ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μητσοτάκης ζητάει ευθύνες για την Αμφίπολη «κινδυνεύει» η Κονιόρδου

Tου Γιώργου Ροδάκογλου
Έντονα δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εμπλοκή των αρχαιολογικών ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία και την αναποτελεσματικότητα του ΥΠ.ΠΟ.

Οι ευθύνες που προκύπτουν μετά το «Βατερλό» τεσσάρων έργων που κρίθηκαν «ανώριμα» ,με συνέπεια το «φρένο» στην έναρξη εργασιών, μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσει πολιτικές ευθύνες από την κυβέρνηση για την πρωτοφανή έλλειψη συντονισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και κυρίως για το θέμα χειρισμού του ζητήματος της ανασκαφής της Αμφίπολης.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα -με αφορμή την επικείμενη ομιλία του στη ΔΕΘ- συζήτησαν διεξοδικά τα θέματα που πρόεκυψαν ενώ έμεινε έκπληκτος ο Πρόεδρος της ΝΔ όταν του μεταφέρθηκε η εικόνα του περιεχομένου του φακέλου του τύμβου Καστά.

Από την πλευρά της η βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή στην πρόσφατη συνεδρίαση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Βορείου Ελλάδος, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανασκαφή με έμφαση στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις , ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να έχει αναλυτική ενημέρωση για το ζήτημα όπως και να μεταφερθεί στην τοπική κοινωνία το αμέριστο ενδιαφέρον του για την περιοχή, κάτι που το εξεδήλωσε και κατά την επίσκεψη του στη Μεσσολακιά.

Στο στρατόπεδο του ΥΠ.ΠΟ επικρατεί πάντως ένα κλίμα αμηχανίας αφού με δεδομένο τον αναμενόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης δεν αποκλείονται αλλαγές.

Ορατό για ορισμένους είναι το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου , παρόλο που η προσπάθεια που κατέβαλε για τη συμφιλίωση του ΣΥΡΙΖΑ με τους υποστηρικτές της Αμφίπολης μπορεί να ήταν εμφανής αλλά μάλλον και αυτή «εμβολίστηκε» εκ των έσω.

Η κυρία Κονιόρδου είναι η μοναδική υπουργός της κυβέρνησης που κράτησε ισορροπίες ως προς την Μακεδονικότητα του μνημείου παραπέμποντας με δηλώσεις της στις απόψεις των επιστημόνων της ανασκαφής και της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

Μάλιστα λίγο μετά την επίσκεψη της στην Αμφίπολη τον περασμένο Μάιο και μετά τα όσα διαπίστωσε, ήρθε σε ρήξη με την Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ. Μαρία Βλαζάκη για τις αρχαιολόγους Αγγελική Κωταρίδη (προϊσταμένη εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας) και Τζένη Βελένη (προϊσταμένη Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης) ,οι οποίες αποφάνθηκαν μέσα από μια ημίωρη «επίσκεψη αστραπή» στην Αμφίπολη, ότι το μνημείο του Καστά είναι Ρωμαϊκό δημιούργημα υπογράφοντας μάλιστα και το ανάλογο επιστημονικό πόρισμα.

Αξιοσημείωτο όμως είναι και κάτι άλλο , που δεν περνάει απαρατήρητο στα τελευταία τρία χρόνια και γίνεται άμεσα αντιληπτό σχεδόν από όλους.

Αφορά στις σημαντικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες αδίκως ίσως χρεωθεί η κυρία Κονιόρδου ,όχι μόνο για τα λάθη των προκατόχων της Μπαλτά και Ξυδάκη αλλά κυρίως για όλες τις ενορχηστρωμένες ενέργειες της Μαρίας Βλαζάκη που είχαν ως στόχο την υποβάθμιση της ανασκαφής με αποκορύφωμα την πρόσφατη έλλειψη συντονισμού των αρχαιολογικών ΕΣΠΑ .

Η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ πάντως όπως και οι μέχρι πρότινος συνεργάτιδες της διαβλέποντας τον κίνδυνο μιας μελλοντικής απομόνωσης και εφαρμόζοντας μια τακτική του παρελθόντος, κάνουν τώρα ανοίγματα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας αναζητώντας συμμαχίες με βουλευτές και δημάρχους προκειμένου να έχουν τις λιγότερο δυνατές απώλειες στην πορεία της καριέρας τους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κυρία Βλαζάκη κατά την πρόσφατη παραμονή της στην Κρήτη για οικογενειακή της υπόθεση, ήρθε σε επαφή με όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί ωστόσο όλες αυτές οι επαφές να γίνονται στο παρασκήνιο αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι πολιτικές ευθύνες μπορούν να αποσιωπηθούν και να μπουν στο περιθώριο από την πλευρά «σοβαρών στελεχών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προωθήσει όλα τα ζητήματα της Αμφίπολης , να απομακρύνει κάθε τι σάπιο και να προχωρήσει σ ένα στάδιο ανανέωσης.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας ως περιφερειάρχης και διαχειριστής του ΕΣΠΑ μπορεί να δεσμεύεται προσωπικά για την ανασκαφή του τύμβου Καστά και τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών ωστόσο βρίσκεται σε στάση αναμονής παρότι το συγκεκριμένο θέμα, μετά την πρόσφατη παταγώδη αποτυχία, το παρακολουθούν στενά εδώ και ένα μήνα στελέχη της κυρίας Κονιόρδου όπως και η ίδια προσωπικά.

fonh.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version