Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Ο Κωνσταντίνος Φίλης εξηγεί γιατί η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ ήταν απαραίτητη

Ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης απαντά σε καίριες ερωτήσεις σχετικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που σύναψε η χώρα μας με την Αίγυπτο.

Ηταν απαραίτητη η συμφωνία αυτή για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Ειναι λεόντειος συμφωνία; Πώς αυτή η συμφωνία επικαλύπτει το τουρκολυβικό μνημόνιο; Και γιατί η οριοθέτηση έγινε τμηματικά, τι συνέβη με το Καστελλόριζο;

Ήταν απαραίτητη η συμφωνία με την Αίγυπτο;
Μετά τη συμφωνία Άγκυρας-κυβέρνησης της Τρίπολης διαμορφώθηκε μία νέα πραγματικότητα στην περιοχή. Τότε κάποιοι λανθασμένα ισχυρίζονταν ότι η ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου ήταν ζήτημα χρόνου.

Σχεδόν εννέα μήνες μετά, όμως, η θηλιά έσφιγγε στον λαιμό μας, ενώ η Τουρκία προετοιμαζόταν να το θέσει σε εφαρμογή, δηλαδή να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες εντός της οριοθετημένης με τη Λιβύη περιοχής -χωρίς να σημαίνει ότι τελικά δεν θα το κάνει. Η Αθήνα, ωστόσο, είχε καταφέρει -έστω και συμβολικά- να μην πρωτοκολληθεί ακόμη στον ΟΗΕ, ενώ σύσσωμη η διεθνής κοινότητα το έχει καταγγείλει. Όμως, τώρα, μετά τη συμφωνία μας με την Αίγυπτο δημιουργείται ισχυρή νομική διαφορά, καθώς η μία συμφωνία επικαλύπτει την άλλη. Αυτό μας δίνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες.

Μεταξύ άλλων:

α) κατοχυρώνουμε τα δικαιώματά μας, τα οποία, μάλιστα, αναγνωρίζονται από την αντικείμενη γεωγραφικά, γειτονική χώρα, έτσι ώστε να μπορούμε πλέον να τα ασκήσουμε. Πιο συγκεκριμένα, αν προηγουμένως ένα τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος, κατόπιν σχετικής προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού και εν συνεχεία πρόσκλησης της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, εισερχόταν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, η «απόκρουσή» του ή πολύ περισσότερο ενδεχόμενη χρήση βίας εκ μέρους μας δεν θα είχε ισχυρή νομιμοποιητική βάση,
β) αν οι έλληνες αλιείς επιχειρούσαν να ψαρέψουν εκτός των 6 ν.μ. στις περιοχές του παράνομου αλλά σε ισχύ τουρκολιβυκού συμφώνου, πιθανότατα θα εκδιώκονταν από το τουρκικό λιμενικό. Μετά τη συμφωνία της 6ης Αυγούστου οι αλιείς είναι απόλυτα ασφαλείς εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
γ) η Λιβύη βρίσκεται πλέον μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Αιγύπτου). Η κυβέρνηση Σάρατζ δεν έχει κανένα απολύτως επιχείρημα να απορρίπτει την συζήτηση με εμάς -και ενώ η χώρα του έχει οριοθετήσει με Μάλτα και Τυνησία με προσφυγή στη Χάγη- για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο ο χάρτης των οριοθετήσεων στην περιοχή νότια της Κρήτης. Γι’ αυτό άλλωστε, σχεδόν το 90% των ακτών της Κρήτης έχει μείνει εκτός της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Για να διευκολυνθεί μελλοντική οριοθέτηση με μία κανονική και νομιμοποιημένη στο σύνολο της Λιβύης κυβέρνηση, με εξαιρετικά πιθανή -σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- την τριμερή συμφωνία και με την Αίγυπτο.
δ) η ενίσχυση των δεσμών μας με το μεγαλύτερο αραβικό κράτος του κόσμου και σημαντικό περιφερειακό δρώντα, αν μη τι άλλο, σημαίνει ότι όταν στο μέλλον αποκατασταθούν οι σχέσεις του με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στο κενό. Προσώρας δε, λειτουργεί εξισορροπητικά έναντι της αλαζονικής και με ηγεμονικές τάσεις Άγκυρας.

Είναι εν τέλει λεόντειος η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου;

Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία, στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Έχουν εφαρμοστεί όλες οι αρχές της οριοθέτησης που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας (όπως η αρχή της αναλογικότητας των εκατέρωθεν ακτών). Επίσης, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα και επήρεια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και όχι επιβολής (όπως στην περίπτωση της αυθαίρετης τουρκολιβυκής οριοθέτησης) και προφανώς είναι προϊόν λειτουργικού συμβιβασμού των δύο συμβαλλόμενων μερών. Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει αντικανονικές συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε έκνομες ενέργειες που καταπατούν τα δικαιώματα τρίτων. Τουναντίον συμφώνησε με την Αίγυπτο για να κατοχυρώσει καταπατηθέντα από την τουρκολιβυκή οριοθετηση κυριαρχικά δικαιώματα που παράγουν τα νησιά στην Αν. Μεσόγειο. Ασφαλώς, η αεροναυτική μας ισχύς και η διπλωματικο-στρατιωτική μας αποφασιστικότητα είναι απαραίτητα συστατικά για την αποτελεσματική προάσπιση και προώθηση των εθνικών μας συμφέροντων.

Η επόμενη καθοριστική ενέργεια για την εξασφάλιση μας είναι η τάχιστη κύρωση από τα δύο κοινοβούλια. Έχοντας κατά νου την αρνητική εξέλιξη με την Αλβανία το 2009, όταν τελικά έκρινε με γνωμοδότηση του το συνταγματικό δικαστήριο της γείτονος ότι η εν λόγω συμφωνία είναι άκυρη, δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή κωλυσιεργία. Εν συνεχεία, και αφού πρωτοκολληθεί η συμφωνία στον ΟΗΕ με τις ανάλογες συντεταγμένες, πρέπει να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας νοτίως της Κρήτης (πρόκειται για μονομερή ενέργεια άλλωστε) αλλά και στο Ιόνιο, προκαταλαμβάνοντας τρόπον τινά τις διαβουλεύσεις με την Αλβανία. Έτσι, θα γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα αξιοποιεί αλλά και σέβεται τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου (και της UNCLOS), διευθετώντας τις εκκρεμότητες της με τα γειτονικά κράτη, ασκώντας παράλληλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Γιατί η οριοθέτηση έγινε τμηματικά; Μήπως ξεχάσαμε το Καστελλόριζο;

Οι διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο εκκίνησαν το 2005. Δύο φορές στο παρελθόν φτάσαμε κοντά σε συμφωνία (πάλι τμηματική) αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Αντιστοίχως, όμως, το 2013 Τουρκία και Αίγυπτος βρέθηκαν μία ανάσα από τη συμφωνία, γεγονός που θα απέκοπτε οριστικά την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο. Ας αναρωτηθούμε τη θέση της χώρας μας, αν σήμερα επιβαρυνόμασταν με δύο συμφωνίες οριοθέτησης της Τουρκίας με Λιβύη και Αίγυπτο, δεδομένου ότι μια συμφωνία οριοθέτησης της Τουρκίας με την Αίγυπτο ωφελεί κατά κόρον την τελευταία, σε σύγκριση με αυτό που της αντιστοιχεί με όσα συμφώνησε με την Ελλάδα. Μάλιστα, μετά τη δειλή αλλά εμφανή προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με το Τελ-Αβίβ και ενώ στη Λιβύη όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι (με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ενισχυμένη), είχαμε χρέος να προλάβουμε τη συμφωνία της Άγκυρας με μία ενδεχομένως νέα κατάσταση στην Αίγυπτο, το καθεστώς της οποίας κλονίζεται (και) λόγω των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού (Covid-19). Σε αυτή την περίπτωση, το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλόριζο) θα απομονώνονταν, αποκόπτοντας τη νησιωτική μας συνέχεια. Είναι, επίσης, σημαντικό πως οι διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ 2016 και 2019 αφορούσαν σε τμηματική και όχι ολική οριοθέτηση, με γνώστες αυτών να αναφέρουν ότι κυμαίνονταν στη βάση όσων τελικά συμφωνήθηκαν στις 6 Αυγούστου του 2020.

Επιφανείς νομικοί με βαθιά γνώση του θέματος, όπως οι Πέτρος Λιάκουρας και Γρηγόρης Τσάλτας, την άποψη των οποίων εμπιστεύομαι, μας καθησυχάζουν ως προς την εξαίρεση μέρους της Ρόδου και της συστάδας του Καστελλόριζου. Πρώτο και κυριότερο, υπάρχει σχετική πρόνοια (άρθρο 1 παράγραφος ε) στη συμφωνία, βάσει της οποίας η όποια οριοθέτηση πέραν των ορίων της συμφωνημένης (ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ή νοτιοδυτικά της Κρήτης) θα ολοκληρωθεί με διαβούλευση των δύο μερών. Λογικά, αν στο μέλλον αγνοηθεί το σχετικό άρθρο, προκύπτει διεθνής ευθύνη. Κατά δεύτερον, οι δύο θύλακες που έχουν μείνει εκτός της συμφωνίας, αφορούν σε μελλοντικές διευθετήσεις των δύο πλευρών ή έκαστης με τρίτες χώρες, εν προκειμένω τις Λιβύη, Κύπρο και Τουρκία, είτε μέσω διαπραγματεύσεων είτε μέσω Χάγης. Κατά τρίτον, οι εν λόγω ρυθμίσεις, αντιθέτως με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, δεν στρέφονται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων κρατών, ώστε να είμαστε εκτεθειμένοι, όπως η Τουρκία με το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε ότι η συμφωνία είναι τμηματική, χωρίς τα συμβαλλόμενα μέρη να παραιτούνται από μελλοντική οριοθέτηση στα ανατολικά των προσδιορισμένων ορίων.

Πηγή: iefimerida.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

Αρχές Ιανουαρίου τα πρώτα οπλισμένα Rafale στην Ελλάδα

Νέο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Παρλί στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στον απόηχο των δηλώσεων Οκτάι για συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο – Επί τάπητος τα εξοπλιστικά προγράμματα για Rafale και Belharra – Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ
Τις εξελίξεις γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την προμήθεια των φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την κατάσταση ασφαλείας στην Ν.Α Μεσόγειο, έπειτα και από τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις της στην περιοχή, πρόκειται να συζητήσουν σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλί.

Η συνάντηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα ξεκινήσει περίπου στις 6:30 ώρα Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των διήμερων εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ε.Ε.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παναγιωτόπουλου με την Φλ. Παρλί, αναμένεται να βρεθεί επίσης και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, το οποίο υλοποιείται όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Να σημειώσουμε πως στο τέλος του χρόνου πρόκειται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και του τρίτου κύματος των Ελλήνων πιλότων που ήδη εκπαιδεύονται στην βάση Μερικιάν, πλησίον του Μπορντό. Σύμφωνα με πληροφορίες με το τέλος της εκπαίδευσης τους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα “φέρνοντας” μαζί τους και τα πρώτα έξι Rafale.

Τα εν λόγω μαχητικά θα φτάσουν στην Τανάγρα στις αρχές Ιανουαρίου, μαζί με τα όπλα που θα φέρουν. Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά τις φρεγάτες Belharra, έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για την ομαλή ένταξή τους στο στόλο, με το Πολεμικό Ναυτικό να προετοιμάζει τους χώρους εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και υποδοχής των υλικών υποστήριξής τους. Ταυτόχρονα μείζον θεωρείται και το ζήτημα που αφορά στην κατασκευή του επιχειρησιακού κέντρου το οποίο θα στεγάσει τα 65 άτομα που θα χειρίζονται από ξηράς και για κάθε γαλλική φρεγάτα ορισμένες από τις ψηφιακές της λειτουργίες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την κα. Παρλί, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση των Υπουργών Αμύνης και των Υπουργών Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η «Στρατηγική Πυξίδα», ένα κείμενο 5 σελίδων με τίτλο: “Μία στρατηγική πυξίδα για να γίνει η Ευρώπη πάροχος ασφάλειας”, στο πλαίσιο του οποίου περιγράφονται οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Να επισημάνουμε πως αργότερα σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να συναντηθεί για πρώτη φορά και με τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παναγιότωφ. Αύριο, Τρίτη, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στο Κατευθυντήριο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), καθώς και στη Συνάντηση των Υπουργών Αμύνης της Ε.Ε. όπου θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις και θα προετοιμαστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Δεν θα επισκεφτεί την Βόρεια Ελλάδα ο Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίος

Δεν θα επισκεφθεί την βόρεια Ελλάδα λόγω έξαρσης της πανδημίας

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα, από τις 20 έως και 25 Νοεμβρίου 2021, όπως ανακοινώθηκε από την Αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναμένεται να συμμετάσχει στο Πανηγυρικό Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, «επί τη μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου» και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής που διοργανώνονται στην Αθήνα από την Εκκλησία και άλλους φορείς, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από της αναρρήσεως του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας.

Ωστόσο, οι προγραμματισμένες επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Άγιον Όρος μετατίθενται εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας.

«Με αυτήν την απόφαση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιθυμεί να αποστείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, περί της ανάγκης εμβολιασμού και σεβασμού των προστατευτικών μέτρων κατά του κορονοϊού, ως της μόνης ασφαλούς οδού για την υπέρβαση της φονικής πανδημίας. Προσεύχεται δε, για την ανάπαυση των ψυχών των θανόντων, για την ταχεία αποκατάσταση της υγείας των ασθενούντων και για την άνωθεν ενίσχυση των ιατρών, των νοσηλευτών και πάντων των υπευθύνων για την αντιμετώπιση της παρούσης σκληράς δοκιμασίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πηγή | Protagon.gr

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Μια πολεμική κρίση ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-Ρωσία θα μας γυρνούσε στον Μεσαίωνα.

Ενόψει επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα, ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων παρουσίασε τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου σε διάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι “το ΝΑΤΟ πρέπει να προωθήσει «τις κοινές αξίες που στηρίζουν τη διατλαντική κοινότητα. Στην Ανατολή, οι ενέργειες της Ρωσίας φαίνεται να απαξιώνουν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη που υπερασπίζεται ανοιχτά το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία φαίνεται να αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να νικήσει και, μακροπρόθεσμα, η υπερβολική στρατιωτική επέκτασή της, σε συνδυασμό με μια αδύναμη οικονομία, είναι πιθανό να υπονομεύσει τη θέση της…

Ωστόσο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, η Μόσχα θα παραμείνει ένας σημαντικός παίκτης ικανός να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Ουσιαστικά ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι οποιοδήποτε πολεμικό σενάριο (ΗΠΑ,ΝΑΤΟ-Ρωσίας) είναι τρομερά επικίνδυνο όχι μόνο για την ΕΕ και τα Βαλκάνια αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. 

Όπως τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, “αφενός, η συμμαχία πρέπει να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τους πόρους για να δώσει μια «αξιόπιστη, ισορροπημένη, αναλογική» απάντηση στη «ρωσική επιθετικότητα», επομένως το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τις θέσεις του.

«Από την άλλη πλευρά, η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνημένης θέσης του ΝΑΤΟ για την άμυνα και τον περιορισμό των προσπαθειών της Ρωσίας … πρέπει να συμπληρωθεί με ουσιαστικό διάλογο με τη Μόσχα για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, λάθος υπολογισμοί και ακούσια κλιμάκωση.

Για αυτό απαιτείται αύξηση της προβλεψιμότητας και μείωση της πίεσης, για να αποτρέψουμε περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις.

«Πρέπει να είμαστε σε επαφή με τη Μόσχα, αλλά και να υποδείξουμε ξεκάθαρα στην ρωσική πλευρά τις κόκκινες γραμμές μας, ποιες είναι τελικά οι υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος πιστεύει ότι μια συμφωνία ελέγχου των όπλων θα βοηθούσε στη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης.

“Γενικά, κανένα σενάριο με τη Ρωσία δεν είναι αδύνατο ή αναπόφευκτο. Σε αυτήν την περίπτωση, η αποστολή του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ακολουθήσει τη  γνωστής παροιμία” ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο”, είπε ο Έλληνας υπουργός.

Οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση επιδεινώθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης στο Ντονιέντσκ, λόγω εχθροπραξιών ουκρανικών δυνάμεων κατά των Ρωσόφωνων, καθώς σε ότι αφορά την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.

Ρώσος ειδικός κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να αυξήσει τις στρατιωτικές εντάσεις.

“Πρόσφατα, στη Δύση, έχουν γίνει συχνές δηλώσεις για τη «ρωσική απειλή». Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απαντήσει σε αυτό ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν και οι δηλώσεις για «ρωσική επιθετικότητα» χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να τοποθετηθεί περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα”, ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η ρωσική απειλή είναι «μια εφεύρεση όσων θέλουν να επωφεληθούν από τον ρόλο τους ως πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της Ρωσίας, για να λάβουν κάποια μπόνους και προτιμήσεις για αυτό».

Η Ελλάδα πρέπει και οφείλει να ζητά αυτοσυγκράτηση παρ’ όλη την μικρή δύναμη της εντός συμμαχίας, αφού οποιαδήποτε πολεμική αναμέτρηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα προκαλούσε εκατόμβες θυμάτων και πισωγύρισμα δεκάδων ετών.

www.pentapostagma.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: