Quantcast
Connect with us

BUSINESS-STORIES

Ο άνθρωπος που είπε «όχι» στον Mark Zuckerberg και λίγο έλειψε να το πληρώσει

Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν χρειάζεται συστάσεις, αυτό είναι το Instagram, μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές παγκοσμίως.

Το πασίγνωστο photo app είναι πνευματικό παιδί του Kevin Systrom, γκουρού πλέον του τεχνολογικού κόσμου και τρανό όνομα της Silicon Valley.

Ο Systrom έχει ωστόσο μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθεί, πριν καν αποφοιτήσει από το σπουδαίο πανεπιστήμιο Stanford, όταν ήταν απλώς άλλο ένα παιδί που μαγεύτηκε από τον κόσμο της τεχνολογίας.

Ο Kevin έμαθε βλέπετε κώδικα μόνος του, μελετώντας τις νύχτες. Έτσι πέρασαν τα χρόνια και μπήκε στο πανεπιστήμιο. Εκεί τέθηκε στο στόχαστρο του Mark Zuckerburg, που ήθελε να τον προσλάβει στη δική του εφαρμογή όντας ακόμα προπτυχιακός φοιτητής.

Μόνο που ο Kevin του είπε «όχι», ήθελε να ολοκληρώσει τις σπουδές του βλέπετε. Κι έτσι κλότσησε μια ευκαιρία κολοσσιαίων διαστάσεων που θα μπορούσε να του έχει στοιχίσει πολύ στη ζωή του.

Ο Kevin αποφοίτησε και άρχισε με τον φίλο του Mike να φτιάχνει μια εφαρμογή που δεν φάνταζε και κάτι σπουδαίο. Σαν να διασταύρωσες το Foresquare και το Flickr ήταν, έτσι του έλεγαν τουλάχιστον οι επενδυτές που απευθυνόταν.

Οι δυο νεαροί πέρασαν 8 εβδομάδες αναπτύσσοντας το app τους και στις 6 Οκτωβρίου 2010 ήταν έτοιμοι να το βγάλουν στον κόσμο.

Δύο μόλις ώρες με το Instagram στον ιντερνετικό αέρα, οι σέρβερς τους έπεσαν από την κίνηση. Μέσα σε 24 ώρες, η εφαρμογή είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στο App Store. Στον πρώτο μήνα λειτουργίας του σημείωσε ρεκόρ, καταγράφοντας 1 εκατ. χρήστες. Μεταξύ αυτών και διασημότητες πρώτου μεγέθους, όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ.

Σήμερα ο 38χρονος συνιδρυτής και πρώην CEO του Instagram είναι ο 1664ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με το Forbes να εκτιμά την περιουσία του στα 2,1 δισ. δολάρια. Όσο για τη δουλειά του, έχει πλέον κάπου 1 δισ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες.

Μόνο που αυτή δεν είναι όλη η ιστορία του, καθώς βλέπετε κάπου εκεί στο 2012 οι δρόμοι των Systrom και Zuckerburg θα διασταυρώνονταν εκ νέου.

Και 6 χρόνια αργότερα, οι δύο ιδρυτές Kevin Systrom και Mike Krieger θα εγκατέλειπαν άρον-άρον το «παιδί» τους, προκαλώντας αναταραχή στη Silicon Valley

Ένα παιδί ονόματι Kevin Systrom

Το φωτογραφικό app Instagram ξεπήδησε από το πάθος ενός παιδιού με τη φωτογραφία. Πολύ πριν καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους αυτοδημιούργητους κροίσους στη βιομηχανία της τεχνολογίας, ο Systrom ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος και υπάλληλος της Google.

Γεννημένος σε ένα ακριβό προάστιο της Βοστόνης τον Δεκέμβριο του 1983, ο Kevin έζησε άνετα και καλά παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του ήταν μεγαλοστέλεχος πολυεθνικών και η μητέρα του εργαζόταν στον κλάδο της τεχνολογίας, περνώντας διαδοχικά από μεγάλες εταιρίες (Monster, Swapit, Zipcar κ.ά.).

Ως έφηβος, ο Kevin ήταν παθιασμένος με τη μουσική και τις συλλογές βινυλίων. Όλοι περίμεναν πως θα γινόταν DJ. Η αγάπη του για τη μουσική ξεπερνιόταν ίσως μόνο από το άλλο «κόλλημά» του, τη φωτογραφία.

Όταν δεν ήταν στους δρόμους τραβώντας όμορφα ενσταντανέ της πόλης και δεν έβαζε τους φίλους του να τον μπάζουν κρυφά στα κλαμπ της Βοστόνης, διάβαζε τα μαθήματά του. Ήταν επιμελής μαθητής. Και τις νύχτες μάθαινε μόνος του κώδικα. Είχε βαλθεί βλέπετε να γίνει δεκτός στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Stanford και να σπουδάσει πληροφορική.

Στο Stanford μπήκε τελικά, αλλά δεν βγήκε με πτυχίο πληροφορικού. Μηχανικός ξεπήδησε, καθώς άλλαξε ακαδημαϊκή πορεία. Η φωτογραφία τον ενδιέφερε όμως περισσότερο από καθετί άλλο.

Κι έτσι έφτιαξε μια ιστοσελίδα για να μοιράζονται μεταξύ τους φωτογραφίες τα μέλη της σπουδαστικής αδελφότητας όπου ανήκε, περνώντας και ένα ολόκληρο εξάμηνο στη Φλωρεντία για να μάθει ακόμα περισσότερα μυστικά της φωτογραφίας.

Και σαν να το ήθελε η μοίρα, ήταν στη Φλωρεντία που θα σκόνταφτε πάνω στην αισθητική που θα καθόριζε χρόνια αργότερα τις πρώτες στιγμές του Instagram: ένας από τους καθηγητές του τραβούσε φωτογραφίες με μια Holga, τις παλιές μηχανές με φιλμ που απέδιδαν ιδιαίτερες, ρετρό αισθητικής, εικόνες.

Όσοι θυμούνται τις πρώτες μέρες του Instagram, ξέρουν καλά πόσο επηρέασε αυτή η τάση την εφαρμογή.

Επιστρέφοντας στο πανεπιστήμιο, ο Systrom άρχισε να κάνει την πρακτική του στην Odeo. Η Odeo ήταν μια εταιρία τεχνολογίας που είχε ιδρύσει ο Evan Williams, ο οποίος θα συνυπέγραφε αργότερα την ίδρυση του Twitter.

Ο γενικός διευθυντής και συνιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, εργαζόταν επίσης στην Odeo και έγινε πολύ καλός φίλος του Systrom…

Η πρόταση που μπόρεσε να αρνηθεί

Ήταν το 2004, με τον Systrom προπτυχιακό φοιτητή ακόμα, όταν προσπάθησε να τον προσλάβει κάποιος Mark Zuckerberg, ο οποίος εκείνο τον Φεβρουάριο είχε ανεβάσει στο ίντερνετ τη δική του εφαρμογή.

Facebook την έλεγε και αποσκοπούσε τώρα να τη στελεχώσει με ταλέντα. Μόνο που ο Systrom του είπε εμφατικά «όχι».

«Δυστυχώς, αποφάσισα πως ήθελα να παραμείνω στη σχολή. Αυτή είναι μία από αυτές τις αποφάσεις στις οποίες επιστρέφω συχνά. Θα ήθελα πολύ να ήμουν μέρος της ανάπτυξης του Facebook σε εκείνα τα χρόνια, αλλά ήταν η πρώτη φορά που γνώριζα αυτόν τον τύπο», είπε ο Systrom το 2011.

«Ήταν αναμφίβολα ο προάγγελος όσων θα ακολουθούσαν στο μέλλον», κατέληξε. Και είχε δίκιο. Απέρριψε δουλειά στο Facebook, πριν το Facebook γίνει Facebook. Και έκανε την πρακτική του στο φυτώριο που θα γεννιόταν το Twitter, πριν το Twitter.

Με τέτοια πράγματα στον δρόμο του, δεν είναι να απορείς πώς έφτιαξε το Instagram. Πριν πάμε εκεί όμως, υπήρξε ένας ακόμα σημαντικός σταθμός στη διαδρομή του: η Google. Εκεί πήγε να δουλέψει με το πτυχίο του ανά χείρας, περνώντας στον ιντερνετικό κολοσσό τα τρία επόμενα χρόνια.

Στο μάρκετινγκ του Gmail δούλευε και πέρασε αργότερα από διάφορα τμήματα της Google. Εγκατέλειψε μάλιστα την καλοπληρωμένη δουλειά του για εργαστεί για λογαριασμό ενός ταξιδιωτικού startup, Nextstop το έλεγαν.

Όταν παραιτήθηκε για να ασχοληθεί με τη δική του εφαρμογή, η Nextstop εξαγοράστηκε από το Facebook (Ιούλιος του 2010).

Πώς φτιάχνεις το Instagram

Ο Systrom κλείστηκε σε ένα γκαράζ, κλασικά, και δούλευε πυρετωδώς το δικό του app. Το ονόμασε Burbn, από το όνομα του αγαπημένου του ποτού, του μπέρμπον.

Η εφαρμογή είχε δύο βασικούς άξονες, κοινωνική δικτύωση και φωτογραφία. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε στα χέρια του παρά μια πρώτη και πειραματική εκδοχή, ο μεγαλοεπενδυτής Steve Anderson της Baseline Ventures αποφάσισε να του δώσει 250.000 δολάρια για την ανάπτυξη του Burbn.

Στον ίδιο γύρο χρηματοδότησης, ο Systrom έπεισε άλλους δύο επενδυτές (Marc Andreessen και Ben Horowitz) να του εμπιστευτούν άλλα 250.000 δολάρια.

Με το ζεστό χρήμα ανά χείρας, ο Systrom έφερε στην επιχειρηματική προσπάθεια τον καλό του φίλο Mike Krieger να τον βοηθήσει. Και τον έκανε αμέσως συνιδρυτή.

Οι δύο νεαροί γνωρίζονταν από το Stanford, ο Krieger αποφοίτησε δύο χρόνια αργότερα από τον Systrom. Δούλευε μάλιστα και εκείνος τη δική του εφαρμογή, που ονόμαζε Meebo.

Οι δυο τους είπαν να απαλείψουν κάθε άλλη λειτουργία του Burbn και να αφήσουν μόνο όσα χαρακτηριστικά επικεντρώνονταν στη φωτογραφία. Η στιγμή «εύρηκα» θα ερχόταν ωστόσο στον Systrom μια μέρα που ήταν στην παραλία με τη μέλλουσα γυναίκα του, Nicole.

Όπως τα περιέγραψε ο ίδιος στην Telegraph: «Περπατούσαμε πλάι στη θάλασσα και της είπα πως χρειαζόμασταν κάτι που να μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε. Η Nicole μου είπε ‘‘λοιπόν, εγώ δεν θέλω να τραβάω φωτογραφίες, επειδή οι φωτογραφίες μου δεν δείχνουν ωραίες. Δεν είναι τόσο καλές όσο του φίλου σου Greg’’. Χρησιμοποιούσε και εκείνος αυτό το πρώτο προϊόν [Burbn]. Της είπα ότι αυτό συνέβαινε επειδή ο Greg χρησιμοποιούσε εφαρμογές φίλτρων. Και εκείνη είπε ‘‘ε λοιπόν, πρέπει τότε να έχεις κι εσύ φίλτρα’’».

Ο Systrom κάθισε να φτιάξει φίλτρα. Το πρώτο που έκανε ποτέ, το X-Pro II, υπάρχει ακόμα ως επιλογή στο Instagram. Οι δύο συνεργάτες άλλαξαν επισήμως το όνομα του app τους τον Οκτώβριο του 2010.

Όταν βγήκε live, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι μπήκαν να το κατεβάσουν, ρίχνοντας τους σέρβερς του Instagram. Έναν μόλις μήνα μετά, η εφαρμογή μετρούσε 1 εκατ. χρήστες. Εννιά μήνες αργότερα, είχε ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

Ο Mark Zuckerberg μυρίστηκε τη μελλοντική επιτυχία του και τον Απρίλιο του 2012 έκανε στους δύο συνεργάτες την πρόταση που δεν θα μπορούσαν να απορρίψουν.

Αγόρασε το Instagram έναντι 1 δισ. δολαρίων και ο Systrom κατείχε το 40% της εφαρμογής. Πληρώθηκε μάλιστα με μετοχές του Facebook

Η ζωή μετά το Instagram

Η εφαρμογή ήταν ό,τι πιο καυτό στο ίντερνετ για σειρά ετών. Τον Ιούνιο του 2018 άγγιξε το ορόσημο του 1 δισ. χρηστών. Παρά την τρομακτική του επιτυχία όμως, ο CEO του Instagram και ο CEO του Facebook δεν τα έβρισκαν σε τίποτα, με τις εντάσεις να είναι καθημερινές.

Systrom και Zuckerberg ήρθαν σε μετωπική σύγκρουση αρκετές φορές, κυρίως για «την κατεύθυνση του προϊόντος», όπως αποκάλυψε ο Kevin. Το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο τον Σεπτέμβριο του 2018 και οι δύο ιδρυτές του Instagram αποχώρησαν αιφνιδιαστικά από την εταιρία τους, παγώνοντας κυριολεκτικά τη Silicon Valley.

Ο Systrom εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση, όπου έγραφε ότι αμφότεροι οι συνεταίροι σκόπευαν «να πάρουν λίγο χρόνο μακριά από όλα για να εξερευνήσουμε εκ νέου την περιέργεια και τη δημιουργικότητά μας».

Έκτοτε οι δυο τους απέχουν από τα φώτα της δημοσιότητας. Σε μια μυστηριώδη μάλιστα κίνηση, ο Systrom σίγησε στο Instagram μετά το 2019. Κάποια στιγμή κατέβασε όλες τις φωτογραφίες που είχε ανεβάσει στη σελίδα του τα τελευταία 3 χρόνια.

Ο Kevin Systrom είναι σήμερα δισεκατομμυριούχος. Περνά τον χρόνο του ταξιδεύοντας, παίζοντας γκολφ και κάνοντας ποδηλασία. Για τη μόδα λέει ότι ενδιαφέρεται πια και έχει συνεργαστεί τον τελευταίο καιρό με μεγάλα σχεδιαστικά ονόματα του χώρου. Τι ετοιμάζει, θα το δούμε κάποια στιγμή.

Για την ώρα, μια από τις αγαπημένες του ασχολίες είναι να βοηθά φίλους και γνωστούς να στήσουν τις σελίδες τους στο Instagram. Το ίδιο έκανε το 2016 για τον Πάπα Φραγκίσκο, πετάχτηκε μέχρι το Βατικανό για να φτιάξει τη σελίδα της Αγίας Έδρας.

Το 2015 παντρεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του, Nicole Schuetz, συμφοιτήτριά του στο Stanford και ιδρύτρια μιας εταιρίας που επενδύει σε καθαρές μορφές ενέργειας (Sutro Energy Group). Το ζευγάρι έχει αποκτήσει μία κόρη.

Αλλά και έναν σκύλο, την Dolly. Και μιας και η Dolly είναι σκυλί του Systrom, εννοείται ότι έχει τον δικό της λογαριασμό στο Instagram με πάνω από 19.000 followers! Ξανά όμως και αυτή η σελίδα δεν ανανεώνεται με περιεχόμενο από τον Αύγουστο του 2018.

Τελευταία φορά που ακούσαμε κάτι μεγάλο για εκείνον, πέρα από την εφαρμογή που έφτιαξε με τον Krieger για την καταγραφή της διασποράς του κορονοϊού στις αμερικανικές πολιτείες (rt.live), ήταν μια είδηση-βόμβα τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι New York Times αποκάλυψαν πως του έκανε πρόταση το TikTok να αναλάβει το τιμόνι του. Δεν είναι γνωστό αν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του Systrom ή σε τι στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες, αν γίνει πάντως το «μπαμ», τότε ο Kevin θα βρεθεί για άλλη μια φορά απέναντι στον Mark…

Click to comment

Απάντηση

BUSINESS-STORIES

Ολοκληρώθηκε το «2ο Tourism Festival – By Kourtidis Group» με μεγάλη επιτυχία

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Τourism Festival» που διοργανώθηκε για δεύτερη
συνεχόμενη χρονιά από τον όμιλο εταιρειών Κουρτίδη, με στόχο την ανάδειξη σημαντικών
σημείων ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, της Δράμας,
των Σερρών και της Θάσου. Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο σε προορισμούς που μπορεί να
εξερευνήσει και να απολαύσει ο επισκέπτης κάθε εποχή του χρόνου.
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και φέτος στους ειδικά διαμορφωμένους κήπους των
κεντρικών γραφείων της Kourtidis Group στην Παραλία Οφρυνίου από την Πέμπτη 4 Ιουλίου
έως και το Σάββατο 6 Ιουλίου, με δωρεάν είσοδο για όλους. Ήταν τρεις υπέροχες
καλοκαιρινές βραδιές για τους εκατοντάδες επισκέπτες, που μέσα από καλαίσθητα περίπτερα
με εικόνες, προβολές, αφίσες και έντυπο υλικό, ανακάλυπταν τα μεγάλα «κρυμμένα μυστικά»
του τόπου και της ευρύτερης περιοχής.
Βασική φιλοσοφία αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη, η προώθηση και η ανάδειξη
του τόπου, μέσα από ένα φεστιβάλ με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στόχος του ομίλου
εταιρειών Κουρτίδη είναι να γνωρίσουν όλοι τα σπουδαία σημεία ενδιαφέροντος που
υπάρχουν στους Νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν
ελκυστικοί προορισμοί που θα αποτελέσουν σημαντική ανερχόμενη δύναμη στον τουρισμό.
Το φεστιβάλ έχει διοργανωθεί για να υποστηρίξει και να ενισχύσει τις μεγάλες προσπάθειες
που καταβάλλουν οι θεσμικοί φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη αυτού του
τόπου και έχει αποτελέσει πλέον έναν σπουδαίο θεσμό.
Στη λαμπερή τελετή έναρξης, μία όμορφη έκπληξη περίμενε τους παρευρισκόμενους.
Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο μοναδικός Ευτύχης Μπλέτσας, ένας άνθρωπος που έγινε
γνωστός μέσα από τις ξεχωριστές τουριστικές εκπομπές του και το όνομά του είναι άμεσα
συνδεδεμένο με τον τουρισμό και την εξερεύνηση προορισμών. Παρόντες ήταν επίσης ο
Βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης
Αρχοντής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και
Κοινωνικής Οικονομίας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος
Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Αμφίπολης
Στέργιος Φραστανλής, ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης, ο Αντιδήμαρχος
τουρισμού του Δήμου Θάσου Ιωάννης Μαρκιανός, ο Αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου
Δράμας Ιωάννης Γεωργιάδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και υπεύθυνος της
Ονειρούπολης Χρήστος Μαυρίδης, ο Αντιδήμαρχος Παρανεστίου Γιώργος Γιαϊλόγλου, η
Αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου Νευροκοπίου Ελένη Αμβροσιάδου καθώς και ο
Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.

«Εμείς θεωρούμε χρέος μας στο τόπο που φιλοξένει τη δραστηριότητά μας, να αναζητούμε
τους τρόπους να του πούμε “ευχαριστώ” και να επιστρέφουμε με θετικές πρωτοβουλίες όλα
τα καλά που μας προσφέρει. Είναι υποχρέωσή μας να ανταποδώσουμε κι έτσι βρίσκουμε
τρόπους και κάνουμε ενέργειες που δίνουν ικανοποίηση σε όλους τους ανθρώπους που
διαμένουν ή επισκέπτονται τον τόπο μας» ανέφερε ο πρόεδρος της Kourtidis Group κ. Νίκος
Κουρτίδης.
Η αντιπρόεδρος της Kourtidis Group κα Κωνσταντίνα Δημητρόβα, εξέφρασε τη συγκίνησή
της, τονίζοντας: «Αυτός ο τόπος που όλοι αγαπάμε και πλέον έχουμε σταθερό ραντεβού μαζί
του κάθε χρόνο, δεν έχει μόνο καταπληκτική θάλασσα και υπέροχες παραλίες. Αυτός ο τόπος
έχει πολλές ανεξερεύνητες ομορφιές που μπορούν -όχι μόνο να γεμίσουν τις μέρες των
τουριστών, αλλά να κάνουν κάθε επίσκεψη ξεχωριστή εμπειρία και στο τέλος είναι οι
ομορφιές που θα κάνουν τους επισκέπτες μας να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή
μας».
Οι παράλληλες εκδηλώσεις
Μια από τις πολλές εκπλήξεις του Φεστιβάλ ήταν η παράλληλη λειτουργία ενός μοναδικού
Ινσταγκραμικού Θεματικού Πάρκου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τρισδιάστατες
κατασκευές αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό κάδρο καλοκαιρινών φωτογραφιών για μικρούς και
μεγάλους. Επιπλέον, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα στο χώρο του Φεστιβάλ να
απολαύσουν μια ξεχωριστή ξενάγηση σε ένα θερινό Cine History, με θέμα τη μοναδική
ιστορία της Αμφίπολης και του Λόφου Καστά.
Ο όμιλος εταιρειών Κουρτίδη ευχαριστεί θερμά όσους παρευρέθηκαν και συμμετείχαν σε
αυτό το πολύ σημαντικό για όλους Τουριστικό Φεστιβάλ. Συμμετέχοντες του «Tourism
Festival» ήταν η Αντιπεριφέρεια Καβάλας, η Αντιπεριφέρεια Σερρών, ο Δήμος Καβάλας, ο
Δήμος Σερρών, ο Δήμος Δράμας, ο Δήμος Θάσου, ο Δήμος Παγγαίου, ο Δήμος Αμφίπολης, ο
Δήμος Νέστου, ο Δήμος Ν. Ζίχνης, ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου, ο Δήμος Προσοτσάνης, ο
Δήμος Παρανεστίου, τα Αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής, το Θεματικό Πάρκο – Μουσείο
Παγωτού Κρι Κρι στις Σέρρες, το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνη (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), το
Σπήλαιο Αλιστράτης, το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη Ποταμού, το Εθνικό Πάρκο Νέστου –
Βιστωνίδας & Ροδόπης (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), το επισκέψιμο ελαιοτριβείο PSARELI στις Σέρρες,
το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Θεόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά Καβάλας, το Μουσείο
Σύγχρονης Τέχνης – Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης στις Σέρρες, το Μουσείο Φυσικής
Ιστορίας Σερρών, το Μουσείο Καπνού Καβάλας, το Λαογραφικό Μουσείο Τέχνης Χαγιάτι
Λαδιά στην Πρώτη Σερρών, το Οχυρό Λίσσε, το Πάρκο Αρπακτικών – Ημερόβιων &
Νυκτόβιων Πτηνών Δράμας, το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, η Ονειρούπολη Δράμας και τα
Οινοποιεία Βιβλία Χώρα, Τσικρικώνη, Nico Lazaridi, Μανωλεσάκη και Χατζηγεωργίου.

Continue Reading

BUSINESS-STORIES

Ελεύθεροι επαγγελματίες | «Διορθώσεις» στον τρόπο φορολόγησης φέρνουν οι κάλπες

«Παράθυρο» επιμέρους διορθώσεων στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών άφησε χθες ο πρωθυπουργός. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι ο πυρήνας του νέου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα αλλάξει. «Θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα δούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων να βρίσκεται στα μέσα της διαδικασίας, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, περισσότεροι από 75.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει τα πρώτα εκκαθαριστικά με τον φόρο.

Ωστόσο ελάχιστοι από αυτούς έχουν αποφασίσει να υποστούν τον φορολογικό έλεγχο, που μπορεί να φτάσει σε βάθος 5ετίας, προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό.

Εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 75.166  ελεύθεροι επαγγελματίες (σε σύνολο περίπου 730.000) έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις. Από αυτούς οι 37.943 εμπίπτουν στο τεκμήριο ενώ οι υπόλοιποι, σχεδόν οι μισοί, έχουν δηλώσει μόνοι τους εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο. Από τις 75.166 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλλει δήλωση, οι 255 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αμφισβητήσουν το φόρο που τους έχει βεβαιωθεί. Από αυτούς οι 24 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για την διεξαγωγή του ελέγχου που φτάνει σε βάθος 5ετίας, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 0,3 τοις χιλίοις στο σύνολο των επαγγελματιών.

Σημειώνεται ότι το αίτημα ελέγχου δεν ακυρώνει απευθείας το εκκαθαριστικό με τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος και του φόρου. Η βεβαίωση του φόρου γεννά υποχρέωση εξόφλησής του, με ότι συνεπάγεται η εκπρόθεσμη πληρωμή του. Ο έλεγχος θα «τρέξει» εντός του χρονικού διαστήματος που θα καθοριστεί και εφόσον αποδειχθεί ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο, θα γίνει νέα εκκαθάριση.

Σε περίπτωση που από τον έλεγχο των στοιχείων που έχει προσκομίσει ο φορολογούμενος αποδειχθεί ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό θα ακυρωθεί ο αρχικός λογαριασμός και θα γίνει νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τον υπολογισμό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί. Μέχρι την ετυμηγορία της φορολογικής διοίκησης, οι μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος είναι απαιτητές και εάν προκύψει τελικά δικαίωση του φορολογουμένου θα γίνεται συμψηφισμός με τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί.

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 17 του μηνός ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επιστήμονες και επαγγελματοβιοτέχνες προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του φορολογικού νόμου και ειδικά κατά του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος.

Αλλά και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «η φορολογία δεν είναι κάτι στατικό, δεν υπάρχει σύστημα που θα ισχύει για δεκαετίες. Τα πράγματα εξελίσσονται, οι πρωτοβουλίες για ψηφιακές συναλλαγές προχωρούν και το σύστημα αυτό όπως είχαμε πει δεν θα μείνει για πάντα. Αλλά θα πρέπει να σκεφτεί κανείς, όταν προχωρήσουν οι νέες τεχνολογίες και έχουμε πλήρη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, οπότε θα γίνεται μια πιο κοντινή στην πραγματικότητα αποτίμηση των εσόδων, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή για κάποιους από αυτούς».

Η διαδικασία

Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον φόρο και το τεκμαρτό εισόδημα είτε δηλώνοντας ότι το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος ήταν χαμηλότερο λόγω νοσηλείας, στρατιωτικής θητείας ή άλλων αντικειμενικών λόγων είτε υποστηρίζοντας ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι μικρότερα από τα τεκμαρτά. Στην δεύτερη περίπτωση όμως θα πρέπει να περάσουν από εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο.

Ανάλογα λοιπόν με το λόγο αμφισβήτησης, προβλέπονται ότι:

 • Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη φορολογική του δήλωσή ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος)
 • Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

Τα  στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν

Στο ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποκαλύψει στην εφορία στοιχεία για:

 • Τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς ή επαγγελματικούς)
 • Επενδύσεις/συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό
 • Αν μισθώνει τραπεζική θυρίδα
 • Επενδύσεις σε έργα τέχνης, τιμαλφή, συλλογές
 • Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη
 • Διαθέσιμα μετρητά
 • Διαθέσιμα κρυπτονομίσματα
 • Αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία καθώς και δαπάνες και ρεύμα και νερό
 • Λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
 • Χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες
 • Ασφάλιση αυτοκινήτων και δίτροχων
 • Ασφαλιστικό πρόγραμμα ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, θανάτου κλπ
 • Ασφαλιστικά συμβόλαια κατοικιών
 • Δαπάνες σε σχολεία, φροντιστήρια, αθλοπαιδιές, διατροφή
 • Ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό.
  Κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου ο φορολογούμενος υποχρεούται να προσκομίσει οποιοδήποτε διαθέσιμο αποδεικτικό στοιχείο για τη διακρίβωση της ορθότητας και της ακρίβειας των αναφερόμενων στο ερωτηματολόγιο.

Μάλιστα ο φορολογούμενος ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα για το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική του κατάσταση.

Για να προχωρήσει η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα. Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

Continue Reading

BUSINESS-STORIES

Επαγγελματίες | Ερχονται «καμπάνες» 1.500 ευρώ για όσους δεν συνδεθούν με το IRIS

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα είναι από 1η Ιουλίου όσοι επαγγελματίες δεν συνδεθούν με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Το πρόστιμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται σε 1.500 ευρώ αλλά όσοι πληρώσουν το πρόστιμο εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση του θα καταβάλλουν μειωμένο πρόστιμο κατά 50%. Επιπλέον όσοι επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Ο νόμος υποχρεώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών προκειμένου να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.

Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

Για τους καταναλωτές η υπηρεσία IRIS είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη είτε στο Internet είτε στο mobile banking και ο αριθμός των εγγεγραμμένων χρηστών υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια.

Μόνο το 41% έχει συνδεθεί

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία υπολείπεται σημαντικά των 680.000 που ανέρχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι,  ο αριθμός όσων έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στο σύστημα αποδοχής πληρωμών μέσω του λογαριασμού τους, υπηρεσία που υποστηρίζεται από το ΙRIS της ΔΙΑΣ καθώς δεν ξεπερνούν τις 280.000.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΑΑΔΕ θα λάβουν από τις τράπεζες μέχρι τέλος Ιουνίου τα ακριβή στοιχεία  για τον αριθμό όσων έχουν συνδεθεί και στη συνέχεια θα ενεργοποιήσουν τις εντολές προστίμων για όσους δεν συμμορφώθηκαν. Πάντως οι τράπεζες έχουν μειώσει τις προμήθειες κοντά στο 0,5% επί της συναλλαγής προκειμένου η υπηρεσία να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τις κάρτες.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠΕΘΟ και Ανάπτυξης :

 1. Οι δικαιούχοι πληρωμής αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία I.R.I.S. online payments, εφόσον:

α) Παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή

β) λειτουργούν με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας

 1. Από τους δικαιούχους πληρωμής εξαιρούνται:

α) Τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω

β) τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές) μέχρι και την 31.12.2024.

 1. Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων, ορίζονται:

α) Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και

β) οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.

 1. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εφόσον στα πλαίσια των ελέγχων που διενεργούν βάσει των αρμοδιοτήτων τους, διαπιστώσουν παράβαση συμπληρώνουν και διαβιβάζουν σχετική έκθεση ελέγχου προς τις αρμόδιες αρχές για τη βεβαίωση παραβάσεων και επιβολής προστίμων.
 2. Οι αρμόδιες αρχές συγκροτούν κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα τουλάχιστον από δύο υπαλλήλους.

 3. Οι δικαιούχοι πληρωμής  δηλώνουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., εντός προθεσμίας ενός μήνα από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας

 4. Στον επαγγελματικό λογαριασμό αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

 5. Δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η Α.Α.Δ.Ε. προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.

 6. Σε όποιον δεν προχωρήσει στη σύνδεση με το IRIS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου της παρούσης υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

 7. Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ αν:

α) Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

β) Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

 1. Για μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en