμένη αντιμετώπιση ενός γεγονότος που μπορεί να προκαλέσει χρόνιο ψυχικό στρες. Το φυσιολογικό στρες είναι λοιπόν το στρες το οποίο μπορεί μεν να είναι οξύ, όμως διαρκεί για λίγο και ο οργανισμός επανέρχεται γρήγορα στην κατάσταση της ισορροπίας. Όταν το στρες μετατρέπεται από οξύ σε χρόνιο, τότε γίνεται νοσογόνο. Αυτό το αποκαλούμε «όριο υποχώρησης» – και είναι ένα όρος που δανειζόμαστε από τη Φυσική – πέρα από το οποίο έχουμε βλάβες μη αναστρέψιμες. Όλες οι χρόνιες νόσοι είναι χρόνιες δυσομοιοστατικές καταστάσεις.

Δεν είναι λοιπόν όλα τα είδη στρες τα ίδια. Κάποιο από το στρες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μπορεί να είναι επιζήμιο, να μην προωθεί την ευζωία και κάποιοι τύποι στρες στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθούν υγιείς για εμάς. Για π.χ το χρόνιο στρες είναι το πιο επιβλαβές για την υγεία μας και την ευζωία. Αυτός ο τύπος του στρες μπορεί να ενεργοποιήσει την αντίδραση στρες του οργανισμού για μεγάλες χρονικές περιόδους αφήνοντάς μας εξουθενωμένους. Αντίθετα, το «καλό» στρες μπορεί να είναι ευεργετικό και απαραίτητο στην πραγματικότητα για τη συνολική μας ευζωία. Αυτός είναι ο τύπος του «θετικού» στρες που μας κρατάει ζωντανούς και ενθουσιώδεις για τη ζωή. Ο ενθουσιασμός της παρακολούθησης μιας ταινίας δράσης και περιπέτειας, η συμμετοχή σε extreme sports ή μια ψυχαγωγική πρόκληση συμμετοχής σε «δωμάτια απόδρασης» είναι παραδείγματα καλού στρες. Η προσμονή του πρώτου ραντεβού, η πρώτη μέρα σε μια καινούρια εργασία και άλλες παρόμοιες καταστάσεις, επίσης βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του «καλού» στρες. Χωρίς το «καλό» στρες θα βαριόμασταν και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις θα γινόμασταν καταθλιπτικοί. Θα είχαμε μειωμένα κίνητρα για να πετύχουμε στόχους και έλλειψη νοήματος για τη ζωή χωρίς επαρκή ποσότητα «καλού» στρες. Το να μην προσπαθεί κάποιος να πετύχει στόχους, το να μην ξεπερνά προκλήσεις, το να μην έχει λόγο για να σηκωθεί το πρωί θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικό. Οπότε το «καλό» στρες μας κρατάει υγιείς και χαρούμενους. Ωστόσο, μεγάλη ποσότητα «καλού» στρες, επίσης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του οργανισμού. Αν το πρόγραμμά σας υπερφορτωθεί και είναι στρεσογόνο, ακόμα και αν υπερφορτωθεί με ευχάριστες δραστηριότητες, μπορεί να αισθανθείτε στρεσαρισμένοι και εξουθενωμένοι, να μην αισθάνεστε χαλαροί και να μην επιτυγχάνετε μια υγιή ισορροπία. Πρέπει λοιπόν να επικρατήσει η ισορροπία, η ισορροπία ανάμεσα στις δραστηριότητες εργασίας και διασκέδασης. Αν θέσετε πολλές δραστηριότητες στη ζωή σας και καταπιαστείτε με πολλές προκλήσεις, ακόμα και το «καλό» στρες μπορεί να μετατραπεί σε χρόνιο στρες και να οδηγήσει σε εξουθένωση.

Τρόποι να κάνετε το στρες δημιουργικό.

Μάθετε τα όριά σας: δουλέψτε στο πώς θα πετύχετε την ισορροπία στη ζωή σας. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί ίσως να περικόψετε υποχρεώσεις και δραστηριότητες (ειδικά αυτές που δεν σας ευχαριστούν) προωθώντας συνήθειες που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και σας εκφράζουν.
Αντιμετωπίστε τα γεγονότα ως προκλήσεις: oι έρευνες δείχνουν ότι όταν ένα γεγονός γίνεται αντιληπτό ως απειλή, η ανταπόκριση είναι διαφορετική σε σχέση με το να γίνει αντιληπτό ως πρόκληση. Οι απειλές προκαλούν μεγαλύτερη αντίδραση στρες και δημιουργούν μεγαλύτερα επίπεδα ανησυχίας. Απ’ την άλλη μεριά, οι προκλήσεις μπορούν να προκαλέσουν ενθουσιασμό και ευχαρίστηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Οπότε, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας για όσα μας συμβαίνουν και να επικεντρωθούμε στους πόρους που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις από το να σκεφτόμαστε τί μπορεί να πάει λάθος και πόσο καταστροφικό θα ήταν κάτι τέτοιο. Όταν προσεγγίζουμε το στρες ως πρόκληση, διαχειριζόμαστε ευκολότερα τις καταστάσεις και έχουμε περισσότερη ζωτική ενέργεια.

Μη γίνεστε συγκεντρωτικοί: ο καθένας χρειάζεται κάποια βοήθεια κάποια στιγμή. Το να έχετε ένα χέρι βοήθειας κάνει μια κατάσταση να φαίνεται λιγότερο συγκλονιστική. Με τη βοήθεια μπορείτε να γίνετε διπλά παραγωγικοί και η ανησυχία σας θα μειωθεί γνωρίζοντας ότι έχετε κάποιο πρόσωπο διαθέσιμο να σας συμπαρασταθεί.

Εισάγετε μια προοπτική στα καθήκοντά σας: μπορείτε να γίνετε μέρα με τη μέρα πιο παραγωγικοί στα καθήκοντά σας, αν συνειδητοποιήσετε τι είναι σημαντικό και τι όχι. Μπορεί να ξοδεύετε πολύ χρόνο για να στρεσάρεστε για πράγματα που δεν είναι σημαντικά με αποτέλεσμα να χάνετε τη μεγάλη εικόνα.

Κρατήστε λοιπόν μια θετική στάση στο ξεκίνημα της ημέρας, ασχολούμενοι με καθήκοντα που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και παραμερίστε λιγότερο σημαντικά καθήκοντα που μπορεί να αποτελούν χάσιμο χρόνου.

Επικεντρωθείτε στο στρες και αντιμετωπίστε το: μερικές φορές, το να επικεντρωθείτε στο στρες είναι καλό γιατί σας βοηθάει να επικεντρωθείτε ταυτόχρονα στους μηχανισμούς που πρέπει να υιοθετήσετε για να το διαχειριστείτε, σε σχέση με το να προσπαθείτε να το αποφύγετε. Μπορείτε να καταγράφετε τί σας στρεσάρει καθώς και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Σε ύστερο χρόνο, μπορείτε να ανατρέξετε στις σημειώσεις σας και να δείτε αν ό,τι σας φόβιζε ήταν πραγματικά τόσο σημαντικό. Συνήθως, τα πράγματα καταλήγουν να μην είναι τόσο άσχημα όσο μπορεί να φαίνονται στην πρώτη ματιά.

Χρειάζεται λοιπόν να κοιτάτε κάποιες φορές τις καταστάσεις αποστασιοποιημένοι και με καθαρό μυαλό.

Το στρες μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σας μόνο αν το επιτρέψετε. Με το να μάθετε να το διαχειρίζεστε, μπορείτε να το μετατρέψετε σε παραγωγικό και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι. Δεν πρέπει να το αφήνετε να σας κατακλύζει. 

η κυρία ΤΣΙΟΥΛΗ ΕΛΙΝΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ μας εξηγεί για το παραγωγικό στρες vs καταστροφικό στρες.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική | Ενημερωτική εκδήλωση για το πλάσμα

Το Κέντρο Υγείας Καβάλας, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας διοργανώνει την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στις 19:30 στην αίθουσα της Μεγάλής Λέσχης Καβάλας μια ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: <<Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) Η εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική>>, επίσης θα παρουσιαστεί το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών  Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας. Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης θα είναι ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας και ο Σύλλογος Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας. 

Η θεραπεία με PRP είναι μια σύγχρονη, βιολογική μορφή θεραπείας μυοσκελετικών παθήσεων, η οποία συνίσταται στην έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στην πάσχουσα περιοχή. Ενισχύει σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης των τραυματισμένων ιστών (τενόντων, χόνδρων, οστών και μυών), με φυσικό τρόπο και χωρίς να εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Η θεραπεία με PRP χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα σε αρκετές μυοσκελετικές παθήσεις.

Επίσης θα παρουσιαστεί το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών  Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Ο ομιλητής θα είναι ο Ορθοπαιδικός-Χειρουργός, Επιμελητής Κέντρου Υγείας Καβάλας, αρμοδιότητας 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Μαυρόπουλος Ροδίων.

 

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Πώς σε 11 χρόνια χάθηκαν 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στην Υγεία

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να «διαφημίζει» συχνά προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, όμως έχει χάσει περισσότερες από 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας μέσα σε 11 χρόνια, κάνοντας αρνητικό ρεκόρ.

Τη στιγμή που η Δημόσια Υγεία ψυχορραγεί και το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί με ανακοινώσεις για προσλήψεις υγειονομικών να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, τα δεδομένα από τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου δείχνουν ξεκάθαρα πώς διαμορφώνεται η τραγική κατάσταση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από υγειονομικούς, έχει μειωθεί κατά 25,03% μέσα σε 11 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε 94.164 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 μόλις 70.582, δηλαδή 23.582 λιγότερες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι 14.631 (38,07%) μόνιμες θέσεις εργασίας χάθηκαν τα τρία πρώτα χρόνια των μνημονίων, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε αρκετός χρόνος από τότε για την οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όμως δεν υπήρξε καμία κυβερνητική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω δεδομένα δεν αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα της ζημιάς που έχει υποστεί το ΕΣΥ τα τελευταία 12 χρόνια και με την έναρξη των μνημονίων, αφού μείωση μόνιμου προσωπικού υπήρξε και πριν το 2012, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει λειτουργικό αδιέξοδο λόγω ελλείψεων προσωπικού. Συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη ξύνουν τον πάτο του βαρελιού και για να καλύψουν τα προβλήματα, αλλά απλώς προχωρούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού. Δηλαδή αδειάζουν τη μία μονάδα για να γεμίσει η άλλη. Έτσι όμως κλείνουν μία τρύπα και ανοίγουν μία άλλη», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΕΔΗΝ).

Με κουρασμένο και γηρασμένο προσωπικό το ΕΣΥ

Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με το ελάχιστο προσωπικό, αντιμετωπίζει σήμερα μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Ένα από τα πιο καίρια ζητήματα είναι η γήρανση του προσωπικού. Λόγω του χαμηλού αριθμού προσλήψεων τα τελευταία 12 χρόνια, μεγάλο μέρος του προσωπικού του ΕΣΥ βρίσκεται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχουν ειδικότητες στις οποίες εργάζονται συνταξιούχοι που έχουν λάβει παράταση.

Το 2023, οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών ανήλθαν σε 3.381, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 1.063 εργαζόμενοι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με άμεσες συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

«Έχουμε κύμα μαζικών αποχωρήσεων και όχι μόνο συνταξιούχους. Τα τελευταία τρία χρόνια χάσαμε 7.500 εργαζόμενους που δεν έχουν αναπληρωθεί. Οι προκηρύξεις που γίνονται, αν δεν βγουν άγονες, καθυστερούν 5 χρόνια λόγω του ΑΣΕΠ. Για να γίνει πιο κατανοητό, η προκήρυξη του 2024 για 6.500 υγειονομικούς, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2030. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί που δεν είναι ανταγωνιστικοί με αυτούς του ιδιωτικού τομέα και των χωρών της ΕΕ, δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Αν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσουν άμεσα χρήματα στη δημόσια υγεία, δυστυχώς ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα θα κλείσει την πόρτα. Με δημόσια δαπάνη στο 5,5% στην Υγεία, δεν μπορεί να εξασφαλιστούν οι ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5%», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος.

Δεν είναι μόνο οι υγειονομικοί

Οι προσλήψεις για θέσεις που μένουν κενές στην Υγείας δεν αφορά μόνον τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για εργαζομένους σε διοικητικές υπηρεσίες, τεχνικό προσωπικό κ.ά., καθώς οι προσλήψεις σε αυτούς τους κλάδους είναι ελάχιστες τα τελευταίες χρόνια.

Την ίδια στιγμή, πολλά νοσοκομεία έχουν αφήσει τις θέσεις εργαζομένων κενές και έχουν αναθέσει σε εργολαβικές εταιρείες υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης κ.λπ.

Τι ποσοστό μόνιμων εργαζομένων χάθηκε από άλλα υπουργεία

Η εικόνα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τον τομέα της Υγείας γίνεται ξεκάθαρη με τη σύγκριση του ποσοστού χαμένων μόνιμων θέσεων εργασίας από άλλα υπουργεία.

Για παράδειγμα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Δεκέμβριο του 2023 είχε 61,468 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 είχε 64074, κάτι που σημαίνει μείωση 4.07%.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου τον Δεκέμβριο του 2023 εργάζονταν 87.418 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 εργάζονταν 92.784, κάτι που σημαίνει μείωση μόνιμου προσωπικού 5,78%.

news247

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en