Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ξέφυγε ο Ακάρ | Είναι ντροπή αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης!

Στον τηλεοπτικό σταθμό Haber Global μίλησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την Άγκυρα. Μεταξύ αυτών και οι σχέσεις με την Ελλάδα, όπου ο Χουλουσί Ακάρ ακολούθησε εκ νέου επιθετική ρητορική και προκλητικό λόγο.

Ο Ακάρ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας ως «ντροπή» όσα έγιναν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ειδικότερα όσα ανέφερε στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να απειλήσει εκ νέου τη χώρα μας για το θέμα των νησιών.

Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, ενώ εμπρηστικά ήταν τα λόγια του και για το Κυπριακό ζήτημα. Μάλιστα, παρά τις διαρκείς αναθεωρητικές απόψεις και τις απειλές, ο Χουλουσί Ακάρ δεν δίστασε να μιλήσει για… διάλογο και ειρήνη, ζητώντας από την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι με την Άγκυρα, να «μιλήσουν σαν άνδρες» και να εκμεταλλευτούν από κοινού τον πλούτο του Αιγαίου…

Στη διάρκεια της συνέντευξής του ο Χουλουσί Ακάρ αφιέρωσε μεγάλο μέρος στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και οργανώσεων όπως οι FETO, PKK, YPG κλπ., αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για τις ΗΠΑ. «Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό. Έχουμε διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ, δεν επιθυμούμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Εκφράζουμε σε κάθε πλατφόρμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν το YPG», απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με αμερικανικά στρατεύματα σε πιθανή διασυνοριακή επιχείρηση.

Ακολούθησαν οι θέσεις του Ακάρ για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με επόμενη ερώτηση να είναι αυτή για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. «Αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης ήταν μεγάλη ντροπή. Έκανε αυτή την ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να σταματήσουν όλοι να δουλεύουν και να δουν τι λέει ο Μητσοτάκης;», απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει ζήτημα με το πρόγραμμα των F-16 και πόσο έχουν επηρεάσει οι ελληνικές θέσεις την πιθανότητα να μην προχωρήσει για την Άγκυρα.

«Πιστεύουμε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, θα λάβει τη σωστή απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις με την Τουρκία και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι θετικές εξελίξεις σχετικά με τα F-16 και τον εκσυγχρονισμό θα συνεχιστούν», είπε μεταξύ άλλων.

«Μην βασίζεστε σε άλλους σαν κακομαθημένοι»

Ακολούθως, ο Ακάρ απάντησε για το θέμα των νησιών και τη θέση της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση. «Κάναμε τα σχέδιά μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Η Ελλάδα δεν θα φτάσει πουθενά με οπλισμό. Παρά τις παραβιάσεις και τις παρενοχλήσεις, λέμε να μιλήσουμε, λέμε να λύσουμε το πρόβλημα ειρηνικά. Ειρήνη λέμε, αλλά κανείς δεν πρέπει να το αντιλαμβάνεται αυτό ως αδυναμία», σχολίασε.

«Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος μας αυτό είπε. Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους», ανέφερε ο Ακάρ και πρόσθεσε:

«Δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά ούτε με οπλισμό ούτε με συμμαχίες. Έχουμε απόλυτο δίκιο. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, είμαστε αποφασισμένοι και είμαστε ικανοί για αυτό. Ας καθίσουμε να μιλήσουμε σαν άντρες. Ας επωφεληθούν εξίσου οι χώρες μας από τα πλούτη του Αιγαίου».

«Είμαστε εγγύηση για την Κύπρο, η λύση είναι αυτή που έχουμε συμφωνήσει»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ρωτήθηκε και για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ότι δεν είναι αποδεκτή σε καμία περίπτωση λύση δυο κρατών στην Κύπρο. «Η μεγαλύτερη συμβολή που έχουμε κάνει για να συμβάλουμε στην ειρήνη στην Κύπρο είναι η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μετά από αυτή την επιχείρηση, βλέπουμε ότι η Κύπρος ζει ειρηνικά», σχολίασε.

Επιπλέον, ο Χουλουσί Ακάρ πρόσθεσε: «Είπαν επίσης «όχι» στο σχέδιο Ανάν. Όχι, κύριε, δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε πλέον τις ίδιες διαπραγματεύσεις. Δύο κυρίαρχα και εξίσου ανεξάρτητα κράτη. Αυτή είναι η λύση που έχουν συμφωνήσει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Εμείς είμαστε ο εγγυητής, οι άλλοι εγγυητές ξέρουν τι κάνουν. Έχουμε έγκυρη εγγύηση βάσει του διεθνούς δικαίου. Θα εκπληρώσουμε όλες μας τις ευθύνες όσον αφορά την εγγύηση μας».

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος οι 39 πρόσφυγες

Περισσότερο από μία εβδομάδα απ’ όταν βρέθηκαν στη νησίδα του Έβρου ανατολικά του οικισμού Κισσάρι και αφού περίμεναν μάταια να τους διασώσουν οι Αρχές -με την ελληνική πλευρά να μην τους βρίσκει σε ελληνικό έδαφος και να έχει αποστείλει στην τουρκική πλευρά ενημέρωση- οι δεκάδες πρόσφυγες τελικά πέρασαν στην ελληνική όχθη του ποταμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Open και της Σοφίας Φασουλάκη, οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν από τις ελληνικές Αρχές, τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα του σημείου που αρχικά είχαν βρεθεί και πλέον γίνεται η μεταφορά τους σε ασφαλή περιοχή ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ανάμεσά τους και μια έγκυος, η οποία είναι καλά στην υγεία της, όπως καλά στην υγεία τους φαίνεται να είναι και οι υπόλοιποι 38 άνθρωποι.

Άμεσα ξεκινά έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που πέρασαν στα ελληνικά σύνορα.

Παρέμβαση και της Εθνική Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Την άμεση εκκένωση των 39 Σύρων προσφύγων, είχε ζητήσει νωρίτερα σήμερα και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), καλώντας Ελλάδα και Τουρκία «να διευκολύνουν την παροχή βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους εκκενώσουν από αυτή τη νησίδα με ασφάλεια και να εξασφαλίσουν δίκαιη και πλήρη πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου», όπως δήλωσε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, Διευθύντρια του IRC Greece.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας».

Πηγη: ethnos.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικές προκλήσεις ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου | 39 παραβιάσεις, 11 παραβάσεις, τρεις εμπλοκές

Σε μπαράζ υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά και σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα, Δευτέρα 15 Αυγούστου, τουρκικά αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 11:05 πάνω από την Κίναρο και στις 11:08 πάνω από τα Μαύρα Λέρου, στα 27.000 πόδια. Στις 11:09, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε νέα υπέρπτηση πάνω από την Κανδελιούσα, στα 23.000 πόδια.

Συνολικά τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 39 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Σε τρεις περιπτώσεις πραγματοποίησαν υπερπτήσεις διαδοχικά πάνω από την Κίναρο, τη Λέρο και τη Κανδελιούσσα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Έσπασαν το μορατόριουμ των μη παραβιάσεων σε μεγάλες θρησκευτικές γιορτές

Ο διεθνολόγος Δημήτρης Στατακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, τόνισε πως ενώ στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές υπήρχε ένα άτυπο μορατόριουμ μη παραβιάσεων από την Τουρκία. Είδαμε ότι σήμερα, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, την ημέρα που αντιπροσωπεία από την τουρκική πλευρά πάει στις ΗΠΑ για συνομιλίες για τα F16, πραγματοποιήθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά από τα προκλητικά ψέμματα Ακάρ ότι δήθεν η Ελλάδα παραβιάζει το μορατόριουμ για τις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές.

 

Λοβέρδος: «Πρωτοφανείς» και «προσβλητικές»

«Πρωτοφανείς» και «προσβλητικές» χαρακτήρισε ο υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος τις τουρκικές υπερπτήσεις σε νησιά του Αιγαίου, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

«Η τουρκική πρόκληση, F-16 να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου είναι πρωτοφανής και προσβλητική» δήλωσε.

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στον αέρα, στη θάλασσα και στην ξηρά».

Τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για τις παραβιάσεις

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 15η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

 

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : 9 (9×2 F-16)

 

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : –

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 18

 

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          : 10

 

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 11

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : 39

 

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : 3

 

ΠΕΡΙΟΧΗ               : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

  1. Οι τρεις από τις παραπάνω παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις
  2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Πηγη: ethnos.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκλητικοί οι Τούρκοι με υπερπτήσεις στο Αιγαίο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου

Προκλήσεις από τους Τούρκους σημειώθηκαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, με πτήσεις μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 11:05 πάνω από την Κίναρο και στις 11:08 πάνω από τα Μαύρα Λέρου, στα 27.000 πόδια Στις 11:09, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε νέα υπέρπτηση πάνω από την Κανδελιούσα, στα 23.000 πόδια.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: